Głowice statywowe

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • XLesio
    Uzależniony
    • 2008
    • 515

No więc.. Dzięki za rady
    I chcę usłyszeć więcej opinii.. Bo mój problem jest wciąż i nadal niezmienny. Nie chcę wydawać więcej niż 150 PLN (optimum z dopuszczalnymi uślizgnięciami..). Na horyzoncie czeka mnie kilka ważniejszych wydatków, a ten w żadnym wypadku nie był planowany. Wiem, że dla tych którzy wykorzystują statyw w pracy, takie podejście to absurd. Ale jestem amatorem, który często nie skorzysta ze stojącego w domu statywu (plecak z lustrem mam ze sobą niemal wszędzie, a frotka jakoś niespecjalnie pasuje do koncepcji górskiego trekkingu). Tak jak mówiłem, rozważam późniejszą zmianę głowicy. Na razie mam jednak nieco inne priorytety $. Najpierw dobry szeroki kąt, potem DSLR, a na końcu głowica będąca w stanie udźwignąć mastodonta [OT: No i sam się w końcu nadziałem na odwieczną bolączkę naszego forum: "Nie kupuj, dozbieraj więcej!" ]

Zamieszczone przez marfot
    Do takiego statywu podpinanie jakiegoś kartofla to już przesada. Chyba że tylko autorka prezentu ma przyzwoite pojęcie o sprzęcie :smile:
    Uderzyłeś w bolesną nutę, a kobieta kazała mi to zaakcentowć: TAK, ONA WIE WIĘCEJ NA TEN TEMAT . Bo w przeciwieństwie do mnie, ostatni miesiąc spędziła nad branżową literaturą (Za to ja wiem wszystko o 1000D... )

Szycho, Marfot, Analogforever - no więc moje typy wyglądają chwilowo tak..
    1. Benro
    2. Manfrott'ka

Wiem że 35 PLN to żadna różnica. Ale też NIE widzę powodu wydawać ich dla marki. Tym bardziej że słyszałem dobre opinie o Benro , a kupując frotkę zaprzeczyłbym własnym słowom i planowanemu budgetowi..

Tyle, że wciąż i nadal czekam na jakieś propozycje.. Nie wiem czy GoldFoto to aż taki "kartofel" jak pisze Manfrot - może znajdzie się jakiś wiarygodny użytkownik? Bo nie da się ukryć, że jego cena przełamana jakością frotki byłaby ideałem...

-------------------------------------------------------

Zamieszczone przez analogforever
    P.S.
    jakiego lustrzaka nabyłeś ?
    Ke? A czemu miałem nabywać lustrzaka? U mnie wciąż i nadal po staremu (czyli Elan 7, czyli Eos 30). Owszem, nabyłem ostatnio 1000D, ale ten powędrował w kobiece ręce Niestety napięte finanse sprawiają, że jeszcze przez rok-dwa nie przejdę na upatrzone D. Ale wiesz doskonale że mam skaner, więc nie jest tak źle
    Ostatnio edytowany przez XLesio; 16566.
    "Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
    EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
    C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350

Komentarz

• analogforever
      Uzależniony
      • 2008
      • 675

Szkła też amatorskie - do 300mm (i lustro 500mm, ale to krótka i zwarta konstrukcja).
      pytałem o obiektyw.
      T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Komentarz

• XLesio
        Uzależniony
        • 2008
        • 515

Szlag, nie pomyślałem że nie chodzi ci o body
        Quantarey'a, czyli tak naprawdę hamerykańską Sigmę, czyli tak naprawdę standartową konstrukcję Beroflexa. 3 tyg. temu wyjechał ze stanów i cos nie może przedświątecznie do mnie trafić. Ponoć stan igła (mówią ci co widzieli), tylko bliżej niezidentyfikowany gwint. Na 99% Tmount, ale to się okaże w praniu..
        EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
        C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350

Komentarz

• analogforever
          Uzależniony
          • 2008
          • 675

Zamieszczone przez XLesio
          Szlag, nie pomyślałem że nie chodzi ci o body
          Quantarey'a, czyli tak naprawdę hamerykańską Sigmę, czyli tak naprawdę standartową konstrukcję Beroflexa. 3 tyg. temu wyjechał ze stanów i cos nie może przedświątecznie do mnie trafić. Ponoć stan igła (mówią ci co widzieli), tylko bliżej niezidentyfikowany gwint. Na 99% Tmount, ale to się okaże w praniu..
          raczej na bank T-mount,ale mi się zdaje, że są to te same konstrukcje co Vivitar,a nie Sigma .

