Jaki statyw

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Bolek02
    Pełne uzależnienie
    • 2010
    • 3225

Zamieszczone przez dinderi
    Aż podejrzane :-D
    Nie, to od sąsiada - on nieużywał i uznał, że mu niepotrzebne . W ten sposób skompletowałem tanio zestaw
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• qbasty
      Dopiero zaczyna
      • 2010
      • 42

Mam 194cm wzrostu i chciałbym się poradzić, który statyw jest godny polecenia żeby miał minimum 180-185cm bo nie lubię się garbić przy zdjęciach nie chciałbym przekroczyć 500-700zł za same nogi
      http://jakubstypczynski.pl/

Komentarz

• Bolek02
        Pełne uzależnienie
        • 2010
        • 3225

Jeśli ma to być w miarę solidny statyw to rozważ Manfrotto 055XPROB lub jego klony. jest większy od mojego więc IMHO sie nada dla Twoich potrzeb. Głowicę zawsze lepiej kupić oryginalną, bo lepiej wykonana i dłużej posłuży. Szczególnie jeśli oczekujesz dużej precyzji.
        Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• smigaczka
          Bywalec
          • 2010
          • 148

No to może takiego goldphoto weźmiesz. Jak rozsuniesz kolumne to akurat 184 wychodzi, czyli pod twój wzrost w sam raz
          ja bym musiala na stołku stawać, ale dla ciebie będzie jak wycelował w dychę

Komentarz

• qbasty
            Dopiero zaczyna
            • 2010
            • 42

Kupiłem właśnie Manfrotto 055XPROB + Głowica 808RC4 jestem mega zadowolony. Nie muszę się już do wizjera schylać i cieszę się pełnią przyjemności z fotografowania. Wysokim osobą zdecydowanie polecam ten zestaw!

Komentarz

• Bolek02
              Pełne uzależnienie
              • 2010
              • 3225

Zamieszczone przez qbasty
              Kupiłem właśnie Manfrotto 055XPROB + Głowica 808RC4 jestem mega zadowolony. Nie muszę się już do wizjera schylać i cieszę się pełnią przyjemności z fotografowania. Wysokim osobą zdecydowanie polecam ten zestaw!
              Statyw kupileś bardzo fajny, ale głowicę raczej badziewną. Ciężkie toto i zupełnie nieustawne w odpowiednim czasie. Dużo lepsza jest głowica kulowa z podziałką do panoramy.

Komentarz

• Kolaj
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 3293

Zamieszczone przez Bolek02
                Dużo lepsza jest głowica kulowa z podziałką do panoramy.
                Zależy która. 808 utrzyma każdy ciężar, ale fakt, że swoje waży i taki zestaw razem z 055x do najbardziej mobilnych nie należy.

Komentarz

• Bolek02
                  Pełne uzależnienie
                  • 2010
                  • 3225

Jeśli ma być głowica Manfrotto, to 488RC2 lub jej nowsza odmiana 498RC4. Zdecydowanie praktyczniejsza i bardziej uniwersalna oraz łatwiejsza w obsłudze
                  Też utrzyma duży cięzar bez problemu.

Komentarz

• Kolaj
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 3293

Jeśli ma być głowica Manfrotto, to 488RC2 lub jej nowsza odmiana 498RC4.
                    Początek tego zdania powinien raczej brzmieć "Jeśli już z jakiegoś niezrozumiałego powodu koniecznie musi być głowica Manfrotto...".

Komentarz

• qbasty
                      Dopiero zaczyna
                      • 2010
                      • 42

Statyw kupileś bardzo fajny, ale głowicę raczej badziewną. Ciężkie toto i zupełnie nieustawne w odpowiednim czasie. Dużo lepsza jest głowica kulowa z podziałką do panoramy.
                      Ciężar czy to statywu z głowicą czy aparatu nie jest dla mnie żadną przeszkodą akurat Co do ustawiania to też mam inne zdanie przy krajobrazie czas nie jest aż tak potrzebny.. a po kilku razach w miarę sprawnie mi to idzie. Jako zaletę tej głowicy uważam to, że poluzowując jedno pokrętło mogę poruszać aparatem w tej płaszczyźnie, w której akurat chcę. W kulowej chyba (bo nie miałem) jak poluzuje pokrętło to we wszystkie strony aparat się rusza?

Komentarz

• enter
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1201

eee, przesadzacie ja na 055prob mam postawioną 229 prohead 3d i jakoś przez 3 lata mi nie ciążył
                        cały zestaw do precyzyjnych ustawień krajobraz/architektura jest bardzo sensowny

Komentarz

• Kolaj
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 3293

Zamieszczone przez enter
                          eee, przesadzacie ja na 055prob mam postawioną 229 prohead 3d i jakoś przez 3 lata mi nie ciążył
                          cały zestaw do precyzyjnych ustawień krajobraz/architektura jest bardzo sensowny
                          Zależy, czy nosisz, czy wozisz. A jeśli nosisz, to gdzie i jak długo. Na całodziennej wędrówce to jednak imho może uprzykrzyć życie, szczególnie, że to nie tylko ciężki ale i duży klamot.

Komentarz

• qbasty
                            Dopiero zaczyna
                            • 2010
                            • 42

Zamieszczone przez Kolaj
                            Zależy, czy nosisz, czy wozisz. A jeśli nosisz, to gdzie i jak długo. Na całodziennej wędrówce to jednak imho może uprzykrzyć życie, szczególnie, że to nie tylko ciężki ale i duży klamot.
                            Odpowiem bo ode mnie się ta dyskusja zaczęła Jakbym raz w tygodniu wybierał się w górskie wycieczki to kupiłbym sobie carbonowy statyw a nic takiego nie pisałem więc dyskusja o wadze zestawu nie powinna się tak rozwinąć Znam przypadki ludzi co chodzili z cięższymi zestawami nie mówiąc o samych nogach... kumpel za czasów analoga ze swoją 1 i kompletem stałek, zoomów itd.. śmigał po górach, jak mówi ciężko ale co zrobić
                            Co do wagi to będę miał okazję w najbliższym czasie sprawdzić jak się wędrówce sprawuje

Komentarz

• m_o_b_y
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 1095

Ja mam lekką frotkę węglową, ale ostatnio przyglądam się jeszcze lżejszemu statywowi węglowemu Triopo, który waży tylko 850 g i chyba zamienię.
                              Pozdrówka
                              m_o_b_y
                              --------------------------------------------------------

Komentarz

• matefusz
                                Dopiero zaczyna
                                • 2009
                                • 49

Jaki zestaw (statyw + głowica) byście polecili? Sprzęt, który byłby na nim montowany to 50D + Grip i najcięższe szkło (24-105) + speedlite 580EXII.

Komentarz

Pracuję...