Oslony przeciwsloneczne

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Adamszum
    Dopiero zaczyna
    • 2007
    • 31

pstrykam często 24-70 i 70-200 bez osłony i powiem szczerze że w niczym mi to nie przeszkadza, niezmiernie rzadko powstają odbłuski które wpadają do szkła a miejsce zaoszczędzone w plecaku ... bezcenne
    Canon EOS 1D Mark III l Canon 24-70 f/2,8 l Canon 70-200 f/2,8 SI l Canon 50 f/1,2 l Canon 580 EX II, Canon 300/2,8 IS L

Komentarz

• Jago
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 1503

Zamieszczone przez Adamszum
      pstrykam często 24-70 i 70-200 bez osłony i powiem szczerze że w niczym mi to nie przeszkadza, niezmiernie rzadko powstają odbłuski które wpadają do szkła a miejsce zaoszczędzone w plecaku ... bezcenne
      Jak na czas transportu schowasz obiektywy do plecak z odwrotnie założonymi osłonami, to wiele miejsca nie w nim stracisz.
      C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Komentarz

• axk
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2027

Zamieszczone przez heban
        Dlatego wiec producenci tacy jak Canon wewnatrz oslony umieszczaja cos jak zamsz,ktory ma za zadanie przyciagac wszelkie smiecie tak by nie dostaly sie do srodka obiektywu.
        Ten matowy materiał o którym wspomniałeś zapobiega powstawaniu odblasków oraz refleksów świetlnych a nie służy do "przyciągania wszelkich śmieci".
        EOS + Speedlite

Komentarz

• hekselman
          Uzależniony
          • 2005
          • 568

Zamieszczone przez heban
          producenci tacy jak Canon wewnatrz oslony umieszczaja cos jak zamsz,ktory ma za zadanie przyciagac wszelkie smiecie tak by nie dostaly sie do srodka obiektywu.J
          Zaskakuje mnie inwencja ludzka: -)
          Przy okazji: w hurtowni z materiałami dla plastyków (folie samoprzylepne wszelkiej maści) można kupic cieniusieńką folię własnie z takim meszkiem - samoprzylepną.Znakomita do wnętrz osłon! I nie tylko.

Komentarz

• heban
            Dopiero zaczyna
            • 2007
            • 35

Zamieszczone przez axk
            Ten matowy materiał o którym wspomniałeś zapobiega powstawaniu odblasków oraz refleksów świetlnych a nie służy do "przyciągania wszelkich śmieci".
            oczywiscie i takie zadanie ma ten material,ale jesli uwazacie ,ze moja teoria nie ma sensu,to niech mi ktos wytlumaczy,jakie zadanie ma ten material w elkach od strony body ?? tam tez chroni d odblaskow ? Chyba po to zakladamy oslone, by zaslonic dojscie swiatla,wiec jakie niby odblaski maja tam wpadac, nierozumiem..

Komentarz

• axk
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2027

Zamieszczone przez heban
              ...wiec jakie niby odblaski maja tam wpadac, nierozumiem..
              Chodzi o refleksy powstające na wewnętrznej stronie osłony. W osłonach pozbawionych tego dodatku promienie świetlne mogą odbijać się od jej wewnętrznej błyszczącej strony, co jak wiadomo jest zjawiskiem niepożądanym.
              EOS + Speedlite

Komentarz

• pawelsz
                Bywalec
                • 2008
                • 141

jest przydatna w wielu sytuacjach, ale 100zeta za kawałek platiku jest ceną z bani wziętą
                artor wytłumaczysz mi na czym polega
                Chroni też system ustawiania ostrości w niektórych obiektywach które zmieniają swoją długość przy ostrzeniu
                Osłona jest mocowana na obudowie obiektywu, no ok amortyzuje to i owo jak się przywali, ale ?
                40D + 17-85 IS USM + 70-300 IS + Metz 58 AF-1 + lowepro fastpack 350 + Velbon Sherpa 600R + monopod Manfrotto i stalki na M42

Komentarz

• retter
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 432

Zamieszczone przez heban
                  Jesli jestes poczatkujacym wystarczy zamiast oslony ,oslona w postaci reki lub kapelusza sprawdzony sposob
                  Dla dłoni naprawdę jest lepsze zajęcie niż robota zamiast osłony, tym bardziej przy cenie podróbek. Rozumiem awaryjnie, ale i tak lepiej trzymać aparat niż tak ryzykować.
                  szukaczka http://maciejko.net/cbsearch/

FaanBW

Komentarz

• axk
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2027

Zamieszczone przez artor
                    osłona przeciesłoneczna to bardzo przydatna rzecz oprócz polepszenia kontrastu...
                    Ja osobiście nie zauważyłem aby jej używanie wpływało na "polepszenie kontrastu".
                    EOS + Speedlite

Komentarz

• kaqkaba
                      Bywalec
                      • 2009
                      • 115

A ja ostatnią osłonę (zamiennik) kupiłem na ebay-u z Hank-Kongu za circa 10-11 PLN. Osłona do 15-85 bardzo przyzwoicie wykonana z meszkiem w środku. Plastik wygląda na solidny i jest dość sztywny, siedzi na obiektywie bez zadnych luzów.
                      C500d; C15-85; C50/1,4; T70-300VC; C10-22, KIT z IS (poszedł do dobrego człowieka)

