Zamienniki baterii

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Bangi
    Moderator
    • 2010
    • 5499

Zamieszczone przez stroos
    (...) po roku dopiero zaczal mi tracic troche pojemnosc, teraz trzyma ~700 fot zamiast ~1000-1100 na poczatku.
    ale nawet jak tak traci to i tak opłaca się kupić zamiast oryginału
    SAMOLOTY CB
    SAMOLOTY lotnictwo.net
    SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• stroos
      Coś już napisał
      • 2008
      • 98

Bangi - kiedys w czasach Nokii 3310 te zamienniki faktycznie byly do ****, ale dzis nawet chinczykom zalezy juz na jakosci

A szczegolnie jak ktos probuje stworzyc nowa marke na rynku - Phottix. Chybaby nie bylo sensu tworzyc logotypu i calej tej otoczki bycia "kims" jakby sie produkowalo wielkie gowienko

Komentarz

• zbirr
        Bywalec
        • 2008
        • 206

ok, przebrnąłem przez wątek i tak naprawdę to ciężko wysnuć jakiś klarowny wniosek. Jedni chwalą jedne, drudzy tamte, potem się zmieniają zdania i chwalą co innego. Powinna być jakaś sonda co kto poleca, jest zadowolony i odwrotnie.
        Przymierzam się do zakupu bp-511 kilku sztuk do 50D
        Do wyboru mam:
        1. Delta - ok 45zł
        2. Phottix Titan - ok 45zł
        3. Hahnel za 99zł
        4. Hama za 83zł
        5. GP i Energizer za jakieś 70zł (może nawet taniej kilka zł bo mam dojście do dystrybutora i te kilka sztuk mogę wyrwać w "promocji").
        Co byście wybrali? Wszystko na allegro poza GP i Energ.

Komentarz

• Bangi
          Moderator
          • 2010
          • 5499

Zamieszczone przez zbirr
          (...) Przymierzam się do zakupu bp-511 kilku sztuk do 50D (...)
          jak chcesz kupić kilka sztuk to kup może każdy z wymienionych ,
          ja z całą odpowiedzialnoscią polecam phottix-a, co parwada mam inny model baterii, ale spisuje się jak oryginał :grin:
          SAMOLOTY CB
          SAMOLOTY lotnictwo.net
          SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• Zybi_S
            Bywalec
            • 2010
            • 126

Witam

Zamieszczone przez zbirr
            Jedni chwalą jedne, drudzy tamte, potem się zmieniają zdania i chwalą co innego. Powinna być jakaś sonda co kto poleca, jest zadowolony i odwrotnie.
            W moim konkretnym przypadku mam:
            Phottix Titan BP-511A 1600 mAh
            Hama CP 826 1400 mAh
            Phottix jest nieco gorszy od oryginału, natomiast Hama na pewno nie jest gorsza od oryginału. Hama nie posiada plastikowej osłonki.

Może po prostu poszczególne sztuki nie są dokładnie takie same, raz się trafi trochę lepiej, a raz gorzej.

Pozdrawiam

Komentarz

• RNz
              Uzależniony
              • 2007
              • 708

Mam Phottixa w 50D i nie jest wiele gorszy od oryginału. Spokojnie mogę polecić.

Komentarz

• darkon

Jak masz możliwość zakupu GP to bierz, jest to producent dobrych ogniw, pozostali składają akumulatory z ogniw kupionych nie wiadomo gdzie i ich powtarzalna jakość jest wątpliwa. Posiadam zamienniki GP BP-511A i nie są gorsze od akumulatora sygnowanego przez Canona.

Komentarz

• akustyk
                  gajowy
                  • 2004
                  • 12226

mam 2 Ansmanny, 1 Phottiksa i od niedawna 1 Lenmara.

