Coś do wspomagania AF

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wiwo
    Coś już napisał
    • 2007
    • 97

Coś do wspomagania AF

no właśnie...
    bardzo często zdarza mi się sytuacja w której autofocus zupełnie nie daje sobie rady, prawdopodobnie gdybym zmienił body (350d) to sytuacja by się zmieniła ale na razie nie mam kasy

często używam zewnętrznej lampy błyskowej i muszę ustawiać ostrość na MF na czuja i potem liczyć że dobrze trafiłem np tutaj: http://wieclawski.boo.pl/galleries/2008-10-17_snowjob/ niektóre zdjęcia są ok bo się udało, inne nie trafione bo AF nie działał i oko też słabo sobie poradziło..

zastanawiam się czy może któryś z producentów stworzył coś na kształt wspomagania af takiego jak jest w lampach canona? mam 580ex i gdy założę tą lampę to po prostu aż nie chcę się jej zdejmować bo af w końcu zaczyna działać ale z drugiej strony wole ją mieć poza aparatem i cieszyć się fajnym światłem...

a może są jakieś tanie! lampy innych producentów mających to wspieranie AF? mógł bym wtedy ustawić ją na minimalny błysk w jakiś sposób podpiąć chiński wyzwalacz i cieszyć się i wspomaganiem af i zewnętrzną lampą?

proszę o pomoc i jakieś wskazówki sugestie z gatunku 'co by z tym fantem zrobić'?

pozdrawiam
    Wojtek Więcławski
    40D | 50e | T10-17/3,5-4,5 fish | T17-50/2,8 | C50/1,8 | C70-200/4 | Jupiter 135/3,5 | C580EXII | Vivitar 285hv | chińskie wyzwalacze
  • gwozdzt
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 5780

Zamieszczone przez wiwo
    zastanawiam się czy może któryś z producentów stworzył coś na kształt wspomagania af takiego jak jest w lampach canona? mam 580ex i gdy założę tą lampę to po prostu aż nie chcę się jej zdejmować bo af w końcu zaczyna działać ale z drugiej strony wole ją mieć poza aparatem i cieszyć się fajnym światłem...

a może są jakieś tanie! lampy innych producentów mających to wspieranie AF? mógł bym wtedy ustawić ją na minimalny błysk w jakiś sposób podpiąć chiński wyzwalacz i cieszyć się i wspomaganiem af i zewnętrzną lampą?
    az się prosi transmiter ST-E2 od Canona.
    http://www.usa.canon.com/consumer/co...1&modelid=8304

ma wspomaganie AF, a także wyzwoli bezprzewodowo 580EX (wprawdzie nie radiem, ale podczerwienią).

koszt około 600-700zł, ale jak dodasz cenę innej lampy (nie całkiem byle jakiej, bo musi mieć tryb manualny) + wyzwalacze radiowe to tez nie wyjdzie wiele mniej; a wspomnianym sterownikiem upieczesz dwie pieczenie na jednym ogniu: wspomaganie AF oraz bezprzewodową kontrolę i wyzwalanie lampy 580EX.
    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• janmar
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 3468

Proponuję poczytać forum.Koledzy pięknie opisują jak korzystać z lampy.Czy to jako doświetlanie czy jako żródło światła podstawowe.Naprawdę polecam.trochę tego jest,
      ale to jedyna droga.Podrawiam

Komentarz

• Kolekcjoner
        Obertroll
        • 2006
        • 18793

Jest tani sposób . Kupujesz starą lampę np.: Soligor 380 - ma dobre wspomaganie (aparat nastawia ostrość nawet w całkowitych ciemnościach). Najlepiej jakby miała spalony palnik, a jeśli ma sprawny to nie problem go rozebrać i odłączyć. Lampa z dslr-ami nie działa (tzn. odpala zawsze z pełną mocą) ale wspomaganie działa już bez problemu. Z tego co wiem można ją kupić za grosze. Wtedy służy oczywiście tylko do wspomagania AF-a. Podejrzewam, że można nabyć i takie w których możesz regulować wielostopniowo siłę błysku lampy.
        Miłej zabawy .
        Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
        Kapitan Wagner

Komentarz

• Tezet-gdynia
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 1283

A nie mozna w Custom settings gdzies ustawic zeby wspomagalo AF z zewnetrznej lampy ale nie blyskalo ?
          www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• BeatX
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 1751

pewnie ze mozna
            w menu aparatu, w custom function pozycja 07 zmien na "does not fire".
            wtedy lampa dziala wylacznie jako wspomaganie AF.
            fajny patent, sprawdza sie super szczegolnie na koncertach.
            Fuji X-H2 | Viltrox 13/1.4 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Fujinon XF 35/1.4 R | Viltrox 75/1.2 PRO
            Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Komentarz

• Pietro
              Bywalec
              • 2005
              • 132

Zamieszczone przez BeatX
              pewnie ze mozna
              w menu aparatu, w custom function pozycja 07 zmien na "does not fire".
              wtedy lampa dziala wylacznie jako wspomaganie AF.
              fajny patent, sprawdza sie super szczegolnie na koncertach.
              W 350D o ktorym mowa niestety nie ma tej opcji.
              Idzie Panie nowe....

Komentarz

• himi
                Zablokowany
                • 2006
                • 2638

W jedynkach jakoś nie mogę znaleźć tej opcji, może ktoś pomoże...Does not fire..please

Komentarz

• OsMax
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 186

A jedynki mają lampę wbudowaną ? Siakieś nowy chyba porobili
                  Najlepszą metodą do zainspirowania odkrywczych myśli, jest zaklejenie koperty.

Komentarz

• himi
                    Zablokowany
                    • 2006
                    • 2638

Ależ ja mówię o EX-ie 580-tym, czasem zdałoby się samo wspomaganie.

Komentarz

• Brow

Helou

Zamieszczone przez himi
                      Ależ ja mówię o EX-ie 580-tym, czasem zdałoby się samo wspomaganie.
                      W 40D: Flash control/Flash firing = disable
                      W 1DsIII External Speedlite control/Flash function setting/Flash firing = disable

Komentarz

• himi
                        Zablokowany
                        • 2006
                        • 2638

1d mkII? Za diabła nie znajduje opcji wylaczenia błysku flesza zewnętrznego.

Komentarz

• gwozdzt
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 5780

Zamieszczone przez himi
                          to wymuś w C.Fn lampy ustawienie TTL.

w 581EX - C.Fn #03 -> 1
                          w 582EX - C.Fn #05 -> 1
                          Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• himi
                            Zablokowany
                            • 2006
                            • 2638

Nic, wali lampą, tyle, że w TTL

Komentarz

• sebcio80
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 2655

Zamieszczone przez himi
                              skoro jest taka opcja w 5D to powinna byc i w 1Ds mkII

chyba, że to a sama półka co 350D gdzie takiej opcje nie ma ;-)
                              Moje wątki na forum: sport | fashion
                              | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

Pracuję...