Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Ale co jest zaleta? To, ze jest ciezszy? To, ze jst grubszy? To, ze nie mozna w nim rozszerzyc pamieci? To, ze ma mniejsza rozdzielczosc? To, ze jest mniej czytelny w swietle slonecznym? To, ze jest drozszy? To, ze ma slabszy hardware? Czy to, ze apple na kazdym kroku ogranicza i narzuca uzytkownikom swoja wole? Co do dyzajnu, jak wiadomo rzecz gustu a kolory? Tez kazdy postrzega inaczej, tym niemniej prawie stuprocentowe odwzorowanie palety Adobe RGB moze byc jakims wyznacznikiem. Mam nadzieje, ze rozumiesz teraz dlaczego w tym przypadku Samsung pasuje lepiej do mojej rzeczywistosci, jesli nie, to sie poddaje
Zaletą jest doskonałej jakości wyświetlacz, bo o tym tu była mowa. Dający moim zdaniem niezwykle realistyczne odwzorowanie kolorów i półtonów. Znów moim zdaniem lepsze niż w najnowszych samsungach. Kwestie grubości i ciężaru to moim zdaniem użytkowo są to różnice pomijalne, tak samo jak i rozdzielczość - nigdy nie miałem sytuacji żeby brakowało. Mogę się zgodzić co do rozbudowy pamięci i ceny. Co do hardware to znaczy co jest nie tak?
Ja pewnie iPada bym do użytku prywatnego nie kupił (z całkiem innych powodów) ale musiałem. Tutaj w tym wątku mamy jasno określone priorytety gdzie jest IMHO wart rozważenia i tyle. Koleżanka sama oceni co jej bardziej pasuje, może cukierkowe kolory z samsa będą się bardziej podobały klientom - to jest w sumie niezły trop.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
należy jeszcze dodać że w najnowszych tabletowych amoledach możemy sobie wybrać coś z pomiędzy 4 profilów wyświetlania kolorów,w tym ten bardziej naturalny niż typowy amoledowy cukiereczek...
Co do wątku - aby nie stracić wątku. Wydaje mi się, że ważnym jest (dla mnie bardzo ważnym) to by ekran danego tablet, bez względu na markę był na tyle jasny aby był czytelny w pełnym słońcu.
A tak na poważnie - nie wkurza was to (celowe przecież! [1]) działanie Apple? Przecież to jest ewidentny skok na kasę.
[1] W ten sposób sztucznie przyspiesza się moralne starzenie sprzętu. Potrzebujesz więcej ramu? Bateria już słabo działa? To kup nowego iPada!
Wkurzać to może nie (zdrowie ważne Panie ), ale faktem jest, że Apple trudno zaliczyć w poczet instytucji charytatywnych. Natomiast nie mam wrażenia aby ceny nowych modeli Apple były wyższe on poprzedników. Rzekłbym raczej, że niskie nigdy nie się są i fluktuacje cen są u Apple stosunkowo niewielkie.
Pamietam także, że w nowym MBP można było legalnie (nie tracąc gwarancji) dodać pamięć oraz zmienić dysk. Była nawet załączoną instrukcja. Chyba nie wszystkie firmy IT maja podobna politykę, jeżeli chodzi o gwarancje.
Wracajac do tematu, to zgadzam się z faktem iż 16GB to nie jest wiele. Miałem tyle w iPadzie 2 i po zainstalowaniu kilku aplikacji (dużych, zgoda) zrobiło się "ciasno". Teraz mam Air z 32GB i jest spokojnie.
O ekranie już było wyżej kilka razy. Mogę tylko dodać, iż mnie rownież Retina bardzo podchodzi do gustu. Nie obcowałem z Samsungiem, więc nie będę się silił na porównania.
A tak na poważnie - nie wkurza was to (celowe przecież! [1]) działanie Apple? Przecież to jest ewidentny skok na kasę.
[1] W ten sposób sztucznie przyspiesza się moralne starzenie sprzętu. Potrzebujesz więcej ramu? Bateria już słabo działa? To kup nowego iPada!
Wbrew potocznym opiniom nie ma tu żadnego skoku na kasę, jeżeli chodzi o pamięć. Z bateriami być może, ale idea permanentnie wbudowanych baterii jest tak rewolucyjnnie wyśmienita, że podchwycili ja praktycznie wszyscy.
Ceny tabletów Apple sa nieco wyższe, niż tabletów marki Samsung. Tak jest i kto ma za cel zapłacić najtaniej za podobne parametry liczbiwe, powinien zapomnieć o Apple.
Maksymalne pojemności sa takie same - 64 albo 128 GB. Nie ma sensu żadne stopniowe rozszerzanie pamięci ani w jednym ani w drugim systemie. Karty SD sa na tyle tanie, że najlepiej od razu włożyć w dziurę tyle ile się da, i nigdy już jej nie otwierać. Tak samo z Apple, tylko już w fabryce.
Pełnowartościowy tablet Apple kosztuje tyle, co model z największa pamięcia i z tym się należy pogodzić (albo kupić Samsunga taniej). Ale Apple, żeby pomóc mniej zamożnym, oczywiście celowo i z czystej dobroci oferuje znaczne rabaty ceny za modele co maja pół pamięci albo ćwierć pamięci. Nie za sama pamięć (która przecież jak wiadomo jest dość tania) tylko za ograniczona funkcjonalność urzadzenia. To tak, jak z różnymi wersjami software - okrojone licencje sa sprzedawane taniej albo i darmowe. IPad 16gb to jest wersja demo, w oełni funkcjonalna. Do przegladania Internetu, emaila, i ograniczonego zestawu apps wystarczy (mojej małżonce np. albo babci). Jak ktoś chce magazynować zdjęcia, filmy, czy muzykę, albo gry, to musi zapłacić za pełna wersję. Niestety, Samsung nie oferuje takich rabatów i płaci się tyle samo bez wzgędu na wykorzystanie.
Ja mam na kompie sporo porogramów w wersji darmowej, które robia, to czego potrzebuję i nie wkurza mnie pobieranie wysokich opłat "za marny rzadek cyferek kodu" czyli "skok na kasę."
olga92:Do prezentacji zdjęć od ipad3 wzwyż (czyli retiny) i nowe samsungi z rozdzielczością ok. 2500pix na dłuższym boku. Na pewno nie bierz tabletu z rozdziałką np. 1200x800, bo mimo wszystko to małe ekrany (nawet 10") i nie widać dobrze detali. Bardzo fajne są ostatnio lansowane tablety 8"(nowy ipad mini, nowe samsungi), bo są bardziej poręczne - zawsze możesz go mieć w torebce.
Osobiście kupiłem LG GPad 8" (rozdzielczość 1920x1080, czyli ok. 300ppi jak retiny). Jakość wyświetlanych obrazów kapitalna. Do prezentacji zdjęć więcej nie trzeba. Na allegro wyrwiesz używkę za. ok 700zł. Za resztę (1800zł-700zł) lepiej kupić inne akcesoria foto albo zainwestować w porządne portfolio drukowane albo po prostu przebalować
Ale co mnie ma wkurzać jak ja tego 16 nie wykorzystuję?
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
tak przy okazji, samsung niedawno zrobił 2-dniową, 50% obniżkę na tablety z serii s i teraz allego zawalone jest tymi tabletami po znacznie niższych cenach...
Komentarz