FF vs. APS-C

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pr83
    Coś już napisał
    • 2010
    • 65

FF vs. APS-C

Witam,

Mam okazję kupić 5D mk2 w bardzo atrakcyjnej cenie i dostałem go od kumpla żebym sobie sprawdził jak mi się podoba. Więc postanowiłem zrobić takie małe porównanie zestawów 5D mk2 + Canon 50 mm1.4 vs 60D + Sigma 30mm 1.4. Ciekaw jestem ile osób będzie w stanie powiedzieć, na których zdjęciach i po której stronie znajdują się zdjęcia z FF a po której z APS-C... Wiem, że to dość wąskie porównanie ale może komuś się przyda. Moim zdaniem Sigma 30mm jest obiektywem baaardzo niedocenianym, a możliwości jego są ogromne. Czy rzeczywiście FF to zawsze Święty Graal?

FF vs APS-C

PS Proszę nie spinać się, że kadry nie są w 100% identyczne i że zdjęcia nie są ciekawe. Jestem tylko amatorem
  • salas
    Pełne uzależnienie
    • 2012
    • 3000

Odp: FF vs. APS-C

1 ff z prawej
    2 ff z prawej
    3 ff z lewej (plus nie trafiłeś z ostrością )
    4 ff z lewej
    5 ff z lewej
    6 ff z lewej
    7 ff z lewej (znowu coś z ostrością nie tak?)
    8 ff z prawej
    9 ff z lewej
    PROSZĘ O WYNIK NA PRIV haha
    SONY

Komentarz

• Bolek02
      Pełne uzależnienie
      • 2010
      • 3225

Masz okazję kupić FF, to kupuj a nie katuj się testami. Życie pokaże jak bardzo nowe zdjęcia różnią się od dotychczasowych.
      Specjalnie cudów nie oczekuj, bo FF to nie jest recepta na sukces, tylko środek do jego osiągnięcia. Kupując FF nie od razu zaczniesz robić lepsze zdjęcia.
      Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• pr83
        Coś już napisał
        • 2010
        • 65

Nie no Bolek, to nie tak. Ja generalnie nie katuje się nigdy testami. Jak kupię obiektyw to nie siedzę celując w sumie uderza zapałek itd. Tu po prostu wymiana 60D na 5D wiązała się z wymianą całej szklarni przy okazji. Bo pod ff to mam tylko 50mm. A tak to s10-20 i właśnie s30 1.4 musiałbym sprzedać. 50tka zastąpiłaby 30stke. No i szeroki ki trzeba by sprzedać i kupić coś pod ff. Do tego jeszcze 85 dokupić żeby coś węższego było odpowiadającego 50tce... No i za 60D wziąłbym 2k i następne 2k dorzucić do 5D. W drodze do teściów zrobiłem jeszcze parę fotek na szybko w plenerze no i tu przewaga ff wyszła dość wyraźna... Oj mam teraz dylemat :-)

Tapatalk
        Ostatnio edytowany przez pr83; 37813.

Komentarz

• pr83
          Coś już napisał
          • 2010
          • 65

Zamieszczone przez pr83
          Nie no Bolek, to nie tak. Ja generalnie nie katuję się nigdy testami. Jak kupię obiektyw to nie siedzę całując w sumie uderza zapałek itd. Tu po prostu wymiana 60D na 5D wiązała się z wymianą całej szklarni przy okazji. Bo pod ff to mam tylko 50mm. A tak to s10-20 i właśnie s30 1.4 musiałbym sprzedać. 50tka zastąpiłaby 30stke. No i szeroki ki trzeba by sprzedać i kupić coś pod ff. Do tego jeszcze 85 dokupić żeby coś węższego było odpowiadającego 50tce... No i za 60D wziąłbym 2k i następne 2k dorzucić do 5D. W drodze do teściów zrobiłem jeszcze parę fotek na szybko w plenerze no i tu przewaga ff wyszła dość wyraźna... Oj mam teraz dylemat :-)

Tapatalk

Tapatalk

Komentarz

• jan pawlak
            Pełne uzależnienie
            • 2012
            • 4335

Zamieszczone przez pr83
            Witam,

Mam okazję kupić 5D mk2 w bardzo atrakcyjnej cenie i dostałem go od kumpla żebym sobie sprawdził jak mi się podoba. Więc postanowiłem zrobić takie małe porównanie zestawów 5D mk2 + Canon 50 mm1.4 vs 60D + Sigma 30mm 1.4. Ciekaw jestem ile osób będzie w stanie powiedzieć, na których zdjęciach i po której stronie znajdują się zdjęcia z FF a po której z APS-C... Wiem, że to dość wąskie porównanie ale może komuś się przyda. Moim zdaniem Sigma 30mm jest obiektywem baaardzo niedocenianym, a możliwości jego są ogromne. Czy rzeczywiście FF to zawsze Święty Graal?

FF vs APS-C

PS Proszę nie spinać się, że kadry nie są w 100% identyczne i że zdjęcia nie są ciekawe. Jestem tylko amatorem
            W erze matryc pikselowych, gdy bardzo wiele zależy od ilości pikseli (gęstości liniowej) "Święty Graal" FF (nad APS-C) sprowadza się praktycznie do 3 czynników.

1. wielkość (rozmiar) pikseli, są większe z wszystkimi tego konsekwencjami
            2. Przy tej samej ogniskowej/odległości obiektu, w FF zawsze można wykadrować taki sam jak w APS-C rozmiar zdjęcia, i po powiększeniu będą o tej samej głębi ostrości.
            3. Aby w APS-C mieć w kadrze "taki sam wycinek świata" jak w FF to trzeba albo odejść dalej albo zmniejszyć ogniskową co skutkuje tym że na obrazie z FF będzie mniejsza głębia ostrości.

