jak przedłużyć off-shoe do 2-3m. ?

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tomeczek131185
    • 2007
    • 5

Witam jest to mój pierwszy post na tym forum... dziś sam się zabrałem i zrobiłem sobie przedłużkę 10m oczywiście jest coś nie tak... kupiłem złącza PS2 i sam robiłem przedłużkę i powiem wam nie bawcie się w tego rodzaju wtyczki jest to strasznie ciężko zlutować a ich jakość wykonania jest marna... bardzo marna... Lepiej kupić jakieś lepsze złącza i nie głowić się co jest nie tak jak przyjdzie robić zdjęcia a lampa nie błyska... u mnie jest taka sprawa że raz działa raz nie działa... jak chce uważam że jest to spowodowane właśnie złą jakością złącz PS2 które kupiłem... jak uda mi się zrobić na innych wtyczkach to dam znać...

POZDRAWIAM...

Komentarz

• micles
      Zablokowany
      • 2006
      • 4359

Dlatego nie bawiłem się we wtyczki, tylko przeciąłem oba kable i skręciłem odpowiednie żyły ze sobą. Żadnego lutowania, robota bezstresowa.

Komentarz

• Tomeczek131185
        • 2007
        • 5

Zamieszczone przez micles
        Dlatego nie bawiłem się we wtyczki, tylko przeciąłem oba kable i skręciłem odpowiednie żyły ze sobą. Żadnego lutowania, robota bezstresowa.

W sumie to mi nie chodzi o lutowanie bo to mam opanowane... raczej chodzi o lipne złączki których już nigdy nie kupię człowiek uczy się na błędach... mam 350D i 430EXII i nie wiem czemu to tak wariuje jutro wezmę wszystko bez wtyczek zrobię i zobaczymy czy działa, jak tak to wiadome czego była wina

Komentarz

• micles
          Zablokowany
          • 2006
          • 4359

Najpierw sprawdź czujnikiem po kolei wszystkie styki i spróbuj poprawić te które nie działają...

Komentarz

• axk
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2027

...sprawdź czujnikiem...
            Jakim czujnikiem?
            EOS + Speedlite

Komentarz

• Tomeczek131185
              • 2007
              • 5

koledze wyżej micles chodziło o omomierz chyba... zrobiłem wszystko bez gniazd PS2 i jest to samo... nie wiem czemu jest taka jedna sprawa 3 żyły przewodu który mam mają rezystancję 0,9Ohm/10m a pozostałe 3 1,6Ohm/10m i to chyba to jest przyczyną tego zjawiska te o większej rezystancji dałem do zwierania styków jak w zwykłym przewodzie z gniazdem PC (czyli tak jak miało by działać na manualu) pozostałe dałem do reszty pinów (został jeden o większej rezystancji) i podłączam i co nie działa... ale zrobiłem tak że zamieniałem ten przewód o wiekszej rezystancji z innymi o mniejszej i w ostatnim zestawieniu działa prawie poprawnie czyli czasami nie błyska... trochę to jest denerwujące i chyba będę próbował robić inaczej kupię przedłużkę do klawiatury gotową i wtedy zobaczę... nieraz jest tak że np. jak wciskam spust migawki do połowy to wspomaganie autofocusa działa a jak docisnę spust do końca to lampa nie błyska... nic nie pozostaje jak tylko próbować dalej... może mieć znaczenie to że zastosowany przewód ma żyły drutowe a nie linkę???

Komentarz

• micles
                Zablokowany
                • 2006
                • 4359

Takim elektrycznym. Przełączasz w tryb mierzenia oporu i sprawdzasz czy jest przepływ. (wstydzę się do tego przyznać, ale akurat w tej dziedzinie nie władam wybitnie terminologią, więc jeżeli popełniłem jakąś gafę w nazewnictwie, to przepraszam, poprawcie mnie).

EDIT : o właśnie, omomierz

Komentarz

• axk
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2027

Takim elektrycznym. Przełączasz w tryb mierzenia oporu i sprawdzasz czy jest przepływ. (wstydzę się do tego przyznać, ale akurat w tej dziedzinie nie władam wybitnie terminologią, więc jeżeli popełniłem jakąś gafę w nazewnictwie, to przepraszam, poprawcie mnie).
                  Omomierz nie jest czujnikiem tylko miernikiem - czujnikiem nic byś w takim przypadku nie zmierzył. Tyle w kwestii formalnej.
                  Ostatnio edytowany przez axk; 16601.
                  EOS + Speedlite

Komentarz

• micles
                    Zablokowany
                    • 2006
                    • 4359

Na pewno istnieje coś, co informuje nas tylko o tym, że przez przewód jest w stanie płynąć prąd (choćby prosty układ bateria - testowany przewód - żaróweczka)

Komentarz

• axk
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 2027

Na pewno istnieje coś, co informuje nas tylko o tym, że przez przewód jest w stanie płynąć prąd (choćby prosty układ bateria - testowany przewód - żaróweczka)
                      Oczywiście, jednakże nie jest to czujnik.
                      EOS + Speedlite

Komentarz

• Cichy
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 7450

Kabel Delty 1,8m działa bez zarzutu. 5m nie ziała w TTL.
                        O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• miklo
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 681

No to ładnie Kuba. Delta nas Metzowców załatwiła ;-) Z 1,8m to za bardzo ruchu chyba nie ma co, bo się statyw z parasolką chce wyfiknąć :-( Czy zbyt pesymistycznie patrzę?

Komentarz

• micles
                            Zablokowany
                            • 2006
                            • 4359

Zamieszczone przez miklo
                            Delta nas Metzowców załatwiła ;-)
                            Czy 1400 za najlepszą lampę na rynku to dużo?

Komentarz

• Cichy
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 7450

Zamieszczone przez miklo
                              No to ładnie Kuba. Delta nas Metzowców załatwiła ;-) Z 1,8m to za bardzo ruchu chyba nie ma co, bo się statyw z parasolką chce wyfiknąć :-( Czy zbyt pesymistycznie patrzę?
                              Ciężko powiedzieć. Wkurza mnie to, że ze starą piątką chodzi OK. Zresztą, pewnie i tak będę , jak dotychczas, lampy w plenerze używał sporadycznie
                              O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• mxw
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 2315

Zamieszczone przez Cichy
                                Ciężko powiedzieć. Wkurza mnie to, że ze starą piątką chodzi OK. Zresztą, pewnie i tak będę , jak dotychczas, lampy w plenerze używał sporadycznie
                                możemy kiedyś przy okazji sprawdzić, czy z moim oryginalnym kablem canona 3.0m lampa metza i 5Dmk2 będą grały.
                                pozdro.,
                                m.

Komentarz

Pracuję...