Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
duza torba jest uciazliwa bardziej niz plecak , ale rzecz polega na tym zeby zmiescic sie do bardzo malej.
jesli jest mala do ktorej miesci sie Body + obiektyw - rzeczywiscie absolutne Minimum , to wcale nie uprzykrza zycia.
Plecak wykonany z tworzywa sztucznego ,przylegajacy pod ciezarem do ciala to w lecie masohizm .
Dużo zależy od plecaka ale ja wole cały dzień zdecydowanie z plecakiem chodzić niż z torbą. Jeżeli nie trzeba dużo zabierać i często wyjmuje się aparat to fajne są plecaki na 1 ramię. Wadą plecaka w sumie dla mnie największą jest zakładanie go na mokre plecy.
--- Kolejny post ---
Zamieszczone przez trothlik
ZAWSZE:
5d2
16-35
50
70-200
600ex
Dla mnie waga sprzętu to sprawa piętnasorzędna.
Wiem że wielu ma inne zdanie i pewnie się narażam ale co tam...
Z wiekiem się to zmienia. Miałem etap kiedy tachałem 3 systemy.
Dużo zależy od plecaka ale ja wole cały dzień zdecydowanie z plecakiem chodzić niż z torbą. Jeżeli nie trzeba dużo zabierać i często wyjmuje się aparat to fajne są plecaki na 1 ramię. Wadą plecaka w sumie dla mnie największą jest zakładanie go na mokre plecy.
--- Kolejny post ---
Z wiekiem się to zmienia. Miałem etap kiedy tachałem 3 systemy.
1.
Jeśli często używa się aparat to można zapiąć do na ramieniu plecaka
Uchwyt do mocowania aparatu na pasku, plecaku lub torbie.
wyjmowanie z zapięcia do zdjęć i wkładanie do zapięcia (na ramieniu plecaka) "natychmiastowe", nie obciąża szyi.
W dodatku jest to też szybkozłączka do statywu, u mnie podpięte do aparatów na stałe
Wypróbowane, polecam
2.
Jestem coraz bliżej decyzji sprzedaży (kilku) obiektywów by w plecaku/na wyjeździe były tylko 2 obiektywy, 16-35/2.8 oraz 70-200/2.8 każdy podpięty do aparatu.
3.
Nauczono mnie jak przy normalnym plecaku (nie sling) wymieniać/zamieniać sprzęt w tłumie ludzi bez odkładnia czegokolwiek
No i to jest chyba najkrótsza i kardynalna recenzja fotoamatora.
I po to wydaję kasę, targam sprzęt na plecach, ślęczę przy kompie, poznaję nowe sposoby/metody obróbki, drukuję/wieszam na ścianie itd
To mi sprawia przyjemność.
Ale można mieć inną "potrzebę" fotografowania, z czego innego ktoś jest zadowolony stąd inne podejście czym robi zdjęcia.
Można też z przyzwyczajenia albo dla kasy
jp
Czy nie idzie to już w stronę tego, że udane zdjęcia mają wynagrodzić koszty i trudy związane ze zrobieniem tego zdjęcia ? Dla mnie fotografia to oderwanie od codziennej pracy i obowiązków, wstaje o 3 rano, chmury na niebie, wschodu nie ma, żadnych zdjęć nie przynoszę ale i tak jestem szczęśliwy. Równie dobrze wspominam chwile kiedy patrze na zdjęcie ze ściany jak i te kiedy wróciłem zmarznięty i przemoczony bez zdjęć
--- Kolejny post ---
Zamieszczone przez jan pawlak
1.
3.
Nauczono mnie jak przy normalnym plecaku (nie sling) wymieniać/zamieniać sprzęt w tłumie ludzi bez odkładnia czegokolwiek
jp
Na zatłoczone miejsca używam Lowepro flipside 200, dostęp do aparatu od pleców, fajne rozwiązanie
Uchwyt do mocowania aparatu na pasku, plecaku lub torbie.
wyjmowanie z zapięcia do zdjęć i wkładanie do zapięcia (na ramieniu plecaka) "natychmiastowe", nie obciąża szyi.
W dodatku jest to też szybkozłączka do statywu, u mnie podpięte do aparatów na stałe
Wypróbowane, polecam
2.
