system filtrów COKIN - kilka pytań

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • GrzesiekK
    Coś już napisał
    • 2005
    • 70

system filtrów COKIN - kilka pytań

Witam,
    ponieważ robię zdjęcia krajobrazów, potrzebuję filtry typu szara połówka. Wybór jest oczywisty - system cokin. Mam w związku z tym kilka pytań i wątpliwości.

1. Szukajka podpowiedziała mi, że nieoryginalne adaptery/holdery nie są tak dobre jak ich cokinowskie (droższe) odpowiedniki. Podobno na tych nieoryginalnych z allegro są luzy itp. Mógłby to ktoś potwierdzic/zaprzeczyc? W sumie różnica w cenie jest spora jak za kawałek plastiku....
    2. Jakie szare połówki powineniem wybrac na początek? Nie potrafię określic ilu EV potrzebuję - mógłby ktoś podac linka do kilku swoich krajobrazów z nałożonymi konkretnymi filtrami?
    3. czy z 24-105L na 5d będzie winietowac?
    4. jak wygląda współpraca zwykłych filtrów polaryzacyjnych z nałożonymi filtrami cokin? czy nałożenie zwykłego polara wyklucza użycie cokina i na odwrot? Czy muszę kupowac filtr polar do systemu cokin?
    5. Co sądzic o nieoryginalnych filtrach? np. ten
    http://allegro.pl/item109111998_filt...nd4_121m_.html
    350d+grip, tamron 28-75/2.8
  • akustyk
    gajowy
    • 2004
    • 12226

ad 1. oryginalny Cokin to tez plastik-fantastik

ad 2. ND 0.6 Soft, ND 0.9 Soft.
    zdjecia... http://www.photo.net/photodb/folder?folder_id=367394 - z reguly przy opisach pisze jakie filtry (jesli pamietam)

ad 3. prawdopodobnie tak. mozesz sciac jeden slot i wtedy przy 24mm holder nie bedzie wchodzil w kadr. nie wiem jak pierscien (tez bywa problem).

ad 4. zasadniczo jesli uzywasz polowki to raczej nie uzywasz polara. i vice versa.
    jesli potrzebuje i jednego i drugiego, to uzywam normalnie nakrecanych polarow. na pewno trzeba mocniej "wyciagac" obiektywy, bo wtedy w najszerszych koncach mocniej winietuja. ale da sie...

ad 5. to samo co o oryginalnym Cokinie. tandetne gowno z paskudnymi zafarbami. jesli chodzi o podstawowe polowki to zdecydowanie polecam Hitecha 85. cena jak Cokin P, a w odroznieniu od tego francuskiego szmelcu nie zabarwia nieba na sraczko-buraczko-rozowy. do tego bardziej uzyteczne gradacje.

jesli chodzi o ewentualne kolorowe polowki... szkoda by mi bylo 110zl za Cokina czy Hitecha, jesli za 45zl jest PPL (w Raysfoto). i to i to jest zywiczny badziew, ktory optycznie dewastuje zdjecia wiec nie widze najmniejszego sensu przeplacac
    Ostatnio edytowany przez akustyk; 984.
    www albo tez flickr

Komentarz

• jacab1
      Bywalec
      • 2005
      • 177

Odnośnie holdera... to rzeczywiście oryginał i zamiennik innej firmy to plastik... jednakże oryginał jest jakby sciślejszy- lepiej mocuje wsunięty filtr.
      Holder nieoryginalny pomógł mi pozbyć się pomarańczowej połówki.... spacerowałem po pomoście nad jeziorem- aparat+holder+dwie połówki... w pewnym momencie potknałem się... machnąłem łapkami w celu złapania równowagi.... jedna połówka ładnie wysunęła się z holdera i wpadła do wody- teraz używają ją rybki
      pozdr
      http://fotosyntetycznie.blogspot.com/
      http://jacekbrozek.blogspot.com/
      http://bacaj.digart.pl/

Komentarz

• SenK
        Bywalec
        • 2005
        • 239

nie wiem jak te oryginalne, ale na tych allegrowych podróbkach są luzy..
        Można też trzymac je w łapie
        Canon..

http://senkowski.pl
        https://www.facebook.com/bartlomiej.senkowski

Komentarz

• Voith
          Bywalec
          • 2006
          • 198

Czy w przypadku filtrów Hitech połówkowych "szary" to to samo co"neutralny" ?
          Mniej sprzętu, więcej talentu.

