kit to zdaje sie 18-55. a do niego radzilbym Hoye fioletowa (MC). bo drozszy filtr to strata pieniedzy
Filtry polaryzacyjne
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Co znaczy strata pieniędzy? Tzn., nie będzie widocznej różnicy?
Tak, 55mm - pomyłka
Komentarz
-
-
-
ech... no w sumie :-) poniekad, pytanie bylo sformulowane o filtr, a ze ekran mi sie przewinal od razu w dol, to jakos przegapilem ;-) i mi sie ubzduralo, ze UV-kaZamieszczone przez Tomasz Golinskiakustyk, przecież cały topik dotyczy polarów

dobra, no to sila rzeczy zostaje to piwo
Komentarz
-
Pragnę dodac, że filtr ten (polar
) będę także używala do zestawu analogowego (minolta 28-105mm). Nadal mam sie zadowolić fioletowym czy nie
Komentarz
-
jesli chcesz cos lepszego, to wez wielokrotnie powlekane Marumi (188zl brutto na 58mm). dobrej jakosci i przynajmniej nie syfi sie tak jak Hoya, ktorej doczyszczenie graniczy z cudemZamieszczone przez SorcererPragnę dodac, że filtr ten (polar
) będę także używala do zestawu analogowego (minolta 28-105mm). Nadal mam sie zadowolić fioletowym czy nie 
Komentarz
-
Mozesz podrzucić, gdzie mogę to kupić w przyzwoitej cenie. (internet, Wrocław)wielokrotnie powlekane Marumi (188zl brutto na 58mm)Komentarz
-
zajrzyj do Foto Mastera na Odrzanska - powinni za ta cene sprowadzic. albo bezposrednio do dystrybutora - Raysfoto (www.raysfoto.pl)Zamieszczone przez SorcererMozesz podrzucić, gdzie mogę to kupić w przyzwoitej cenie. (internet, Wrocław)Komentarz
-
Prosiłbym jeszcze o przypisanie kolorów do poszczególnych serii Hoyi. Bo niektórzy polecając jakiś filtr podają oznaczenie filtra (np. HMC) co rozumiem. A niektórzy grypsyją kolarami (fiolet, zielona) czego nie rozumiem.
20D / 17-40 f4 L / 50 f1.4 / 70-200 f4 LKomentarz
-
zielona- podstawowa
filoletowa - standard
szara HMC - Multi Coated (6 powłok)
czarna Super HMC - Super Multi Coated (12 powłok)
czarna Super HMC PRO 1- szklo grub. 1mm, pierścień grub. 3mm i 12 powłok antyrefleksyjnychKomentarz
-
a normalnie jakie jest grube szkło i pierścień ?Zamieszczone przez Sorcererczarna Super HMC PRO 1- szklo grub. 1mm, pierścień grub. 3mm i 12 powłok antyrefleksyjnych20D / 17-40 f4 L / 50 f1.4 / 70-200 f4 LKomentarz
-
A ja wlasnie zakupilem polar kolowy do systemu P cokina
i tym sposobem za 200zl mam zarowno na 52 jak i 62mm (brakuje mi tylko jeszcze na 58mm adaptera). Wkrotce podziele sie wrazeniami 
PozdrawiamMartin GorczakowskiKomentarz
Komentarz