Canon 17-40/4.0L

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kolekcjoner
    Obertroll
    • 2006
    • 18793

Odp: Canon 17-40/4.0L

Zamieszczone przez swishu
    Canon nie ma czegoś takiego w żadnym UWA. I myślę, że wiele na tym tracą.
    Mylisz się zarówno w pierwszym jak i w drugim .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Komentarz

• dexter77
      Coś już napisał
      • 2010
      • 69

Witam, mam pytanie o wartości przysłony, zauważyłem że przy kręceniu kółkiem w 6d przeskakuje niektóre wartości jak np. f12, f15 - czy można je jakoś ustawić?

--- Kolejny post ---

Witam, mam pytanie o wartości przysłony, zauważyłem że przy kręceniu kółkiem w 6d przeskakuje niektóre wartości jak np. f12, f15 - czy można je jakoś ustawić?

Komentarz

• jaś
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 2601

Zamieszczone przez swishu
        jaś, nikkor 14-24 jest szkłem rewelacyjnym. Widziałeś jakie mtfy odddaje od pełnej dziury? Canon nie ma czegoś takiego w żadnym UWA. I myślę, że wiele na tym tracą. Odpowiedzią jest zapewne zapowiadany 14-24, które właśnie w kategorii mtf IMHO będzie najbardziej dopracowany. 16-50 to ciężko powiedzieć, na pewno trochę lepszy, ale na rewelacje bym się nie nastawiał (myślę, że optycznie skończy jak 18-35 g z nikkora) :P. Ceny startowe - moim zdaniem w wielkim przybliżeniu 4 tys za 16-50, 6-7 - 14-24. Zobaczymy czy za pół roku jak ktoś otworzy tego posta, to się sprawdzi ;]
        otworzyłem posta po pół roku - porównanie 14-24 do 17-40 to jak porównywanie śliwek i orzechów to szkła do kompletnie innych zastosowań i z drastycznie różną ceną, na 14-24 nie dokręcisz (ani nie założysz w normalnej cenie filtrów a nawet jak ci się uda to wybór filtrów w ogromnych rozmiarach jest mizerny), 17-40 można od biedy porównać z 16-35/4 i oba są równie słabe lub równie dobre i w nikonie jest VR i dwa razy większa cena ja porównywałem to stwierdziłem że 17-40 jest nawet pewnie lepszy .
        17-40 do fantastyczne szkło a przy takiej cenie jaką ma to nawet super fantastyczne, rozumiem ogólny narzekający trend ale ja kupowałem bez wybierania i o dziwo sztuka jest świetna, mogę robić nawet na 4 i nie mam pytań, słyszałem że nowsze sztuki są lepsze niż starsze.
        Jestem szumofobem
        S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
        Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• dexter77
          Coś już napisał
          • 2010
          • 69

Mógłby ktoś z posiadaczy 17-40 sprawdzić jak to jest z tymi wartościami przysłony?

--- Kolejny post ---

Mógłby ktoś z posiadaczy 17-40 sprawdzić jak to jest z tymi wartościami przysłony?

Komentarz

• Eberloth
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2663

[QUOTE=dexter77;1226973]Mógłby ktoś z posiadaczy 17-40 sprawdzić jak to jest z tymi wartościami przysłony?[QUOTE]

Nie znam się to się wypowiem. Poczytaj trochę o przysłonie. Z grubsza skok o 1EV to ciąg liczb 1, 1.4, 2, 2.8, 4, 5.6, 8, 11, 16, 22, 32... Jak masz nawet w puszce ustawiony skok o jakiś ułamek EV, to i tak raczej ciężko wylądować w okolicy f/15. Ale jeśli nie zgadzasz się z tą opinią, to potraktuj to jako wadę 6d i/lub 17-40 i sprzedaj mi to w cenie złomu...

--- Kolejny post ---

[QUOTE=dexter77;1226973]Mógłby ktoś z posiadaczy 17-40 sprawdzić jak to jest z tymi wartościami przysłony?[QUOTE]

Nie znam się to się wypowiem. Poczytaj trochę o przysłonie. Z grubsza skok o 1EV to ciąg liczb 1, 1.4, 2, 2.8, 4, 5.6, 8, 11, 16, 22, 32... Jak masz nawet w puszce ustawiony skok o jakiś ułamek EV, to i tak raczej ciężko wylądować w okolicy f/15. Ale jeśli nie zgadzasz się z tą opinią, to potraktuj to jako wadę 6d i/lub 17-40 i sprzedaj mi to w cenie złomu...
            Sprzęt - dekielek z przyległościami.
            Fumare humanum est!

