Zamienniki baterii

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • OCleVer
    Coś już napisał
    • 2015
    • 70

Odp: Zamienniki baterii

http://allegro.pl/akumulator-newell-...278679611.html

Korzystał ktoś z takich akumulatorów? Ewentualnie gdzie kupić dobry aku to 50D? Do tej pory używałem oryginalnego Canona i Newella, ale ma inny kolor, o taki:
    Ostatnio edytowany przez OCleVer; 55405.
    50D+6D+10-300/1.8-5.6+Lowepro

Komentarz

• kmeg
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 1535

Zamieszczone przez OCleVer
      AKUMULATOR Newell BP-511a CANON 40D 50D 5D MK I (6278679611) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Korzystał ktoś z takich akumulatorów? Ewentualnie gdzie kupić dobry aku to 50D? Do tej pory używałem oryginalnego Canona i Newella, ale ma inny kolor, o taki: https://b.allegroimg.com/original/01...d0773ce04e4fbb
      Mam tą Patonę. Zwykły akumulator wg mnie, choć nie robiłem mu jakiś specjalnych testów ile klatek zrobi. Jest trochę lżejszy niż oryginał czy inne zamienniki co mam - a tutaj zasada typu mniej waży to chyba gorzej ciągle powinna obowiązywać.
      Galeria na CB
      http://500px.com/piotrtracz

Komentarz

• luso
        Uzależniony
        • 2014
        • 900

Proszę potwierdźcie moje przypuszczenia. Zamiennik Newell LP-E6+ nie jest najwyższej jakości, ale jest na tyle dobry, że nie powinien spuchnąć w body co uniemożliwi jego wyciągnięcie?

Komentarz

• Macios
          Uzależniony
          • 2005
          • 692

Nie powinien, używam różnych zamienników LP-e6 i nigdy nie spotkałem się z takim przypadkiem.
          galeria

Komentarz

• Tom77
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2875

Zamieszczone przez luso
            Proszę potwierdźcie moje przypuszczenia. Zamiennik Newell LP-E6+ nie jest najwyższej jakości, ale jest na tyle dobry, że nie powinien spuchnąć w body co uniemożliwi jego wyciągnięcie?
            Miałem już sporo zamienników ale żaden mi nie spuchł. Aku do foto maja dosyć twardy plastik ale może się mylę i zdarzają się takie przypadki

Komentarz

• luso
              Uzależniony
              • 2014
              • 900

Pytam ponieważ raz kupiłem najtańszy no-name'owy zamiennik do 600d, który znalazłem na "ale drogo". Dodatkowy akumulator jest mi bardzo rzadko potrzebny przez co byłem z tego zamiennika bardzo zadowolony. Używałem go sporadycznie i umożliwiał mi zrobienie prawie takie samej liczby zdjęć co oryginał. Lecz pewnego razu pod dłuższym wyjeździe zostawiłem ów zamiennik w body. Kilka dni później chciałem wyjąć go z aparatu i naładować. Okazało się to zadaniem niebanalnym, ponieważ z niezrozumiałych mi wówczas powodów akumulator nie chciał wyjść z body. Finalnie udało mi się go jakoś wyciągnąć. Następnie poszukałem informacji na ten temat w Internecie i okazało się, że takie przypadki się zdarzają. Po tych doświadczeniach do 600d kupiłem mój drugi w życiu zamiennik, tym razem Phottixa, ponieważ akumulatory tej firmy cieszyły się dobrą opinią w Internecie. Akumulator Phottixa używam (sporadycznie) od bardzo dawna z 600d i nie sprawia problemów.

