[test] Nasadki na lampę błyskową :-)

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sebcio80
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2655

cała fotka jest zielona i to na pewno od nasadki, usuwa sie latwo, najczesciej +50 Tint (JPG)
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• jacek-ie
      Bywalec
      • 2009
      • 132

LumiQuest 80-20

Witam,

znalazłem na Ebay'u w UK chyba najtaniej ten dyfuzorek.

Podaję link : http://cgi.ebay.ie/ws/eBayISAPI.dll?...=STRK:MEWAX:IT

Cena 21 funtów + 2,5 funta za przesyłkę do PL. Razem wychodzi 23,5 * 4,43 = 104,50 PLN

Pozdrawiam,

ps. sam się nad tym zastanawiam ...

Komentarz

• waldit2t
        Coś już napisał
        • 2008
        • 96

A jaki dyfuzor najlepiej do strzelania na wprost ? zaden sufit i sciany, myslalem o stofenie ale chyba sie nie nadaje, a co z materialowymi nakladkami? jaki byscie polecili ?
        najwazniejsze to miec pasje....

Komentarz

• arrow
          Uzależniony
          • 2009
          • 637

a niby czemu się nie nadaje
          Canon FF

Komentarz

• Wats0n
            Uzależniony
            • 2006
            • 996

Zamieszczone przez arrow
            a niby czemu się nie nadaje
            Stofen (jak i każda inna mydelniczka) wbrew obiegowej opinii powinien być wyciągany z torby jedynie w ściśle określonych przypadkach. Niestety, w przypadku tego typu dyfuzorów cały czas znaczna ilość światła wali na wprost, i nie można powiedzieć, żeby w jakiś znaczny sposób zwiększał powierzchnię świecenia. W konsekwencji w większości przypadków otrzymujemy cienie charakterystyczne dla kukułki/kompakta. Schemat producenta przedstawiający światło odbijające się od wszystkiego i doświetlające wszechstronnie obiekt to jakaś utopia. Owszem, są sytuacje kiedy to się sprawdza, ale jest to może 5-10% sytuacji, zresztą każde wnętrze trzeba i tak oceniać indywidualnie. O błyskanie z mydelniczki na otwartej przestrzeni pozwolę sobie nie wspomnieć.
            Tako rzecze Watson.

/// //Galeria przejściowa

Komentarz

• sebcio80
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 2655

zupelnien sie z Toba nie zgadzam, ja stofena w zasadzie nie sciagam z lamp, jednak nigdy w zasadzie nie mam palnika na wprost, w pomieszeniach palnik w gore i dzieki stofenowi mamy troche switła na wprost, do tylu, na boki a cala reszta w gore odbita od sufitu,

natomiast na zewnatrz palnik ze stofenem ustawiony pod katem 45 stopni swietnie sie sprawdza, jasne ze czesc swiatla idzie w kosmos, ale cos za cos, to co dochodzi w kadr jest dosc miekkie (jak na lampa na body)
              Moje wątki na forum: sport | fashion
              | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• Wats0n
                Uzależniony
                • 2006
                • 996

Światło zmiękczane jest przez powierzchnię świecenia. To co świeci na wprost w przypadku mydelniczki nie różni się specjalnie od gołej lampy. Tak więc na zewnątrz tyle samo osiągniesz zmniejszając moc lampy.

Co do wnętrz - jasne, palnik w górę, nie na wprost. Co nie zmienia faktu, że mimo częściowego odbicia od sufitu/ścian/czegokolwiek i tak większość padającego na fotografowaną postać światła idzie na wprost z powierzchni zbliżonej do gołej lampy.

Początkowo zachwycałem się tym rozwiązaniem. Dopóki nie przeanalizowałem zdjęć kumpla, starego i doświadczonego fotografa, który w pułapkę stofena wlazł za głęboko.
                Tako rzecze Watson.

/// //Galeria przejściowa

Komentarz

• arrow
                  Uzależniony
                  • 2009
                  • 637

no tak wychodzi na to ze opanować światło to podstawa w fotografii i wyróżnia amatora od pro
                  Canon FF

Komentarz

• HuleLam
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1641

Zamieszczone przez waldit2t
                    A jaki dyfuzor najlepiej do strzelania na wprost ? zaden sufit i sciany, myslalem o stofenie ale chyba sie nie nadaje, a co z materialowymi nakladkami? jaki byscie polecili ?
                    Omnibounce albo dmuchaniec, ostatecznie LightSphere... albo karteczka jako "sztuczny sufit"
                    zdRAWki
                    Fotograf platoniczny

Komentarz

• waldit2t
                      Coś już napisał
                      • 2008
                      • 96

a co powiecie o tych typach :

1-http://allegro.pl/item948412805_dyfuzor_do_kazdej_lampy_minisoftbox_ wawa.html

2-http://allegro.pl/item954935340_profesjonalny_dyfuzor_softbox_uniwer salny_bonus.html

Komentarz

• HuleLam
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1641

1-http://allegro.pl/item948412805_dyfuzor_do_kazdej_lampy_minisoftbox_ wawa.html

2-http://allegro.pl/item954935340_profesjonalny_dyfuzor_softbox_uniwer salny_bonus.html
                        Pierwszy bez sensu -jak Stofen czy Lightsphere, tylko bez większości zalet.
                        Drugi - wygląda jak mój "dmuchaniec" - jeżeli potrzebujesz świecić na wprost to jest zdecydowanie lepszy niż Stofen itp.
                        zdRAWki
                        PS rób klikalne linki, proszę
                        Fotograf platoniczny

Komentarz

• waldit2t
                          Coś już napisał
                          • 2008
                          • 96

z góry dzięki za info,

a co do ostatniej wypowiedzi, który twoim zdaniem lepszy, dmuchany czy ten składany? i jak jest zamocowany? na rzepy czy gumka?

z gory dzieki

Komentarz

• HuleLam
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 1641

z góry dzięki za info,

a co do ostatniej wypowiedzi, który twoim zdaniem lepszy, dmuchany czy ten składany? i jak jest zamocowany? na rzepy czy gumka?

z gory dzieki
                            Biorąc pod uwagę sposób rozpraszania światła - oba równie dobre. Ja mam dmuchańca, na gumkę. Ten, co podałeś (składaniec) jest na rzepy.
                            zdRAWki
                            Fotograf platoniczny

Komentarz

• ElSor
                              Uzależniony
                              • 2008
                              • 504

Mam i powiem ze daje dosyc dobre efekty jak sie doblyskuje na wprost.

Do blyskania w ciemnych pomieszczeniach uzywam omnibounce'a
                              A490+SDK
                              Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Komentarz

• Piotr_0602
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 1075

Lumiquest Promax System - jak dla mnie, najlepszy mobilny modyfikator światła lampy. Są większe, ale już kiepsko trzymają się na lampie. Sporo możliwości - całe światło odbite na wprost, 80% w sufit a 20% na wprost, białe, srebrne, złote wkładki.

Np. Lumiquest Big Bounce (czy jakoś tak) jest już za duży i ciężki, i nie zawsze dobrze się trzyma lampy. Promax system jest rozmiarowo optymalny - nie za duży, nie za mały, dobrze się trzyma nawet gdy wywijamy aparatem z lampą.

Całkiem nieźle się sprawdza bez żadnych modyfikatorów Metz 58 - główny palnik w sufit, a kukułka doświetla na wprost (zwykle kukułkę mam na 1/4 mocy). Coś a la promaxowe 20%/80% w lampie gratis.

Komentarz

Pracuję...