Adapter Canon Eos EF / Nikon F

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Wkryst
    Dopiero zaczyna
    • 2005
    • 33

Adapter Canon Eos EF / Nikon F

Istnieje przejściówka pozwalająca do EOSa dołączyc obiektywy Nikona. Ciekaw jestem czy ktoś z takiego ustrojstwa korzystał i jak wygląda działanie w praktyce.
  • Gizzmo
    Początki nałogu
    • 2004
    • 266

kiedys widzialem nawet w ktoryms z polskich sklepow, ale nie pamietam juz gdzie. Jak to pracuje nie wiem. Ale eos->m42 jest tanszym rozwiazaniem jesli myslisz o nabyciu obiektywow nie EOS.
    EOS 30D | EOS 30V + grip | G3

Komentarz

• thorin
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1990

w filmie gnijaca panna mloda zanim to zanimowali uzywali szkiel nikona i jedyneczki... gdzies bylo na forum ale cholera nie umie znalezc...

Komentarz

• Andee
        Uzależniony
        • 2005
        • 503

Mam taki adapter. Wyglada to tak ze poprostu dziala... Kosztuje to okolo 170zl i nie jest dostepne w Polsce, niektore sklepy www maja to w ofercie ale tylko virtualnie. Chcialem go kupic i czekalem 2 miesiace, wysluchujac obiecanek i cacanek i wreszcie kupilem zagranica. Moge sciagnac taki drugi jezeli bedzie potrzeba...

Dzialaja wszystkie obiektywy AF / AI / AIS, nie dzialaja DX. Dziala ostrzenie na nieskonczonosc.
        Ostatnio edytowany przez Andee; 2865.
        Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Komentarz

• Arturos

Jakiś czas temu na Allego było coś takiego - sam zastanawiałem się nad zakupem. Cena wywoławcza (chyba) ok. 100PLN.

Komentarz

• pito
            Bywalec
            • 2005
            • 147

Andee czy moglbys napisac cos wiecej jak Ci sie pracuje na nikonowskich szklach, moze jakies sample? Jakies problemy itp. Polecasz, nie polecasz?
            Z gory dziekuje.

Komentarz

• popmart
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1721

a ja mam pytanie do Andee a jak z automatyką przesłny , AF czy tylko manual ?

Komentarz

• maciekw
                Coś już napisał
                • 2005
                • 76

Witam wszystkich.Zdaje się że znalazłem taki adapter firmy Novoflex(adaptery międzysystemowe) http://raysfoto.pl/ .

Komentarz

• skrzat
                  Początki nałogu
                  • 2004
                  • 440

Zamieszczone przez thorin
                  w filmie gnijaca panna mloda zanim to zanimowali uzywali szkiel nikona i jedyneczki... gdzies bylo na forum ale cholera nie umie znalezc...
                  Tu jest
                  Aparacik, szkiełeczka, lampeczka i plecaczek...

Komentarz

• Mac
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 2063

Ale po co bawić się ze szkłami Nikona z Canonem? Opcja M42 wydaje się być nieco sensowniejsza a szkład do tego gwintu dużo tańsze.
                    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• Simon
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 162

Zamieszczone przez Mac
                      Ale po co bawić się ze szkłami Nikona z Canonem? Opcja M42 wydaje się być nieco sensowniejsza a szkład do tego gwintu dużo tańsze.
                      Ano nie pomyslales, ze moze ktos znajomy ma Nikona i dobre szkla i chetnie by je pozyczyl...? :P
                      golden retriever fotografia poznań

Komentarz

• Andee
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 503

Z adapterem nie mam najmniejszych problemow. Przyszedl do mnie jakies 2 tygodnie temu, zrobilem pare fotek na szybko porzyczonym obiektywem, nie wiem czy je archiwizowalem, moge poszukac. Niestety nie mam zadnego szkla Nikona na wlasnosc, poluje aktualnie na 1.4/50 i 1.4/85 w dobrej cenie...

Obiektywy dzialaja oczywiscie jedynie w trybie manualnym, o zadnej automatyce nie moze byc mowy.
                        Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Komentarz

• sid
                          Uzależniony
                          • 2004
                          • 643

Oczywiscie, ze jest sens przejsciowki EOS-Nikon. Z calym szacunkiem dla ogromnego systemu Canona, Nikon ma dwa szkla ktore cholernie mi sie podobaja, a mianowicice:
                          Nikkor AF DX Fisheye 10,5mm f/2,8G ED - za jakosc, jasnosc, oraz dobra cene

IO teraz choc moze wyda sie to smieszne:
                          Nikkor AF-S DX VR 18-200mm f/3,5-5,6G IF-ED
                          Obiektyw w cenie Canonowskiego 17-85 tylko, ze dluzszy, lepszej jakosci (glownie optyka)... dla tego szkla nie ma alternatywy... Szkla sigmy sa ciemniejsze i bez VR

A jesli ktos watpi czy takim szklem da sie robic dobre zdjecia, odpowidam DA SIE! Przykladem jest Akustyk w swojej lekkcji... ale nie tylko

Do tego 50/1.4 Nikona jest tansza,

Dwa wyzej wymienione obiektywy zabily mi cwieka... chcialbym jakosc obrazu Canona... ale te szkla... ehhh

Komentarz

• sid
                            Uzależniony
                            • 2004
                            • 643

szkla ktore akurat wymienilem to sa szkla ktore akurat nie nadaja sie pod canonowska przejsciowke, ale chcialem tylko zobrazowac fakt, ze nawet bedac w najwiekszym systemie fotograficznym mozna docenic szkla innych firm...

Komentarz

• piast9
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 3267

Zamieszczone przez sid
                              (...) ale chcialem tylko zobrazowac fakt, ze nawet bedac w najwiekszym systemie fotograficznym mozna docenic szkla innych firm...
                              No dobrze, ale tak odrazu Nikona?
                              650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

Pracuję...