Świetne zdjęcia, no i najważniejsze że ten nowy off-shoe działa jak należy
+ softbox, robi wrażenie.
jak przedłużyć off-shoe do 2-3m. ?
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
-
Jest dobrze bo informacja o odległości jest tylko pomocniczą wartością dla lampy.5D EOS50 G9 580EXIIKomentarz
-
Czy ktoś wie gdzie można kupić softbox 30x30 na lampę przenośną (580EXII)? W necie wynalazłem jedynie na lampy studyjne (chyba, że za słabo szukałem).Komentarz
-
softbox reporterski to sie chyba na allegro nazywa. albo profesjonalny lastolite dystrybutor jest w wawie na ul. karolkowej. ten drugi 2x droższy od chińskiego z allegro.Komentarz
-
-
Problemik
Witam,
mam problem z off-shoe Delta 5m. Mianowicie na 5d mkII nie działa TTL przy podłączeniu przez kabelek, lampa wali pełną mocą. Jak zapnę lampę na sanki - jest super. Na innych puszkach jest dobrze przez kabel. Ma ktoś jakiś pomysł ?O obiektywach wiem prawie wszystko
Komentarz
-
Hej Cichy, prawdopodobnie któryś z kabelków sie odkleił i styka do drugiego. Bardzo znany problem w zamiennikach.
Postępowanie proste - rozklecic, przylutowac, zamknąc albo oddac jesli na gwarancji.
PozdrawiamKomentarz
-
O obiektywach wiem prawie wszystko
Komentarz
-
Może to wina uszczelnianej stopki? Coś nie styka/zwiera. Chociaż sprawdzałem właśnie na 40D i działa....Komentarz
-
-
-
Toś mi zabił ćwieka... sprawdziłem to i najzwyczajniej działa. Wiec problem jest chyba jednostkowy :/
Jesli masz miernik elektryczny to sprawdz przejście na wszystkich żyłach - wyeliminujesz tym wade kabla i dowiesz sie czy to nie np. stopka wyruszana...Ostatnio edytowany przez gareth; 12945.Komentarz
-
Komentarz
-
Też się skusiłem na cięcie 115zł działającego przewodu na rzecz wstawienia mu wtyczek ps/2. Cięcie w połowie, żyły skręcone razem (nie lutowane), opaska termokurczliwa(chyba za duża
), trochę taśmy izolacyjnej.
W domu znalazłem tylko 20m przedłużaczy ps/2, jak widać : działa. Kupię sobie niedługo jeszcze pewnie z 10m i zdam relację.Komentarz
-
Dokonałem testów trybu HSS w warunkach domowych. Test polegał na walnięciu lampą na 1/1 na 24mm w ścianę tak, żeby centralna część kadru była przepalona, przy czym starałem się, by ta powierzchnia była jak najmniejsza (według jej rozmiaru oceniałem ilość światła wyemitowanego przez lampę / zarejestrowanego przez matrycę).
Takie same "światło" uzyskałem przy kombinacjach :
Test pierwszy (mierzący spadek mocy po włączeniu trybu HSS) :
bez HSS : 1/250 @ f/9.0
z HSS : 1/320 @ f/4.0
WNIOSEK : włączając tryb HSS tracimy 2EV mocy lampy. (1/250 @ f/9.0 - 1/320 @ f/4.0 = 2EV)
Test drugi (sprawdzający spadek mocy przy skracaniu czasu proporcjonalnie do otwierania przysłony)
z hss : 1/320 @ f/22
z hss : 1/6400 @ f/5.6
WNIOSEK : moc lampy w trybie HSS nie zmienia się podczas skracania czasu proporcjonalnie do otwierania przysłony. (1/320 @ f/22 ~= 1/6400 @ f/5.6)
Wniosek ogólny : Jeżeli nie potrzebujemy płytkiej GO, bądź czasu naświetlania poniżej czasu x-sync, to nie stosujemy HSSa. Jeżeli stosujemy HSSa, to możemy używać dowolne proporcjonalnie ustawienie czas
rzysłona da nam tą samą moc lampy, zatem możemy płynnie i bez zmartwień dobierać przysłonę w celu uzyskania odpowiedniej GO.
Komentarz

Komentarz