Komentarz

• marcinroj
              • 2014
              • 2

Spróbuj zmienic w ustawieniach przeskok przyslony z 1/2 na 1/3.

Komentarz

• scaners3d
                Coś już napisał
                • 2005
                • 85

Witam, mam pytanie o wartości przysłony, zauważyłem że przy kręceniu kółkiem w 6d przeskakuje niektóre wartości jak np. f12, f15 - czy można je jakoś ustawić?[/QUOTE]

To wina aparatu - trzeba zmienić puszkę

A tak na poważnie - po co to komu - nie wystarczy 11, 16?? Przecież to szkło do krajobrazu - przesłony używane to 16-22

Komentarz

• PoulN
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 771

22 w krajobrazie (przy tym szkle) to już degradacja obrazu jednak
                  Przy 16 głębia jest już wystarczająco duża, MZ nie ma sensu jej w większości zastosować więcej domykać.
                  Ostatnio edytowany przez PoulN; 7344.
                  ...

Komentarz

• jaś
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 2601

parafrazując klasyka - bo to niedobre szkło jest, albo puszka sam już nie wiem - co to za kombinacja jest bida fullframe z bida elką z tego nie może wyjść nic dobrego - nawet przesłony 15 nie daje się ustawić - jak żyć? no jak?
                    Jestem szumofobem
                    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
                    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• Jasper
                      Bywalec
                      • 2008
                      • 152

Zamieszczone przez jaś
                      - jak żyć? no jak?
                      Jeśli tak lubisz cytaty z klasyków odpowiem tak : " Żyj tak jak żył towarzysz Dzierżyński"
                      A co do szkła ( to banał będzie ale prawdziwy) każe ma swoje plusy i... minusy - każde ! Jest tylko kwestia własnego dopasowania.....

Komentarz

• alexsob
                        Coś już napisał
                        • 2006
                        • 94

Czy jest coś lepszego do krajobrazu w cenie do 2000zł niz 17-40L?

Komentarz

• RobertON
                          Pełne uzależnienie
                          • 2012
                          • 2194

Zamieszczone przez alexsob
                          Czy jest coś lepszego do krajobrazu w cenie do 2000zł niz 17-40L?
                          Wykopaliska, ale w temacie.

To ma być do cropa czy FF ?
                          Bo jeżeli do cropa, to Tokina ma całkiem dobre propozycje.

Tylko zakres nie ten. Jeżeli do FF, to chyba nie ma nic lepszego.

Ostatnio edytowany przez RobertON; 47552.
                          https://500px.com/robowert26

Komentarz

• as...
                            Dopiero zaczyna
                            • 2009
                            • 45

17-40L bardzo fajne szkło, pancerne, af zawsze trafi, ma jedną wadę, nie ma 2.8.
                            Używałem kilka lat wraz c350d, (mając już c17-55 2.8).

Z FF nie było mi już dane
                            Na optycznych wiele lat brylowałem to szkło na wyczieczki jest świetne, ale wiadomo brak 2.8.
                            5d2+ lenistwo: 16-35L II 2.8+70-200L 2.8 + 580ex(nie używam)
                            + jeszcze 24L II i 85II L , były 17-50tami, c17-55 x2, 17-40L, 50-135 (wspaniałe szkło) 70-200L 4 i canon 350d je widział wszystkie

Komentarz

• OCleVer
                              Coś już napisał
                              • 2015
                              • 70

Ma też wadę, powinno być pod apsh, a nie pod FF, bo rogi to wołają o pomstę do nieba.

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka
                              50D+6D+10-300/1.8-5.6+Lowepro

Komentarz

• aptur
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 3837

Zamieszczone przez OCleVer
                                Ma też wadę, powinno być pod apsh, a nie pod FF, bo rogi to wołają o pomstę do nieba.

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka
                                Jest zakaz podpinania tego obiektywu pod cropa?

Komentarz

Pracuję...