Zupełnie niedawno kupiłem trzeci w życiu zamiennik akumulatora, tym razem LP-E6. Tylko pamięć mnie zawiodła i przez przypadek zamiast Phottixa... kupiłem Newell'a. Kilka dni temu wpadły mi w ręce oba zamienniki i z wielkim zdziwieniem stwierdziłem, że wyprodukowały je dwie różne firmy. Z tego powodu pytam, czy Newell jest tak zły, że lepiej go nie używać z obawy przed tym, że spuchnie? Czy może to nie jest zupełny no-name i mogę się nie obawiać tego, że któregoś pięknego dnia, na stałe, zamiennik baterii zintegruje się z moim aparatem?
              Ostatnio edytowany przez luso; 53063.

Komentarz

• Tom77
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2875

Zamieszczone przez luso
                Pytam ponieważ raz kupiłem najtańszy no-name'owy zamiennik do 600d, który znalazłem na "ale drogo". Dodatkowy akumulator jest mi bardzo rzadko potrzebny przez co byłem z tego zamiennika bardzo zadowolony. Używałem go sporadycznie i umożliwiał mi zrobienie prawie takie samej liczby zdjęć co oryginał. Lecz pewnego razu pod dłuższym wyjeździe zostawiłem ów zamiennik w body. Kilka dni później chciałem wyjąć go z aparatu i naładować. Okazało się to zadaniem niebanalnym, ponieważ z niezrozumiałych mi wówczas powodów akumulator nie chciał wyjść z body. Finalnie udało mi się go jakoś wyciągnąć. Następnie poszukałem informacji na ten temat w Internecie i okazało się, że takie przypadki się zdarzają. Po tych doświadczeniach do 600d kupiłem mój drugi w życiu zamiennik, tym razem Phottixa, ponieważ akumulatory tej firmy cieszyły się dobrą opinią w Internecie. Akumulator Phottixa używam (sporadycznie) od bardzo dawna z 600d i nie sprawia problemów.

Zupełnie niedawno kupiłem trzeci w życiu zamiennik akumulatora, tym razem LP-E6. Tylko pamięć mnie zawiodła i przez przypadek zamiast Phottixa... kupiłem Newell'a. Kilka dni temu wpadły mi w ręce oba zamienniki i z wielkim zdziwieniem stwierdziłem, że wyprodukowały je dwie różne firmy. Z tego powodu pytam, czy Newell jest tak zły, że lepiej go nie używać z obawy przed tym, że spuchnie? Czy może to nie jest zupełny no-name i mogę się nie obawiać tego, że któregoś pięknego dnia na stałe zamiennik baterii zintegruje się z moim aparatem?
                Nie rozumiem, newell ci spuchł ?

Komentarz

• luso
                  Uzależniony
                  • 2014
                  • 900

Nie, jakiś inny, który używałem bardzo dawno temu. Na 100% to nie był Newell. Teraz się zastanawiam czy mój nowo kupiony, przez przypadek, Newell ma potencjał do tego aby również spuchnąć.

Komentarz

• marfot
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 4605

Myślę, że zarówno Newell jak i Phottix nie produkują ogniw tylko podpisują się na obudowie. Nie sadzę też, że wtykają te ogniwa do obudowy.
                    Canon zresztą też.
                    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
                    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• italy
                      Uzależniony
                      • 2011
                      • 507

Jeśli Ci spuchł, to na pewno z powodu że go zostawiłeś w komorze aparatu na jakiś czas, a ogniwo już nie było pierwszej młodości.Sam w sobie nie spuchnie.jednym z pierwszych moich zamienników był właśnie Newell.Do dziś -po około 2 lat użytkowania, i częstego ładowania nadal potrafi dać ok 1000 zdjęć plus wykorzystanie podglądu.W miesiącu wykorzystuje go około 3 razy na przemian z oryginalnym canonem LP-E6, jak i Photix-em.Kilka lat temu zostawiłem po powrocie z wyjazdu aparat Nikon wraz z baterią w komorze.A że używałem go jedynie do robienia zdjęć w górach po prostu zapomniałem o baterii -do następnego wyjazdu Gdy otworzyłem komorę żeby naładować baterię , już ją nie mogłem wyciągnąć - spuchła.ten egzemplarz miał 3 lata . Po delikatnym podważaniu udało mi się ją wyciągnąć .

