Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Po kilku tygodniach przemyśleń i odwiedzin różnych forum zdecydowałem się na Manfrotto 055XPROB + 498RC2 (może wpływ miało również to, że właściwie trudno sobie pooglądać w Kraku statywy Benro). Bo to stabilny, wysoki, i jak dla mnie w ogóle naj
Poszedłem dziś do sklepu po 055 i ... wróciłem ze 190
Kurcze, jednak 055 jest nie tylko ciężki, ale sporo dłuższy - a to też może mieć znaczenie.
Moje wnioski (może się przydadzą) po mieście i do studia, przy wzroście co najmniej 180 cm wzrostu - to 055, jeśli zależy komuś na mobilności to jednak 190.
O schylanie, przy 190, bym się nie martwił nie jest źle, a przecież nie zawsze zdjęcie z wysokości oczu jest dobrą perspektywą.
Czy nadal żaden sklep w PL nie handluje głowicami Markins
Z tego co wiem to raczej nie , markins jest super bez dwóch zdań ale czy tylko taka głowica jest na rynku ? Nie mogłem mieć markinsa i zdecydowałem się na jedną głowicę kulową gitzo :http://www.foto-net.pl/sklep/produkt...-GH3781QR.html i powiem krótko do sprzętu ważącego ok. 5kg-7kg w połączeniu ze statywem gitzo po prostu rewelacja . Stabilność, pewność i jakość.
Nie mogłem mieć markinsa i zdecydowałem się na jedną głowicę kulową gitzo :http://www.foto-net.pl/sklep/produkt...-GH3781QR.html i powiem krótko do sprzętu ważącego ok. 5kg-7kg w połączeniu ze statywem gitzo po prostu rewelacja . Stabilność, pewność i jakość.
Markins Q3 waży o połowę mniej od tej głowicy Gitzo i kosztuje chyba mniej, ale jak nie znajdę "dojscia", to chyba zrobię podobnie bo wiecej niż 7kg raczej nie będę na tym mocował :sad:
Spodobał mi się taki zestaw: http://cgi.ebay.de/New-Gitzo-GT1541T...76912049920026
Mam jednak wątpliwości co do bezpieczeństwa i opłacalności/cło/ takiej transakcji
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!! koraf jaką wysokość ma twoja głowica Gitzo?
Ostatnio edytowany przez Sunders; 27139.
Powód: Automerged Doublepost
Poszedłem dziś do sklepu po 055 i ... wróciłem ze 190
Niedawno zrobiłem podobnie,055 to niestety klamot a jednak czasem trzeba statyw przeniesc ładny kawałek,tym bardzij w połaczeniu z głowica 498rc2 ktora tez nie mało waży bo 0.6kg+2.4kg (055xprob) to już ladne 3kg,dlatego wybralem 190 i tą głowice,cieżar i rozmiar da sie jeszcze przeboleć choć nie ukrywam jak za jakiś czas będzie troche wolnej kasy to zapewne zamienie na jakiś carbon,najchetniej coś z gitzo
No i przyszedł czas na mnie
Zdecydowałem sie na statyw 3D jednak mam mały dylemat i nadzieję na to, że ktoś mi podpowie. Jeżeli chodzi o nogi to zdecydowałem sie na Goldphoto YH324. A co do głowicy to rozważam dwie. pierwsza to Manfrotto 804RC2, natomiast druga to goldphoto YH420. Statyw będzie wykorzystywany amatorsko więc nie widzę powodu, dla którego miałbym przekraczać budżet 400zł. Na razie będzie na nim 50D wraz z jakimś niewielkim obiektywem ale chciałbym aby w przyszłości mógł utrzymać również 70-200 bądź podobne. Czy mój wybór jest waszym zdaniem dobry?
Pozdrowienia
Jeżeli chodzi o nogi to zdecydowałem sie na Goldphoto YH324. A co do głowicy to rozważam dwie. pierwsza to Manfrotto 804RC2, natomiast druga to goldphoto YH420.
Tych nóg używam już trzeci rok i nie mam powodu do narzekań, natomiast głowice goldphoto to już inna bajka. YH410 wytrzymała w orginalnym stanie 2 tygodnie, a potem zerwał się gwint zacisku pochylenia przód-tył. Rozebrałem więc całość i rozwierciłem koniec gwintu tak, aby wmontować tam stalową nakrętkę. Ten patent działa do dzisiaj, ale głowica mimo wszystko nie dawała rady stabilnie utrzymać SONARA 4/300, telekonwertera i EOSa 350D. Jedyną metodą robienia zdjęć było wcześniejsze podniesienie lustra, a nie zawsze była taka możliwość. Obecnie używam głowicy Manfrotto 496RC2 i wreszcie jest stabilnie. Pamiętaj tylko, że te nogi trochę ważą.
Tych nóg używam już trzeci rok i nie mam powodu do narzekań, natomiast głowice goldphoto to już inna bajka. YH410 wytrzymała w orginalnym stanie 2 tygodnie, a potem zerwał się gwint zacisku pochylenia przód-tył. Rozebrałem więc całość i rozwierciłem koniec gwintu tak, aby wmontować tam stalową nakrętkę. Ten patent działa do dzisiaj, ale głowica mimo wszystko nie dawała rady stabilnie utrzymać SONARA 4/300.
To fakt, jeżeli chodzi o nogi to ja też używam już trochę czasu i złego słowa powiedzieć nie mogę a z głowicą co wcześniej opisywałem miałem taką samą lipę tzn padł gwint tego właśnie zacisku a pokrętło wręcz wystrzeliło więc głowicy również nie polecam.
pzdr
Zdecydowałem się na kupno statywu MANFROTTO + głowica 804RC2. Będzie podpięty 5dm2 + C70-200 f4, z czasem 70-200 f2.8. Mam 175 cm. Proszę o poradę czy z jakiegoś powodu jeden ze statywów 055XPROB i 190XPROB jest od drugiego lepszy, gorszy, stabilniejszy, bardziej warty zakupu ?? Przeczytałem, że różnią się wymiarami, udzwigiem wagą i nieznacznie ceną.
Zdecydowałem się na kupno statywu MANFROTTO + głowica 804RC2. Będzie podpięty 5dm2 + C70-200 f4, z czasem 70-200 f2.8. Mam 175 cm. Proszę o poradę czy z jakiegoś powodu jeden ze statywów 055XPROB i 190XPROB jest od drugiego lepszy, gorszy, stabilniejszy, bardziej warty zakupu ?? Przeczytałem, że różnią się wymiarami, udzwigiem wagą i nieznacznie ceną.
ale chocby 3 ostatnich stron tego watku to nie przeczytales, prawda?
inna kwestia, ze nie przestaje mnie powalac ten rzut na promocje 055 + 804. ta, to jest niby tylko 150 EUR, ale to jest koszmarnie ciezki i mocno taki sobie mechanicznie kloc. za pieniedze, za ktore mozna dwa razy kupic Sherpe 600R. statyw znacznie lzejszy, bardzo przyzwoity mechanicznie (umowmy sie, ze w tym gronie uzytkownikow jest dostatecznie solidny i stabilny) i 2-krotnie tanszy. co do glowic to sie nie wypowiadam, ale akurat ta standardowa w amatorskich Sherpach jest zupelnie przyzwoita i do szkla typu 70-200 spokojnie wystarcza. a przeciez na 600R nie konczy sie wybor niedrogich statywow amatorskich, bo chocby w Benro czy Triopo mozna znalezc fajne zestawy juz z wymienna glowica. nierzadko znacznie blizej 2kg...
Komentarz