CFast padł

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • 7four
    Uzależniony
    • 2009
    • 850

Odp: CFast padł

Ja bym się wcześniej upewnił co autor ma na myśli pisząc "padł" i jak to weryfikował. Czy ma drugi aparat, inny czytnik, inny komputer, nawet inny OS, sterowniki dobre ?

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez kmeg
    ^^ Przesyłka szła z Holandii i nigdzie Canon Polska tam nie było. Nie wiem wiec co Polski US będzie miał do tego, gorzej jak się zainteresuje osoba obdarowana karta i czytnikiem za ponad 1000 zł.
    Na jakiej podstawie? Na podstawie czego będzie US to sprawdzał ?
    Ostatnio edytowany przez 7four; 27597.

Komentarz

• kmeg
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 1535

Zamieszczone przez 7four

Na jakiej podstawie? Na podstawie czego będzie US to sprawdzał ?
      Na podstawie donosu do US na Canon Polska jak tu wczesniej było sugerowane "szanowny US, dostałem za darmo czytnik i kartę od Canon Polska o wartości ponad 1000zl. Karta mi się popsula a Canon nie chce mi jej naprawić. Proszę bardzo o kontrole ich"
      Galeria na CB
      http://500px.com/piotrtracz

Komentarz

• Tom77
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2875

Zamieszczone przez kmeg
        Na podstawie donosu do US na Canon Polska jak tu wczesniej było sugerowane "szanowny US, dostałem za darmo czytnik i kartę od Canon Polska o wartości ponad 1000zl. Karta mi się popsula a Canon nie chce mi jej naprawić. Proszę bardzo o kontrole ich"
        A co tutaj jest niezgodnego z prawem ?

Komentarz

• kmeg
          Pełne uzależnienie
          • 2009
          • 1535

^^ Darowizna? Zachęcenie do przyjzenia się?
          Galeria na CB

Komentarz

• Tom77
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2875

Zamieszczone przez kmeg
            ^^ Darowizna? Zachęcenie do przyjzenia się?
            Dostał to za darmo, to był gratis czy darowizna ? I co mają tam kontrolować ? Skoro dali za darmo to ile podatku ma tam US odzyskać od nich ?

Komentarz

• kmeg
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 1535

Zamieszczone przez Tom77
              Dostał to za darmo, to był gratis czy darowizna ? I co mają tam kontrolować ? Skoro dali za darmo to ile podatku ma tam US odzyskać od nich ?
              Ale od kogo? Bo chyba się nie rozumiemy.
              Galeria na CB

Komentarz

• Tom77
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2875

Zamieszczone przez kmeg
                Ale od kogo? Bo chyba się nie rozumiemy.
                No chyba się nie rozumiemy

Komentarz

• Sunders
                  Pełne uzależnienie
                  • 2009
                  • 2746

czy gratis = przedmiot otrzymany bezpłatnie, za darmo, jak darowiznę, prezent, - można reklamować?

przecież

"darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda"
                  Ostatnio edytowany przez Sunders; 27139.
                  http://maciejko.net/cbsearch/ :wink:

Komentarz

• grzesieklegnica
                    Dopiero zaczyna
                    • 2010
                    • 20

jakiś rok temu na aledrogo kupiłem kartę pamięci do telefonu...sandisk. Padła po miesiącu wiec postanowiłem poinformować firmę sandisk o tym. Zalogowałem sie na stronie sandisk i tam na czacie około 20.00 naszego czasu po angielsku prowadziłem czat z kimś z firmy. Zarejestrował mi kartę przyjął zgłoszenie RMA, pytał czy mam dowód zakupu, powiedziałem, że kupiłem ja w Danii na na wakacjach na wczasach wiec nie mam papierów. Przymknęli oko. Wysłałem kartę (kuriera zamówiła firma sandisk) ja tylko musiałem do UPS zawieźć. Odesłali mi także UPS z Czech z Brna nówkę nóweczkę. Da się? Tylko trzeba chcieć.
                    PS. już 3 karty u nich tak wymieniłem

Komentarz

• the.watcher
                      Coś już napisał
                      • 2009
                      • 67

Panowie, zarejestrowałem wczoraj kartę na stronie Sandiska (jak mi poradził ktoś na forum filmowym), obok był guziczek "Ask a question". Zadałem pytanie, opisałem problem, dziś już była odpowiedź z prośbą o obfotografowania karty i czytnika i uzupełnienie "objawów" niedziałania
                      Mam nadzieję, że jutro coś się wyjaśni. Dam znać.

Swoją drogą ciekawe jak na taki gratis patrzy US. Cashback raczej by należało ująć w PIT'cie rocznym. A kartę wyceniać na własną rękę, czy uznać że miała wartość 0 zł, więc nie podlega opodatkowaniu od darowizny...

Komentarz

• michalab
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1580

Jeśli kupowałeś prywatnie, nie na firmę i w momencie zakupu wiedziałeś, że dostaniesz w zestawie ten czytnik i kartę i dostałeś je od sprzedawcy aparatu to nie ma znaczenia czy był to gratis czy nie, dostałeś komplet i komplet ma działać. Jeśli dostałeś to osobno w ramach akcji podobnej do CashBack, to podpada to pod tzw. sprzedaż premiową - chyba do 760zł jest zwolniona z opodatkowania, jeśli wartość przekracza tę kwotę to traktuje się tak samo jak np. wygraną na loterii i podlega takiemu samemu opodatkowaniu.

Jeśli kupowałeś na firmę, to sytuacja się komplikuje, bo wszystko co dostałeś jako gratis traktuje się jak Twój przychód - co dalej z tym zrobić najlepiej podpytać swoją księgową.
                        Zapraszam

Komentarz

• 7four
                          Uzależniony
                          • 2009
                          • 850

Na poważnie, nikt się z US takim tematem nie zajmie, powodzenia w jak to nazwać "pod..." do instytucji i tyle. Oficjalnie, w papierach żaden czytnik i CF nie widnieje, więc dajcie już na luz, z tymi teoriami och i ach

Komentarz

• the.watcher
                            Coś już napisał
                            • 2009
                            • 67

Dzisiaj przeszedł Cfast 64GB nówka sztuka, więc Sandisk stanął na wysokości zadania i wymienił kartę, pomimo całkowitego braku papierów. Tysiak zaoszczędzony!

Swoją drogą cena ładnie spada, jeszcze trochę i może da się tych kart używać bardziej powszechnie. 128GB na dziś 1800zł, jak spadnie do ok. 1000-1200, zakupy będą mniej bolały

Komentarz

Pracuję...