[test] SAMYANG 35/1.4 AS UMC vs Canon 35L

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Loome
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1008

w exify nie zagladam, bo nie mam pluginu do exifów.
    tylko pisalem o moim wrazeniu - ze zdjecia z C sa niedoswietlone albo na odwrot. i nie byl to zarzut do Ciebie Cichy, tylko zwykla reakcja na to co widze
    czy to przeszkadza w ocenie wlasciwosci optycznych - zalezy ktorych. kolorystyka sie rozni, u mnie mocno
    ale to juz nie Twoja wina tylko obiektywow i dobrze ze to widac

Komentarz

• Cichy
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 7450

Jeśli chodzi o kolorystykę, to przy jaśniejszych scenach podobały mi się kolory z Canona, ale przy ciemniejszych chyba źle ustawiał przy nim WB, bo jakieś takie dziwne są. W każdym bądź razie przy zdjęciach z podpisem negatyw.org nic nie było grzebane, bo to jpg prosto z puszki. Pozostałe z moją sygnaturką są lekko obrabiane w LR.
      O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• Loome
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 1008

mysle ze roznice w obrazku są tak niewielkie, ze jezeli komuś nie przeszkadza brak AF, to absurdem byłoby kupowanie C za tą cenę. Ostrzyłeś na zwykłej matówce, czy matówce do MF? zastanawiam się jak ciężko jest ręcznie ustawić ostrość przy 1.4 na 35mm
        A Oli pogratuluję rozdziewiczenia samyanga

Komentarz

• luc_october
          Początki nałogu
          • 2009
          • 447

Zamieszczone przez Cichy
          Jeśli chodzi o kolorystykę, to przy jaśniejszych scenach podobały mi się kolory z Canona, ale przy ciemniejszych chyba źle ustawiał przy nim WB, bo jakieś takie dziwne są. W każdym bądź razie przy zdjęciach z podpisem negatyw.org nic nie było grzebane, bo to jpg prosto z puszki. Pozostałe z moją sygnaturką są lekko obrabiane w LR.
          Nie wiem czy zauważyłeś, ale każdy aparat ustawia za zimny balans w cieniu i za ciepły przy żarówkach. Dlatego Samyang wyrównuję swoją brązowiością w cieniach gdy body się myli, ale przy normalnych warunkach wychodzi gorzej.

Najlepiej zrób test w manualu i się wyjaśni. ten sam kadr na tej samej przysłonie i tym samym czasie. Do tego ustaw manualnie WB na 35mm L i później daj ten sam WB na Samyangu.
          Będzie widać który jest ciemniejszy i co moim zdaniem bardzo ważne będzie widać że Samyang jest brązowy jak Tamron i nie jest w stanie prawidłowo reprodukować kolorów.
          Ostatnio edytowany przez luc_october; 25640.
          http://500px.com/luc_october

Komentarz

• Cichy
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 7450

Zamieszczone przez luc_october
            (...)Samyang jest brązowy jak Tamron i nie jest w stanie prawidłowo reprodukować kolorów.
            Brązowy to był Takumar przy teście 50-tek Tutaj wierz mi, kolorystyka przy zdjęciach robionych w RAWie jest bardzo zbliżona. Tylko jak mam ocenić, który obiektyw daje lepszą kolorystykę ?

Wywołane z rawa, balans bieli ustawiony dla zdjęcia z Lki, skopiowany do Samyanga:

S

C

odwrotnie, z Samyanga skopiowane na Canona:

S

C

Na pewno jest tak, że Canon jest odrobinę "chłodniejszy" a Samyang "cieplejszy". Różnica jest jednak minimalna i wcale nie jest powiedziane, na czyją korzyść. Podejrzewam, że dopiero zdjęcia robione analogiem mogłyby tę sprawę wyjaśnić.
            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
            coś nie poszło z drugą parą, więc jeszcze raz:

S

C
            Ostatnio edytowany przez Cichy; 343. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• luc_october
              Początki nałogu
              • 2009
              • 447

Dla mnie różnica między tymi obiektywami jest znacząca. Jeśli ktoś tego nie widzi, może czuć się szczęściarzem i zainwestować w Samyanga.
              Ja pomęczę się jeszcze z 35mm 2.0, który daje dużo słabszy, ale czysty obrazek dopóki nie nazbieram na 35L Canona.

Komentarz

• Cichy
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 7450

Mam zupełnie inne zdanie, ale OK.

Komentarz

• Ernest_DLRS
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1216

Optycznie szkło miazga, szkoda braku AF'a. Do filmu, i tylko do filmu (dla fulfrejmowców), bardzo fajne szkło.
                  FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
                  APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Komentarz

• luc_october
                    Początki nałogu
                    • 2009
                    • 447

Zamieszczone przez Cichy
                    Mam zupełnie inne zdanie, ale OK.
                    Nie chcę powiedzieć, że jest to obiektyw zły, bo jest on dobry, ale oceny bardzo dobry, bądź celujący bym nie wystawił.
                    Jak widać magia "L" nie polega na samym świetle f1.4 i ostrości, bo to Samyang ma, ale także na czystości obrazka.

