jak przedłużyć off-shoe do 2-3m. ?

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kabu
    Początki nałogu
    • 2007
    • 370

Świetne zdjęcia, no i najważniejsze że ten nowy off-shoe działa jak należy + softbox, robi wrażenie.

Komentarz

• jacek220
      Bywalec
      • 2008
      • 100

Zamieszczone przez MMM
      W praktyce nie ma znaczenia. Niby coś tam się nie zgadza z odległością lampy i aparatu od celu ale ja nie zauważyłem żeby jakieś dziwne i nieprzewidywalne rzeczy wychodziły. Poza tym i tak "macam" najpierw światło, robię korekty i dopiero strzelam.
      Jest dobrze bo informacja o odległości jest tylko pomocniczą wartością dla lampy.
      5D EOS50 G9 580EXII

Komentarz

• PrzeMass
        • 2008
        • 8

Czy ktoś wie gdzie można kupić softbox 30x30 na lampę przenośną (580EXII)? W necie wynalazłem jedynie na lampy studyjne (chyba, że za słabo szukałem).

Komentarz

• Canion
          Uzależniony
          • 2008
          • 551

softbox reporterski to sie chyba na allegro nazywa. albo profesjonalny lastolite dystrybutor jest w wawie na ul. karolkowej. ten drugi 2x droższy od chińskiego z allegro.

Komentarz

• PrzeMass
            • 2008
            • 8

Dziękuję bardzo za info.
            Pozdrawiam

Komentarz

• Cichy
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 7450

Problemik

Witam,

mam problem z off-shoe Delta 5m. Mianowicie na 5d mkII nie działa TTL przy podłączeniu przez kabelek, lampa wali pełną mocą. Jak zapnę lampę na sanki - jest super. Na innych puszkach jest dobrze przez kabel. Ma ktoś jakiś pomysł ?
              O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• gareth
                Coś już napisał
                • 2007
                • 81

Hej Cichy, prawdopodobnie któryś z kabelków sie odkleił i styka do drugiego. Bardzo znany problem w zamiennikach.
                Postępowanie proste - rozklecic, przylutowac, zamknąc albo oddac jesli na gwarancji.

Pozdrawiam

Komentarz

• Cichy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 7450

Zamieszczone przez gareth
                  Hej Cichy, prawdopodobnie któryś z kabelków sie odkleił i styka do drugiego. Bardzo znany problem w zamiennikach.
                  Postępowanie proste - rozklecic, przylutowac, zamknąc albo oddac jesli na gwarancji.

Pozdrawiam
                  No to jakim cudem dobrze działa na 5d mk1 i 350d ?

Komentarz

• dr11
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 1143

Może to wina uszczelnianej stopki? Coś nie styka/zwiera. Chociaż sprawdzałem właśnie na 40D i działa...
                    .

Komentarz

• Cichy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 7450

Nie sądzę, by coś nie stykało.

Komentarz

• siudym
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 2249

Sprawdze sam delte na 5D Mk II i dam znac, bo nie testowalem nawet. Ciekawe.

Komentarz

• gareth
                          Coś już napisał
                          • 2007
                          • 81

Toś mi zabił ćwieka... sprawdziłem to i najzwyczajniej działa. Wiec problem jest chyba jednostkowy :/

Jesli masz miernik elektryczny to sprawdz przejście na wszystkich żyłach - wyeliminujesz tym wade kabla i dowiesz sie czy to nie np. stopka wyruszana...
                          Ostatnio edytowany przez gareth; 12945.

Komentarz

• jacek220
                            Bywalec
                            • 2008
                            • 100

Zamieszczone przez Cichy
                            Nie sądzę, by coś nie stykało.
                            Mi też raz działało raz nie, jak poruszałem to działało.
                            5D EOS50 G9 580EXII

Komentarz

• micles
                              Zablokowany
                              • 2006
                              • 4359

Też się skusiłem na cięcie 115zł działającego przewodu na rzecz wstawienia mu wtyczek ps/2. Cięcie w połowie, żyły skręcone razem (nie lutowane), opaska termokurczliwa(chyba za duża ), trochę taśmy izolacyjnej.

W domu znalazłem tylko 20m przedłużaczy ps/2, jak widać : działa. Kupię sobie niedługo jeszcze pewnie z 10m i zdam relację.

Komentarz

• micles
                                Zablokowany
                                • 2006
                                • 4359

Dokonałem testów trybu HSS w warunkach domowych. Test polegał na walnięciu lampą na 1/1 na 24mm w ścianę tak, żeby centralna część kadru była przepalona, przy czym starałem się, by ta powierzchnia była jak najmniejsza (według jej rozmiaru oceniałem ilość światła wyemitowanego przez lampę / zarejestrowanego przez matrycę).

Takie same "światło" uzyskałem przy kombinacjach :

Test pierwszy (mierzący spadek mocy po włączeniu trybu HSS) :

bez HSS : 1/250 @ f/9.0
                                z HSS : 1/320 @ f/4.0
                                WNIOSEK : włączając tryb HSS tracimy 2EV mocy lampy. (1/250 @ f/9.0 - 1/320 @ f/4.0 = 2EV)

Test drugi (sprawdzający spadek mocy przy skracaniu czasu proporcjonalnie do otwierania przysłony)

z hss : 1/320 @ f/22
                                z hss : 1/6400 @ f/5.6

WNIOSEK : moc lampy w trybie HSS nie zmienia się podczas skracania czasu proporcjonalnie do otwierania przysłony. (1/320 @ f/22 ~= 1/6400 @ f/5.6)

Wniosek ogólny : Jeżeli nie potrzebujemy płytkiej GO, bądź czasu naświetlania poniżej czasu x-sync, to nie stosujemy HSSa. Jeżeli stosujemy HSSa, to możemy używać dowolne proporcjonalnie ustawienie czasrzysłona da nam tą samą moc lampy, zatem możemy płynnie i bez zmartwień dobierać przysłonę w celu uzyskania odpowiedniej GO.

Komentarz

Pracuję...