Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
To se ne vrati...
Trzeba by wrócić do lat 90-tych i nokii 6110 z czasem czuwania 11.3 dni
Jakby to powiedzieć... mi bateria w 5d3 wystarcza spokojnie na tydzień wyjazdu. Robię wtedy max. 800 do 1000 zdjęć. Trochę je przeglądam w aparacie, ale bez przesady. Zazwyczaj biorę na 2-3 tygodnie 2-3 naładowane aku. Ładowarkę też, ale jej jeszcze nigdy nie użyłem.
Lustrzanka to tydzień zdjęć minimum, smartfon 5-6 dni czuwania.
Uprzejmie nie będę wyprowadzał z błogiej nieświadomości , że niektórzy fotografowie potrafią jednego dnia zrobić kilka tysięcy zdjęć i użyć kilka baterii w kilku lustrzankach. Ale pisząc zapewne o amatorach robiących zdjęcia podczas spaceru w weekendy z pewnością masz rację
Zamieszczone przez Tom77
Każdy etap w życiu można przyśpieszyć lub opóźnić a wiele można po prostu ominąć
Niestety etapów w życiu nie da się przejść na skróty (a tym bardziej ominąć) skutkuje to bowiem tym, że mamy obecnie déjà vu z powrotem do przeszłości łącznie. Podobnie jest, było i będzie w fotografii i aparat fotograficzny będzie zawsze tylko narzędziem, które ktoś lepiej , lub gorzej wykorzysta. Nie da się pójść na skróty bez empirycznego zgłębiania nie tylko wiedzy, lecz również i otaczającego świata. Chyba, że założymy bezkrytyczną wiarę danego fotografa, we wszystko co usłyszy, przeczyta oraz zobaczy w reklamach. Czyli de facto mamy wysyp foto-foliarzy wokół nas będących zakładnikami efektu potwierdzenia na grupach foto i nie tylko (dla niezorientowanych: https://wykopedia.fandom.com/pl/wiki/Foliarz).
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Uprzejmie nie będę wyprowadzał z błogiej nieświadomości , że niektórzy fotografowie potrafią jednego dnia zrobić kilka tysięcy zdjęć i użyć kilka baterii w kilku lustrzankach. Ale pisząc zapewne o amatorach robiących zdjęcia podczas spaceru w weekendy z pewnością masz rację
Niestety etapów w życiu nie da się przejść na skróty (a tym bardziej ominąć) skutkuje to bowiem tym, że mamy obecnie déjà vu z powrotem do przeszłości łącznie. Podobnie jest, było i będzie w fotografii i aparat będzie zawsze tylko narzędziem, które ktoś lepiej , lub gorzej wykorzysta. Nie da się pójść na skróty bez empirycznego zgłębianie nie tylko wiedzy, lecz również i otaczającego świata. Chyba, że założymy bezkrytyczną danego osobnika, we wszystko co usłyszy oraz zobaczy. Czyli de facto wysyp foliarzy wokół nas (dla niezorientowanych: https://wykopedia.fandom.com/pl/wiki/Foliarz).
Zgadzam się, na wyjazdach sportowych kilka tys się robi w 1 dzień ale nie na zwiedzaniu miasta. Z urlopu można mieć 2-3 tys kadrów więc powiedzmy 2 baterie.
Wiadomo, że człowiek musi przeżyć wszystko ale są etapy które można przeskoczyć/opóźnić lub przejść bardzo szybko. Wdrażam to na swojej osobie i pozostanę dzieckiem jeszcze przez 20 lat
Jakby to powiedzieć... mi bateria w 5d3 wystarcza spokojnie na tydzień wyjazdu. Robię wtedy max. 800 do 1000 zdjęć. Trochę je przeglądam w aparacie, ale bez przesady. Zazwyczaj biorę na 2-3 tygodnie 2-3 naładowane aku. Ładowarkę też, ale jej jeszcze nigdy nie użyłem.
Jakby to powiedzieć... Mnie na wakacyjny dzień zdjęciowy z 5D III / A7 III (duża i pojemna bateria jak w 5D) potrzebne były minimum 2 oryginalne akumulatory (ca 2000 zdjęć). Każdemu podług potrzeb
Gdyż, albowiem wielokrotnie na wakacjach też "łapałem" ludzi w miejscu pobytu i robiliśmy zdjęcia Np. w zeszłym roku poznałem osoby z grupy rekonstrukcyjnej i robiliśmy sesje w różnym umundurowaniu i miejscach
(A7 III) https://35photo.pro/photo_3728918/
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Zgadzam się, na wyjazdach sportowych kilka tys się robi w 1 dzień ale nie na zwiedzaniu miasta. Z urlopu można mieć 2-3 tys kadrów więc powiedzmy 2 baterie.
