Ipad i Canon

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • grzegorzkalisz
    Coś już napisał
    • 2009
    • 91

Ipad i Canon

Czesc, czy ktos sie orientuje jakie sa mozliwosci "wspolzycia" tych dwoch urzadzen? Najbardziej interesuje mnie wykorzystanie ipada jako podgladu zdjec. Najfajniej jakby to odbywalo sie po kablu. Szperalem troche w tym temacie ale niestety nie natknalem sie na nic konkretnego, jedyna opcja jaka znam to przejsciowka usb do ipada za pomoca ktorej podpinam aparat i przegladam zdjecia jest to jakas opcja ale poszukuje mozliwosci aby od razu po zrobieniu zdjecia pokazywalo sie ono na wyswietlaczu ipada.
    www.facebook.com/grzegorz.kalisz
  • fhumargo
    Bywalec
    • 2006
    • 116

Odp: Ipad i Canon

Takie rozwiązanie nazywa się camranger
    Wejdź na stronę i poczytaj
    7D,EX600,70-200/2,8IS,17-55/2,8,10-22/3,5-4,5

Komentarz

• grzegorzkalisz
      Coś już napisał
      • 2009
      • 91

Tak jak wspominalem najbardziej interesuja mnie rozwiazania nie wireless. Niby komfort ale w rzeczywistosci to kolejne badziewie na baterie zwisajace z aparatu, ktore moze sie zepsuc, a przy okazji zajmuje niezbedne miejsce. Trudno mi uwierzyc w to, ze nie moge wykorzystac super ekranu retina do podgladu zdjec bezposrednio po wykonaniu zdjecia nie wspominajac o podgladzie na zywo dla kogos kto kreci lustrzanka...

Komentarz

• Bolek02
        Pełne uzależnienie
        • 2010
        • 3225

Trzeba zainwestować w przejściówki "apple camera connection kit " czyli coś takiego :
        Vobis.pl - Zestaw do podłączania aparatu fotograficznego iPad 2 (MC531ZM/A)
        iPadNews.pl ma już rok. Wygraj iPad Camera Connection Kit ! | iPadNews.pl
        Ja swego czasy poszedłem na łatwiznę i zakupiłem zamiennik 5 in 1 i nie za bardzo to działa. Jak chcesz mieć trwałe połączenie kup raczej oryginał.
        Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• grzegorzkalisz
          Coś już napisał
          • 2009
          • 91

Wspominalem o tym w pierwszym poscie...
          Fajnie, ze mozna sobie przegladac zdjecia z karty...ale chodzi mi o podglad od razu po zrobieniu zdjecia, a nie kazdorazowo podlaczac ipada i blokowac w ten sposob aparat przed wykonaniem kolejnego zdjecia...
          A Twoj "konektor" nie dziala bo masz za swieza wersje sys na ipadzie.

Komentarz

• Bolek02
            Pełne uzależnienie
            • 2010
            • 3225

Canon wypuścił oprogramowanie do komunikacji z iPadem ale tylko w zakresie drukowania zdjęć
            Jeśli chodzi o przejściówkę, to od nowości iPad zgłaszał komunikat, że ma za mało prądu i nie da rady
            Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• fhumargo
              Bywalec
              • 2006
              • 116

Grzegorzkalisz
              A Twoj "konektor" nie dziala bo masz za swieza wersje sys na ipadzie.

Z tym sie mylisz.
              Zamienniki też u mnie nie działają od początku zakupu - niezależnie od wersji systemu.
              A to czego oczekujesz to chyba tylko w Erze jak mówi reklama.
              Chyba , że ktoś ma inne doświadczenia.
              7D,EX600,70-200/2,8IS,17-55/2,8,10-22/3,5-4,5

Komentarz

• Bolek02
                Pełne uzależnienie
                • 2010
                • 3225

Cały problem polega na tym, że żadne przejściówki oprócz oryginału u mnie nie działają, nawet po zmianie systemu na IOS7 ( iPad3 retina)
                Na IOS6 też nic nie dało się zrobić - dziwne trochę, bo na aukcjach sprzedają tego mnóstwo i nikt nie porusza tego problemu.

Komentarz

• Bolek02
                  Pełne uzależnienie
                  • 2010
                  • 3225

Dziś robiłem kolejne testy mając do dyspozycji iPada 3 i Nexusa7 II 2013 i o ile obydwa już ku mojej uciesze czytają pliki RAW z karty, to żadnej innej komunikacji nie da się wymyślić.
                  Ciekawe czy dałoby się coś uzyskać przez WiFi.

Komentarz

• Max13
                    Bywalec
                    • 2009
                    • 238

CamRanger i Weye Feye - pisałem o nich w wątkach poniżej. To juz dość dobrze sprawdzone oprzyrządowanie i programy - każdy za około 200 funtów (programy w appstore darmowe). Są filmy instruktażowe w sieci.
                    Zeszyt Podróżny

Galeria

Komentarz

• Bolek02
                      Pełne uzależnienie
                      • 2010
                      • 3225

Sprawdzał ktoś to rozwiązanie w naturze ?

Komentarz

• psman
                        Zablokowany
                        • 2012
                        • 3

Używam tylko przejściówki po kablu. Apple 30-pin -> USB. Wszystko działa ładnie i szybko. Wifi jest wygodne, ale czas przesłania pliku RAW jest zbyt długi, a do dopiero wielu ;/

Komentarz

• brutu
                          Dopiero zaczyna
                          • 2007
                          • 18

A powiedzcie mi, czy nawet z connector kit trzeba zdjęcia importować (w sensie zgrywać na IPada) czy można je po prostu przeglądać z karty pamięci?

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk

Komentarz

• grzegorzkalisz
                            Coś już napisał
                            • 2009
                            • 91

Cale to wspolzycie miedzy ipadem a canonem mozna jedynie podsumowac cytatem z seksmisji "Żeby chłop nie mógł z gołą babą w windzie..." I tyle w tym temacie. Nie wykorzystany potencjal ipada

Komentarz

• Bolek02
                              Pełne uzależnienie
                              • 2010
                              • 3225

Zamieszczone przez brutu
                              A powiedzcie mi, czy nawet z connector kit trzeba zdjęcia importować (w sensie zgrywać na IPada) czy można je po prostu przeglądać z karty pamięci?

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk
                              Oczywiście, że można przeglądać z karty używając przejściówki ipad camera connection kit.

Komentarz

Pracuję...