Komentarz

• kmeg
                        Pełne uzależnienie
                        • 2009
                        • 1535

Ja to byłem zadowolony jeszcze z chińskich ogniw Pisen - to duża firma robiaca sama ogniwa od a do z. Bp511 kupowane wiele lat temu dalej maja się ok.
                        Galeria na CB
                        http://500px.com/piotrtracz

Komentarz

• luso
                          Uzależniony
                          • 2014
                          • 900

Zamieszczone przez italy
                          Jeśli Ci spuchł, to na pewno z powodu że go zostawiłeś w komorze aparatu na jakiś czas, a ogniwo już nie było pierwszej młodości.Sam w sobie nie spuchnie.jednym z pierwszych moich zamienników był właśnie Newell.Do dziś -po około 2 lat użytkowania, i częstego ładowania nadal potrafi dać ok 1000 zdjęć plus wykorzystanie podglądu.W miesiącu wykorzystuje go około 3 razy na przemian z oryginalnym canonem LP-E6, jak i Photix-em.Kilka lat temu zostawiłem po powrocie z wyjazdu aparat Nikon wraz z baterią w komorze.A że używałem go jedynie do robienia zdjęć w górach po prostu zapomniałem o baterii -do następnego wyjazdu Gdy otworzyłem komorę żeby naładować baterię , już ją nie mogłem wyciągnąć - spuchła.ten egzemplarz miał 3 lata . Po delikatnym podważaniu udało mi się ją wyciągnąć .
                          Z tego co piszesz wynika, że aparat na półce powinien leżeć bez baterii Co mnie smuci z tego powodu, że zawsze starałem się mieć w aparacie naładowany akumulator i czystą kartę pamięci. Dzięki temu prawdopodobieństwo zabrania aparatu bez baterii lub karty jest bardzo niskie. A jak wiadomo aparat pozbawiony jednej z tych dwóch rzeczy może się okazać trochę mniej funkcjonalny niż zwykle

Komentarz

• massud
                            Dopiero zaczyna
                            • 2011
                            • 26

Witam.

Panowie, znacie zamienniki baterii do 750/760D które można ładować w oryginalnej ładowarce i body wyświetla ich stan naładowania ?
                            Oryginał za 200 pln to trochę dużo, a dostępne na alle akumulatory wymagają albo osobnej ładowarki, albo nie komunikują się z body , albo sprzedawcy nie odpowiadają na takie pytania

Komentarz

• akustyk
                              gajowy
                              • 2004
                              • 12226

Zamieszczone przez massud
                              Witam.

Panowie, znacie zamienniki baterii do 750/760D które można ładować w oryginalnej ładowarce i body wyświetla ich stan naładowania ?
                              Oryginał za 200 pln to trochę dużo, a dostępne na alle akumulatory wymagają albo osobnej ładowarki, albo nie komunikują się z body , albo sprzedawcy nie odpowiadają na takie pytania
                              nie znalazlem. zanabylem oryginalne aku, dzieki bonom prezentowym z pracy wyszlo taniej
                              www albo tez flickr

Komentarz

• Tringa
                                Coś już napisał
                                • 2016
                                • 81

Kilka mc temu kupiłam tanie zamienniki z Azji LP-E6 (cena ok. 30zł/szt.). I teoretycznie były w porządku. Wydawało mi się, że trzymają ciut krócej niż oryginały, ale za 1/10 ceny nówki nie oczekiwałam cudów. Aż na jednym zleceniu padły mi obydwie, w tym samym momencie, naładowane do pełni... Nigdy więcej zamienników!
                                "Uczeni wyliczyli, że jest tylko jedna szansa na bilion, by zaistniało coś tak całkowicie absurdalnego. Jednak magowie obliczyli, że szanse jedna na bilion sprawdzają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć."
                                Terry Pratchett – Mort

Komentarz

Pracuję...