Jaki statyw

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Bartek_902
    Uzależniony
    • 2010
    • 690

Witam, dopiero zaczynam przygodę z fotografią. Szukam jakiegoś statywu "na początek". Ma utrzymać jedynie KIT, jakieś 550g (jak na razie nie mam dodatkowego sprzętu) Znalazłem coś takiego: http://www.ceneo.pl/235050 , czy może być coś tańszego?
    Chciałbym czasami nakręcić jakiś film i zależy mi na tym aby głowica pracowała w miarę równo, bez żadnych "zacięć" czy taki statyw dałby radę? czy musiałbym zainwestować w coś lepszego?
    Proponuje zainwestować troche wiecej i kupić choć by velbon sherpa 600r bo kupisz badziwie nie bedziesz zadowolony i bedziesz szukał innego a szkoda 2 razy kase wydawać jak można kupić raz a porzadnie za w miare przyzwoite pieniadze
    EOS + L i kupa gratów ...

Komentarz

• meg83
      Coś już napisał
      • 2010
      • 65

Zamieszczone przez Bartek_902
      Proponuje zainwestować troche wiecej i kupić choć by velbon sherpa 600r bo kupisz badziwie nie bedziesz zadowolony i bedziesz szukał innego a szkoda 2 razy kase wydawać jak można kupić raz a porzadnie za w miare przyzwoite pieniadze

Bartek ma rację - lepiej poczekać i dozbierać kasy na coś lepszego, bo prędzej czy później tanią alternatywę będziesz musiał lub chciał wymienić
      Facebook | Instagram | Twitter

Komentarz

• bolek1985
        • 2010
        • 7

Ok rozumiem, duża jest różnica miedzy polecanym przez MacGyver'a Silk-iem a tym Velbonem? poza tymi 40zł? :P
        Canon 500D + KIT, Velbon DF60
        Pkt 8 regulaminu forum

Komentarz

• micles
          Zablokowany
          • 2006
          • 4359

Sherpą film nagrywać... Powodzenia ;P

Pierwsze kroki w video można zrobić na tym : Velbon Sherpa 6000

Obecnie mam i ujdzie. Przy ujemnych smar robi się gęstszy

Komentarz

• Kolekcjoner
            Obertroll
            • 2006
            • 18793

Zamieszczone przez bolek1985
            Chciałbym czasami nakręcić jakiś film i zależy mi na tym aby głowica pracowała w miarę równo, bez żadnych "zacięć" czy taki statyw dałby radę? czy musiałbym zainwestować w coś lepszego?
            Powiem Ci że bardzo dużo wymagasz. Tanie statywy i płynność to sprzeczność :cool:. W tanich statywach (jeśli w ogóle głowica się nadaje do video) realizowane jest to tak, że dają tam coś w rodzaju bardzo lepkiego silikonu, który nie zasycha. Daje to namiastkę pracy z prawdziwą głowicą video (na łożyskach olejowych) ale do żadnych poważniejszych zastosowań się nie nadaje - szczególnie przy niskich temperaturach. Tak jest to min. właśnie rozwiązane w Sliku
            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
            Kapitan Wagner

Komentarz

• foto-oko
              Dopiero zaczyna
              • 2010
              • 30

Mam Manfrotto 055 od ok. 8 lat i jest to statyw niezniszczalny. Zaluje tylko, ze nie moglem kupic ten model z mozliwoscia poziomego mocowania glowicy - to bardzo przydatna funkcja. Statyw ma jedna powazna wade: trzeba uwazac, aby nie przyciac sobie palcow przy luzowaniu blokad nog.

Komentarz

• retter
                Początki nałogu
                • 2007
                • 432

Zamieszczone przez foto-oko
                Mam Manfrotto 055
                Manfrotto 055 PROB ma taką możliwość i jest od dawna w sprzedaży oraz jest nowa wersja chyba 055 XPROB.
                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                W czym problem wymienić ?
                Ostatnio edytowany przez retter; 14191. Powód: Automerged Doublepost
                szukaczka http://maciejko.net/cbsearch/

FaanBW

Komentarz

• koraf
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1748

Zamieszczone przez retter
                  Manfrotto 055 PROB ma taką możliwość i jest od dawna
                  Potwierdzam :razz:.

