Głowice statywowe

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Roger_Sway
    Dopiero zaczyna
    • 2007
    • 43

Witam!
    Szykuję sie właśnie do kupna głowicy do statywu i zastanawiem sie nad 2
    tym http://www.allegro.pl/item277784519_...anfrotto_.html
    a tym http://www.allegro.pl/item277784522_...anfrotto_.html

będę na niej trzymał właściwie tylko jeden obiektyw: 400mm na M42
    ktorą byscie wybrali? ...coś mi jakoś dziwnie mówi że zaraz usłysze coś na temat Manfrotto
    z góry dzięki za rady!

Komentarz

• koraf
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1748

Używam głowicy kulowej Velbon QHD-61 i jestem z niej bardzo zadowolony. Ja bym brał na Twoim miejscu tą na 6 kg moim zdaniem wygląda solidniej i z mojego doświadczenia wynika ,że lepiej zawsze mieć pewien zapas - wtedy głowica stabilniej utrzymuje sprzęt.

Komentarz

• januszP.
        Uzależniony
        • 2006
        • 634

Ja kiedyś kupiłem u fripersa tę głowicę:http://www.allegro.pl/item277784431_...niezbedna.html
        i do dzisiaj jestem z niej bardzo zadowolony.
        W oryginale wygląda lepiej niż na zdjęciu). Parametry ma zupełnie podobne do ww. Ale ma jedna dobra funkcję , których tamte nie maja. Możliwość blokady poziomu do robienia panoram. Wytrzymałość jak większa powyżej. Ta pierwsza jest za słaba na większe obciążenia. Jedynym mankamentem do usunięcia w 1min. w tej głowicy to konieczność dołożenia podkładki pod śrubkę dociskającą szybkozłączkę (taka mała od spodu). Bez podkładki lubi się poluźnić.

Komentarz

• Roger_Sway
          Dopiero zaczyna
          • 2007
          • 43

Dzięki za opinię
          Tak się jeszcze zastanawiam i chyba skończy się na tym, że dorzucę trochę kasy i szarpnę się na "MANFROTTO 484RC2"
          głowiczka Manf powinna być lepsza od tych które wcześniej wymieniłem -przynajmniej mam taką nadzieję
          może ktoś jej używa z jakimś dłuższym obiektywem? (400mm M42)

Komentarz

• krzypol
            Bywalec
            • 2005
            • 174

Ja kiedyś kupiłem u fripersa tę głowicę:http://www.allegro.pl/item277784431_...niezbedna.html
            i do dzisiaj jestem z niej bardzo zadowolony.
            W oryginale wygląda lepiej niż na zdjęciu). Parametry ma zupełnie podobne do ww. Ale ma jedna dobra funkcję , których tamte nie maja. Możliwość blokady poziomu do robienia panoram.
            Właśnie przybył do mnie kurier z tą głowicą http://www.abitus.pl/sklep/imgprd/ga...legro_gora.jpg
            Jest masywna i ciężka (wysokość 11 cm). Jest dobrze spasowana - żadnych luzów. Zobaczymy w praktyce :wink:

Komentarz

• scanus
              Coś już napisał
              • 2005
              • 59

A do monopodu?

Wątek już trochę ostygł ale go odświeżę.
              Jakich głowic używacie do monopodu. Właśnie noszę się z zamiarem nabycia Manfrotto 680B. Jedyna (chyba) dostępna głowica typowo monopodowa tego producenta to 234RC. Robi na mnie wrażenie wyjątkowo rachitycznej. Ktoś z Was jej używa?
              A może polecicie mi jakąs inną, dobrze radzącą sobie w tym zastosowaniu?
              Pzdr,
              K
              K

Komentarz

• akustyk
                gajowy
                • 2004
                • 12226

podepne sie pod ten temat, zeby nowego nie zakladac:

szukam wzglednie taniej i lekkiej glowicy kulkowej, najlepiej z szybkozlaczka
                aczkolwiek nie upieram sie. waga najlepiej nie przekraczajaca 400g.
                chce na to stawiac maksymalnie 30D / 70-200/4 / TC 1.5x, przy czym w gre
                wchodzi focenie na wietrze (dosc mocnym w tym kraju).

wstepnie zastanawialem sie nad czyms takim:
                http://www.allegro.pl/item393441808_...lep_wa_wa.html
                alternatywne opcje to Manfrotka 486RC2.

uprzejmie prosze o pominiecie argumentacji w desen "Manfrotto, bo jest super".
                mam odmienna opinie na temat uznawania wszystkiego tej firmy z gory za 8-my
                cud swiata. ale to nie znaczy, ze nie moze byc MF jesli jest faktycznie lepszy.
                byle argumentacja nie byla "przez definicje"
                www albo tez flickr

Komentarz

• koraf
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1748

Zamieszczone przez akustyk
                  podepne sie pod ten temat, zeby nowego nie zakladac:

szukam wzglednie taniej i lekkiej glowicy kulkowej, najlepiej z szybkozlaczka
                  aczkolwiek nie upieram sie. waga najlepiej nie przekraczajaca 400g.
                  chce na to stawiac maksymalnie 30D / 70-200/4 / TC 1.5x, przy czym w gre
                  wchodzi focenie na wietrze (dosc mocnym w tym kraju).