Komentarz

• berbec_188
                        Coś już napisał
                        • 2010
                        • 78

Zamieszczone przez kaqkaba
                        A ja ostatnią osłonę (zamiennik) kupiłem na ebay-u z Hank-Kongu za circa 10-11 PLN. Osłona do 15-85 bardzo przyzwoicie wykonana z meszkiem w środku. Plastik wygląda na solidny i jest dość sztywny, siedzi na obiektywie bez zadnych luzów.
                        ...większośc nie oryginalnych osłon na allegro pochodzi z Chin, ale sprzedawane u nas sa już po wyższej cenie niż np. na ebay...ja korzystam z zamienników do C70-300...ale miałem ją załozoną może kilka razy...co do flar to zawsze staram sie tak focic aby słońce mieć pod kontrolą... nie rozumiem polityki cenowej producentów oryginalnych osłon gdyż ich cena jest ogromna względem cen np. filtrów UV czy cpl...albo iinych akcesorii..reasumując kto chce kupuje oryginał a komu wystarczy zamiennik kupuje go...

Komentarz

• krzysztofT
                          Dopiero zaczyna
                          • 2010
                          • 20

Witam
                          Szukam informacji na temat osłony EW-83J do obiektywu 17-85, wiem, że ta osłona jest dedykowana do 17-55, pasuje także to eLek ale chciałbym upewnić się, zanim zakupie go na allegro do obiektywu 17-85mm będzie do niego pasował, czy mocowanią są takie same, bo winietowania nie powinno być a moja osłona 73b jest już bardzo zużyta. Powiedzcie mi czy ta osłona EW-83J będzie pasowała na obiektyw 17-85mm?
                          www.katalogartystyczny.pl Portal dla każdego artysty

Komentarz

• janmar
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 3468

Zamieszczone przez berbec_188
                            ...większośc nie oryginalnych osłon na allegro pochodzi z Chin, ale sprzedawane u nas sa już po wyższej cenie niż np. na ebay...ja korzystam z zamienników do C70-300...ale miałem ją załozoną może kilka razy...co do flar to zawsze staram sie tak focic aby słońce mieć pod kontrolą... nie rozumiem polityki cenowej producentów oryginalnych osłon gdyż ich cena jest ogromna względem cen np. filtrów UV czy cpl...albo iinych akcesorii..reasumując kto chce kupuje oryginał a komu wystarczy zamiennik kupuje go...
                            Wielokrotnie już pisane.
                            Osłona oprócz osłaniania światła,osłania często obiektyw przed
                            udarem.Oryginały są drogie ,ale lepsze.Opisywałem swój przypadek wdepnięcia na oryginalną osłonę Canona.[Drogą :-) ]
                            Spłaszczona dość silnie ,za chwile wróciła do kształtu.Kol. przekręcił mi osłonę na 50/1,2 L w drugą stronę.Przeżyła ze spokojem.
                            Tak wiec powiedziałbym że osłony jak wiele rzeczy w zależności od wykonania oferują różne możliwości.Jedne lepiej czy gorzej chronią od bocznego światła ,[wnętrze pokryte światłochłonnym materiałem]
                            inne jeszcze przed urazem mech. [sztywna nie jest dobra].
                            Wybór należy do fotografa.Ale wybierać IMHO dedykowane do danego szkła.
                            Na ogół są w cenowej relacji do jego wartości, i najlepiej dobrane ze względu na cechy konstrukcyjne szkła.
                            Ostatnio edytowany przez janmar; 7379.

Komentarz

• the_bleeding
                              Dopiero zaczyna
                              • 2008
                              • 16

Ja mam złe doświadczenie z osłoną. Szkło 24-70 F2,8 osłona oryginalna. Śpieszyłem się i podczas zakładania spadła na terakotę z wysokości około 1 metra - rozpadła się na dwie części .
                              http://safaryn.blogspot.com/

Komentarz

• darkon
                                Bywalec
                                • 2011
                                • 239

Zamieszczone przez krzysztofT
                                Witam
                                Szukam informacji na temat osłony EW-83J do obiektywu 17-85, wiem, że ta osłona jest dedykowana do 17-55, pasuje także to eLek ale chciałbym upewnić się, zanim zakupie go na allegro do obiektywu 17-85mm będzie do niego pasował, czy mocowanią są takie same, bo winietowania nie powinno być a moja osłona 73b jest już bardzo zużyta. Powiedzcie mi czy ta osłona EW-83J będzie pasowała na obiektyw 17-85mm?
                                A nie można zakupić modelu dedykowanego czyli EW-73B, tylko trzeba kombinować?. Osłona EW-83J jest wyższa i może powodować winietowanie. Poszukaj dobrego zamiennika EW-73B jeśli nie chcesz wydawać kasy na oryginał i po kłopocie.
                                EOS300 / 40D / 6D / C17-40 f4 / T24-70 f2.8 / C35 f2 IS / C50 f1.8STM / T70-300 f4-5.6 / C85 f1.8 / C580EXII

Komentarz

Pracuję...