Perseidy - roj meteorytow

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mist_a
    Dopiero zaczyna
    • 2009
    • 19

Perseidy - roj meteorytow

Witam,
    podobno od 17 lipca mozna obserwowac na niebie Perseidy - czyli roj meteorytow. Dzis w nocy (to jest z 12 na 13 sierpnia 2009) ma byc maximum tego zjawiska. Zastanawialam czy da sie takiego jednego z drugim sfocic i znalazlam m.in. takie informacje: http://www.pkim.org/?q=pl/cyfrowe_ob...iczne_meteorow

Moze osoby, ktore juz sie zajmowaly w poprzednich latach fotografowaniem tego zjawiska podziela sie doswiadczeniem...

Wybierzecie sie poogladac/pofocic?
  • darekmil73
    Coś już napisał
    • 2007
    • 55

Fociłem w zeszłym roku z balkonu w Warszawie. Efekty raczej marne ze względu na łunę miejską.
    Wiadomo - statyw, wężyk spustowy najlepiej z programatorem, najjaśniejsza przesłona, wysokie ISO, ale w granicach przyzwoitości (szumy).
    Czas ekspozycji zależny od łuny, najlepiej się wybrać na łowy daleko od miasta.
    W tym roku dodatkową przeszkodą będzie Księżyc, a i pogoda nie rozpieszcza:/
    Canon 40D + 5D + 7D + Canon EF 24-70mm f/2.8 USM + Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6 IS USM + Canon EF 100mm f/2.8 Macro IS USM + Canon 16-35mm f/2,8 II USM + Speedlite 580EX II + Absynt + Becherovka

Komentarz

• robgr85
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 1719

Ja mam nadzieję na ładną pogodę, bo miejscówkę jako taką mam , ale zobaczymy co z tego wyjdzie, bo zapowiadają zachmurzenie.

edit: w jakich godzinach ma być maksimum aktywności?
      Ostatnio edytowany przez robgr85; 10571.
      Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• roshuu
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 1107

Zamieszczone przez robgr85
        Ja mam nadzieję na ładną pogodę, bo miejscówkę jako taką mam , ale zobaczymy co z tego wyjdzie, bo zapowiadają zachmurzenie.

slyszalem cos, ze o 2.00, ale rozne zrodla roznie podaja :/
        Ostatnio edytowany przez roshuu; 16959.
        6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Komentarz

• dazz

Świetny temat na zdjęcia. Na astrofotografii znam się dosłownie jak świnia na gwiazdach, ciekaw jestem jaka ogniskowa jest potrzebna do sfotografowania tych meteorytów, czy z 600mm da się już coś powalczyć. Macie jakieś przykładowe zdjęcia?
          Tylko ta dzisiejsza pogoda to tragedia :/

Komentarz

• roshuu
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 1107

Ja w tamtym roku robilem na 100tce i tez bylo widac. W sumie na kazdej ogniskowej mozna zlapac pod warunkiem ze akurat dobrze celujesz :P Na szerszym prawdopodobienstwo jest oczywiscie wieksze.
            Plus to oczywiecie pole zdala od miasta - akurat tak sie sklada ze warunki mam swietne, wiec w tym rok o ile pogoda dopisze zaryzykuje 17mm
            Ostatnio edytowany przez roshuu; 16959.

Komentarz

• dazz

Zamieszczone przez roshuu
              Ja w tamtym roku robilem na 100tce i tez bylo widac. W sumie na kazdej ogniskowej mozna zlapac pod warunkiem ze akurat dobrze celujesz :P Na szerszym prawdopodobienstwo jest oczywiscie wieksze.
              możesz pokazać jakieś fotki, ciekaw jestem jak to wygląda

Komentarz

• roshuu
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 1107

Zamieszczone przez dazz
                możesz pokazać jakieś fotki, ciekaw jestem jak to wygląda
                jak dojade do domu to poszperam w zbiorach i pokaze.

Komentarz

• Lejcyn
                  • 2009
                  • 7

Sluchajcie, jesli chodzi o focenie Perseidow czy innych rojów, to uzywajcie jak najmniejszych ogniskowych. Im mniejsza ogniskowa tym wieksze pole widzenia, a uwierzcie mi ze pomimo wyznaczonego radiantu 'spadajacych gwiazd' moga pojawic sie zupelnie z innej strony . Procz Perseidow bedziecie mieli takze okazje zlapac na zdejciu jakas sztuczna satelite .
                  Jak sfocic np. Perseidy ?
                  Ciemne miejsce, statyw, niska ogniskowa, ISO 200 wystarczy i dlugi czas . Najlepiej z wezykiem lub pilotem.., jak jasny perseid przeleci mozemy opuscic lusterko..., lub tez poczekac na kolejnego . Im dluzszy czas tym ciekawiej - wiecej Perseidow i ruch gwiazdek zaznaczony na fotce .

