[test] TAMRON 70-300 USD VC f/4-5.6

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • set21
    Coś już napisał
    • 2009
    • 91

300 mm f 5,6
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    /img207.imageshack.us/i/89116391.jpg/
    Ostatnio edytowany przez set21; 30205. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• rosim
      Początki nałogu
      • 2005
      • 368

Dzisiaj ukazał się test tamrona na optycznych:
      Tamron SP 70–300 mm f/4–5.6 Di VC USD to pierwszy obiektyw tego producenta wyposażony w ultradźwiękowy napęd autofokusa. Ma też optyczną stabilizację obrazu, elementy niskodysopersyjne, dobrej klasy powłoki – wszystko to, co aspirujący do dobrych osiągów sprzęt powinien mieć. Jak sprawdzi się to wszystko w praktyce? Zapraszamy do lektury naszego testu. ...

Komentarz

• kołaj
        Bywalec
        • 2005
        • 123

Witam!
        Ja natomiast prosiłbym o rozwiąnie a jednocześnie o pomoc w wyborze zooma.
        1.Właśnie wspominany w tym wątku Tamron, napęd USD oraz AF, cena, ogniskowa do 300 mm-to chyba jego zalety, natomiast moje wątpliwości budzi jakość obrazka, nie jest za jasny
        2.Canon 70-200 f/4.0
        3.Canon 70-200 f/2.8 ( wersja I )
        Wiem, że to "stare" dylematy i wielu je ma.Nie ukrywam, że 300 mm przydałoby się w niektórych sytuacjach. Na pewno nie jest mi potrzebny do np. sportu, bardziej portret i mniej dynamiczne sytuacje.
        K.M.Ż

Komentarz

• dziobolek
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2634

Stare dylematy i stare błędy...

Po pierwsze - co jest nie tak z jakością, że budzi Twoje wątpliwości???
          Podczas gdy wszyscy dookoła zachwalają szkiełko.

Po drugie - nawet nowa L-ka Canona ma to samo światło - EF 70-300mm f/4-5.6L IS USM

Po trzecie - f/4-5.6 ciemny??? Hmmm, IMHO można by tak powiedzieć
          gdyby w tego typu szkiełku było światło f/4-6.3 - może wtedy

Mogę się mylić, ale nie spotkałem się jeszcze z jasnym szkłem o stałym świetle z zakresem 70-300,
          więc IMHO trochę bez sensu porównywanie do szkieł 70-200 ze stałym światłem.

Pozdrówka!
          "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
          Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
          tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• kołaj
            Bywalec
            • 2005
            • 123

Dzięki dziobolek!
            Aj, aj... To może tak, czyli krótka piłka:Canon 70-200 f/4.0 czy w/w Tamron?
            O preferencjach pisałem wcześniej.
            K.M.Ż

Komentarz

• Sunders
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 2746

Zamieszczone przez kołaj
              Tamron, ale 70-200/2,8 :-)
              http://maciejko.net/cbsearch/ :wink:

Komentarz

• akmetoys
                Dopiero zaczyna
                • 2010
                • 16

Zamieszczone przez Sunders
                Tamron, ale 70-200/2,8 :-)
                ale kolega pewnie ma ograniczone fundusze, czyli dylemat typu: uzywany 70-200 f/4 L lub nowy T70-300 a ten ze światłem 2.8 ciut droższy jest...
                Kolekcjoner emocji, w tej kwestii nie ma spocznij.

Komentarz

• pedro
                  Dopiero zaczyna
                  • 2006
                  • 39

Chyba jednak nowy 70-200/F4, bo różnica w cenie nie jest powalająca.
                  C 50D; C30+BP300; Minolta x300; 24-105 ; 28-90 II; C 100-300 USM; Vivitar 35-75; C Speedlite 380; trochę M42 i żadnego pojęcia o foceniu

Komentarz

• dziobolek
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2634

Zamieszczone przez kołaj
                    Dzięki dziobolek!
                    Proszę bardzo - nie ma za co

Jeśli musiałbym wybierać tylko z dwóch w/w to zapewne wybrałbym Tamrona,
                    z tego tytułu, że jest 100mm dłuższy a światło niewiele gorsze.

Jakoś L-ki f/4 do mnie nie docierają, no... może poza jedną - EF 24-105 f/4

Jako że nie byłem zmuszony tak zawężać pola wyboru, kupiłem Tamrona 70-200 f/2.8.
                    Nie ukrywam, że miałem mały dylemat, bo T70-300 VC USD "chodził mi po głowie" - to jednak 100mm więcej...
                    Po mocnych potyczkach wybrałem T70-200, ponieważ dla mnie baaaardzo ważne jest światło.

A decyzję ułatwił mi fakt, że mogłem to szkiełko kupić w atrakcyjnej cenie.

Jeśli nie masz "parcia" na szybki AF lub zakres do 300mm, to polecam Tamrona 70-200 f/2.8
                    To bardzo dobre (jeśli nie wybitne) optycznie i niedrogie szkiełko.
                    Stosunek Cena/Jakość - najwyższa ocena. Tak jakość optyczna, jak i jakość wykonania.

