Czy miałeś problem z kartą PRETEC ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mxw
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2315

Zamieszczone przez KuchateK
    No to Vitez sie doczekal
    ja też :-D

Zamieszczone przez Vitez
    A moge w dwoch?
    Jestem zachwycony .
    jak zwykle - przynajmniej w kwestii pretec'a - zgadzam się z vitezem w 100%

moja pierwsza karta Pretec Cheetach 1GB x80 ma już prawie dwa lata i do dziś nie było z nią żadnych problemów - tak więc znów słowami przedpiścy:
    moja metalowa blyskotka nigdy mnie nie zawiodla pod wzgledem niezawdnosci i szybkosci i kolejnym jej siostrzyczkom moge ze spokojnym sumieniem powierzyc najwazniejsze nawet zdjecia.

przy okazji jeszcze dodam, że używam także pendrive'ów preteca i także jestem bardzo zadowolony - przede wszystkim z ich mikroskopijnych rozmiarów i tego, że nie mają zdejmowanych zatyczek, które możnaby zgubić :wink:
    mam na myśli i-disk tiny oraz i-disk wave.
    pozdro.,
    m.

Komentarz

• p_lar
      Początki nałogu
      • 2006
      • 287

Zamieszczone przez RemikP
      Ktoś zaznaczył, że stracił zdjęcia. Czy to prawda?? Właśnie zastanawiam się nad kupnem preteca 1gb lub kingstona ultimate.
      Tak ja straciłem kilka zdjęć, po prostu objawilo sie kilka bad sectorów, kilkaset kilobajtów. Nic nie pomogło. Było to z 2-3 lata temu na niebieskim pretecu 512mb z "lifetime warranty". Mam traumę do dziś, nie mogę spać po nocach i unikam już preteców
      Can-on, can-off...

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

Zamieszczone przez KuchateK
        Mam nadzieje ze jest wiecej zadowolonych uzytkownikow, bo procentowo to wypada gorzej jak kingston
        Procenty zaleza od wielkosci probki. A uzytkownikow Pretec w Polsce jest spoooorooo mniej niz Kingstonow, wiec i opinii mniej.

Oczywiscie jesli ktos by sie naprawde uparl ze taka ankieta daje powazne sugestie "kupic Preteca czy nie" na podstawie tak malej probki... to sie poswiece i zaloze te 50 falszywych kont byle zaglosowac ze jest OK .

Komentarz

• minek
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1386

jak przeczytam uważnie pytanie, to jeszcze bardziej poprawię statystyki.
          Nie miałem problemów, bo nie mam takiej karty (-:
          (ok, nie klikłemwnic)

=================
          EDIT:
          KJP! Ale mam postów. To chyba przestanę pisać (-:

=============
          EDIT2:
          dobra, to był mój 666 post, ale nie jestem przesądny, więc gdzieś tam dalej piszę kolejne.
          Ostatnio edytowany przez minek; 1151.

Komentarz

• jacekxyz
            Bywalec
            • 2007
            • 105

ja mam Preteca 2gb x133 i smiga az milo juz pol roku zero problemow, tak sobie mysle ze przy dzisiejszej masowce milionach sprzedawanych kart, ktos predzej czy pozniej trafi na wadliwego kingstona jak i preteca a i pewnie sandisk e3 sie trafi wiec zawsze ktos bedzie niezadowolony z danej firmy
            60d + grip, 85mm 1,8, C 17-55/2,8 IS, 70-200 f4, 580 EX II Stofen

Komentarz

• krysek
              Dopiero zaczyna
              • 2006
              • 17

Mam Preteca 512mg x80 od ponad roku zero problemów. właśnie kupiłam nową kartę 1gb x133 jest to oczywiście Pretec.

Komentarz

• Nemeo
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1757

Właśnie dzisiaj mój 20D wyświetlił error 02 - / dla niewtajemniczonych - uwaga coś się z kartą pie..oli / i rzeczywiście pretec 4GB po zrobieniu jakiś 100 zdjęć zamiast pokazywać że jest do zrobienia jeszcze ok. 200 pokazywał, jakby karta była całkowicie pusta / czyli do zrobienia 300 z hakiem /.
                Zdjęć nie straciłem ale trochę mnie to zaniepokoiło.

Komentarz

• Zielony
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 2928

[OT] A nie myślicie, że podrobienie takiego Pretec'a metalowego to dla azjatów zwyczajna bułka z masłem, dokładnie tak samo jak to ma miejsce z SanDiskiem. Może już na rynku są podróbki metalowych Pretec'ów [OT]

Nemeo, informuj jak problem będzie się powtarzał.
                  sigpic

Komentarz

• Nemeo
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1757

Zamieszczone przez Zielony

Jak się będzie coś dalej działo to dam znać.

