Spitfire nad Warszawą

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jac
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 4813

nie nie jestem pewien, tak chyba na p.r.l. przeczytalem
    Instagram

Komentarz

• fredi
      Bywalec
      • 2005
      • 153

Zamieszczone przez stratus
      nad polami Mokotowskimi .
      Nad POLEM MOKOTOWSKIM, zawsze liczba pojedyncza!

Zamieszczone przez Vitez
      Pozostaje pytanie - a z jakiej okazji?
      Chyba uroczystości z okazji bitwy o Anglię... coś takiego mi mignęło w telewizji..

Ja widziałem wczoraj jak wykonywał różne ewolucje nad śródmieściem (mieszkam na powiślu na 15 pietrze i mam świetny widok). Piękna sprawa.. bardzo szybki.. bardzo zwrotny... widać ze bestia stworzona do walki powietrznej.. później tylko samoloty robiły sie szybsze i dostawały bron o większym zasięgu rażenia...
      Porównując z tym co normalnie mi lata kolo chałupy.. awionetki nad wisłą, pasażerskie kolosy kołujące na Okęcie, helikoptery (włączając bardzo szybka Augustę z LPR).. wiec porównując.. nie ma żadnego porównania

Komentarz

• Przemoc
        Początki nałogu
        • 2005
        • 319

Zamieszczone przez fredi
        .............Chyba uroczystości z okazji bitwy o Anglię... coś takiego mi mignęło w telewizji.....
        Chyba jednak to:

Za Wikipedią:

"Święto Lotnictwa Polskiego

* Aktualnie 28 sierpnia - rocznica zwycięstwa kpt. pil. Franciszka Żwirki i inż. pil. Stanisława Wigury w międzynarodowych zawodach samolotów turystycznych Challenge w 1932."
        Pozdrawiam

PrzemoC

Komentarz

• fredi
          Bywalec
          • 2005
          • 153

Nie, to juz bylo. Wtedy lataly i robiły ewolucje trzy Iskry.

Komentarz

• Przemoc
            Początki nałogu
            • 2005
            • 319

Zamieszczone przez fredi
            Nie, to juz bylo. Wtedy lataly i robiły ewolucje trzy Iskry.
            Ze strony Muzeum Lotnictwa w Krakowie:

Oficjalna wizyta Klubu „The Air Squadron of Great Britain” w Polsce w dniach 4-11 września 2006 roku
            członków Klubu The Air Squadron of Great Britain i ich goście biorą udział w oficjalnej 8 dniowej wizycie jako goście Polskich Sił Powietrznych. W klubie lata szeroki wachlarz różnych typów samolotów poczynając od historycznych samolotów De Havilland Tigermoth, Dh 86 Dragon, Dh 90 Dragonfly a kończąc na współczesnych samolotach turbośmigłowych i odrzutowych. Samolotem flagowym floty jest Supermarine Spitfire Mk VIII.

Air Squadron pełni rolę swojego rodzaju ambasadora oddając honor i cześć wyjątkowej odwadze i doskonałemu wyszkoleniu bojowemu Polskich Pilotów w czasie II wojny światowej.

Punktem kulminacyjnym wizyty w Warszawie jest przelot Spitfire’a 5 września nad pomnikiem poległych lotników w Parku Piłsudskiego. Kolejnym punktem wizyty będzie wręczenie przez Szefa Klubu Marszałka Sir Michaela Graydona Miecza Przyjaźni dowódcy Polskich Sił Powietrznych Generałowi Pilotowi Stanisławowi Targoszowi.

Klub The Air Squadron odwiedzi również słynną na całym świecie Akademię Polskich Sił Powietrznych w Dęblinie, zwiedzi Muzeum Lotnictwa Polskiego w Krakowie i spotka się z lotnikami by poszerzyć swoją wiedzę o współczesnym polskim lotnictwie we wszystkich jego formach.

Myślałem, że to z okazji święta, szczegółnie ze względu na ten przelot nad pomnikiem poległych lotników w Parku Piłsudskiego.
            Pozdrawiam

PrzemoC

Komentarz

• stratus
              Początki nałogu
              • 2006
              • 398

Zamieszczone przez fredi
              Nad POLEM MOKOTOWSKIM, zawsze liczba pojedyncza!
              OK - niech i tak bedzie w końcu nasz "język" wyjątkami stoi, a uczymy sie całe życie. Rozwodzić sie nie ma nad czym bo odchodzimy od tematu, a na polemikę w tej kwestii moznaby założyć oddzielny wątek ale IMHO nie na tym forum. :-)
              Moje zabawki
              Moje zdjęcia

Komentarz

• fredi
                Bywalec
                • 2005
                • 153

W sumie slusznie, ale nie moge sie powstrzymac To nie zaden wyjatek, po prostu to sie nazywa Pole Mokotowskie, a nie Pola Mokotowskie.