wstepnie zastanawialem sie nad czyms takim:
                  http://www.allegro.pl/item393441808_...lep_wa_wa.html
                  alternatywne opcje to Manfrotka 486RC2.

uprzejmie prosze o pominiecie argumentacji w desen "Manfrotto, bo jest super".
                  mam odmienna opinie na temat uznawania wszystkiego tej firmy z gory za 8-my
                  cud swiata. ale to nie znaczy, ze nie moze byc MF jesli jest faktycznie lepszy.
                  byle argumentacja nie byla "przez definicje"
                  Nie mam doświadczenia z głowicą , którą wybrałeś ale wyglada solidnie i ma rozsądne obciążenie do 6kg , które wystarczy na Twój sprzęt.
                  Wygląda mi na zdjęciach ,że głowica zapewnia obrót dookoła własnej osi a to plus przy panoramie.
                  Osobiście używam Velbon QD-61 i Frotkę 488RC2 , która jest dużo lepsza od Velbon i mogę z czystym sumieniem ją polecić za stabilność i jakość użytych materiałów.
                  Do tych wiatrów masz zapewne dobry statyw jak sądzę ?.
                  Pozdrawiam.

Komentarz

• akustyk
                    gajowy
                    • 2004
                    • 12226

Zamieszczone przez koraf
                    Nie mam doświadczenia z głowicą , którą wybrałeś ale wyglada solidnie i ma rozsądne obciążenie do 6kg , które wystarczy na Twój sprzęt.
                    Wygląda mi na zdjęciach ,że głowica zapewnia obrót dookoła własnej osi a to plus przy panoramie.
                    te podawane obciazenia to staram sie z duzym marginesem traktowac, bo to roznie wyglada.

a panoram nie robie wiec akurat ta cecha bez znaczenia

Zamieszczone przez koraf
                    Osobiście używam Velbon QD-61 i Frotkę 488RC2 , która jest dużo lepsza od Velbon i mogę z czystym sumieniem ją polecić za stabilność i jakość użytych materiałów.
                    Do tych wiatrów masz zapewne dobry statyw jak sądzę ?.
                    Pozdrawiam.
                    no wlasnie 488RC2 nie chce, bo o ile konstrukcyjnie mi sie podoba, o tyle waga przekracza mocno przyjete zalozenia.

nogi ktore mam to Sherpa CF 630. dadza sobie rade

z ciekawosci zapytam: jak sie prezentuje ta glowica Velbona? widzialem ja w sklepie, z ktorego chce zamowic troche sprzetu i zastanawialem czy jej nie wziac. opinie widzialem duzo lepsze o Benro, ale nie wykluczam i takiej opcji
                    Ostatnio edytowany przez akustyk; 984.
                    www albo tez flickr

Komentarz

• koraf
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1748

Z tym obciążeniem głowicy to się absolutnie się zgadzam i przyjmuję margines bezpieczeństwa min. 2-3 x ciężar sprzętu , wiem ,że wtedy głowica kulowa trzyma bez najmniejszych problemów.
                      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                      Zamieszczone przez akustyk
                      z ciekawosci zapytam: jak sie prezentuje ta glowica Velbona? widzialem ja w sklepie, z ktorego chce zamowic troche sprzetu i zastanawialem czy jej nie wziac. opinie widzialem duzo lepsze o Benro, ale nie wykluczam i takiej opcji
                      Jej obciążenie to 6kg i ma użyte dobre materiały ( kula głowicy) lecz ogólnie gorsze niż we frotce.
                      Jest praktyczna , szybka w montażu i myślę ,że również by pasowała pod Twój sprzęt.
                      Używam jej przez trzy lata ( obecnie na monopodzie) i zero problemów , jedynie płytka z korka zmieniła kolor .
                      Ostatnio edytowany przez koraf; 7603. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• akustyk
                        gajowy
                        • 2004
                        • 12226

Zamieszczone przez koraf
                        Jej obciążenie to 6kg i ma użyte dobre materiały ( kula głowicy) lecz ogólnie gorsze niż we frotce.
                        Jest praktyczna , szybka w montażu i myślę ,że również by pasowała pod Twój sprzęt.
                        Używam jej przez trzy lata ( obecnie na monopodzie) i zero problemów , jedynie płytka z korka zmieniła kolor .
                        OK, dzieki za info. korek to wiem, ze kolor zmienia. mialem takie cos w plytce do Sherpy 600R
                        www albo tez flickr

Komentarz

• XLesio
                          Uzależniony
                          • 2008
                          • 515

Głowica - tanio a dobrze?

Zostałem właśnie szczęśliwym posiadaczem manFrotki 055XPROB (prezent od drugiej połowy ). Ponieważ autorka niespodzianki nie wiedziała czy będę chciał głowicę kulową czy panoramę, dalszy wybór zostawiła mi.

