Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
w exify nie zagladam, bo nie mam pluginu do exifów.
tylko pisalem o moim wrazeniu - ze zdjecia z C sa niedoswietlone albo na odwrot. i nie byl to zarzut do Ciebie Cichy, tylko zwykla reakcja na to co widze
czy to przeszkadza w ocenie wlasciwosci optycznych - zalezy ktorych. kolorystyka sie rozni, u mnie mocno
ale to juz nie Twoja wina tylko obiektywow i dobrze ze to widac
Jeśli chodzi o kolorystykę, to przy jaśniejszych scenach podobały mi się kolory z Canona, ale przy ciemniejszych chyba źle ustawiał przy nim WB, bo jakieś takie dziwne są. W każdym bądź razie przy zdjęciach z podpisem negatyw.org nic nie było grzebane, bo to jpg prosto z puszki. Pozostałe z moją sygnaturką są lekko obrabiane w LR.
mysle ze roznice w obrazku są tak niewielkie, ze jezeli komuś nie przeszkadza brak AF, to absurdem byłoby kupowanie C za tą cenę. Ostrzyłeś na zwykłej matówce, czy matówce do MF? zastanawiam się jak ciężko jest ręcznie ustawić ostrość przy 1.4 na 35mm
A Oli pogratuluję rozdziewiczenia samyanga
Jeśli chodzi o kolorystykę, to przy jaśniejszych scenach podobały mi się kolory z Canona, ale przy ciemniejszych chyba źle ustawiał przy nim WB, bo jakieś takie dziwne są. W każdym bądź razie przy zdjęciach z podpisem negatyw.org nic nie było grzebane, bo to jpg prosto z puszki. Pozostałe z moją sygnaturką są lekko obrabiane w LR.
Nie wiem czy zauważyłeś, ale każdy aparat ustawia za zimny balans w cieniu i za ciepły przy żarówkach. Dlatego Samyang wyrównuję swoją brązowiością w cieniach gdy body się myli, ale przy normalnych warunkach wychodzi gorzej.
Najlepiej zrób test w manualu i się wyjaśni. ten sam kadr na tej samej przysłonie i tym samym czasie. Do tego ustaw manualnie WB na 35mm L i później daj ten sam WB na Samyangu.
Będzie widać który jest ciemniejszy i co moim zdaniem bardzo ważne będzie widać że Samyang jest brązowy jak Tamron i nie jest w stanie prawidłowo reprodukować kolorów.
(...)Samyang jest brązowy jak Tamron i nie jest w stanie prawidłowo reprodukować kolorów.
Brązowy to był Takumar przy teście 50-tek Tutaj wierz mi, kolorystyka przy zdjęciach robionych w RAWie jest bardzo zbliżona. Tylko jak mam ocenić, który obiektyw daje lepszą kolorystykę ?
Wywołane z rawa, balans bieli ustawiony dla zdjęcia z Lki, skopiowany do Samyanga:
Na pewno jest tak, że Canon jest odrobinę "chłodniejszy" a Samyang "cieplejszy". Różnica jest jednak minimalna i wcale nie jest powiedziane, na czyją korzyść. Podejrzewam, że dopiero zdjęcia robione analogiem mogłyby tę sprawę wyjaśnić.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
coś nie poszło z drugą parą, więc jeszcze raz:
Dla mnie różnica między tymi obiektywami jest znacząca. Jeśli ktoś tego nie widzi, może czuć się szczęściarzem i zainwestować w Samyanga.
Ja pomęczę się jeszcze z 35mm 2.0, który daje dużo słabszy, ale czysty obrazek dopóki nie nazbieram na 35L Canona.
Nie chcę powiedzieć, że jest to obiektyw zły, bo jest on dobry, ale oceny bardzo dobry, bądź celujący bym nie wystawił.
Jak widać magia "L" nie polega na samym świetle f1.4 i ostrości, bo to Samyang ma, ale także na czystości obrazka.
Wystarczy zerknąć na zdjęcia choinki... dlaczego choinka z Samyanga jest brązowa, a z Canona zielona?
Dlaczego wóz strażacki nie jest czerwony?
Czystość obiektywu jest równie ważna jak w filtrach ND.
brązowy zafarb da się usunąć w post procesie, ale jest to dodatkowa zabawa.
Gorzej wygląda sprawa jeśli ktoś cyka w jpg lub filmuje gdzie nie może sobie balansem skorygować obrazka.
plusy: ostrość, światło 1.4, aberracje, cena.
minusy: czystość obrazka, manualna przysłona i brak AF.
Wychodzi na to, że Canon to tak naprawdę 34/f1.47 a Samyang 37/f1.32 :-P
(tak sobie strzelam oczywiście) no ale widac, po zdjęciach z butelką w sekcji bokeh, że samyang o jakieś 2-3mm jest węższy, za to prawie no dobrą 1/4EV jaśniejszy.
Ogólnie zaskakujący jest rozmiar samyanga (35L uważam za duże jak na szeroką stałkę), zaskakuje też praca pod światło która w fishu, 14/2.8 (to wiem z autopsji) oraz patrząc po teście cichego w 85/1.4 jest o niebo lepsza.
A odnosząc się do testu to wg. mnie samyang wypadł gorzej, gdyż 35L ma dwa "duszki" a samyang pokazuje koncentryczne okręgi prawie przez pół klatki!!
Nie zaskakuje mnie wcale przewaga jeżeli chodzi o aberrację. 35L potrafi pokazac niezłe paskudztwo czasem (co prawda takie, jakie kiedyś pokazał MMM to mi się w życiu jeszcze nie zdarzyło!!) no i ostrośc w rogach tu też bez niespodzianek.
Ostrośc w centrum była w sumie największą zagadką bo 35L jest w tej kwestii naprawdę dobre a wiadomo, że koreańców też stac na wiele. Wyszło na korzyśc 35L ale nie żeby jakąś monstrualną.
Różnica w kolorach jest ale bez przesady. Powiedziałbym, że subtelna.
Można walczyc z tym w postprocesie.
Ogólnie Samyang wypuścił dobre szkło, w dobrej cenie, szkoda, że nie 1,5-2k drożej i z AFem. Ale wtedy i tak bym 35L nie zamienił :-D
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
W pełni się zgadzam z wypowiedziami luc_october i Goomis 35L jest generalnie lepszy optycznie, z lepszą rodzielczościa na f=1.4, na pewno nie jest to szkło budżetowe ;-) a lukę cenową jako właśnie szkło budżetowe pewnie zapełni samyang.
Panowie nie zapominajcie że 35L to dosyć leciwa konstrukcja w porównaniu z nowczesną, masową i tanią produkcją, która zalewa cały świat. Jak widać da się zrobić szkło z bardzo fajna ogniskowa i światełkiem 1.4 która dorównuje optycznie eLce niestety nadal bez AF . Jak dla mnie to podstawa w szkle o takich parametrach gdyż wykorzystuje je powiedzmy w nie zbyt statycznych scenach... Podejżewam, że zastosowanie AF w samyangu położyło by firmę na łopatki. Nawet Nikon w najnowszym dziecku ma problemy z poprawną pracą AF o problemach Canona nie wspominając.
Mimo wszytko uważam, że 35L to mega genialne szkło, choć leciwe ale przy wykorzystaniu Af w luźnej reporterce pozostaje nadal bezkonkurencyjne.
Jeśli komuś nie przeszkadza brak AF to ten Samynag jest świetną alternatywą dla drogiej eLki.
Komentarz