Komentarz

• sbogdan1
            Początki nałogu
            • 2007
            • 359

Kup oryginalny holder Cokina + filtry hitecha ( pasuje jedno do z drugim , sam tak mam ) i będziesz na pewno szczęśliwy co do gradacji filtrów akustyk wyczerpał temat , kiedyś posłuchałem jego rad i nie żałuję .
            EOS 40D,BG-E2N, 17-40/4 , 70-200/4 , 50/1.4, 85/1.8 ,T 28-75/2.8,

Nie kłóć się z idiotami ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem

Komentarz

• toshimitsu
              Bywalec
              • 2006
              • 132

Ja kupilem z allegro holder, pierscien i redukcyjny oraz 2 polowki.
              Luzow nie mam, holder jest wykonany ze strasznego plastiku aczkolwiek spelnia swoja funkcje. Ile kosztuje oryginal?
              Positively dirty minded

Komentarz

• Gringo997
                Uzależniony
                • 2007
                • 516

oryginalny holder kolo 60zł, ja mam plastik i jestem zadowolony
                Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.

Komentarz

• lajf_entusiast
                  Coś już napisał
                  • 2009
                  • 73

Także jestem zadowolona z plastikowego holdera mogę zamontować 3 cokiny prostokątne jeden okrągły. Spełnia swoją funkcję, a dałam za niego w foto-tipie 13 zł:P więc cena śmieszna oryginalne? na allegro 50 - 60 zł

Komentarz

• sirlukas
                    Początki nałogu
                    • 2009
                    • 301

Czy jeśli bym kupował Cokin P holder, to warto te grosze dopłacić i wziąć wersję "Wide-Angle"?
                    "Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
                    ... mój zestaw...

Komentarz

• Kolaj
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 3293

Zamieszczone przez sirlukas
                      Czy jeśli bym kupował Cokin P holder, to warto te grosze dopłacić i wziąć wersję "Wide-Angle"?
                      Zależy na jakie szkła. Wide angle ma tylko 1 slot, więc odpada założenie kilku filtrów, jednak tylko taki holder da się użyć przy bardzo szerokich kątach.

Komentarz

• sirlukas
                        Początki nałogu
                        • 2009
                        • 301

Zamieszczone przez Kolaj
                        Zależy na jakie szkła. Wide angle ma tylko 1 slot, więc odpada założenie kilku filtrów, jednak tylko taki holder da się użyć przy bardzo szerokich kątach.
                        Czyli dopóki nie kupię UW, to lepiej wziąć normalny holder Cokina i filtry Hitech, tak? Super, teraz gdzie w UK znaleźć filtry Hitecha
                        "Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
                        ... mój zestaw...

Komentarz

• Kolaj
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 3293

Zamieszczone przez sirlukas
                          Czyli dopóki nie kupię UW, to lepiej wziąć normalny holder Cokina i filtry Hitech, tak?
                          Tak. Holder normalny winietuje na moim aparacie z cropem od ogniskowej ok. 15mm. Sprawdzałem z obiektywem EF-s 10-22mm. Na FF będzie to pewnie gdzieś koło 24mm ale to zależy także od średnicy filtra w obiektywie. 16-35 jest szerszy, więc może zacząć winietować już przy nieco dłuższych ogniskowych. Niestety nie mam jak sprawdzić.

Z drugiej strony, praktycznie nigdy nie używam więcej niż jednego filtru Cokina, więc na codzień mam przy sobie tylko holder wide. Kilka szkiełek to jednak trochę degradacja obrazu. Poza tym to już straszna rzeźba, choć niektórzy tak robią.
                          Ostatnio edytowany przez Kolaj; 5109.

Komentarz

• sirlukas
                            Początki nałogu
                            • 2009
                            • 301

Zamówiłem, Holder Cokin P Wide Angle, do tego zestaw filtrów Hitech ND gradient i B+W KSM MRC 77mm SL.
                            Do końca przyszłego miesiąca zęby w ścianę
                            ... mój zestaw...

Komentarz

• divo
                              Dopiero zaczyna
                              • 2007
                              • 21

Czy ktoś z posiadaczy mogłby napisać czy system p winietuje przy ogniskowej 24mm na ff? Średnica "klasycznego" filtra 77mm. Interesuje mnie polar + szary grad na raz. Jeśli dobrze kombinuje to jeden slot można by ściąć jeśli cokolwiek to da..

Komentarz

Pracuję...