Filtry polaryzacyjne

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • korona-pl
    Początki nałogu
    • 2007
    • 277

Zamieszczone przez akustyk
    ale Marumi moze byc zupelnie znosne. to nie jest jakies tam badziewie, tylko porzadny producent.
    Zgadzam się. Osobiście jeżeli coś potrzebuję to wybieram Marumi lub Hoya, ale tych filtrów nie kupisz za 30 zł Oczywiście są lepsze produkty, ale to już poza moimi możliwościami finansowymi...
    Po zakupie 17-40 zbieram na M. DHG Slim
    pozdrawiam
    Jacek

nie karmię troli...

Komentarz

• \_Rafał_/
      • 2010
      • 6

Witajcie,
      to mój pierwszy post z gatunku co kupić na Canon Board, chciałbym jutro zakupić tandem polaryzacyjny i szarą połówkę - w związku z tym zapytanie - jaki zestaw użytkujecie z tamronem 17-50 lub z innymi obiektywami?nie chodzi mi tu o odpowiedzi w stylu, wyższość hoya nad marumi(i odwrotnie), tylko o polecane tandemy które dobrze razem współpracują.
      Pozdrawiam
      Rafał

Komentarz

• adamar
        Dopiero zaczyna
        • 2007
        • 16

Zamieszczone przez \_Rafał_/
        Witajcie,
        ...nie chodzi mi tu o odpowiedzi w stylu, wyższość hoya nad marumi(i odwrotnie), tylko o polecane tandemy które dobrze razem współpracują.
        Pozdrawiam
        Rafał
        Geralnie to nie ma raczej takich tandemów. Zasada jest taka że albo używasz filtrów o bardzo wysokiej jakośći które nie powodują obniżenia jakości optycznej układu obiektyw+filtr, albo oszczedzając na filtrze tniesz w dół właściwości optyczne obiektywu, czyli masz tak, jak byś robił kitem, albo jeszcze gorzej
        Osobiście używam filtrów B&W i mogę je polecić, nie wiem tylko jak kształuje się ich cena w PL w stosunku do konkurencji typu Hoya.

Komentarz

• chri55tof
          • 2010
          • 6

Witam,
          Jak juz ktos powiedzial - to moj pierwszy post na CB odnosnie co kupic
          Sytuacja jest taka : Sprawilem sobie ostatnio Sigme 120-400 (podpinam pod 500D, do tego dobralem od razu filtr UV (raczej jako ochrona, bo szkoda jakby temu szkielkowi sie cos stalo, dokladnie taki ).
          Teraz chcialem sobie dobrac jakis polarek do tego. 77mm Hoya jest niestety dosc drogi bo ze 140 funtow za SHMC trzeba wylozyc. Jakies alternatywy polecacie ??

Dzieki
          Kris
          500D|18-55|55-250IS|Sigma120-400|HoyaUV77mm|LoweproPrimusMinimus|LoweproRezo180 |DuzoZapalu!!

Komentarz

• koraf
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1748

[QUOTE=chri55tof;895705]Witam,
            Jak juz ktos powiedzial - to moj pierwszy post na CB odnosnie co kupic
            Sytuacja jest taka : Sprawilem sobie ostatnio Sigme 120-400 (podpinam pod 500D, do tego dobralem od razu filtr UV (raczej jako ochrona, bo szkoda jakby temu szkielkowi sie cos stalo, dokladnie taki ).
            Teraz chcialem sobie dobrac jakis polarek do tego. 77mm Hoya jest niestety dosc drogi bo ze 140 funtow za SHMC trzeba wylozyc. Jakies alternatywy polecacie ??

Dzieki
            Kris[/QUOTE
            Polecam marumi DHG SUPER PLD - porównywałem z polarem heliopan i nie zauważyłem różnic a wg optyczne.pl jest dużo lepszy .
            Najlepsze testy obiektywów, testy aparatów cyfrowych i testy lornetek w sieci! Jeśli szukasz kompetentnych informacji z tematyki foto-optycznej to trafiłeś we właściwe miejsce. Czeka tu na Ciebie ogromna ilość profesjonalnych i obiektywnych testów sprzętu optycznego, obszerne i ciekawe artykuły, nowości z branży, bogaty w zawartość merytoryczną i ilustrowany słowniczek oraz bazy danych zawierające setki lornetek, aparatów i obiektywów.

Komentarz

• chri55tof
              • 2010
              • 6

@koraf

Dzieki za szybka odpowiedz. Ciekawe ze w zestawieniu polecane przez wiekszosc filtry Hoya sa raczej w srodku stawki.
              Co do samego testu ... kilka stron jest do przeczytania. Zaraz zabiore sie do lektury, zrobie notatki i wypisze kilka (3-4) filtrow ktore bede bral pod uwage. Nastepnie trzeba bedzie znalezc wybrany model w jak najnizszej cenie.
              Tak przy okazji - masz moze linki do jakichs innych testow polarkow ? Nie ze nie chce mi sie szukac, bo znalezc znajde i to pewnie nie jeden, ale chodzi mi o taki test, ktory moglbys polecic (moze byc angielskojezyczny, to zaden problem).
              Pozdr.
              Kris
              500D|18-55|55-250IS|Sigma120-400|HoyaUV77mm|LoweproPrimusMinimus|LoweproRezo180 |DuzoZapalu!!

Komentarz

• koraf
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1748

Dosyć trudno o testy polarów robione przez innych, mi nie są znane w takim zakresie jak podałem.

