system filtrów COKIN - kilka pytań

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jsb
    Dopiero zaczyna
    • 2011
    • 24

5d2, robiąc zdjęcie. Jeszcze sprawdziłem dokładnie, exif pokazuje 23 mm, także przepraszam za ten 1 mm
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Poza tym mam jeszcze drugi holder, najtańszy chiński któremu uciąłem 2 sloty i tym już można cykać na 17mm.
    Ostatnio edytowany przez jsb; 38112. Powód: Automerged Doublepost
    fotografia

Komentarz

• qbasty
      Dopiero zaczyna
      • 2010
      • 42

na moim 1ds z 24-105 holder cokin slim winetuje przy 24mm i trochę w górę powiedzmy 28mm, poza tym polar cokin to totalna porażka nie warta ani złotówki. Dlatego przesiadłem się na lee
      http://jakubstypczynski.pl/

Komentarz

• jsb
        Dopiero zaczyna
        • 2011
        • 24

Jeśli kogoś stać na LEE to wiadomo że nie ma o czym gadać.
        fotografia

Komentarz

• Smok
          Bywalec
          • 2005
          • 122

Filtry Cokin i Fader Nd

Witam Szanownych Forumowiczów

W ramach przygotowań do wyjazdu wakacyjnego i zgłębiania kolejnej książki dot. fotografii doszedłem do wniosku że wreszcie czas zacząć zabawę z filtrami szarymi i połówkowymi szarymi. A jako że człowiek niedoświadczony płaci najwięcej, zanim zdecyduję się na zakupy chciałem zasięgnąć rady.
          Pierwsza kwestia to filtry typu Cokin. Nie ukrywam że idea, a przede wszystkim oszczędność z tym związana brzmi kusząco. Filtry typu Cokin P (najekonomiczniejsze )mają najmniejszy wymiar 84mm i stąd pytanie czy dokręcone do obiektywu o średnicy 82mm (mając na uwadze że jakąś szerokość zajmuje też trzymacz filtrów - nie wiem czy to poprawne nazewnictwo) nie dadzą winiety na szerokich kątach, czy ktoś z użytkowników używał ich z Canonem 16-35 F2,8 L II?
          Czy w związku z tym nie trzeba celować w kolejną półkę wymiarową i cenową, czyli Cokin Z Pro?

I kolejne pytanie, czy ktoś ma doświadczenie z filtrami fader nd, albo nisi albo lcw.
          Tylko proszę mnie nie odsyłać do szukajki forumowej, gdyż wątki ich dotyczące przeczytałem, ale nie znalazłem jednoznacznych opinii osób używających tych filtrów, a odnośniki na zewnątrz też przeczytałem.

A może dać sobie spokój z wynalazkami i zaopatrzyć się po prostu w dwa uniwersalne okrągłe filtry szare (wiem że to pojęcie nierealne ), tylko o jakich parametrach będą te uniwersalne, przy założeniu że wybieram się na południe i słonko raczej będzie grzać, a chciałbym pofocić trochę fajnych widoczków, z piaskiem, morzem, skałami i tym podobnymi miłymi rzeczami w roli głównej.

Będę bardzo zobowiązany za pomoc.

Smok
          "Piękno jest doskonałością z defektami" - Gilbert Adair

Komentarz

• jaroz
            Bywalec
            • 2012
            • 151

Odp: Filtry Cokin i Fader Nd

Zamieszczone przez Smok
            Filtry typu Cokin P (najekonomiczniejsze )mają najmniejszy wymiar 84mm i stąd pytanie czy dokręcone do obiektywu o średnicy 82mm (mając na uwadze że jakąś szerokość zajmuje też trzymacz filtrów - nie wiem czy to poprawne nazewnictwo) nie dadzą winiety na szerokich kątach, czy ktoś z użytkowników używał ich z Canonem 16-35 F2,8 L II?
            Holder (tak nazywany jest ten trzymacz) u mnie daje winietę na 24 mm, FF, fi 77mm.

Komentarz

• arra
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1023

Mam Cokina P na 17-40, na 17mm jest lekka winieta, ktora znika od okolo 20mm. Pozdrawiam
              Ostatnio edytowany przez arra; 5548.

www.pbase.com/arra
              R1+5D2
              Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Komentarz

• Smok
                Bywalec
                • 2005
                • 122

Właśnie tego się spodziewałem, niestety. Póki co dziękuję za odpowiedzi.

Komentarz

• dziobolek
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2634

system filtrów COKIN - kilka pytań

Filters for Photographic Lenses - Creative FIlters - www.cokin.co,.k

Filters for Photographic Lenses - Creative FIlters - www.cokin.co,.k

Ostatnio edytowany przez dziobolek; 20044.
                  "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
                  Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
                  tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• Hamtaro
                    Coś już napisał
                    • 2008
                    • 60

fader to niestety straszna kicha. kupowalem za jakies 130 zlotych na allegro z mysla oszczednosci na nd400 i nic z tego, nd400 tak czy inaczej trzeba bedzie kupic. efektywnie dziala do +/- nd8 nd10. nd400 jest niemozliwe do osiagniecia wg mnie przez nierowna polaryzacje i wyglada to mniej wiecej tak:

sam zaopatrzylem sie w drugi filtr cokin nd8 i jakos bede dzialal, a ten filtr chyba sprzedam.

na ebay'u sa filtry nd400 w smiesznie niskiej cenie Super Slim 77mm ND Filter Neutral Density ND400 Optical Glass | eBay ale tez sa pewnie tej ceny warte.
                    C40d+C17-55/2.8IS+C50/1.8+T80-200/2.8+S8/3.5...

www.vibrakiller.deviantart.com

Komentarz

• jaroz
                      Bywalec
                      • 2012
                      • 151

Zamieszczone przez Hamtaro
                      a ten filtr chyba sprzedam.
                      Zanim go sprzedasz to może zrób kilka fotek w RAWie na różnych parametrach filtra i bez. tak dla porównania dla potomnych.