Wiadomo, że człowiek musi przeżyć wszystko ale są etapy które można przeskoczyć/opóźnić lub przejść bardzo szybko. Wdrażam to na swojej osobie i pozostanę dzieckiem jeszcze przez 20 lat
Najszybciej pokory uczy analog Polecam! Generali wakacyjnie mieściłem się w 10-ciu rolkach. Każde zdjęcie przemyślane i dobrze wykadrowane (filmy/slajdy).
--- Kolejny post ---
Zamieszczone przez Tom77
Kiedyś też pstrykałem bez sensu, teraz staram się myśleć nad kadrem
To się chwali i tak trzymać Radzę jednak nie wierzyć fotografom twierdzącym, że na 100 zdjęć mają 100 udanych Osobiście nie znam takiego, ale może tacy istnieją ?
Najszybciej pokory uczy analog Polecam! Generali wakacyjnie mieściłem się w 10-ciu rolkach. Każde zdjęcie przemyślane i dobrze wykadrowane (filmy/slajdy).
--- Kolejny post ---
To się chwali i tak trzymać Radzę jednak nie wierzyć fotografom twierdzącym, że na 100 zdjęć mają 100 udanych Osobiście nie znam takiego, ale może tacy istnieją ?
Nie musisz mi tego polecać, nawdychałem się tego przez lata Wróćmy do tematu i wyjazdu w plener gdzie bateria z lustra powinna wystarczyć na 800-1000 zdjęć. Niech będą 2 baterie na tydzień ale to już trzeba na viagrze biegać po mieście.
Nie musisz mi tego polecać, nawdychałem się tego przez lata Wróćmy do tematu i wyjazdu w plener gdzie bateria z lustra powinna wystarczyć na 800-1000 zdjęć. Niech będą 2 baterie na tydzień ale to już trzeba na viagrze biegać po mieście.
Zakładając, że wycieczka objazdowa jest tylko po słoneczku w godz. 8:00 do 16:00 - to tak. Jeśli ktoś lubi (ja lubię) fotografię nocną (albo astro) i długie ekspozycje itp. to bateria już niknie w oczach. Podobnie jak wdrapywanie się latem na szczyty górskie, gdzie leży śnieg i temperatura spada poniżej zera itp.
Jak ktoś przykładowo zabiera na Lofoty jedną baterię bez ładowarki to życzę mu powodzenia
Zakładając, że wycieczka objazdowa jest tylko po słoneczku w godz. 8:00 do 16:00 - to tak. Jeśli ktoś lubi (ja lubię) fotografię nocną (albo astro) i długie ekspozycje itp. to bateria już niknie w oczach. Podobnie jak wdrapywanie się latem na szczyty górskie, gdzie leży śnieg i temperatura spada poniżej zera itp.
Jak ktoś przykładowo zabiera na Lofoty jedną baterię bez ładowarki to życzę mu powodzenia
Lubię wyjść rano lub w nocy i ponaświetlać ale 1 bateria wystarcza na kilka wyjść z częstym użyciem wyswietlacza. Ostatnio bawię się z naświetlanie po kilka minut i też bateria ogarnia minimum 2-3 wyjazdy. Zima to moja pora, aku mam zawsze w kurtce w ciepełku, nigdy na mrozie nie zmieniałem aku - wydajność aku oceniam na 70%. Tak sobie liczę, że 2tys zdjęć to 4-5 zdj/min przez 8 godzin, co daje zdjęcie co 14 sekund. W takim tempie to kasjerka w biedronce nie skanuje towarów Ale z drugiej strony przy 6kl/s można w 8 godzin 170 tys zdjęć zrobić
Nie rozumiem tego "przekomarzania" bateriami, to chyba jakiś problem zastępczy
Sprzęt kosztuje kilka tysięcy, jedna czy dwie baterie zapasowe w kieszeni to jakiś problem ?
W hotelu ładuję 2/3 baterie, (w ładowarce + przez USB w body) i 3 smartfony (mój, żony, "ślepy" bez karty dla Exif/GPS drugiego body)
Rano zawsze wkładam nowo naładowane do body, jak spada w body poniżej 20% to wymieniam.
Taka procedura
Serio? 2000 zdjęć dziennie na wakacjach? Przywiezienie z 2-tygodniowej wycieczki 2-3kilo zdjęć to już jest porażka, bo udanych i godnych i tak będzie kilkadziesiąt. Jedno body, najlepiej jeden obiektyw (ale to zapewne się nie uda, więc dwa) i to wszystko.
ZAWSZE:
5d2
16-35
50
70-200
600ex
Dla mnie waga sprzętu to sprawa piętnasorzędna.
Wiem że wielu ma inne zdanie i pewnie się narażam ale co tam...
trothlik
"Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".
Komentarz