Komentarz

• stratus
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 398

Zamieszczone przez fredi
                  W sumie slusznie, ale nie moge sie powstrzymac To nie zaden wyjatek, po prostu to sie nazywa Pole Mokotowskie, a nie Pola Mokotowskie.
                  Uparty fredi jesteś, odsyłam więc do lektury strony www.polamokotowskie.pl - proponuje zwrócić uwagę na literówkę w adresie jak również odmianę tejże nazwy na głównej stronie wskazanego adresu, cytuję "Witamy na stronie Informatora Pól Mokotowskich" więc chyba mogę powiedzieć że coś przeleciało nad Polami Mokotowskimi.

Proponuje więc nie brnąć dalej gdyż wszystkie formy są dopuszczelne i używane.

Przepraszam wszystkich za OT
                  Ostatnio edytowany przez stratus; 4451.
                  Moje zabawki
                  Moje zdjęcia

Komentarz

• fredi
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 153

Uzywane, owszem, ale to blad. Bylo jest i bedzie tylko Pole Mokotowskie. Ja odsylam do ksiazek historycznych, varsavianistycznych, na koncu do slownikow i encyklopedii.

Na samej stronie wszedzie jest pole mokotowskie, adres www.polamokotowskie.pl zarejestrowano prawdopodobnie dodatkowo aby trafili takze sadzacy byki i slabo znajacy miasto.
                    Ostatnio edytowany przez fredi; 1550.

Komentarz

• stratus
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 398

Zamieszczone przez fredi
                      Uzywane, owszem, ale to blad. Bylo jest i bedzie tylko Pole Mokotowskie. Ja odsylam do ksiazek historycznych, varsavianistycznych, na koncu do slownikow i encyklopedii.

Na samej stronie wszedzie jest pole mokotowskie, adres www.polamokotowskie.pl zarejestrowano prawdopodobnie dodatkowo aby trafili takze sadzacy byki i slabo znajacy miasto.
                      Tak se tłumacz. Myślę że jak pogooglujesz to znajdziesz sobie odpowiednie forum na tego typu przepychanki.
                      Moje zabawki
                      Moje zdjęcia

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

Obaj z Warszawy... wezcie zrobcie ustawke sobie juz poza tym watkiem

Komentarz

• Allensteiner
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 177

hmmm, może to nie to forum i to co napisze nikogo nie zainteresuje ( a może to oczywiste )

ten spit na zdjęciach jest w malowaniu słynnego u nas i wtedy nad Kanałem Dywizjonu Myśliwskiego 303 im. T. Kościuszki, pamiętacie książkę Fiedlera ? całkiem możliwe, że to oryginalny egzemplarz, który wtedy latał w RAF-ie , a za sterami siedział wtedy nasz rodak ?
                          albo też dokleili te oznaczenia, żeby nam się miło zrobiło [ mi się miło zrobiło ]
                          oznaczenia to oczywiście polska szachownica i biało-niebieskie kółko, w środku są chyba dwie kosy i "czapka" - ( nie wiem jak się fachowo nazywa ) na tle białoniebieskich pasów
                          o takie coś właśnie:

swoją drogą nasze chłopaki lotniki na Hurricane'ach i Spit'ach dali niezły odpór Luftwaffe w 40 roku
                          Angole nie mieli wtedy zbyt wielu pilotów i kto wię co by było gdyby ...

ale to juz opowiastka nie nate forum i na inna okazję
                          sorki jak się za bardzo oddaliłem od tematu
                          lepsze jutro było wczoraj

Komentarz

• Przemoc
                            Początki nałogu
                            • 2005
                            • 319

Zamieszczone przez Allensteiner
                            oznaczenia to oczywiście polska szachownica i biało-niebieskie kółko, w środku są chyba dwie kosy i "czapka" - ( nie wiem jak się fachowo nazywa ) na tle białoniebieskich pasów.......
                            To czapka, jakiej używali chłopi w powstaniu kościuszkowskim (1794) - krakuska.
                            Pozdrawiam

PrzemoC

Komentarz

• świstasiek
                              Dopiero zaczyna
                              • 2005
                              • 28

W sieci można znaleźć trochę zdjęć tego egzemplarza Spitfire'a i nie ma na nich ani szachownicy ani symbolu dywizjonu 303. Zapewne więc domalowali je na tą okazję.

Komentarz

• Acro
                                Dopiero zaczyna
                                • 2004
                                • 37

Zamieszczone przez świstasiek
                                W sieci można znaleźć trochę zdjęć tego egzemplarza Spitfire'a i nie ma na nich ani szachownicy ani symbolu dywizjonu 303. Zapewne więc domalowali je na tą okazję.
                                W polskich dywizjonach nie używano wersji Mk VIII, to po pierwsze. 303 miał litery kodowe RF, zmienione w 1945 na PD, Godło dywizjonu znajdowało się z regułu w okolicy kabiny pilota, ale to chyba nie na dyskusje na tym forum.

Przylot "Spita" do Polski to zawsze jest wydarzenie i szkoda, że odbyło się to "cichaczem".

Komentarz

Pracuję...