Wszystko to jednak zależy od ilości pikseli i aktualnej technologii .
            A są FF które mają porównywalną liczbę pikseli albo porównywalną gęstość liniową pikseli jak APS-C

Nie można "w ciemno" zakładać wyższość FF nad APS-C.

Niewątpliwą "zaletą" APS-C jest to że wykorzystują do rejestracji obrazu tylko "wewnętrzną/środkową" część obiektywu

jp
            puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
            Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
            http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
            public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• zysk
              Pełne uzależnienie
              • 2013
              • 1120

Zamieszczone przez pr83
              Czy rzeczywiście FF to zawsze Święty Graal?
              1/sam sobie powinieneś odpowiedzieć to to pytanie,skoro zadałeś sobie trud testowania
              2/po prawie 8 latach z APS-C i kilku miesiącach z FF:subiektywnieowinienem był tę zmianę zrobić wcześniej
              IMHO
              3/zależy jaki model FF i APS-C będziemy porównywać.
              Różnice mogą być : od minimalnych do duzych ,a i to związane z użytymi obiektywami
              "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
              7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Komentarz

• KuzynPit
                Początki nałogu
                • 2008
                • 398

Wszystkie lewe wg mnie to FF Głębia jest po prostu płytsza a to chyba jest domena pełnej klatki mi się wydaje... Również wynik proszę na PW

Mimo że mam i apsc-400d i ff-5d to jednak bym wybrał FF, z racji że zdecydowanie więcej można wyciągnąć z 5d, do tego głębia jest zdecydowanie inna... Nie mam porównania nowszych apsc może bym pewnie podobnie uważał ale tak czy siak pewnie cropp pojdzie w odsiadkę niedługo
                Ostatnio edytowany przez KuzynPit; 20006.

Komentarz

• Bolek02
                  Pełne uzależnienie
                  • 2010
                  • 3225

Zamieszczone przez pr83
                  Nie no Bolek, to nie tak. Ja generalnie nie katuje się nigdy testami. Jak kupię obiektyw to nie siedzę celując w sumie uderza zapałek itd. Tu po prostu wymiana 60D na 5D wiązała się z wymianą całej szklarni przy okazji. Bo pod ff to mam tylko 50mm. A tak to s10-20 i właśnie s30 1.4 musiałbym sprzedać. 50tka zastąpiłaby 30stke. No i szeroki ki trzeba by sprzedać i kupić coś pod ff. Do tego jeszcze 85 dokupić żeby coś węższego było odpowiadającego 50tce... No i za 60D wziąłbym 2k i następne 2k dorzucić do 5D. W drodze do teściów zrobiłem jeszcze parę fotek na szybko w plenerze no i tu przewaga ff wyszła dość wyraźna... Oj mam teraz dylemat :-)

Tapatalk
                  Widzisz, skoro masz całą szklarnię pod cropa, to najpierw sprzedaj co nieco i wymień na EF a dopiero później zmieniaj puszkę. Nie wiem jakie zdjęcia robisz, ale jak nie ma potrzeby uzyskania małej głębi ostrości jak np. przy krajobrazach czy architekturze, to nie widać specjalnie różnicy. O magii na FF raczej zapomnij, bo to nie do końca prawda i czasem nadużycie słowne
                  Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• pr83
                    Coś już napisał
                    • 2010
                    • 65

Wszystko ładnie pięknie tylko czas na zmianę mam do połowy marca bo później kumpel już musi mieć nowy sprzęt bo mu się sezon zacznie. A w takiej cenie 5D mkII już w tym stanie nie znajdę... A tak przy okazji to ma ktoś jakąś sensowną i przy okazji niedrogą propozycję zastępstwa dla s10-20 pod FF?

Komentarz

• bagatela
                      Dopiero zaczyna
                      • 2008
                      • 28

Zamieszczone przez pr83
                      A tak przy okazji to ma ktoś jakąś sensowną i przy okazji niedrogą propozycję zastępstwa dla s10-20 pod FF?
                      Używany Canon EF 17-40mm f/4.0L USM

Komentarz

• pr83
                        Coś już napisał
                        • 2010
                        • 65

Zamieszczone przez bagatela
                        Używany Canon EF 17-40mm f/4.0L USM
                        Przepraszam, powinienem był napisać NISKObudżetowy a nie tylko budżetowy bo kolega zrozumiał mnie mylnie i WYSOKObudżetową propozycję rzucił

Komentarz

• Merde
                          Grzeczny i układny podpis
                          • 2008
                          • 7756

Zamieszczone przez pr83
                          Przepraszam, powinienem był napisać NISKObudżetowy a nie tylko budżetowy bo kolega zrozumiał mnie mylnie i WYSOKObudżetową propozycję rzucił
                          Chciałeś sensowną i niedrogą. To chyba jedyny obiektyw spełniający oba warunki równocześnie.
                          I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• salas
                            Pełne uzależnienie
                            • 2012
                            • 3000

canon 28-105 usm
                            SONY

Komentarz

• jaś
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 2601

Zamieszczone przez pr83
                              Również polecam 17-40 to wbrew temu co się często czyta świetne szkło (chyba że mi się jakiś nadzwyczajny egzemplarz trafił). Z innych opcji to miałem kiedyś tokinę 17mm, rzadkość ale do wyrwania za niewielkie pieniądze - 650zł? (nie wiem jak dzisiaj), miałem przez moment na cropie (ale to pełnoklatkowe szkło) i było ok.

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez salas
                              canon 28-105 usm
                              28-105 to nie jest UWA.
                              Jestem szumofobem
                              S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
                              Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

Pracuję...