Komentarz

• KuchateK
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 4895

Zamieszczone przez Zielony
                      [OT] A nie myślicie, że podrobienie takiego Pretec'a metalowego to dla azjatów zwyczajna bułka z masłem, dokładnie tak samo jak to ma miejsce z SanDiskiem. Może już na rynku są podróbki metalowych Pretec'ów [OT]

Ja mysle ze bulka Potrafia juz oni zrobic pare rzeczy niezlych tanio i z pewnoscia i te karty tluka.

Dlatego za karty "przeplacam" (specjalnie ten cudzyslow) w pewnych sklepach i mam spokoj.
                      ...

Komentarz

• Zielony
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 2928

No dobra, karta zakupiona prawie dokładnie rok temu bez dwóch tygodni zaczęła się buntować. Pretec Cheetah III 133x 2GB. To karta mojego flatmate'a którą użytkuje z 350D. Ostatnio coś zaczęło szwankować jak fociliśmy razem; jakaś dziwna numeracja zdjęć, error 02 zdaje się.
                        Ale foty zgraliśmy, karta została zformatowana i...
                        dzisiaj znowu się coś zaczęło walić; nagle w między czasie focenia na karcie pojawiły się foty z dawien dawna, przy zgrywaniu też jakieś szopki typu śmieszne siakieś katalogi których nigdy nie było.
                        No więc nie pozostaje mi nic innego jak interweniować u sprzedawcy.
                        Papiery mam więc nie powinno być problemu. Szczerze powiedziawszy to wolałbym zwrot kasy i zakup w zamian SanDiska ExIII 4GB w tej cenie.
                        sigpic

Komentarz

• Jacek Deka
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 356

Wniosek stąd taki, że dla amatora Pretec, a dla profesjonalisty niezawodny Sandisk.

Komentarz

• tomaj_2
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 247

Nie wiem czy to komuś pomoże, ale od czego informacje
                            Mam metalowego preteca 1GB...działa super..ale formatuję na FAT16. Raz kiedyś sformatowałem w kompie i XP domyślnie walnął mi FAT32..Moja 300D dostała jobla... Zdjęcie zapisywało się 6-8sekund (1 fota) Odczyt też strasznie wolno...a co jakiś czas fotka była z błędem...Format spowrotem na FAT16...i po kłopocie.
                            Oki...tak się działo w 300D..nie wiem jak inne modele..ale czasami ludzie nie patrzą jak formatują..i stąd mogą być problemy.
                            Pozdro
                            Siódemka była...odjąłem jedną cyfrę od niego +Canon24-105 f/4L+Canon70-200 f/4L+Sigma17-35HSM+550EX+ ... hehe Zenit 12XP
                            Moje wypociny

Komentarz

• Vitez
                              zło konieczne
                              • 2004
                              • 19804

Zamieszczone przez Jacek Deka
                              Wniosek stąd taki, że dla amatora Pretec, a dla profesjonalisty niezawodny Sandisk.
                              Znaczy taki wniosek wyciagnales z calego watku i wyniku ankiety czy tez z jednej, pojedynczej wypowiedzi?

Zamieszczone przez tomaj_2
                              Raz kiedyś sformatowałem w kompie i XP domyślnie walnął mi FAT32..Moja 300D dostała jobla... Zdjęcie zapisywało się 6-8sekund (1 fota) Odczyt też strasznie wolno...a co jakiś czas fotka była z błędem...Format spowrotem na FAT16...i po kłopocie.
                              Oki...tak się działo w 300D..nie wiem jak inne modele
                              Inne modele obsluguja FAT32 (przynajmniej te nowsze od 10D i 300D, ale to trzeba by dokladnie w specyfikacji sprawdzic ktore) i nawet podobno szybciej zapisuja jak zmusisz karte by sie dala na FAT32 sformatowac.

Komentarz

• Jacek Deka
                                Początki nałogu
                                • 2006
                                • 356

Zamieszczone przez Vitez
                                Znaczy taki wniosek wyciagnales z calego watku i wyniku ankiety czy tez z jednej, pojedynczej wypowiedzi?
                                Jak ktoś chce mieć jak najmniej kłopotów i niespodzianek z kartą pamięci powinien wybrać najmniej awaryjną, a tu sprawa jest już prosta.
                                Niestety karty Pretec nie są najlepsze, a z ankiety niewiele wynika.
                                Jeżeli miałbym brać pod uwagę powyższą ankietę, nawet nie spojrzałbym na tą firmę (na ok. 50 kart 5 padło !!! ).
                                Najwyraźniej ludzie nie kupują kart Pretec'a tylko inne, stąd mała ilość odpowiedzi.
                                Tanie karty przyciągają, ale czy warto tak oszczędzać?
                                Wolę sprawdzone marki takie jak Lexar czy Sandisk.
                                Pretec ewentualnie jako zapas.

Komentarz

Pracuję...