Fakt, że nie ma superszybkiego napędu AF ale nie każdemu to potrzebne,
                    a dopłacać w Canonie drugie tyle, tylko dla szybszego AF??? IMHO wolę to odłożyć na inne szkiełko :cool:

Pozdrówka!

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150

Komentarz

• pedro
                      Dopiero zaczyna
                      • 2006
                      • 39

Dziobolek chyba nie rozumiem twojej kalkulacji Canon 70-200/F4 to ok.1900-2000pln a Tamron 70-200/F2,8 ok. 2800pln. Do czego chcesz dopłacać drugie tyle? Jaśniej na pewno, ale nie drożej.
                      C 50D; C30+BP300; Minolta x300; 24-105 ; 28-90 II; C 100-300 USM; Vivitar 35-75; C Speedlite 380; trochę M42 i żadnego pojęcia o foceniu

Komentarz

• dziobolek
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2634

Zamieszczone przez pedro
                        Dziobolek chyba nie rozumiem twojej kalkulacji Canon 70-200/F4 to ok.1900-2000pln a Tamron 70-200/F2,8 ok. 2800pln. Do czego chcesz dopłacać drugie tyle? Jaśniej na pewno, ale nie drożej.
                        Ojjjj... czytaj ze zrozumieniem - do Canona EF 70-200 f/2.8 USM
                        dla którego Tamron 70-200 f/2.8 jest konkurencją.

Pozdrówka!

Komentarz

• VomitroN
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 516

Zamieszczone przez kołaj
                          Witam!
                          Ja natomiast prosiłbym o rozwiąnie a jednocześnie o pomoc w wyborze zooma.
                          1.Właśnie wspominany w tym wątku Tamron, napęd USD oraz AF, cena, ogniskowa do 300 mm-to chyba jego zalety, natomiast moje wątpliwości budzi jakość obrazka, nie jest za jasny
                          2.Canon 70-200 f/4.0
                          3.Canon 70-200 f/2.8 ( wersja I )
                          Gdy ja wybieralem sposrod tych dwoch, wielkim minusem okazala sie praca AF tamrona i ten moment oderzenia, gdy wiertarka dochodzi do konca zakresu. Jakby sie zaraz mial korpus rozleciec. To przewazylo, mimo zachwalanej jakosci obrazka .

Z canona jestem bardzo zadowolony. Ostry, niezbyt ciezki, cichy i precyzyjny AF, chociaz tego swiatelka zaczyna czasem troche brakowac. Jednak postanowilem, ze zainteresuje sie Tamronem 70-200/2.8 dopiero wtedy, gdy bedzie mial cos na podobe IS i USM. W nowym 70-300 juz jest wiec to chyba tylko kwestia czasu, gdy pojawi sie w innych zoomach tej marki. Wtedy biore z marszu.
                          "C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”

Komentarz

• pedro
                            Dopiero zaczyna
                            • 2006
                            • 39

I to ja czytam bez zrozumienia?;-) Ale wyszło ciekawie:-D
                            Już się zaczęło
                            http://canon-board.info/showthread.php?t=73544
                            Ostatnio edytowany przez pedro; 4784. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• dziobolek
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 2634

Zamieszczone przez pedro
                              I to ja czytam bez zrozumienia?;-) Ale wyszło ciekawie:-D
                              No przecież masz tam emotkę - swoją drogą to ja też troszkę zamotałem

Zamieszczone przez VomitroN
                              Gdy ja wybieralem sposrod tych dwoch, wielkim minusem okazala sie praca AF tamrona i ten moment oderzenia, gdy wiertarka dochodzi do konca zakresu. Jakby sie zaraz mial korpus rozleciec...
                              O jakim tamronie piszesz???
                              Chyba nie o tytułowym???

Pozdrówka!

Komentarz

• pedro
                                Dopiero zaczyna
                                • 2006
                                • 39

Dziobolek,
                                Właśnie o tytułowym. Z linku
                                "[Zamienię] TAMRON 70-300 USD VC f/4-5.6 na CANON 70-200 L
                                Tak jak w temacie, obiektyw użyty kilka razy, bez śladów użytkowania, na gwarancji (kupiony ok. miesiąc temu).

Możliwa również zamiana na inne szkło podobnej klasy, minimalna ogniskowa jaka mnie interesuje to 200mm."

Co prawda powody mogą być różne i nic nie wskazuje na niezadowolenie użytkownika. Ale jednak chęć zamiany gwarancyjnego obiektywu na brandowy... daje do myślenia.

P.S. Emotkę widziałem i pojąłem jej znaczeni. Dla mnie śmieszna (w rozumieniu wesoła) jest nasza dyskusja. Takie coś w rodzaju "wół z cielęciem" :-D.

Serdecznie Cię pozdrawiam.
                                Pedro

Komentarz

Pracuję...