- - - Updated - - -

Chińczyki cuda robią
                      Black 77mm ND Fader Neutral Density Adjustable ND2 to ND400 Variable Filter | eBay

Tylko czy to jest wyrób do użytkowania czy tylko do sprzedania?

Komentarz

• Hamtaro
                        Coś już napisał
                        • 2008
                        • 60

to co zamiescilem jest na maksymalnym skreceniu. bez tych dziwnych plam mozna robic zdjecia do mniej wiecej ostatniej kratki. ale to nie daje obiecywanego ndx400 tylko około ndx8, ndx10, nie chce mi sie teraz liczyc. w kazdym razie za nic nie idzie osiagnac wyliczanych parametrow 30s f/11 przy iso 100 w danych warunkach swietlnych. do tego dochodza lekkie przebarwienia i niezbyt rowne przyciemnienie obrazu w calym kadrze nawet na mniej skreconym filtrze.

- - - Updated - - -

raczej tylko do sprzedania bo cos podobnego zakupilem

- - - Updated - - -

tylko ze marki "LENSSO"
                        C40d+C17-55/2.8IS+C50/1.8+T80-200/2.8+S8/3.5...

www.vibrakiller.deviantart.com

Komentarz

• matijaz
                          Coś już napisał
                          • 2007
                          • 59

U mnie Cokin P na 16-35mm f/2.8 wersja I (filtr 77mm) nie dość, że winietował, to jeszcze na zdjęciach było widać brzegi holdera (prowadnice do filtrów) do filtrów, jeśli nie był w położeniu poziomym. Nie wiem jak jest w wersji II tego obiektywu, teoretycznie większa średnica filtra powinna wyeliminować problem. Ja bym szedł raczej w Z Pro, sam zmieniłem system na Lee, zestaw Cokina pójdzie wkrótce do ludzi.
                          Nie wiedziałem że tylu idiotów jest na świecie, dopóki nie skorzystałem z internetu.
                          Stanisław Lem

Komentarz

• dziobolek
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2634

Zamieszczone przez matijaz
                            U mnie Cokin P na 16-35mm f/2.8 wersja I (filtr 77mm) nie dość, że winietował, to jeszcze na zdjęciach było widać brzegi holdera (prowadnice do filtrów) do filtrów, jeśli nie był w położeniu poziomym.
                            Nie miał prawa nie winietować:

"P Series
                            For larger diameter lenses up to 82mm.
                            Recomended for focal lenghts from 28mm onwards (35mm format).
                            Specially adapted to today's digital SLRs.
                            Filters are 84mm wide.
                            "

Tak to jest, jak się nie czyta specyfikacji produktu

Pozdrówka!
                            Ostatnio edytowany przez dziobolek; 20044.
                            "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
                            Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
                            tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• matijaz
                              Coś już napisał
                              • 2007
                              • 59

E tam od razu nie czyta. Produkt kupiony został pod inne szkło i działał doskonale, później dokupiłem adapter na 77mm do 16-35, którego posiadaczem stałem się w międzyczasie. A specyfikacja specyfikacją, zawsze jednak lepiej zasięgnąć rady praktyków.
                              Nie wiedziałem że tylu idiotów jest na świecie, dopóki nie skorzystałem z internetu.
                              Stanisław Lem

Komentarz

• Smok
                                Bywalec
                                • 2005
                                • 122

Bardzo dziękuję Koledze Hamtaro, o to mi chodziło, o opinie kogoś kto się tym bawił, a nie o odsyłanie do google lub szukajki.
                                Zapewniam, że umiem szukać w sieci, zwłaszcza że jak widać po ilości postów nie nadużywam cierpliwości forumowiczów. Nawet z tych linków które Kolega Dziobolek podesłał nie wynika odpowiedź na moje pytanie, proszę spojrzeć na tabelkę doboru systemu, teoretycznie przy szerokim kącie istnieje możliwość wykorzystania systemu P, co jak inni uczestnicy wątku stwierdzili jest to problematyczne z powodu winiety.
                                A od google zacząłem poszukiwania i przejrzałem pewnie większość sugerowanych wątków.
                                Dziękuję też za sugestie co do "uniwersalnych" filtrów, im więcej czytam tym bardziej utwierdzam się w przekonaniu że od tego zacznę.

I taka sugestia na koniec, jeśli ktoś pyta o coś konkretnie, to może też warto konkretnie odpowiedzieć, albo nie odpowiadać wcale, a nie udzielać dobrych rad w stylu wpisania hasła w google

Pozdrawiam

Smok

Komentarz

Pracuję...