Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
5d2, robiąc zdjęcie. Jeszcze sprawdziłem dokładnie, exif pokazuje 23 mm, także przepraszam za ten 1 mm
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Poza tym mam jeszcze drugi holder, najtańszy chiński któremu uciąłem 2 sloty i tym już można cykać na 17mm.
Ostatnio edytowany przez jsb; 38112.
Powód: Automerged Doublepost
na moim 1ds z 24-105 holder cokin slim winetuje przy 24mm i trochę w górę powiedzmy 28mm, poza tym polar cokin to totalna porażka nie warta ani złotówki. Dlatego przesiadłem się na lee
W ramach przygotowań do wyjazdu wakacyjnego i zgłębiania kolejnej książki dot. fotografii doszedłem do wniosku że wreszcie czas zacząć zabawę z filtrami szarymi i połówkowymi szarymi. A jako że człowiek niedoświadczony płaci najwięcej, zanim zdecyduję się na zakupy chciałem zasięgnąć rady.
Pierwsza kwestia to filtry typu Cokin. Nie ukrywam że idea, a przede wszystkim oszczędność z tym związana brzmi kusząco. Filtry typu Cokin P (najekonomiczniejsze )mają najmniejszy wymiar 84mm i stąd pytanie czy dokręcone do obiektywu o średnicy 82mm (mając na uwadze że jakąś szerokość zajmuje też trzymacz filtrów - nie wiem czy to poprawne nazewnictwo) nie dadzą winiety na szerokich kątach, czy ktoś z użytkowników używał ich z Canonem 16-35 F2,8 L II?
Czy w związku z tym nie trzeba celować w kolejną półkę wymiarową i cenową, czyli Cokin Z Pro?
I kolejne pytanie, czy ktoś ma doświadczenie z filtrami fader nd, albo nisi albo lcw.
Tylko proszę mnie nie odsyłać do szukajki forumowej, gdyż wątki ich dotyczące przeczytałem, ale nie znalazłem jednoznacznych opinii osób używających tych filtrów, a odnośniki na zewnątrz też przeczytałem.
A może dać sobie spokój z wynalazkami i zaopatrzyć się po prostu w dwa uniwersalne okrągłe filtry szare (wiem że to pojęcie nierealne ), tylko o jakich parametrach będą te uniwersalne, przy założeniu że wybieram się na południe i słonko raczej będzie grzać, a chciałbym pofocić trochę fajnych widoczków, z piaskiem, morzem, skałami i tym podobnymi miłymi rzeczami w roli głównej.
Będę bardzo zobowiązany za pomoc.
Smok
"Piękno jest doskonałością z defektami" - Gilbert Adair
Filtry typu Cokin P (najekonomiczniejsze )mają najmniejszy wymiar 84mm i stąd pytanie czy dokręcone do obiektywu o średnicy 82mm (mając na uwadze że jakąś szerokość zajmuje też trzymacz filtrów - nie wiem czy to poprawne nazewnictwo) nie dadzą winiety na szerokich kątach, czy ktoś z użytkowników używał ich z Canonem 16-35 F2,8 L II?
Holder (tak nazywany jest ten trzymacz) u mnie daje winietę na 24 mm, FF, fi 77mm.
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz; Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie" 50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150 tylko... czy to jest ważne???"Galeria - zapraszam."
fader to niestety straszna kicha. kupowalem za jakies 130 zlotych na allegro z mysla oszczednosci na nd400 i nic z tego, nd400 tak czy inaczej trzeba bedzie kupic. efektywnie dziala do +/- nd8 nd10. nd400 jest niemozliwe do osiagniecia wg mnie przez nierowna polaryzacje i wyglada to mniej wiecej tak:
to co zamiescilem jest na maksymalnym skreceniu. bez tych dziwnych plam mozna robic zdjecia do mniej wiecej ostatniej kratki. ale to nie daje obiecywanego ndx400 tylko około ndx8, ndx10, nie chce mi sie teraz liczyc. w kazdym razie za nic nie idzie osiagnac wyliczanych parametrow 30s f/11 przy iso 100 w danych warunkach swietlnych. do tego dochodza lekkie przebarwienia i niezbyt rowne przyciemnienie obrazu w calym kadrze nawet na mniej skreconym filtrze.
- - - Updated - - -
raczej tylko do sprzedania bo cos podobnego zakupilem
U mnie Cokin P na 16-35mm f/2.8 wersja I (filtr 77mm) nie dość, że winietował, to jeszcze na zdjęciach było widać brzegi holdera (prowadnice do filtrów) do filtrów, jeśli nie był w położeniu poziomym. Nie wiem jak jest w wersji II tego obiektywu, teoretycznie większa średnica filtra powinna wyeliminować problem. Ja bym szedł raczej w Z Pro, sam zmieniłem system na Lee, zestaw Cokina pójdzie wkrótce do ludzi.
Nie wiedziałem że tylu idiotów jest na świecie, dopóki nie skorzystałem z internetu.
Stanisław Lem
U mnie Cokin P na 16-35mm f/2.8 wersja I (filtr 77mm) nie dość, że winietował, to jeszcze na zdjęciach było widać brzegi holdera (prowadnice do filtrów) do filtrów, jeśli nie był w położeniu poziomym.
Nie miał prawa nie winietować:
"P Series For larger diameter lenses up to 82mm.
Recomended for focal lenghts from 28mm onwards (35mm format).
Specially adapted to today's digital SLRs.
Filters are 84mm wide."
Tak to jest, jak się nie czyta specyfikacji produktu
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz; Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie" 50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150 tylko... czy to jest ważne???"Galeria - zapraszam."
E tam od razu nie czyta. Produkt kupiony został pod inne szkło i działał doskonale, później dokupiłem adapter na 77mm do 16-35, którego posiadaczem stałem się w międzyczasie. A specyfikacja specyfikacją, zawsze jednak lepiej zasięgnąć rady praktyków.
Nie wiedziałem że tylu idiotów jest na świecie, dopóki nie skorzystałem z internetu.
Stanisław Lem
Bardzo dziękuję Koledze Hamtaro, o to mi chodziło, o opinie kogoś kto się tym bawił, a nie o odsyłanie do google lub szukajki.
Zapewniam, że umiem szukać w sieci, zwłaszcza że jak widać po ilości postów nie nadużywam cierpliwości forumowiczów. Nawet z tych linków które Kolega Dziobolek podesłał nie wynika odpowiedź na moje pytanie, proszę spojrzeć na tabelkę doboru systemu, teoretycznie przy szerokim kącie istnieje możliwość wykorzystania systemu P, co jak inni uczestnicy wątku stwierdzili jest to problematyczne z powodu winiety.
A od google zacząłem poszukiwania i przejrzałem pewnie większość sugerowanych wątków.
Dziękuję też za sugestie co do "uniwersalnych" filtrów, im więcej czytam tym bardziej utwierdzam się w przekonaniu że od tego zacznę.
I taka sugestia na koniec, jeśli ktoś pyta o coś konkretnie, to może też warto konkretnie odpowiedzieć, albo nie odpowiadać wcale, a nie udzielać dobrych rad w stylu wpisania hasła w google
Pozdrawiam
Smok
"Piękno jest doskonałością z defektami" - Gilbert Adair
Komentarz