Może celnik chce przetestować. :-D
          Ostatnio edytowany przez analogforever; 19663.
          T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Komentarz

• marfot
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 4605

Zamieszczone przez XLesio
            No więc.. Dzięki za rady

Szycho, Marfot, Analogforever - no więc moje typy wyglądają chwilowo tak..
            1. Benro
            2. Manfrott'ka

Wiem że 35 PLN to żadna różnica. Ale też NIE widzę powodu wydawać ich dla marki. Tym bardziej że słyszałem dobre opinie o Benro , a kupując frotkę zaprzeczyłbym własnym słowom i planowanemu budgetowi..
            Z proponowanego zestawu praktyczniej wygląda Benro - ma szybkozłączkę. Ludzie chwalą Benro a więc może ta...
            https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
            EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• XLesio
              Uzależniony
              • 2008
              • 515

Zamieszczone przez analogforever
              raczej na bank T-mount, ale mi się zdaje, że są to te same konstrukcje co Vivitar, a nie Sigma . Może celnik chce przetestować. :-D
              Celnikowi wara, bo mi jeszcze lusterka pobije! A swoją drogą wreszcie po zmianie kwoty "bezcłowej", odrobina oddechu. Wreszcie bez wątpliwości czy za stare FD nie walną mi jak za nową eLkę
              A co do Q i S - związku jestem pewien. Po pierwsze, kiedyś szukając info o tej firmie dokopałem się na stronie Q takiej informacji. Po drugie, miałem w domu Quantarey'a i Sigmę 70-300. Szkła identyczne, łącznie z czcionką podziałki

Zamieszczone przez marfot
              Ludzie chwalą Benro a więc może ta...
              Podziękować! W końcu nie ma to jak się doczekać utwierdzenia w decyzji

A na poważniej, jest jeszcze Velbon 3D, ale z nośnoscią 2.5kg.. Sieś jakoś tak mało..

Z zupełnie innej beczki - a co myślicie o głowicach pistoletowych?

Komentarz

• Bomberp
                Dopiero zaczyna
                • 2007
                • 39

XLesio Ja kupiłem głowice Benro KB-0 kula ma średnice 36mm. To co mogę na razie powiedzieć to, że jeśli podpięte jest krótkie szkło np EF 24-85, to jest super ale z manualnym obiektywem Jupiter 21M, który waży prawie 1Kg to już nie jest tak wesoło. Co prawda jak się dokręci to jest stabilnie ale przy dokręcaniu ciężko jest dobrze skadrować.
                Głowica BH-2 ma większą średnice kuli 44mm co powinno lepiej trzymać ale problemy z kadrowaniem mogą być podobne.
                Generalnie wrażenia z wykonania głowic Benro są pozytywne, ale nie bawiłem się Manfrotto.
                fotobp.pl

Komentarz

• XLesio
                  Uzależniony
                  • 2008
                  • 515

...anybody out there...? Parafrazując Pinków..
                  Nie znajdzie się żaden dodatkowy komentarz dotyczący Benro i Velbon..?

Bomerp - powiedz mi tylko jakiego body używasz? Bo chociaż nie mam szkieł tak ciężkich jak twój Jupiter, to jednak Eos 30 z lustrzanym będzie nieco ważył (choć środek ciężkości będzie w zupełnie innym miejscu). Znalazłem tez coś pośredniego - BH-1, nośność do 6kg (oczywiście też z dwoma szybkozłączkami).

Komentarz

• burdagraph
                    • 2008
                    • 13

Też przymierzam się do zakupu głowicy. A raczej dwóch - gdyż zamierzam kupić cięższą i drugą lżejszą na dłuższe wypady. wybiorę raczej benro. Zastanawia mnie tylko to dlaczego są takie różnice cenowe między BH, KS i KJ..
                    Co do cięższej - to wybiorę chyba KJ-2..
                    Ale jeszcze wypada kupić lżejszą a do tego jakiś niewysoki bardzo lekki statyw węglowy.
                    Też padnie na Benro - dzisiaj dostałem aluminiowy i po oględzinach stwierdzam że wielka taniość za tą jakość.
                    Trochę mnie wnerwia że benro nie ma niskiego węglowego statywu z tą swoją wielokierunkową kolumną.

A odnośnie głowic znalazłem fajny test - szkoda że z niemca nie jestem zbyt dobry
                    37 Kugelköpfe im Traumflieger-Test. Darunter Sirui, Markins Q3, diverse Manfrotto Köpfe, Novoflex Ball 40, Novoflex Magicball, Benro J2, Benro J1, Benro J0, Arca Swiss Monoball Z1, Kirk BH 3 etc.
                    40D + 24-105F4 + 70-200F4 + 70-200F2.8 + Tamron 180F3.5 Macro + Canon 10-22 + 580EX + kupa klamotów i dobre chęci.

Komentarz

• Bomberp
                      Dopiero zaczyna
                      • 2007
                      • 39

Zamieszczone przez burdagraph
                      Też przymierzam się do zakupu głowicy. A raczej dwóch - gdyż zamierzam kupić cięższą i drugą lżejszą na dłuższe wypady. wybiorę raczej benro. Zastanawia mnie tylko to dlaczego są takie różnice cenowe między BH, KS i KJ..
                      Co do cięższej - to wybiorę chyba KJ-2..
                      CO do cięższej to zobacz Giottos http://www.giottos.com/MH-3.htm z tego co czytałem są lepsze od Benro. Zobacz np tą http://foto-net.pl/sklep/produkt2132...-1300-621.html, jak bym miał więcej kasy to kupił bym właśnie ją.

