[recenzja] SIGMA 135 Art f/1.8 DG HSM + porównanie

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tomek67
    Bywalec
    • 2010
    • 163

Odp: [recenzja] SIGMA 135 Art f/1.8 DG HSM + porównanie

Zamieszczone przez horak
    Najlepiej żeby sprzedawali szkła bijące Canona pod prawie każdym względem za 1/4 jego ceny. To nie Sigma ma problem z ludzmi, którzy zrazili się jej obiektywami najczęsciej poprzedniej generacji tylko oni sami ze sobą. Sigma jak widać ma się dobrze i nie potrzebuje Was przekonywać bo jak wszędzie zawsze znajdą się zatwardziali wyznawcy dnego systemu idący w zaparte za swoim wodzem.
    Każdy ma prawo wydawać swoja kasę jak chcę.
    Opisałem tylko moje wrażenia z zakupów obiektywów tej marki.
    A odnoszę wrażenie, że niektórzy do sprzętu podchodzą prawie jak do religii

Komentarz

• C80
      Uzależniony
      • 2007
      • 855

Niestety, ale racja z tym kundlem. Miałem Sigmę 17-70, później 17-50 oraz do tego 300/2.8. Żadnego nie mam i nie tęsknię, żeby nie powiedzieć wręcz, że się zraziłem. UWA zamieniłem na ciemniejszego Canona 17-40/4 ze względu na jakość obrazka i pewność AF, a 300/2.8 Sigmy na Canona 300/2.8 bo jest drastyczna różnica w pracy AF nie tylko pod światło.

Kiedyś Sigma miała spore problemy ze współpracą z Canonem oraz z jakością obiektywów. Teraz wyszła seria Art i pewnie te słoiki nie odstają od Canonów, ale i tak gdzieś z tyłu głowy siedzi jak to kiedyś wyglądało. To nie jest ignorancja, tylko złe doświadczenia i ostrożność. W końcu nie mówimy o wydatku rzędu 5 złotych, tylko o paru tysiącach.
      [Strona] [Sportowy fotodziennik]

Komentarz

• horak
        Uzależniony
        • 2010
        • 589

Jeszcze nie spotkałem się z zatwardzaiłymi zwolennikami Sigm i przeciwnikami Canana jednocześnie, mówię tylko że twoje negatywne opinie dotyczące Sigm, które przerobiłeś mają się nijak do wielu modeli Sigmy ART jak np: 20,35,85 czy 135, które to zbierają bardzo dobre opinie nie tylko wsród użytkowników ale i w prasie branżowej. Nadal uważam, że Sigmy nie kosztują sporej kasy w odróżnieniu od nowych zabawek Canona, który od dłuższego czasu nie jest w stanie zaprezentować nic innowacyjnego w fotografii.

Komentarz

• Tomek67
          Bywalec
          • 2010
          • 163

Zamieszczone przez horak
          Nadal uważam, że Sigmy nie kosztują sporej kasy w odróżnieniu od nowych zabawek Canona, który od dłuższego czasu nie jest w stanie zaprezentować nic innowacyjnego w fotografii.
          Wiesz gdy Canon wypuści udany optycznie model np. 35mm 1.4 II to nikt z tego szumu nie robi
          W tym roku możemy się też spodziewać 85mm 1.4 IS
          Po prawdzie cena pewnie będzie szokująca.

Komentarz

• gnd
            Uzależniony
            • 2013
            • 709

Zamieszczone przez Tomek67
            Wiesz gdy Canon wypuści udany optycznie model np. 35mm 1.4 II to nikt z tego szumu nie robi
            W tym roku możemy się też spodziewać 85mm 1.4 IS
            Po prawdzie cena pewnie będzie szokująca.
            35L 2 jest wybitny, ale ceną nie ma podejścia do 35A. Gdyby był w cenie pierwszej Lki to szum by był.

Seria Art wymaga

Komentarz

• robertskc7
              Pełne uzależnienie
              • 2010
              • 1513

Zamieszczone przez gnd
              35L 2 jest wybitny, ale ceną nie ma podejścia do 35A. Gdyby był w cenie pierwszej Lki to szum by był.

