cała fotka jest zielona i to na pewno od nasadki, usuwa sie latwo, najczesciej +50 Tint (JPG)
[test] Nasadki na lampę błyskową :-)
Zwiń
X
-
LumiQuest 80-20
Witam,
znalazłem na Ebay'u w UK chyba najtaniej ten dyfuzorek.
Podaję link : http://cgi.ebay.ie/ws/eBayISAPI.dll?...=STRK:MEWAX:IT
Cena 21 funtów + 2,5 funta za przesyłkę do PL. Razem wychodzi 23,5 * 4,43 = 104,50 PLN
Pozdrawiam,
ps. sam się nad tym zastanawiam ...Komentarz
-
A jaki dyfuzor najlepiej do strzelania na wprost ? zaden sufit i sciany, myslalem o stofenie ale chyba sie nie nadaje, a co z materialowymi nakladkami? jaki byscie polecili ?najwazniejsze to miec pasje....Komentarz
-
-
Stofen (jak i każda inna mydelniczka) wbrew obiegowej opinii powinien być wyciągany z torby jedynie w ściśle określonych przypadkach. Niestety, w przypadku tego typu dyfuzorów cały czas znaczna ilość światła wali na wprost, i nie można powiedzieć, żeby w jakiś znaczny sposób zwiększał powierzchnię świecenia. W konsekwencji w większości przypadków otrzymujemy cienie charakterystyczne dla kukułki/kompakta. Schemat producenta przedstawiający światło odbijające się od wszystkiego i doświetlające wszechstronnie obiekt to jakaś utopia. Owszem, są sytuacje kiedy to się sprawdza, ale jest to może 5-10% sytuacji, zresztą każde wnętrze trzeba i tak oceniać indywidualnie. O błyskanie z mydelniczki na otwartej przestrzeni pozwolę sobie nie wspomnieć.Tako rzecze Watson.
/// //Galeria przejściowaKomentarz
-
zupelnien sie z Toba nie zgadzam, ja stofena w zasadzie nie sciagam z lamp, jednak nigdy w zasadzie nie mam palnika na wprost, w pomieszeniach palnik w gore i dzieki stofenowi mamy troche switła na wprost, do tylu, na boki a cala reszta w gore odbita od sufitu,
natomiast na zewnatrz palnik ze stofenem ustawiony pod katem 45 stopni swietnie sie sprawdza, jasne ze czesc swiatla idzie w kosmos, ale cos za cos, to co dochodzi w kadr jest dosc miekkie (jak na lampa na body)Komentarz
-
Światło zmiękczane jest przez powierzchnię świecenia. To co świeci na wprost w przypadku mydelniczki nie różni się specjalnie od gołej lampy. Tak więc na zewnątrz tyle samo osiągniesz zmniejszając moc lampy.
Co do wnętrz - jasne, palnik w górę, nie na wprost. Co nie zmienia faktu, że mimo częściowego odbicia od sufitu/ścian/czegokolwiek i tak większość padającego na fotografowaną postać światła idzie na wprost z powierzchni zbliżonej do gołej lampy.
Początkowo zachwycałem się tym rozwiązaniem. Dopóki nie przeanalizowałem zdjęć kumpla, starego i doświadczonego fotografa, który w pułapkę stofena wlazł za głęboko.Tako rzecze Watson.
/// //Galeria przejściowaKomentarz
-
no tak wychodzi na to ze opanować światło to podstawa w fotografii i wyróżnia amatora od proCanon FFKomentarz
-
Omnibounce albo dmuchaniec, ostatecznie LightSphere... albo karteczka jako "sztuczny sufit"
zdRAWkiFotograf platoniczny
Komentarz
-
a co powiecie o tych typach :
1-http://allegro.pl/item948412805_dyfuzor_do_kazdej_lampy_minisoftbox_ wawa.html
2-http://allegro.pl/item954935340_profesjonalny_dyfuzor_softbox_uniwer salny_bonus.htmlnajwazniejsze to miec pasje....Komentarz
-
Pierwszy bez sensu -jak Stofen czy Lightsphere, tylko bez większości zalet.
Drugi - wygląda jak mój "dmuchaniec" - jeżeli potrzebujesz świecić na wprost to jest zdecydowanie lepszy niż Stofen itp.
zdRAWki
PS rób klikalne linki, proszęFotograf platoniczny
Komentarz
-
z góry dzięki za info,
a co do ostatniej wypowiedzi, który twoim zdaniem lepszy, dmuchany czy ten składany? i jak jest zamocowany? na rzepy czy gumka?
z gory dziekinajwazniejsze to miec pasje....Komentarz
-
Biorąc pod uwagę sposób rozpraszania światła - oba równie dobre. Ja mam dmuchańca, na gumkę. Ten, co podałeś (składaniec) jest na rzepy.
zdRAWkiFotograf platoniczny
Komentarz
-
Komentarz
-
Lumiquest Promax System - jak dla mnie, najlepszy mobilny modyfikator światła lampy. Są większe, ale już kiepsko trzymają się na lampie. Sporo możliwości - całe światło odbite na wprost, 80% w sufit a 20% na wprost, białe, srebrne, złote wkładki.
Np. Lumiquest Big Bounce (czy jakoś tak) jest już za duży i ciężki, i nie zawsze dobrze się trzyma lampy. Promax system jest rozmiarowo optymalny - nie za duży, nie za mały, dobrze się trzyma nawet gdy wywijamy aparatem z lampą.
Całkiem nieźle się sprawdza bez żadnych modyfikatorów Metz 58 - główny palnik w sufit, a kukułka doświetla na wprost (zwykle kukułkę mam na 1/4 mocy). Coś a la promaxowe 20%/80% w lampie gratis.Komentarz
Komentarz