No i teraz pytanie - w co go uzbroić? Sezon na wydatki jest wyjątkowo paskudny, i nie przewiduję w ciągu najbliższego pół roku dysponowania nadmierną gotówką. Szukam funkcjonalnej, amatorskiej głowicy, którą ewentualnie i z biegiem czasu wymienię na coś lepszego.
                          1. $ do wydania - jak najmniejsze. Akceptowalny przedział to 100-200 PLN.
                          2. Głowica nie musi być "super nośna". Sprzęt pod ktory będę jej używał to Eos 30, docelowo 40/50D. Szkła też amatorskie - do 300mm (i lustro 500mm, ale to krótka i zwarta konstrukcja).

Będę wdzięczny za wszelkie rady. Do tej pory strzelałem z "chińczyków" lub ręki, i temat to dla mnie novum.
                          "Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
                          EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
                          C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350

Komentarz

• szycho
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 350

No to ja w kwestii tanio i w miarę dobrze dobrze proponuję głowice GoldPhoto. Sam się zastanawiam nad YH430.
                            Fotografia | Akcesoria do aparatów, Lampy błyskowe, Akcesoria do lamp błyskowych, Karty pamięci, Statywy i głowice, Zasilanie, Fotografia
                            EOS 40D+BG-2N/350D+BGE3; EFS18-55/3,5-5,6 II, C50/1,8, C100/2,8, T28-75/2,8, C100-400IS L, 430EX, DMIII, Lowepro Nova 4 AW/Rover AW II, RUP-43, Sherpa 600R/Phottix KB-1, MARUMI CPL DHG i inne gadżety...
                            www.tomaszszyszko.pl

Komentarz

• marfot
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 4605

Zamieszczone przez XLesio
                              Zostałem właśnie szczęśliwym posiadaczem manFrotki 055XPROB (prezent od drugiej połowy ). Ponieważ autorka niespodzianki nie wiedziała czy będę chciał głowicę kulową czy panoramę, dalszy wybór zostawiła mi.

No i teraz pytanie - w co go uzbroić? Sezon na wydatki jest wyjątkowo paskudny, i nie przewiduję w ciągu najbliższego pół roku dysponowania nadmierną gotówką. Szukam funkcjonalnej, amatorskiej głowicy, którą ewentualnie i z biegiem czasu wymienię na coś lepszego.
                              1. $ do wydania - jak najmniejsze. Akceptowalny przedział to 100-200 PLN.
                              2. Głowica nie musi być "super nośna". Sprzęt pod ktory będę jej używał to Eos 30, docelowo 40/50D. Szkła też amatorskie - do 300mm (i lustro 500mm, ale to krótka i zwarta konstrukcja).

Będę wdzięczny za wszelkie rady. Do tej pory strzelałem z "chińczyków" lub ręki, i temat to dla mnie novum.
                              Do takiego statywu podpinanie jakiegoś kartofla to już przesada. Chyba że tylko autorka prezentu ma przyzwoite pojęcie o sprzęcie :smile:.
                              Wybór musi być pomiędzy kulą 486RC2 i głowicą 3D 804RC2 (obie głowice po ok. 220 PLN). To są podstawowe głowice, od których należy zacząć poszukiwania, wypróbować czy zależy na prędkości (kula) czy precyzji 3D. Nie widzę też powodu żeby w tak skompletowanym zestawie coś wymieniać przez lata - ja mam 055 z kulą proball 308 (poprzednik 486) już ponad 8 lat i nie ciągnie mnie do zmian.
                              https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
                              EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• analogforever
                                Uzależniony
                                • 2008
                                • 675

XLesio

Manfrotto z oznaczeniem 488RC2 ,jest solidna i powinna wystarczyć do lustrzanki,jest dużo solidniejsza niż nogi które dostajesz w prezencie ,poniżej nie schodź ,wydatek ok 330zł ,ale nie ma co oszczędzać stówki bo się pożniej może żałować,jest to głowica która powinna dać rade lustrzankom i długim obiektywom,z krótkimi obiektywami i tak robisz z ręki a długie czasy naświetlania zrobisz na jakimś cienkim chińczyku ,byle go wiatr nie przewrócił.Cyfrowa lustrzanka ma mniejsze wymagania niż analogowa,uderzenie lustra i wibracje od migawki są znikome (np Canon 450D)i nie ma problemu zrobić ostre zdjecia z ręki na 1/125-160s obiektywem o ogniskowej ok 600-800mm .

A i jeszcze jedno w jakies łódzkiej hurtowni widziałem chińską głowicę za ok 100zł,wygladała bardzo dobrze ,kula chyba z 5-6cm średnicy,nawet się zainteresowałem ,ale nie mieli do niej dodatkowych szybkozłączek i żadnych informacji o sposobie ich nabycia luzem ,więc odpuściłem ,ale głowica fajna.

P.S.
                                jakiego lustrzaka nabyłeś ?
                                T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Komentarz

Pracuję...