Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Zrobilem mini porownanie obiektywow
Canon EF 70-300 F4-5.6 IS vs Canon EF-S 55-250 F4.5.6 IS
Testy sa dwa - 70mm i 250mm. Pomijalem 55mm w 55-250 i 300mm w 70-300. Wszystko bylo robione z reki, aparat EOS 20D, identyczne ustawienia. Zdjecia byly robione po 4 sztuki, kazda z osobno ustawionym AF, wybrane oczywiscie najlepsze z tych czterech. Ostrzone tylko na centralny punkt AF dokladnie w centralne okno.
Co ciekawe, kazda fotka zrobiona 55-250 byla ostra, natomiast 70-300, ktory posiada USM mial zawsze 1-3 fotki zupelnie nietrafione przez AF...
Niezly test, dobrze, że masz ochote na takie rzeczy, bo rozważam te dwa szkła. Z mojej oceny wynika... że 55-250 daje lepszy obraz. Na przykładzie cropa gdzie jest tylko latarnia, to chyba nawet widać, że kontrast lepszy.
Również dziękuję za teścik bardzo fajny A mam pytanie odnpśnie 55-250 bo wlasnie rozważam jego zakup w międzyczasie zanim stać mnie będzie na Lkę jak ma się jego AF w zdjęciach 'sportowych"? Będę wdczieczna za informacje
Miałem 75-300 III - zwykły (tani), 100-300 4.5-4.6 i teraz mam 55-250 IS. Ten ostatnio jakościowo wręcz miażdży te moje dwa pozostałe. Z 55-250 jestem bardzo zadowolony. Tani a jakość naprawdę dobra. Zdjęcia na f4 (do ile się tam da) wychodzą naprawdę dobrze. Aż sam jestem zaskoczony.
70-300 IS nie znam.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zamieszczone przez MagdaS
Również dziękuję za teścik bardzo fajny A mam pytanie odnpśnie 55-250 bo wlasnie rozważam jego zakup w międzyczasie zanim stać mnie będzie na Lkę jak ma się jego AF w zdjęciach 'sportowych"? Będę wdczieczna za informacje
Fotografowalem czesto ptaki w locie i nie bylo problemow, to samo np. pilka nozna. AF naprawde jak na brak USM jest niesamowicie szybki - zwlaszcza w sloneczna pogode, ale i na sali sportowej nie zanotowalem niczego strasznego. Ogolnie ciezko pisac o AF, bo kazdy inaczej to odbiera.
Nie jest to USM z 400L, jednak w porownaniu do takiego microUSM w 70-300 to chyba ten ostatni ma jedynie logo USM na obudowie i nic wiecej..
Ja uzywam tego szkla od ponad roku i nigdy nie narzekalem. Gdybym marudzil, to juz dawno bym zrobil upgrade do 70-200 :-D Ale skoro tego nie zrobilem, to cos w tym jest.. Szklo zapewne zmienie kiedys na 70-200 F4IS, ale jeszcze nie teraz
ps. Wczoraj na polu fotografowalem na specerku stado kwiczolow, AF trafial dokladnie w tego kwiczola, ktorego akurat celowalem A ruszaly sie ciagle
Jednym zdaniem - Tanie i niezwykle dobre szklo, bardzo niedocenione przez userow mimo, ze w recenzjach jest chwalone. Przyjete jest zwyczajnie, ze jesli to tani KIT to jest do KITu i koniec. A tak nie jest.
Dla mnie jedyna duza wada to EF-S - wiec do analoga sobie nie podepne tego szkla (chociaz mysle powaznie o usunieciu 'dupki' i przerobieniu na EF, zawsze mozna wykadrowac winiete )
Okazyjnie zrobilem male porownanie 55-250 z 70-200 F4 (bez IS). Niestety zrobione inna pora dnia i nie moglem przetestowac w tym samym miejscu co 70-300 (bylo by pod slonce).
Wide = 70mm w F4.5
Tele - 200mm F5.6
Te same ustawienia oba szkla, IS wylaczony. Tym razem z 1000D.
Otrzone punktem centralnym, czyli dokladnie w srodku kadru punkt ostrosci.
Canon 55-250 to bardzo fajny obiektyw biorąc pod uwagę jego cenę poniżej 1000 zł. Miałem okazję porobić troche zdjęć i jestem bardzo mile zaskoczony.
Główny mankament to pojechanie na obniżenie kosztów i np. plastikowy bagnet i całość wrażenie plastiku.
W każdym razie mimo wszystko moim zdaniem z systemem stabilizacji wart swojej ceny - canon 70-300 USM IS jest blisko dwa razy droższy.
To akurat w dosyc slabym swietle zrobione (lekko w cieniu), w sloncu naprawde swietnie 'rysuje'. Powiekszenie 1:1, nie zmiejszana rozdzielczosc, jedynie wyciete nieco po bokach.[/QUOTE]
.....Co ciekawe, kazda fotka zrobiona 55-250 byla ostra, natomiast 70-300, ktory posiada USM mial zawsze 1-3 fotki zupelnie nietrafione przez AF........
Czyli potwierdza się to, co ludzie piszą o 70-300: kłopoty z AF
Zamieszczone przez siudym
.........Wczoraj na polu fotografowalem na specerku stado kwiczolow, AF trafial dokladnie w tego kwiczola, ktorego akurat celowalem A ruszaly sie ciagle
........
Po prostu AF czytał w Twoich myślach A tak na poważnie, to po prostu AF w jednym modelu danego producenta jest lepiej dopracowany a w innym gorzej. Jest też jakiś rozrzut jakościowy w produkcji - którego w przypadku testu tych dwóch szkieł też nie można wykluczyć
Ostatnio edytowany przez Jago; 16499.
Powód: Automerged Doublepost
Jestem nowy, pierwszy post, wiec nie zjedzcie mnie na śniadanie.
Mam to szkiełko C 55-250 IS, i co zauważyłem- bardzo pstryka i szumi (chodzi o efekty dźwiękowe) gdy jest włączony IS.
Szczerze to denerwujące to jest.
Szkło prawie nowe -około 2 miesięcy.
U Was równierz tak jest??
Jestem nowy, pierwszy post, wiec nie zjedzcie mnie na śniadanie.
Mam to szkiełko C 55-250 IS, i co zauważyłem- bardzo pstryka i szumi (chodzi o efekty dźwiękowe) gdy jest włączony IS.
Szczerze to denerwujące to jest.
Szkło prawie nowe -około 2 miesięcy.
U Was równierz tak jest??
Komentarz