Różnice między Benro BH, KS i KJ:
                      - BH podstawowy model bez panoramy i regulacji docisku
                      - KB i KS tylko różnica użytych materiałów
                      - KJ dokładnie to nie wiem ale to najbardziej zaawansowana z serii np w jednym pokrętle oddzielna regulacja docisku i blokada kuli
                      fotobp.pl

Komentarz

• los_bananos
                        Dopiero zaczyna
                        • 2007
                        • 19

witam
                        mam canona 400D w przyszłości (bardzo odległej) może jakiś wyższy model, w nieco mniej odległej przyszłości chcę nabyć obiektyw tele coś w stylu 70-200 f/4

zdecydowałem się na statyw manfrotto 190xprob
                        do tego chciałbym dołożyć głowicę typu 488 z płytką, i tutaj pojawiają się 3 możliwości
                        * 488RC0
                        * 488RC2
                        * 488RC4

są zbliżone cenowo, różnią się płytkami z tym, że nie mam pojęcia którą wybrać, na logikę wybrałbym tą 488RC0 bo wydaję się być bardziej 'stabilna' ale może ktoś wyjaśniłby o co tutaj chodzi dokładniej?

zakładam, że powyższy zestaw wystarczy do utrzymania takiego body i tele jak wyżej wspomniałem, jeśli nie jest tak do końca proszę o sprostowanie

pozdrawiam
                        www.gruda.com.pl - moje wyprawy rowerowe :-D
                        www.foto.gruda.com.pl - moje zdjęcia
                        www.geodezja.skoczow.pl - praca...

Komentarz

• sadaman
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 294

Witam
                          Również miałem nie lada problem w związku z zakupem statywu plus głowicy.
                          Rozpatrywałem na początku dwie możliwości, mianowicie:
                          1. Manfrotto 488RC2 + Manfrotto 488RC2 lub 055MF3
                          2. Goldphoto YH324C + Manfrotto 488RC2
                          W sumie podjęcie decyzji zajęło mi blisko trzy tygodnie, a i tak w końcu kupiłem zupełnie inny zestaw / Benro A297n6 + BH-0

Głowica zaprojektowana jest by przyjąć maksymalne obciążenie w postaci 4kg
                          Ku mojemu zaskoczeniu sprawdza się ona przy zestawie o który miałem największe obawy czyli Body + szkło 70-200 + lampa / zarówno w kadrowaniu pionowym jak i poziomym blokada głowicy trzyma pewnie bez luzów ... nie występuje zjawisko chorągiewki / cały zestaw jest stabilny
                          Tak na prędce szybkie zdjęcie :
                          Większy rozmiar
                          Ostatnio edytowany przez sadaman; 7756.
                          Pucha i słoki

Komentarz

• burdagraph
                            • 2008
                            • 13

Sadaman - powiem ci szczerze że trochę delikatnie to wygląda, ta głowiczka.

Pomyśl jak to się zachowa po podpięciu np 100-400 z konwerterem x2.
                            40D + 24-105F4 + 70-200F4 + 70-200F2.8 + Tamron 180F3.5 Macro + Canon 10-22 + 580EX + kupa klamotów i dobre chęci.

Komentarz

• sadaman
                              Początki nałogu
                              • 2006
                              • 294

Zamieszczone przez burdagraph
                              Sadaman - powiem ci szczerze że trochę delikatnie to wygląda, ta głowiczka.

Pomyśl jak to się zachowa po podpięciu np 100-400 z konwerterem x2.
                              Możliwe że takie zestawienie może już nie być pewne
                              Jednak mój zestaw biorąc pod uwagę moje potrzeby został już skompletowany i generalnie najcięższa kombinacja została przetestowana i się sprawdziła
                              Pamiętajmy jednak że głowica jest przypisana dla obciążenia 4kg a Body plus 70-200 plus Lampka to waga około 3 kg wliczając w to także ogniwa zasilające w lampie i aparacie.
                              Co do samej głowicy - owszem, jest malutka i może nie wzbudzać zaufania - jednak swoje zadanie spełnia, no i pamiętajmy o tym że kosztuje ona jakieś 120 zł na allegro / zatem jak na swoje możliwości to niewiele
                              Pucha i słoki

Komentarz

• Krzychu
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 3611

Zamieszczone przez sadaman
                                Pamiętajmy jednak że głowica jest przypisana dla obciążenia 4kg a Body plus 70-200 plus Lampka to waga około 3 kg wliczając w to także ogniwa zasilające w lampie i aparacie.
                                Co do samej głowicy - owszem, jest malutka i może nie wzbudzać zaufania - jednak swoje zadanie spełnia, no i pamiętajmy o tym że kosztuje ona jakieś 120 zł na allegro / zatem jak na swoje możliwości to niewiele
                                Spróbuj postawić ww. zestaw i puknij lekko w koniec obiektywu patrząc przez wizjer...
                                Spróbuj też pokadrować i zobacz czy w momencie dokręcenia kuli nie będzie Ci kadr opadał...
                                Pozdrowienia,
                                KZ
                                KZ Aviation Photography

Komentarz

Pracuję...