Jaki statyw

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mc_iek
    Uzależniony
    • 2008
    • 790

Zamieszczone przez roofman
    Dasz linka do takiej śrubki (znaczy przejściówki chyba)?
    http://allegro.pl/redukcja-3-8-na-1-...377227830.html

Na przykład...
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Komentarz

• roofman
      Początki nałogu
      • 2006
      • 386

Zamieszczone przez mc_iek
      O dzięki
      Szukałem pod hasłami 'przejściówka' a nie 'redukcja'
      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
      Zamieszczone przez roofman
      O dzięki
      Szukałem pod hasłami 'przejściówka' a nie 'redukcja'
      ('redukcja' brzmi faktycznie bardziej 'profi'... )
      Ostatnio edytowany przez roofman; 4716. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Nestiee
        Dopiero zaczyna
        • 2008
        • 21

Zastanawiam się nad statywami Velbon Sherpa 250R i 200R, no i mam problem, bo nie wiem który wybrać . Który polecacie? Szukam jakiegoś taniego, ale zarazem dobrego.

Komentarz

• gavin
          Pełne uzależnienie
          • 2010
          • 1339

ja mam ten i polecam

Komentarz

• jaś
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 2601

Zamieszczone przez mc_iek
            dokładnie tą samą kupowałem
            Jestem szumofobem
            S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
            Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• Nestiee
              Dopiero zaczyna
              • 2008
              • 21

A mógłby ktoś porównać Velbon Sherpa 250R, 200R i 800R? Który jest najstabilniejszy?

Komentarz

• gavin
                Pełne uzależnienie
                • 2010
                • 1339

a co chcesz na nim postawić?

Komentarz

• Nestiee
                  Dopiero zaczyna
                  • 2008
                  • 21

Jak narazie to 20D + kit i za kilka miesięcy 70-200 4L (bez IS).

Komentarz

• Nestiee
                    Dopiero zaczyna
                    • 2008
                    • 21

Zamieszczone przez Nestiee
                    Jak narazie to 20D + kit i za kilka miesięcy 70-200 4L (bez IS).
                    Edit: biorę 800R ze względu na kolumnę odwrotnego mocowania. Mam nadzieję, że to będzie dobry wybór. Dzieki Gavin, gdybyś nie podał mi jeszcze trzeciej alternatywy, to pewnie brałabym w końcu w ślepo 250R lub 200R i ze zdjęciami makro mógłby być problem .

Komentarz

• drmarco

WItam
                      Przeczytałem cały post i nie znalazłem żadnej opini na temat takiego czegoś
                      Sklep fotograficzny i optyczny. Lornetki, mikroskopy, teleskopy, termowizja i noktowizja

Zastanawiam się czy ten zestaw wystarczy do d90 i 70-200.
                      Czy sugerujecie zamianę na mf 190 x pro b z mf 808 rc2
                      Udźwig Giottos 3 kg MF 5 kg.
                      Czy Giottos utrzyma D90 z 70-200 i ewentualną lampą.
                      Statyw Giottos dostałem od żony :P na Gwiazdora i mogę wymienić na MF za dopłatą.
                      BTW wykonanie Giottos'a cudowne, torba i pasek i klucze w zestawie.
                      Proszę o odpowiedź.

Komentarz

• akustyk
                        gajowy
                        • 2004
                        • 12226

a nie lepiej najpierw troche pouzywac, a potem znajac braki (jesli takie beda) zastanawiac sie nad konkretna zmiana? rowniez empirycznie sprawdzic, czy to zapewnia stabilnosc D90 + 70-200 (moim zdaniem ma szanse, o ile nie bedzie wialo) zamiast pytac innych, ktorzy tego statywu najczesciej nawet na oczy nie widzieli

na papierze ten statyw wyglada nie gorzej niz MF 190, wiec nie widze zadnego sensu zmiany. zwlaszcza na Manfrotto, ktorego osobiscie nie trawie po doswiadczeniach z tandetnymi glowicami.

sugerowalbym zaczac od pouzywania. i samodzielnej oceny czy spelnia pokladane w nim nadzieje, a jesli nie to jakie sa braki.
                        www albo tez flickr

Komentarz

• koraf
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1748

Zamieszczone przez drmarco
                          WItam
                          Przeczytałem cały post i nie znalazłem żadnej opini na temat takiego czegoś
                          Sklep fotograficzny i optyczny. Lornetki, mikroskopy, teleskopy, termowizja i noktowizja

Zastanawiam się czy ten zestaw wystarczy do d90 i 70-200.
                          Czy sugerujecie zamianę na mf 190 x pro b z mf 808 rc2
                          Udźwig Giottos 3 kg MF 5 kg.
                          Czy Giottos utrzyma D90 z 70-200 i ewentualną lampą.
                          Statyw Giottos dostałem od żony :P na Gwiazdora i mogę wymienić na MF za dopłatą.
                          BTW wykonanie Giottos'a cudowne, torba i pasek i klucze w zestawie.
                          Proszę o odpowiedź.
                          Jak widzę giottos zapożyczył patenty z gitzo :wink: ale do rzeczy: statyw (nogi) giottos powinien utrzymać Twój zestaw ale czy będziesz zadowolony z jego stabilności ? Zakładam, że zestaw waży ok. 1,5 kg i jak do tego dołożysz lampę 0,5 kg to może być już gorzej ze stabilnością głowicy. Zasada jaką należy się sugerować aby uzyskać zadowalającą stabilność to min. 2-3x (łączny ciężar zestawu) co daje ok. 4-6 kg.

Komentarz

• Bolek02
                            Pełne uzależnienie
                            • 2010
                            • 3225

Jeśli nogi Giottos to model 9251B powinien sprostać i do tego porządną głowicę kulową.
                            4-5kg spokojnie utrzyma
                            Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• bolek1985
                              • 2010
                              • 7

Witam, dopiero zaczynam przygodę z fotografią. Szukam jakiegoś statywu "na początek". Ma utrzymać jedynie KIT, jakieś 550g (jak na razie nie mam dodatkowego sprzętu) Znalazłem coś takiego: http://www.ceneo.pl/235050 , czy może być coś tańszego?
                              Chciałbym czasami nakręcić jakiś film i zależy mi na tym aby głowica pracowała w miarę równo, bez żadnych "zacięć" czy taki statyw dałby radę? czy musiałbym zainwestować w coś lepszego?
                              Canon 500D + KIT, Velbon DF60
                              Pkt 8 regulaminu forum

Komentarz

• MacGyver
                                Cenzor
                                • 2006
                                • 7043

Zamieszczone przez bolek1985
                                Witam, dopiero zaczynam przygodę z fotografią. Szukam jakiegoś statywu "na początek". Ma utrzymać jedynie KIT, jakieś 550g (jak na razie nie mam dodatkowego sprzętu) Znalazłem coś takiego: http://www.ceneo.pl/235050 , czy może być coś tańszego?
                                Przez pewien czas miałem ten statyw (jako drugi, do długiego noszenia na plecach). 550D + 18-55 utrzyma, ale po przestawieniu aparatu do pozycji pionowej nie będzie już stabilnie. Do video, moim zdaniem, nadaje się słabo bo głowica nie daje możliwości zbyt szybkiego operowania.
                                Drugi raz bym go nie kupił, ale za takie pieniądze nie znajdziesz nic lepszego. Za ok 230 - 250 zł możesz mieć już Slik-a, który będzie zdecydowanie stabilniejszy.
                                Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

Pracuję...