Seria Art wymaga
              Sigma 135 Art jest wybitna ale ceną nie podchodzi do 135L ( zawłaszcza używki lub po cash back) gdyby był w cenie 135L lub tańszy to szum by był a tak ze względu na ogniskową i cenę i gabaryty nie wróże sprzedaży. Podobnie z 85 ART. Gdyby to był 85 1.8 ART w cenie 2 tysie to byłby killer na poziomie 35A
              www.robertzbiec.pl

Komentarz

• gnd
                Uzależniony
                • 2013
                • 709

Fakt, to musiałoby być 135 1.4 żeby uzasadnić gabaryty. 85A też mnie odstrasza. Już 20A jest dla mnie za duże i za ciężkie, ale nie ma alternatywy.

Wcześniej mi ucięło, że seria Art wymaga kalibracji i potem już z górki. 35, 20 mam od premiery i są odpukać, niezawodne.

Komentarz

• krolewicz
                  Początki nałogu
                  • 2010
                  • 254

Zamieszczone przez horak
                  Nadal uważam, że Sigmy nie kosztują sporej kasy w odróżnieniu od nowych zabawek Canona, który od dłuższego czasu nie jest w stanie zaprezentować nic innowacyjnego w fotografii.
                  a co takiego innowacyjnego zaproponowała sigma? 135 1.8 pół kilo cieższe, porównywalne optycznie, dwa tysiące droższe i z gorszym AF niż 20 letnie 135L?

stałki 24, 35, 50 i 85 canon też ma w ofercie od kilkunastu lat...

Komentarz

• robertskc7
                    Pełne uzależnienie
                    • 2010
                    • 1513

Zamieszczone przez krolewicz
                    a co takiego innowacyjnego zaproponowała sigma?
                    stałki 20 24 35 i 50 w fajnych cenach ale... ale resztę już nie
                    www.robertzbiec.pl

Komentarz

• gnd
                      Uzależniony
                      • 2013
                      • 709

a co takiego innowacyjnego zaproponowała sigma? 135 1.8 pół kilo cieższe, porównywalne optycznie, dwa tysiące droższe i z gorszym AF niż 20 letnie 135L?

Trochę innowacji jest: szerokie stałki jak 20 1.4 czy 14 1.8, ultejasne zoomy 24-35 2 i te pod cropa 50-100 1.8...

Komentarz

• horak
                        Uzależniony
                        • 2010
                        • 589

Jeśli takie szkła jak 20/1.4, 24-35/2.0, 18-35/1.8 czy 50-100/1.8 nie są dla ciebie innowacyjne to kolego trwaj dalej w swoim przekonaniu.

Komentarz

• Tomek67
                          Bywalec
                          • 2010
                          • 163

Jak Wam się sprawuje AF w trybie Servo w ARTach.
                          Miałem przez chwilę 135mm 1,8 i nawet przy statycznych scenach nie trafiał w tym trybie na 5D III
                          Nie wypowiadam się zbyt zdecydowanie bo mało zdjęć robiłem.
                          A druga sprawa to przy tych samych ustawieniach zdjęcia wydawały się mi ciut jaśniejsze jak z 135mm 2.0

Komentarz

• Tom77
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2875

Poza genialnymi optycznie, tańszymi od Canona stałkami, świetnymi, jasnymi zoomami niewiele

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez Tomek67
                            Jak Wam się sprawuje AF w trybie Servo w ARTach.
                            Miałem przez chwilę 135mm 1,8 i nawet przy statycznych scenach nie trafiał w tym trybie na 5D III
                            Nie wypowiadam się zbyt zdecydowanie bo mało zdjęć robiłem.
                            A druga sprawa to przy tych samych ustawieniach zdjęcia wydawały się mi ciut jaśniejsze jak z 135mm 2.0
                            To chyba dobrze, że przy tych samych ustawieniach zdjęcia z 1,8 są ciut jaśniejsze niż z 2,0 ?

Komentarz

• feciu
                              Dopiero zaczyna
                              • 2015
                              • 48

Zamieszczone przez Tom77

--- Kolejny post ---

To chyba dobrze, że przy tych samych ustawieniach zdjęcia z 1,8 są ciut jaśniejsze niż z 2,0 ?
                              "te same ustawienia" to chyba przymkniecie sigmy do 2.0 i porownanie jasnosci z canonem
                              Ostatnio edytowany przez feciu; 54269.
                              X-T2...|

Komentarz

• Tomek67
                                Bywalec
                                • 2010
                                • 163

Zamieszczone przez feciu
                                "te same ustawienia" to chyba przymkniecie sigmy do 2.0 i porownanie jasnosci z canonem
                                Dokładnie to miałem na myśli.

Komentarz

Pracuję...