Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam,
podobno od 17 lipca mozna obserwowac na niebie Perseidy - czyli roj meteorytow. Dzis w nocy (to jest z 12 na 13 sierpnia 2009) ma byc maximum tego zjawiska. Zastanawialam czy da sie takiego jednego z drugim sfocic i znalazlam m.in. takie informacje: http://www.pkim.org/?q=pl/cyfrowe_ob...iczne_meteorow
Moze osoby, ktore juz sie zajmowaly w poprzednich latach fotografowaniem tego zjawiska podziela sie doswiadczeniem...
Fociłem w zeszłym roku z balkonu w Warszawie. Efekty raczej marne ze względu na łunę miejską.
Wiadomo - statyw, wężyk spustowy najlepiej z programatorem, najjaśniejsza przesłona, wysokie ISO, ale w granicach przyzwoitości (szumy).
Czas ekspozycji zależny od łuny, najlepiej się wybrać na łowy daleko od miasta.
W tym roku dodatkową przeszkodą będzie Księżyc, a i pogoda nie rozpieszcza:/
Canon 40D + 5D + 7D + Canon EF 24-70mm f/2.8 USM + Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6 IS USM + Canon EF 100mm f/2.8 Macro IS USM + Canon 16-35mm f/2,8 II USM + Speedlite 580EX II + Absynt + Becherovka
Świetny temat na zdjęcia. Na astrofotografii znam się dosłownie jak świnia na gwiazdach, ciekaw jestem jaka ogniskowa jest potrzebna do sfotografowania tych meteorytów, czy z 600mm da się już coś powalczyć. Macie jakieś przykładowe zdjęcia?
Tylko ta dzisiejsza pogoda to tragedia :/
Ja w tamtym roku robilem na 100tce i tez bylo widac. W sumie na kazdej ogniskowej mozna zlapac pod warunkiem ze akurat dobrze celujesz :P Na szerszym prawdopodobienstwo jest oczywiscie wieksze.
Plus to oczywiecie pole zdala od miasta - akurat tak sie sklada ze warunki mam swietne, wiec w tym rok o ile pogoda dopisze zaryzykuje 17mm
Ja w tamtym roku robilem na 100tce i tez bylo widac. W sumie na kazdej ogniskowej mozna zlapac pod warunkiem ze akurat dobrze celujesz :P Na szerszym prawdopodobienstwo jest oczywiscie wieksze.
możesz pokazać jakieś fotki, ciekaw jestem jak to wygląda
Sluchajcie, jesli chodzi o focenie Perseidow czy innych rojów, to uzywajcie jak najmniejszych ogniskowych. Im mniejsza ogniskowa tym wieksze pole widzenia, a uwierzcie mi ze pomimo wyznaczonego radiantu 'spadajacych gwiazd' moga pojawic sie zupelnie z innej strony . Procz Perseidow bedziecie mieli takze okazje zlapac na zdejciu jakas sztuczna satelite .
Jak sfocic np. Perseidy ?
Ciemne miejsce, statyw, niska ogniskowa, ISO 200 wystarczy i dlugi czas . Najlepiej z wezykiem lub pilotem.., jak jasny perseid przeleci mozemy opuscic lusterko..., lub tez poczekac na kolejnego . Im dluzszy czas tym ciekawiej - wiecej Perseidow i ruch gwiazdek zaznaczony na fotce .
Sluchajcie, jesli chodzi o focenie Perseidow czy innych rojów, to uzywajcie jak najmniejszych ogniskowych. Im mniejsza ogniskowa tym wieksze pole widzenia, a uwierzcie mi ze pomimo wyznaczonego radiantu 'spadajacych gwiazd' moga pojawic sie zupelnie z innej strony . Procz Perseidow bedziecie mieli takze okazje zlapac na zdejciu jakas sztuczna satelite .
Jak sfocic np. Perseidy ?
Ciemne miejsce, statyw, niska ogniskowa, ISO 200 wystarczy i dlugi czas . Najlepiej z wezykiem lub pilotem.., jak jasny perseid przeleci mozemy opuscic lusterko..., lub tez poczekac na kolejnego . Im dluzszy czas tym ciekawiej - wiecej Perseidow i ruch gwiazdek zaznaczony na fotce .
Pozdrawiam serdecznie
Astromaniak
Leju
Witam!
Ale to ISO200 to dla jakiej przysłony? Ja wybieram się dzisiaj na dość fajne miejsce (mam nadzieję że nie zmieniło się przez rok :P) uzbrojony w 8mm
Jak myślisz lepiej włączyć redukcje szumów dla dłuższych naświetleń (c.fn.) czy sobie darować?
Ale to ISO200 to dla jakiej przysłony? Ja wybieram się dzisiaj na dość fajne miejsce (mam nadzieję że nie zmieniło się przez rok :P) uzbrojony w 8mm
Iso200 na f/6 - 8. Zalezy jak dlugo tez chcesz naswietlac fotke, bo wiadomo ze moze sie przeswietlic . Wiec pozostaje klasyczna metoda prob i bledow .
Zamieszczone przez robgr85
Jak myślisz lepiej włączyć redukcje szumów dla dłuższych naświetleń (c.fn.) czy sobie darować?
Ajj, nigdy nie mialem do czynienia z redukcja szumow. Ale raczej bym sobie darowal... Moze aparacik pomysli o Perseidku lub satelicie jako u mega szumie i cos z nim zrobi ?
PS.
Zazdroszcze 8mm
Zamieszczone przez mist_a
podaja ze po poludniu
20 czasu UT, to 22 naszego czasu
Zamieszczone przez mist_a
w radio slyszalam ze po polnocy...
Maksimum czy nie..., myslac na trzezwo - kiedy zobaczysz spadajace gwiazdy ? W dzien, czy w nocy ? . Po polnocy bedzie lepiej widac, bo niebo bedzie ciemniejsze, pomimo tego ze bedzie nam przeszkadzal Ksiezyc w fazie 60%.
Dla tych ktorzy wybiora sie na obserwacje/focenie a nie znaja sie co na niebie piszczy, jako ciekawostke moge powiedziec ze od ok. godziny 22 bardzo dobrze na poludniowym-wschodzie widoczny jest Jowisz .
Komentarz