Komentarz

• chri55tof
                  • 2010
                  • 6

Nie wiem czy bylo juz na CB, wiec wrzucam :
                  http://www.youtube.com/watch?v=7Vvz_d6APXk
                  Bardzo fajny filmik bardzo wiele mowiacy o filtrach polaryzacyjnych od DSLRTips.com Mysle ze wiele osob zna tego lysego goscia.
                  Troche odswiezylem temat o polarkach, nie miejcie mi za zle.

Kris

Komentarz

• chri55tof
                    • 2010
                    • 6

Po przeczytaniu testu wybralem do rozwazenia dwie pierwsze pozycje z listy ekono. Pierwszej pozycji nie udalo mi sie znalezc w necie z sensownym dla mnie kanalem dystrybucji. Drugi filter natomiast znalazlem na brytyjskim ebayu za 49 funtow, co mnie w miare zadowala. DO tego dostawa tego samego dnia (jesli wplacisz paypalem do 7 rano czy jakos tak). Wyglada na to ze rozwialem swoje wahania filtrowo-polarowe do mojej sigmy.
                    Dzieki koraf za podjecie tematu.

Pozdrawiam

Kris

Komentarz

• ndrozdowski
                      Dopiero zaczyna
                      • 2007
                      • 17

Czytam o polarach od dłuższego czasu. Ceny w większości zaporowe, ale znalazłem coś takiego:

http://allegro.pl/filtr-polaryzacyjn...346372623.html

Spotkaliście się może z powyższym filtrem wcześniej? Nie mogę w internecie doszukać się jakichś opinii na temat tego filtra bo są tylko sklepy ze swoim zachwalaniem każdego produktu. Pomoże ktoś?
                      coś tam jest

Komentarz

• asmo
                        Dopiero zaczyna
                        • 2010
                        • 39

a nie lepiej kupić marumi DHG slim http://allegro.pl/filtr-polaryzacyjn...326280625.html
                        c50d + t17-50 + t55-200 + falcon 8mm
                        zenit 12xp + helios 44m

Komentarz

• ndrozdowski
                          Dopiero zaczyna
                          • 2007
                          • 17

No właśnie teraz nie bardzo mogę wyłożyć 200 złotych za polara wraz z przesyłką, a czas nagli ze względu na wyjazd. Wiem, że rewelacji za 130 złotych nie dostanę, ale jeśli są jakieś propozycje jednak w takiej cenie to może jednak? Nie mówię tu o Kingach, Noname super filter itd. tylko o jakiejś sensowniejszej firmie .
                          coś tam jest

Komentarz

• dziobolek
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2634

Zerknij tutaj - http://www.optyczne.pl/7.4-Inne_test...sumowanie.html
                            może to pomoże w ocenie i decyzji.

Pozdrówka!
                            "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
                            Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
                            tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• dinderi
                              Pełne uzależnienie
                              • 2009
                              • 3028

Zamieszczone przez ndrozdowski
                              Czytam o polarach od dłuższego czasu. Ceny w większości zaporowe, ale znalazłem coś takiego:

http://allegro.pl/filtr-polaryzacyjn...346372623.html

Spotkaliście się może z powyższym filtrem wcześniej? Nie mogę w internecie doszukać się jakichś opinii na temat tego filtra bo są tylko sklepy ze swoim zachwalaniem każdego produktu. Pomoże ktoś?
                              To dobry filtr wart swojej ceny

Zamieszczone przez asmo
                              a nie lepiej kupić marumi DHG slim http://allegro.pl/filtr-polaryzacyjn...326280625.html
                              Po pierwsze, kolega zalinkował filtr 58 mm, a Ty 67.
                              Po drugie w czym Marumi jest lepsze od Hoya?
                              Po trzecie, mam Marumi DHG Slim 67 mm i poza tym, że działa świetnie, ma beznadziejnie, nie rozumiem w jakim celu, krótki gwint - tak mniej wiecej na 1,5 skoku - co powoduje, że przy wykręcaniu bardzo łatwo go upuscic.
                              Po czwarte, za namooą kolegi MacGyvera kupiłem swego czasu filtr Sanpak, w zamian Marumi. Był o 30% tańszy, a wygląda ABSOLUTNIE IDENTYCZNIE i ma identyczne właściwości.
                              Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
                              09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• akustyk
                                gajowy
                                • 2004
                                • 12226

Zamieszczone przez dinderi
                                Po drugie w czym Marumi jest lepsze od Hoya?
                                To zalezy od konkretnych wersji powlok, ale wsrod filtrow ze sredniej polki (np Marumi DHG (Super) czy WPC vs. Hoya HMC czy SHMC (nie-Pro)) Marumi sie lepiej czysci. Tez nie wzorowo, ale jednak nie trzeba sie tak naglaskac jak ta cholerna Hoye.

Jesli chodzi o same polary to nie mam zastrzezen ani do Hoyi HMC ani do Marumi DHG czy DHG Super.

Zamieszczone przez dinderi
                                Po trzecie, mam Marumi DHG Slim 67 mm i poza tym, że działa świetnie, ma beznadziejnie, nie rozumiem w jakim celu, krótki gwint - tak mniej wiecej na 1,5 skoku - co powoduje, że przy wykręcaniu bardzo łatwo go upuscic.
                                Po czwarte, za namooą kolegi MacGyvera kupiłem swego czasu filtr Sanpak, w zamian Marumi. Był o 30% tańszy, a wygląda ABSOLUTNIE IDENTYCZNIE i ma identyczne właściwości.
                                bo zdaje sie, ze do pudelka Sunpaka wedruje nic innego jak wlasnie Marumi
                                www albo tez flickr

Komentarz

Pracuję...