Jestem coraz bliżej decyzji sprzedaży (kilku) obiektywów by w plecaku/na wyjeździe były tylko 2 obiektywy, 16-35/2.8 oraz 70-200/2.8 każdy podpięty do aparatu.
3.
jp
ad 2. to bardzo uniwersalne rozwiązanie ale ciężkie
- po pierwsze nie widzę zastosowania 70-200/2.8 w takiej fotografii po co 2.8? fotografowałem sporo 70-200 w obu wersjach (i 2.8 i 4 ) i ja osobiście "ludzi" wolę fotografować stałkami, a "krajobraz" zoomem - 70-200/4 jest bardziej niz wystarczający zarówno do krajobrazu jak i do "ludzi" - można nim wygenerowac bez problemu np. małą głębię ostrości jak ktoś potrzebuje - nie widzę w takiej fotografii (o jakiej piszemy) zastosowania dla światła 2.8 w tym obiektywie, a różnica gabarytów i wagi jest potężna - kiedyś znowu kupię 70-200/4LIS - znaczy widze zastosowanie dla 2.8 - telekonwerter - ale poglądy na ten temat były juz wieleokrotnie dyskutowanie i nie ma o czym gadać.
- 16-35/2.8 jakieś konkretne (ale takie konkretne dające się wyliczyć) zastosowania dla światła 2.8 - wnętrza katedr z ręki może ale ja dawałem radę c10-22 na cropie canona z legendarną matrycą (przy 6D nawet nie pamietam takich o problemach) jeśli to dawało radę to tym bardziej fulframe czołowej firmy - tu jest to mniej istotne bo róznica między tymi UWA nie będzie tak dramatyczna jak przy tele
- nie widzę zastosowania dla 2 korpusów przy takiej fotografii szczególnie amatorskiej to podpada pod paranoję widywaną w dowcipach foto - facet obwieszony korpusami z supertele a zdjęcia robi ajfonem - amator ma zawsze czas na wymianę obiektywu
- 16-35 i 70-200 i coś pomiędzy np. 50/1.8 albo nic bo ogniskowe pomiędzy są najmniej ciekawe to standard krajobrazowy jest - tylko po co 2.8 tak konkretnie - nie znam uwarunkowań sprzętowych czołowej firmy może obiektywy 2.8 są znacząco lepsze i nie mają ciemniejszych odpowiedników - nie wiem
ad 1.
używam torby think tanka do której wkładam 6D z zapiętym 100-400 i nic nie wystaje i to jest najwygodniejsze jeśli chodzi o dostęp - ale torba ma tylko rzepy więc trzeba uważać
używam bardzo małej torby lowepro 6d z odpiętym 16-35/4L lub s50A (bo z zapiętym już nie wchodzi) jak wiem że nic innego nie bedę potzrebował
używam slinga kata (stary ale nadal działa) - dostęp do aparatu wygodny do pozostałych gratów już nie i ogólnie to chyba ten mój sling jest za mały na mój sprzęt bo był kupowany pod cropa i 70-200/4
ad 3. wystarczy że plecak ma dostęp do gratów od strony pleców (a takich jest wiele - trochę oglądam bo myśle o zakupie) i nic nie pomoże trzeba ściągać - w tłumie trudny temat - chyba że czegoś nie wiem
ogólnie dodam że sprzęt w stopce fajny i nie warto zmieniać pod wpływem impulsu
ad.2
Tutaj nie chodzi o światło.
Niestety (wada ?) jestem fanem ostrości, niektóre zdjęcia (dla mnie) muszą być szczegółowe i ostre, część powiększam i drukuję, stąd matryca typu R, 42 Mpix i te obiektywy
W Sony wersje f/4 są znacznie "gorsze" pod tym względem
ad. 1
Plecak z dostępem do sprzętu od strony bocznej.
Plecak na plecach, zdejmuje się jedną szelkę z reki i przesuwa na drugim ramieniu na piersi.
