[recenzja] SIGMA 135 Art f/1.8 DG HSM + porównanie

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • arkosol
    Coś już napisał
    • 2005
    • 97

Odp: [recenzja] SIGMA 135 Art f/1.8 DG HSM + porównanie

Nie tylko oni

Komentarz

• candar
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 3410

Zamieszczone przez cauchy
      jesteście hardkorami
      Też tak uważam

Później czytam w opisach o porysowanej przedniej soczewce bez żadnego wpływu na zdjęcia... xD
      Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• Leon007
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 2875

Za dużo czytasz.
        Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
        Ja
        Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
        Konfucjusz

Komentarz

• Bangi
          Moderator
          • 2010
          • 5499

Zamieszczone przez Eberloth
          Proste [MENTION=34794]Bangi[/MENTION] - Za butę i brak przestrzegania ogólnie przyjętych standardów nie damy Ci stanowiska wicemarszałka-moderatora
          Całe szczęście nie mam takich aspiracji

Zamieszczone przez candar
          Później czytam w opisach o porysowanej przedniej soczewce bez żadnego wpływu na zdjęcia... xD
          A to dobre i racja - wiele jest takich ogłoszeń.
          SAMOLOTY CB
          SAMOLOTY lotnictwo.net
          SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• mirror
            Pełne uzależnienie
            • 2018
            • 1535

protektor na stałe - dla mnie to niestety dyskwalifikuje system filtrowy - nie używam UV w przeciwieństwie do innych filtrów, dekle też używam
            Ostatnio edytowany przez mirror; 58955.
            EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• atsf
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 5119

Zamieszczone przez mirror
              protektor na stałe - dla mnie to niestety dyskwalifikuje system filtrowy - nie używam UV w przeciwieństwie do innych filtrów, dekle też używam
              Panie! Nie ma takiej rury na świecie, której się nie da odetkać!

Ja wkręciłem w EF 100-400L II dwie oprawki po filtrach po wyjęciu z nich szybek plus redukcję gwintową na jeden rozmiar więcej, plus redukcję na normalny rozmiar, aby przedłużyć oprawkę filtra, i móc postawić obiektyw w torbie bez dekla, i bez ryzyka kontaktu soczewki z dnem torby. W Tamronie 100-400 ten temat załatwia osłona przeciwsłoneczna wystająca znacznie przy odwrotnym jej zamocowaniu. Redukcje filtrowe założyłem raz dla przedłużenia, a dwa dla tępego zakończenia, bo ostra oprawka filtra wycięła by mi dziurę w torbie.

No więc, magnetyczny uchwyt do filtrów, ale bez żadnego szkła, to jest coś do rozważenia, i chyba nawet ktoś to robi, ale za chore pieniądze i nie na każdy rozmiar.

Mam jeszcze stary filtr Duto na rozmiar 51 mm pasujący do obiektywów z filtrem 49 mm, bo się go sprężyście zakłada na wystającą oprawkę filtra, a robiono to w czasach, gdy dekle były zakładane tak samo, a nie na wewnętrzne zatrzaski, i skończyło się to wraz z wynalezieniem bagnetowego mocowania osłon przeciwsłonecznych, bo oprawka filtra schowała się w bagnecie. Komu to, kuźwa, przeszkadzało? Taki montaż i demontaż filtra jest błyskawiczny, i bezproblemowy technologicznie, oraz nie zwiększający poprzecznego rozmiaru obiektywu. Jakby robili filtry z takim mocowaniem, to bym chociaż polara przytulił.
              EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• mirror
                Pełne uzależnienie
                • 2018
                • 1535

Zamieszczone przez atsf
                Panie! Nie ma takiej rury na świecie, której się nie da odetkać!

Ja wkręciłem w EF 100-400L II dwie oprawki po filtrach po wyjęciu z nich szybek plus redukcję gwintową na jeden rozmiar więcej, plus redukcję na normalny rozmiar, aby przedłużyć oprawkę filtra, i móc postawić obiektyw w torbie bez dekla, i bez ryzyka kontaktu soczewki z dnem torby.
                mocne ja normalnie nie muszę mieć sprzętu gotowego natychmiast, a czaple nadal mi spierniczają zanim znajdę się w rozsądnej odległości więc czasu to mam nawet za dużo, żurawie również, jeśli chodzi o 100-400 II to na razie tylko stopkę wymieniłem na taką z mocowaniem arca bo mnie ta dodatkowa płytka na stopce drażniła - niby zdjęcia wychodziły ostre ale ciągle mi się wydawało że coś się rusza

oprawkę od ruskiego filtra bez szkiełka stosowałem w jakimś starym zoomie canona bo mu nic nie wystawało i miałem trudności z przykręceniem redukcji do 77mm (może nawet 2 redukcji nie pamiętam ale było coś na rzeczy) żeby holder od lee założyć - koniec końcow kupiłem 24-105 i mam wszystko na 77mm tak mnie te redukcje zmęczyły
                EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• Leon007
                  Pełne uzależnienie
                  • 2009
                  • 2875

Co za czasy, wyścig szczurów nawet przy zdejmowaniu dekielka z obiektywu. Coś poszło nie tak.
                  Ja
                  Konfucjusz

Komentarz

• atsf
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 5119

Zamieszczone przez Leon007
                    Co za czasy, wyścig szczurów nawet przy zdejmowaniu dekielka z obiektywu. Coś poszło nie tak.
                    Aha, ale ja mam większy problem z jego znalezieniem, gdy go szukam po dziesięciu kieszeniach, i po torbie, i się zastanawiam, czy może go już gdzieś posiałem?