Phottix jest gorszy od Ansmannow. te ostatnie cholerstwo nawet po 2 latach uzywania
                  (w rotacji na 4 akku) nadal trzyma dlugo, dlugo po naladowaniu. Phottix, choc ma raptem 1~1,5 roku, jest slabszy. chociaz nadal przyzwoity.
                  www albo tez flickr

Komentarz

• zbirr
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 206

A jak się te Ansmanny, Phottiksy i hamy zachowują przy niskich temp? wiadomo że chwilowo "pojemnośc" spada. Ale spada w oczach czy tak że da się żyć.
                    Ogniw GP trochę się obawiam bo jakiś czas temu kiedy jeszcze pracowałem w hurtowni elektr. to mieliśmy trochę reklamacji. Podobno gdzieś zakłady były w tym czasie przenoszone czy coś i trafiliśmy kilka palet felernego towaru. Choć recyko były spoko, mam 16 sztuk i wszystkie śmigają już sporo czasu. Ale te zwykłe aqu i baterie odsyłaliśmy.
                    darkon, dawno kupowałeś te swoje GP? Używałeś ich może w niskich temp?

Komentarz

• Bolek02
                      Pełne uzależnienie
                      • 2010
                      • 3225

Z w/w używam od roku zamienniki Delta w 500D i Phottix Titan w 50D. Uważam, że są niezłe i niewiele gorsze od oryginału jak do tej pory.
                      Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• akustyk
                        gajowy
                        • 2004
                        • 12226

Zamieszczone przez zbirr
                        A jak się te Ansmanny, Phottiksy i hamy zachowują przy niskich temp? wiadomo że chwilowo "pojemnośc" spada. Ale spada w oczach czy tak że da się żyć.
                        ostatnio 2 naladowane akumulatory "padly" mi na porannym plenerze (bylo kolo 0C, ale jeszcze nie mroz), przez co zostalem bez pradu. jeden Ansmann jeden Phottix.

byc moze kwestia wieku i tego, ze troche lezaly od ladowania (ze 2 tygodnie, moze dluzej) i szoku temperaturowego,... no ale zdarzylo sie.

ale normalnie nowe akumulatory nie robia takich numerow.
                        www albo tez flickr

Komentarz

• zbirr
                          Bywalec
                          • 2008
                          • 206

A jak te markowe zamienniki (GP, Energizer itp) pracują w niskich temp? Bo z tego co akustyk pisze Ansmann i Phottix padły mu już w temp. około 0 więc trochę lipa, mimo że wiekowe ale mimo wszystko.

Komentarz

• akustyk
                            gajowy
                            • 2004
                            • 12226

Zamieszczone przez zbirr
                            A jak te markowe zamienniki (GP, Energizer itp) pracują w niskich temp? Bo z tego co akustyk pisze Ansmann i Phottix padły mu już w temp. około 0 więc trochę lipa, mimo że wiekowe ale mimo wszystko.
                            smiem twierdzic, ze Ansmann to jest lepsza marka niz Energizer, a co do GP to tez bym polemizowal.

moral z historii byl raczej taki, ze lepiej miec zapas (w tym zawsze jakis mlody akku), bo wszystko sie moze zdarzyc
                            www albo tez flickr

Komentarz

• HuleLam
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1641

Zamieszczone przez akustyk
                              moral z historii byl raczej taki, ze lepiej miec zapas (w tym zawsze jakis mlody akku), bo wszystko sie moze zdarzyc
                              A nie taki, by nosić zapasowe aku w ... ciepłym miejscu?
                              zdRAWki
                              Fotograf platoniczny

Komentarz

• stroos
                                Coś już napisał
                                • 2008
                                • 98

Nie wiem, ja tam zwykle powyzej 2 lat nie trzymam akku

Phottixy mi trzymaly w okolicach -5 albo -10 na zawodach i jakos dalo sie na nich robic po te 700-800 fot.

Akku polecam trzymac w kieszeni, nie w torbie - na zimnie

Komentarz

Pracuję...