adaptowanie matówek z analogów do cyfrówek

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • irekaro
    Początki nałogu
    • 2007
    • 262

dokładnie tak jak piszecie. nie chodzi o same zoomowanie lecz właśnie ściemnianie się matówki podczas zoomowania. czyli jak założysz zooma ze stałym światłem to raz wprowadzona korekta wystarczy, gorzej jak założysz coś amatorskiego co się ściemnia - to wtedy problem. jeśli chodzi o zoomy do manualnego ostrzenia to polecam tokiny 80-200 2.8 i 150-500 5.6 . mają stałe światło i bardzo dobrą rozdzielczość. 150-500 ma lepszą niż 100-400 IS canona.
    canon

Komentarz

• damian.j.
      Dopiero zaczyna
      • 2006
      • 35

ja uzywalem matowki made by Andee zaczolem troche pstrykac sport i niestety przez ten przymus korekty musialem wrocic do oryginalnej canonowskiej, orientuje sie ktos czy firmowe (canon, katz-eye o ile ta druga jest firmowa) matowki z klinami tez zmieniaja pomiar swiatla?
      Pozdrawiam serdecznie z Ćwiklic 49.97°N, 18.98°E
      i zapraszam gorąco na:
      djfoto.up.pl -
      www.kalendarium.up.pl - Kalendarium Astronomiczno Fizyczne
      www.altair.up.pl - Pszczyński Klub Astronomiczny ALTAIR

Komentarz

• rallus
        Coś już napisał
        • 2007
        • 63

Zamieszczone przez damian.j.
        ja uzywalem matowki made by Andee zaczolem troche pstrykac sport i niestety przez ten przymus korekty musialem wrocic do oryginalnej canonowskiej, orientuje sie ktos czy firmowe (, katz-eye o ile ta druga jest firmowa) matowki z klinami tez zmieniaja swiatla?
        Jeśli aparat jest fabrycznie przystosowany do zmiany rodzaju matówki to ma odpowiednią funkcję w ustawieniach aparatu. Więc po zmianie matówki trzeba odpowiednio ją ustawić aby poinformować aparat, że jest założona inna matówka i aparat sam odpowiednio koryguje pomiar światła. To się tyczy fabrycznych matówek. Z niezależnymi producentami może być różnie.

Komentarz

• suluf
          Bywalec
          • 2009
          • 109

Nie chciałem zakładać nowego tematu. Czy ma ktoś dokładny rysunek matówki w 350d? Chce przerobić niepotrzebną matówkę z praktici i przydałby się jakiś wzór
          Quidquid latine dictum sit, altum videtur.

Komentarz

• Saphrii
            • 2007
            • 14

Rysunku nie mam, ale ostatnio ściągnąłem dokładne wymiary samej tylko matówki bez kołeczków justujących(?). I jest to: 2,62 x 1,68 cm

a tak btw: czym i jak najlepiej docinać matówkę? chcę spróbować z taką od praktiki serii B
            pozdrawiam,

Komentarz

• airhead
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2495

a czym się kroi szkło?
              Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
              Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• Vitez