Komentarz

• MrMoni
                    • 2009
                    • 9

Witam serdecznie. Poszukuję statywu w budżecie ok 400zł Problem w tym, że ciężko cokolwiek sensownego znaleźć w tej cenie przy moim wzroście: 194cm Czy jedyne statywy na jakie mogę sobie pozwolić to GP yh324 i sherpa np 450 jest jeszcze slik 700dx ale drogi jak cholera. Jeśli znacie jakieś alternatywy to proszę o pomoc. Na chwile obecną brał bym gp yh324 + głowice phottix KB-1

Komentarz

• Bartek_902
                      Uzależniony
                      • 2010
                      • 690

Witam.
                      Może jest ktoś na forum kto używa GITZO 1541 Traveler? Oczytałem się o nim kupe wiadomosci i zastanawiam się czy naprawdę jest mało stabilny?
                      jestem mocno napalony na ten statyw,niby niedawno kupiłem 190xprob+498rc2 ale to nadal jest klamot przy dłuzszych wedrowkach,a przy wyjazdach pociagiem np dodatkowy bagaz ktory nie wejdzie do walizki a 1541T ma idealne wymiary i wage i wejdzie do walizki
                      EOS + L i kupa gratów ...

Komentarz

• retter
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 432

Zamieszczone przez MrMoni
                        Witam serdecznie. Poszukuję statywu w budżecie ok 400zł Problem w tym, że ciężko cokolwiek sensownego znaleźć w tej cenie przy moim wzroście: 194cm Czy jedyne statywy na jakie mogę sobie pozwolić to GP yh324 i sherpa np 450 jest jeszcze slik 700dx ale drogi jak cholera. Jeśli znacie jakieś alternatywy to proszę o pomoc. Na chwile obecną brał bym gp yh324 + głowice phottix KB-1
                        Chcesz tanio czy dobrze?
                        Po za tym wystarczy przeczytać wstecz wątek 10 ,20, więcej ston.

Głowica + body aż do wizjera to orientacjaok 10-15cm więc szukaj coś w granicach 180cm, nie stety z kolumną centralną.

GP odpuść sobie, jest jeszcze berno.

FaanBW

Komentarz

• dinderi
                          Pełne uzależnienie
                          • 2009
                          • 3028

jest jeszcze berno.
                          W Szwajcarii.
                          Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
                          09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• retter
                            Początki nałogu
                            • 2007
                            • 432

Zawsze mi się to mylę, oczywiście chodzi o benro

FaanBW

Komentarz

• MrMoni
                              • 2009
                              • 9

Chcesz tanio czy dobrze?
                              Po za tym wystarczy przeczytać wstecz wątek 10 ,20, więcej ston.

Głowica + body aż do wizjera to orientacjaok 10-15cm więc szukaj coś w granicach 180cm, nie stety z kolumną centralną.

GP odpuść sobie, jest jeszcze berno.
                              Wiem jakiego statywu mam szukać. Zgodzę się z tobą, że statyw na 180cm jeśli chodzi o kwotę 400zł, to chyba nie tak mało jak za statyw dla amatora do tego studenta który w lotka nie wygrał. Napisałem tu, bo nie znam modeli które spełniały by wymagania zwłaszcza jeżeli chodzi o wzrost prócz tego co napisałem. Niestety prob z głowicą to 650zł a takiej kwoty na trójnóg który będę używał raz na jakiś czas nie przeznaczę. Benro niestety z tych które mieszczą się w cenie mają ok 160cm a to stanowczo za mało. Może ktoś zna jakieś alternatywy oprócz tego co napisałem czyli sherpy GP i tego slika I co jest złego w GP ponoć jak się samemu wszystko dokręci to jest ok... ale to tylko ponoć

Komentarz

• KUBAwo
                                Początki nałogu
                                • 2008
                                • 449

Nogi GP są bardzo ok jak za te pieniądze ale głowic nie polecam. A z głowic może obejrzyj coś z tańszych manfrotto np. 496rc2 lub właśnie benro...
                                5D, 15-30 3.5-4.5, 28 1.8, 50 1.4, 85 1.8, 180 2.8

Komentarz

Pracuję...