FF vs. APS-C
Zwiń
X
-
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200 -
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/Komentarz
-
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200Komentarz
-
Odp: FF vs. APS-C
Najistotniejsza różnica będzie fakt, ze zdjęcia nie zostaną wykonane w tym samym czasie. W związku z czym ich umieszczenie w czasoprzestrzeni spowoduje, ze bedą to kompletnie dwa rożne obrazy pozornie tej samej, a jednak przesunietej w czasie rzeczywistości. Zatem A nigdy nie będzie tożsame z B.Komentarz
-
-
koledzy
tamfoot, marfot, igor58, aptur, RobertON
Odwagi. Czym będą się różnić,
na ekranie lub dowolnej wielkości wydruku,
- 2 zdjęcia (A, B)wykonane aparatem FF,
- w tych samych warunkach (obiektyw, odległość, ogniskowa, czas, przesłona, ISO, ....),
- pomiar światła punktowy ze środka sceny
A.
wykadrowywujemy ze środka rozmiar APS-C
B.
przed zdjęciem na matrycę "naklejamy" czarny papier (lub zamalowywujemy piksele) tak by został rozmiar APS-C
jp
Zupełnie nie rozumiem kogoś, kto już dawno zamotał się w tym co próbuje udowodnić. Bez kitu założę się, że 3/4 tego forum nie wie o co panu chodzi. Jakieś usilne udowodnianie, że nowy crop lepszy niż stare FF. Przycinanie zdjęć. itp itd. Filmik YT jak wół wyjaśnił wszystkie różnice pomiędzy cropem a FF. Po co drążyć się pytam? Dla trolowania, czy z powodu nie umiejętnego wykorzystania sprzętu, czy też z nudy? Proponuje wyrzucić tego 5dIII i kupić sobie 700d z jakimś tamronem. Bo przeglądając portfolio to rzeczywiście jak ktoś robi spacery i wycieczki w jpegu na f/8
to nie potrzebuje FF i różnicy nie zobaczy nigdy.
Przepraszam Pana i moderatorów, jeśli mój post jest zbyt ostry to proszę o usuniecie, ale męczy mnie już ( zapewne nie tylko mnie) , gdy za każdym razem wchodząc na CB ostatnie newsy są zawalone dywagacjami na temat GO lub wojen FFvs crop z Pana udziałem.Ostatnio edytowany przez robertskc7; 31648.Komentarz
-
no ale skoro dyskutują to znaczy ze zainteresowanie jest
nie każdy ma w sobie pierwiastek artyzmu pedagogicznego żeby wszystko jasno szybko wyjaśnić
a i można się przy okazji ciekawostek dowiedziećNie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!Komentarz
-
Dzisiaj wieczorem moja żona się zdziwi, że pijemy wino za zdrowie pana robertaskc7.AKomentarz
-
koledzykoledzy
Odwagi. Czym będą się różnić,
- w tych samych warunkach (obiektyw, odległość, ogniskowa, czas, przesłona, ISO, ....),
A.
B.
przed zdjęciem na matrycę "naklejamy" czarny papier (lub zamalowywujemy piksele) tak by został rozmiar APS-C
jp
ja bym czuł sie obrażony tym pytaniem jp i żadałbym satysfakcji.
Odpowiedziałbym tylko, jeśli jp odpowie, czy jeśli zrobić takie zamalowywanie z negatywem, to odpowiedź bedzie inna czy taka sama.
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.Komentarz
-
Marfot
Na razie tylko Ty dałeś merytoryczną odpowiedź.
Inni się "migają".
Nie wiem też, czy pan.kolega stosuje " ucieczkę w bok" bo nie ma odwagi powiedzieć że nie jest pewien ?
Każdy kto dyskutuje, wypowiada swoje opinie, w tym wątku to doskonale wie o czym mowa, czego dotyczy pytanie
Pytanie jest proste.
Czym będą się różnić,
A.
B.
jp
1. marfot : niczym się nie różnią
2.Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
-
Komentarz
-
Brak Ci odwagi by dać merytoryczną odpowiedź ?
Jak (ja) czegoś nie wiem lub nie mam zdania to to mówię, zdarzyło się to już kilka razy na tej stronie, to żaden obciach.
Nie obraź się, ta Twoja wypowiedź takim obciachem właśnie jest a przecież miałeś już kilka sensownych
Więc jak :
- zdjęcia nie będą się różnić
- różnić się będą tym, że na .................
proszę
jpOstatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
-
Nie zauważyłeś, że w moim poście masz odpowiedź? Jak nakleisz coś na fragment matrycy to ten fragment zdjęcia będzie czarny. Dlatego też zdjęcia będą się różnić. Będziesz miał zdjęcie wykropowane oraz zdjęcie z czarną ramką dookoła.
Teraz napisz mi proszę, jaki jest sens tego testu? Co chcesz udowodnić?Komentarz
-
Pytanie niby proste, ale na pewno jest podchwytliwe i jest tu jakiś haczyk. Dlatego faktycznie troche niepewny jestem.Marfot
Na razie tylko Ty dałeś merytoryczną odpowiedź.
Inni się "migają".
Nie wiem też, czy pan.kolega stosuje " ucieczkę w bok" bo nie ma odwagi powiedzieć że nie jest pewien ?
Każdy kto dyskutuje, wypowiada swoje opinie, w tym wątku to doskonale wie o czym mowa, czego dotyczy pytanie
Pytanie jest proste.
Może chodzi o to, że piksele w środku myślą, że te piksele na brzegach zostały zaklejone za karę i starają się mniej szumieć żeby ich tez nie zaklejono ??
A bez zaklejania te same piksele się mniej starają?
Zgadłem?I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.Komentarz
-
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200Komentarz

Komentarz