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez mirror
                    jeśli chodzi o 100-400 II to na razie tylko stopkę wymieniłem na taką z mocowaniem arca b
                    Ja też to zrobiłem i teraz samo to cholerstwo mi się obluzowuje
                    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• Leon007
                      Pełne uzależnienie
                      • 2009
                      • 2875

Jeśli te stopki macie mniej więcej na stałe, a tak raczej jest, to użyjcie kleju anaerobowego do gwintów. Zapobiega luzowaniu się śrub i częściowo połączeń metal-metal (można go wpuścić również między stopkę i resztę), a w razie potrzeby można taką śrubkę odkręcić. To takie coś niebieskiego lub czerwonego, co czasem widać na połączeniach gwintowych.
                      Ostatnio edytowany przez Leon007; 27765.
                      Ja
                      Konfucjusz

Komentarz

• cybulski
                        Pełne uzależnienie
                        • 2022
                        • 1248

Tu, na naszym ukochanym forum, ktoś opisał, że włożył do torby obiektyw bez dekla - bo tak zawsze robił - i coś, co zawieruszyło się w torbie, podrapało mu soczewkę. Ile dziesiątych sekundy zyskuje się nie zakładając dekla?

Ja, jak Bangi, do ochrony używam dekla i osłony przeciwsłonecznej.
                        Słońce Ci wpada do torby ?
                        linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Komentarz

• Przemek_PC
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 2462

Jeśli te stopki macie mniej więcej na stałe, a tak raczej jest, to użyjcie kleju anaerobowego do gwintów. Zapobiega luzowaniu się śrub i częściowo połączeń metal-metal (można go wpuścić również między stopkę i resztę), a w razie potrzeby można taką śrubkę odkręcić. To takie coś niebieskiego lub czerwonego, co czasem widać na połączeniach gwintowych.
                          Można też pod nieobecność żony/córki/kochanki/matki użyć lakieru do paznokci. Trzyma słabiej niż klej ale lepiej niż goły gwint.

Komentarz

• mirror
                            Pełne uzależnienie
                            • 2018
                            • 1535

Zamieszczone przez atsf

Ja też to zrobiłem i teraz samo to cholerstwo mi się obluzowuje
                            no to pięknie

z podobnych tematów wymieniłem w głowicy platformę z takiej na śrubkę na taką z klamrą niby szybszą - platforma bardzo fajna ale nie przewidziałem że standard arca jest taki mało standardowy i śrubą zasze dokręcisz, a klamra jest regulowana jak masz kilka rodzajów płytek to jest problem - ja mam wszystkie płytki takie same ale niestety mam jeszcze półklatkę robiącą za l-bracketa i stopę od 100-400 - wazystkie arca a każde jest inne

--- Kolejny post ---

na stałe - dzięki w razie niemca spróbuję - moja na razie trzyma jak diabli - ale bardziej realne testy to pewnie na wiosnę na kilkudniowym plenerku - wtedy wszystko wychodzi i wszytko się potrafi samo rozluzować

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez Przemek_PC
                            Można też pod nieobecność żony/córki/kochanki/matki użyć lakieru do paznokci. Trzyma słabiej niż klej ale lepiej niż goły gwint.
                            na to na plenerku szansa większa niż na klej
                            EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• Leon007
                              Pełne uzależnienie
                              • 2009
                              • 2875

Zamieszczone przez cybulski
                              Słońce Ci wpada do torby ?
                              Już za niecałe 5 miliardów lat Słońce będzie sięgać do Ziemi - jestem przygotowany.
                              Ja
                              Konfucjusz

Komentarz

• mystek
                                Pełne uzależnienie
                                • 2011
                                • 1015

To żeśmy się dowiedzieli o Sigmie 135 art :P...
                                [MENTION=18138]candar[/MENTION] - te filtr to świetna opcja, ale musiałbym kupić pewnie z 2 takie zestawy do 2 różnych średnich filtrów - nie uśmiecha mi się to (czyt. kasa by mi się nie zgadzała ). Dwa - nie lubię nosić zbędnych gadżetów/akcesoriów idąc gdzieś na zdjęcia. Lubię prostotę - aparat i obiektyw. Tyle. Nooo... kilka obiektywów Trzy - muszę do tego dojrzeć, dorosnąć. Myślę, że i na filtry ND przyjdzie kiedyś pora i kupię coś tego typu.

Co do ochrony obiektywów to również używam tylko dekielków i zawsze mam je założone. Ogólnie staram się aby obiektyw nieużywany się po prostu nie kurzył na soczewkach. Ten, który aktualnie używam mam odkryty z kolei i tak sobie wędruję z aparatem w ręce, by być zawsze przygotowanym na foty.
                                https://www.facebook.com/mystekfoto
                                https://www.flickr.com/photos/198734962@N07

Komentarz

Pracuję...