Plecak w pozycji bocznej z przodu wisi na jednym ramieniu na piersi, masz dostęp do wnętrza plecaka.
w sumie z plecakiem mam to samo bo kata nie jest do końca slingiem (ale mozna przekonfigurować całkowicie na slinga) jest raczej plecakiem ale dostęp do innych gratów jest trudniejszy - chyba kupię jeszcze coś klasycznego któregoś think tanka z pokrywą od strony pleców, niektore z modeli mają dodatkowy dostęp z boku.
w sumie z plecakiem mam to samo bo kata nie jest do końca slingiem (ale mozna przekonfigurować całkowicie na slinga) jest raczej plecakiem ale dostęp do innych gratów jest trudniejszy - chyba kupię jeszcze coś klasycznego któregoś think tanka z pokrywą od strony pleców, niektore z modeli mają dodatkowy dostęp z boku.
dziękuję ciekawe - muszę niestety podejść do sklepu sprawdzić organoleptycznie jakość materiałów i czy i jak wchodzi w takie coś 100-400 i czy da się pod/na to podpiąć statyw - zwykle statyw mam w rękach ale lepiej mieć opję niż jej nie mieć
myślałem o czymś takim https://www.thinktankphoto.com/colle...ss-15-backpack
ewentualnie jak nie przypasuje to coś całkiem klasycznego
We are a group of product designers and professional photographers on a mission to design and create the highest quality travel gear for the world’s Venturing Observer.
ten ostatni znam dobrze - zbudowany jak czołg - można wepchnąć do środka tyle że ciężko go podnieść i nadal nie robi to na nim wrażenia
na ten moment nie spieszy mi się z ogólnie znanych powodów (brzmi enigmatycznie więc może mi posta nie skasują tym razem) - nie warto kupować kolejnego plecaka żeby leżał w szafie więc jeszcze trochę tą za małą (na 100-400) Katę poużywam
niestety z zgodnie ze starą prawdą torba foto jest zawsze za mała więc plecak pewnie też - zupełnie nie rozumiem bo jestem na etapie minimalizowania ilości gratów więc powinno być odwrotnie
dziękuję ciekawe - muszę niestety podejść do sklepu sprawdzić organoleptycznie jakość materiałów i czy i jak wchodzi w takie coś 100-400 i czy da się pod/na to podpiąć statyw - zwykle statyw mam w rękach ale lepiej mieć opję niż jej nie mieć
myślałem o czymś takim https://www.thinktankphoto.com/colle...ss-15-backpack
ewentualnie jak nie przypasuje to coś całkiem klasycznego
We are a group of product designers and professional photographers on a mission to design and create the highest quality travel gear for the world’s Venturing Observer.
ten ostatni znam dobrze - zbudowany jak czołg - można wepchnąć do środka tyle że ciężko go podnieść i nadal nie robi to na nim wrażenia
na ten moment nie spieszy mi się z ogólnie znanych powodów (brzmi enigmatycznie więc może mi posta nie skasują tym razem) - nie warto kupować kolejnego plecaka żeby leżał w szafie więc jeszcze trochę tą za małą (na 100-400) Katę poużywam
niestety z zgodnie ze starą prawdą torba foto jest zawsze za mała więc plecak pewnie też - zupełnie nie rozumiem bo jestem na etapie minimalizowania ilości gratów więc powinno być odwrotnie
U mnie o rozmiar/wagę plecaka dbają linie lotnicze, jest ograniczenie wymiarów do kabiny, czasami sprawdzają i rozmiar i wagę głównie na liniach wewnętrznych.
Ten Thinktank nie nadaje się do "sztuczki" przesunięcia z pleców na piersi w celu łatwej i bezpiecznej wymiany sprzętu/obiektywów (lub wygodnego siedzenia w autobusie/metrze)
Też jestem w trakcie minimalizowania, mam silne postanowienie 3 obiektywy tylko (2 "plecakowe/wyjazdowe"), rozdaję torby i plecaki (pełna szafa) znajomym.
"Inne" obiektywy zacząłem sprzedawać
Ale .... to już któryś raz robię
U mnie o rozmiar plecaka dbają linie lotnicze, jest ograniczenie wymiarów do kabiny, czasami sprawdzają i rozmiar i wagę głównie na liniach wewnętrznych.
Ten Thinktank nie nadaje się do "sztuczki" przesunięcia z pleców na piersi w celu łatwej wymiany sprzętu/obiektywów (lub wygodnego siedzenia w autobusie/metrze)
jp
znaczy ten drugi think tank bo ten pierwszy ma dostęp boczny, one chyba sie mieszczą w standardzie samolotowym (zwykle firmy produkujące plecaki o to dbają) a 10kg sprzetu to sporo
Komentarz