Wystarczy zerknąć na zdjęcia choinki... dlaczego choinka z Samyanga jest brązowa, a z Canona zielona?
                    Dlaczego wóz strażacki nie jest czerwony?
                    Czystość obiektywu jest równie ważna jak w filtrach ND.
                    brązowy zafarb da się usunąć w post procesie, ale jest to dodatkowa zabawa.
                    Gorzej wygląda sprawa jeśli ktoś cyka w jpg lub filmuje gdzie nie może sobie balansem skorygować obrazka.

plusy: ostrość, światło 1.4, aberracje, cena.
                    minusy: czystość obrazka, manualna przysłona i brak AF.

Komentarz

• Cichy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 7450

Zamieszczone przez Ernest_DLRS
                      Optycznie szkło miazga, szkoda braku AF'a. Do filmu, i tylko do filmu (dla fulfrejmowców), bardzo fajne szkło.
                      Rozumiem, że zdjęć nie da się robić manualem ?

Aktualnie pracuję na 5 manualnych obiektywach, AFu właściwie używam tylko przy 16-35 i S85/14.

Komentarz

• Goomis
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1893

Wychodzi na to, że Canon to tak naprawdę 34/f1.47 a Samyang 37/f1.32 :-P
                        (tak sobie strzelam oczywiście) no ale widac, po zdjęciach z butelką w sekcji bokeh, że samyang o jakieś 2-3mm jest węższy, za to prawie no dobrą 1/4EV jaśniejszy.
                        Ogólnie zaskakujący jest rozmiar samyanga (35L uważam za duże jak na szeroką stałkę), zaskakuje też praca pod światło która w fishu, 14/2.8 (to wiem z autopsji) oraz patrząc po teście cichego w 85/1.4 jest o niebo lepsza.
                        A odnosząc się do testu to wg. mnie samyang wypadł gorzej, gdyż 35L ma dwa "duszki" a samyang pokazuje koncentryczne okręgi prawie przez pół klatki!!
                        Nie zaskakuje mnie wcale przewaga jeżeli chodzi o aberrację. 35L potrafi pokazac niezłe paskudztwo czasem (co prawda takie, jakie kiedyś pokazał MMM to mi się w życiu jeszcze nie zdarzyło!!) no i ostrośc w rogach tu też bez niespodzianek.
                        Ostrośc w centrum była w sumie największą zagadką bo 35L jest w tej kwestii naprawdę dobre a wiadomo, że koreańców też stac na wiele. Wyszło na korzyśc 35L ale nie żeby jakąś monstrualną.
                        Różnica w kolorach jest ale bez przesady. Powiedziałbym, że subtelna.
                        Można walczyc z tym w postprocesie.
                        Ogólnie Samyang wypuścił dobre szkło, w dobrej cenie, szkoda, że nie 1,5-2k drożej i z AFem. Ale wtedy i tak bym 35L nie zamienił :-D
                        5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• quikest
                          • 2008
                          • 14

czy ten obiektyw potwierdza ostrosc w korpusach canona? czy trzeba cos modyfikowac?

Komentarz

• Kolaj
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 3293

Zamieszczone przez quikest
                            czy ten obiektyw potwierdza ostrosc w korpusach canona? czy trzeba cos modyfikowac?
                            A teraz na spokojnie przeczytaj jeszcze raz drugi akapit pod pierwszym obrazkiem w teście.

Komentarz

• koraf
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1748

W pełni się zgadzam z wypowiedziami luc_october i Goomis 35L jest generalnie lepszy optycznie, z lepszą rodzielczościa na f=1.4, na pewno nie jest to szkło budżetowe ;-) a lukę cenową jako właśnie szkło budżetowe pewnie zapełni samyang.

Komentarz

• robertskc7
                                Pełne uzależnienie
                                • 2010
                                • 1513

Panowie nie zapominajcie że 35L to dosyć leciwa konstrukcja w porównaniu z nowczesną, masową i tanią produkcją, która zalewa cały świat. Jak widać da się zrobić szkło z bardzo fajna ogniskowa i światełkiem 1.4 która dorównuje optycznie eLce niestety nadal bez AF . Jak dla mnie to podstawa w szkle o takich parametrach gdyż wykorzystuje je powiedzmy w nie zbyt statycznych scenach... Podejżewam, że zastosowanie AF w samyangu położyło by firmę na łopatki. Nawet Nikon w najnowszym dziecku ma problemy z poprawną pracą AF o problemach Canona nie wspominając.
                                Mimo wszytko uważam, że 35L to mega genialne szkło, choć leciwe ale przy wykorzystaniu Af w luźnej reporterce pozostaje nadal bezkonkurencyjne.
                                Jeśli komuś nie przeszkadza brak AF to ten Samynag jest świetną alternatywą dla drogiej eLki.
                                www.robertzbiec.pl

Komentarz

Pracuję...