dokładnie tak jak piszecie. nie chodzi o same zoomowanie lecz właśnie ściemnianie się matówki podczas zoomowania. czyli jak założysz zooma ze stałym światłem to raz wprowadzona korekta wystarczy, gorzej jak założysz coś amatorskiego co się ściemnia - to wtedy problem. jeśli chodzi o zoomy do manualnego ostrzenia to polecam tokiny 80-200 2.8 i 150-500 5.6 . mają stałe światło i bardzo dobrą rozdzielczość. 150-500 ma lepszą niż 100-400 IS canona.
adaptowanie matówek z analogów do cyfrówek
Zwiń
X
-
-
ja uzywalem matowki made by Andee zaczolem troche pstrykac sport i niestety przez ten przymus korekty musialem wrocic do oryginalnej canonowskiej, orientuje sie ktos czy firmowe (canon, katz-eye o ile ta druga jest firmowa) matowki z klinami tez zmieniaja pomiar swiatla?Pozdrawiam serdecznie z Ćwiklic 49.97°N, 18.98°E
i zapraszam gorąco na:
djfoto.up.pl -
www.kalendarium.up.pl - Kalendarium Astronomiczno Fizyczne
www.altair.up.pl - Pszczyński Klub Astronomiczny ALTAIRKomentarz
-
Jeśli aparat jest fabrycznie przystosowany do zmiany rodzaju matówki to ma odpowiednią funkcję w ustawieniach aparatu. Więc po zmianie matówki trzeba odpowiednio ją ustawić aby poinformować aparat, że jest założona inna matówka i aparat sam odpowiednio koryguje pomiar światła. To się tyczy fabrycznych matówek. Z niezależnymi producentami może być różnie.ja uzywalem matowki made by Andee zaczolem troche pstrykac sport i niestety przez ten przymus korekty musialem wrocic do oryginalnej canonowskiej, orientuje sie ktos czy firmowe (, katz-eye o ile ta druga jest firmowa) matowki z klinami tez zmieniaja swiatla?Komentarz
-
Nie chciałem zakładać nowego tematu. Czy ma ktoś dokładny rysunek matówki w 350d? Chce przerobić niepotrzebną matówkę z praktici i przydałby się jakiś wzórQuidquid latine dictum sit, altum videtur.Komentarz
-
Rysunku nie mam, ale ostatnio ściągnąłem dokładne wymiary samej tylko matówki bez kołeczków justujących(?). I jest to: 2,62 x 1,68 cm
a tak btw: czym i jak najlepiej docinać matówkę? chcę spróbować z taką od praktiki serii Bpozdrawiam,
Komentarz
-
a czym się kroi szkło?Komentarz
-
Komentarz