Pozdrawiam serdecznie
                  Astromaniak
                  Leju

Komentarz

• robgr85
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 1719

Zamieszczone przez Lejcyn
                    Sluchajcie, jesli chodzi o focenie Perseidow czy innych rojów, to uzywajcie jak najmniejszych ogniskowych. Im mniejsza ogniskowa tym wieksze pole widzenia, a uwierzcie mi ze pomimo wyznaczonego radiantu 'spadajacych gwiazd' moga pojawic sie zupelnie z innej strony . Procz Perseidow bedziecie mieli takze okazje zlapac na zdejciu jakas sztuczna satelite .
                    Jak sfocic np. Perseidy ?
                    Ciemne miejsce, statyw, niska ogniskowa, ISO 200 wystarczy i dlugi czas . Najlepiej z wezykiem lub pilotem.., jak jasny perseid przeleci mozemy opuscic lusterko..., lub tez poczekac na kolejnego . Im dluzszy czas tym ciekawiej - wiecej Perseidow i ruch gwiazdek zaznaczony na fotce .

Pozdrawiam serdecznie
                    Astromaniak
                    Leju
                    Witam!

Ale to ISO200 to dla jakiej przysłony? Ja wybieram się dzisiaj na dość fajne miejsce (mam nadzieję że nie zmieniło się przez rok :P) uzbrojony w 8mm

Jak myślisz lepiej włączyć redukcje szumów dla dłuższych naświetleń (c.fn.) czy sobie darować?

Pozdr.
                    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• mist_a
                      Dopiero zaczyna
                      • 2009
                      • 19

Tu: http://astro4u.net/yabbse/index.php?...9368#msg219368 podaja ze po poludniu, w radio slyszalam ze po polnocy...

Komentarz

• Lejcyn
                        • 2009
                        • 7

Ale to ISO200 to dla jakiej przysłony? Ja wybieram się dzisiaj na dość fajne miejsce (mam nadzieję że nie zmieniło się przez rok :P) uzbrojony w 8mm
                        Iso200 na f/6 - 8. Zalezy jak dlugo tez chcesz naswietlac fotke, bo wiadomo ze moze sie przeswietlic . Wiec pozostaje klasyczna metoda prob i bledow .

Jak myślisz lepiej włączyć redukcje szumów dla dłuższych naświetleń (c.fn.) czy sobie darować?
                        Ajj, nigdy nie mialem do czynienia z redukcja szumow. Ale raczej bym sobie darowal... Moze aparacik pomysli o Perseidku lub satelicie jako u mega szumie i cos z nim zrobi ?

PS.
                        Zazdroszcze 8mm

Zamieszczone przez mist_a
                        podaja ze po poludniu
                        20 czasu UT, to 22 naszego czasu

Zamieszczone przez mist_a
                        w radio slyszalam ze po polnocy...
                        Maksimum czy nie..., myslac na trzezwo - kiedy zobaczysz spadajace gwiazdy ? W dzien, czy w nocy ? . Po polnocy bedzie lepiej widac, bo niebo bedzie ciemniejsze, pomimo tego ze bedzie nam przeszkadzal Ksiezyc w fazie 60%.

Dla tych ktorzy wybiora sie na obserwacje/focenie a nie znaja sie co na niebie piszczy, jako ciekawostke moge powiedziec ze od ok. godziny 22 bardzo dobrze na poludniowym-wschodzie widoczny jest Jowisz .

Pozdrawiam
                        Leju
                        Ostatnio edytowany przez Lejcyn; 22797.

Komentarz

• darekmil73
                          Coś już napisał
                          • 2007
                          • 55

Przesłona f/2.8 lub jeszcze mniejsza jeśli ktoś dysponuje - przy f/8 załapią się może tylko bardzo jasne bolidy przy naprawdę dobrym szczęściu.
                          Canon 40D + 5D + 7D + Canon EF 24-70mm f/2.8 USM + Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6 IS USM + Canon EF 100mm f/2.8 Macro IS USM + Canon 16-35mm f/2,8 II USM + Speedlite 580EX II + Absynt + Becherovka

Komentarz

• gonzo44
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 1304

robgr85 - co to za miejscówka?
                            Moje zdjęcia na CB

Komentarz

• dr11
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 1143