strona www z galeriami foto - prosba o rady
potrzebuję zrobić stronę www, chciałam html, ale zobaczyłam
http://www.jeffascough.net
[tu wielkie dzięki dla EmilZ, który kiedyś skompilował całą listę ciekawych galerii ślubnych]
spodobała mi się czystość, elegancja i prostota tego rozwiązania i w rezultacie przekonałam się do flasha [oczywiście bez muzyczki!]
człowiek, który ewentualnie miał mi robić stronę, odpisał mi jednak:
[...]strony we flashu sa bardzo efektowne dla internauty. Niemniej jednak nie bedzie miala Pani mozliwosci na biezaco redagowania serwisu np. dodajac nowe fotki czy zmieniajac tresc itp. Poza tym wykonanie strony w technologii flash wiaze sie ze znacznymi kosztami, a kazdorazowa zmiana czegokolwiek musi byc wykonana przez osobe posiadajaca praktyke i
wiedze o flashu i wyposazona w oprogramowanie do takich prac. Flash pod wzgledem elestycznosci, funkcjonalnosci, kosztow, pozycji w wyszukiwarkach jest niewdzieczna technologia.
Alternatywa jest php z elementami java skryptu i wstawkami flasha, ktore to moga dac podobny efekt - oczywiscie pelny flash pod wzgledem wizualizacji jest niedoscigniony - a zarazem zyskujemy mozliwosc edycji i zmian na stronie bez ciaglego kontaktu z informatykiem co zmniejsza koszty i szybkosc wprowadzenia zmian (nawet gdyby wszystkie uaktualnienia mial dokonywac informatyk to czas i koszty sa nieporownywalne, marginalne). Zbudowanie strony to polowa pracy - pozostaje jeszcze zdobycie wlasciwej pozycji w wyszukiwarkach co jest skoplikowanym i czasochonnych przedsiewzieciem nawet dla technologii html czy php - nie wspominajac o flashu.
Dlatego obiektywnie patrzac na kwestie calosci realizacji projektu strony www najefektywniej wychodzi zastosowanie technologii php + java + flash wzorujac sie na stronie z linku - takie rozwiazanie bym rekomendowal.
ponieważ nie znam się na tym zupełnie, chciałam spytać informatycznych znawców o opinię, czy gość pisze do rzeczy i czy należy kierowac się jego radami
aha, czy ktoś ma orientację, ile może kosztować zrobienie podobnej strony?
czy podobna strona, tyle że w html, będzie znacząco tańsza?
a może moglibyście polecić kogos, kto zrobiłby taką stronę?
[aha, nie pytam o jalbum, templatemonster, coppermine, minigal i last, but not least, legendarny skrypt muflona :-) ]
z góry dzięki za konstruktywne rady, bo od strony stron jestem kompletnym zieleńcem [nie mogę mieć samych talentów, muszę czegoś nie umieć ;) ]