Coś do wspomagania AF

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wiwo
    Coś już napisał
    • 2007
    • 97

czyli jednak jakieś tańsze lampy też mają wspomaganie AF!
    to w sumie się ciesze bo może coś taniego uda się kupić

tylko jeszcze jedno pytanie - jeżeli lampa ma wspomaganie AF to musi być dedykowana do canona żeby to wszystko razem działało? czy obojętnie jaką lampę z AF assist kupię to będzie działać?

i tak się zastanawiałem - w jaki sposób sprawić żeby podłączyć do aparatu tą lampę z powiedzmy zepsutym palnikiem i do tego chiński wyzwalacz?
    będę chyba musiał jakiegoś elektronika poprosić o pomoc z wyprowadzeniem kabelka z lampy do wyzwalania jeszcze tego 'chińczyka' - jak sądzicie, czy to będzie trudne do zrobienia?
    40D | 50e | T10-17/3,5-4,5 fish | T17-50/2,8 | C50/1,8 | C70-200/4 | Jupiter 135/3,5 | C580EXII | Vivitar 285hv | chińskie wyzwalacze

Komentarz

• Kolekcjoner
      Obertroll
      • 2006
      • 18793

Zamieszczone przez wiwo
      tylko jeszcze jedno pytanie - jeżeli lampa ma wspomaganie AF to musi być dedykowana do canona żeby to wszystko razem działało? czy obojętnie jaką lampę z AF assist kupię to będzie działać?
      Zdecydowanie musi być do Canona 8).
      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
      Kapitan Wagner

Komentarz

• myst
        Uzależniony
        • 2007
        • 700

dawno temu miałem Nikosia Coolpixa 5700 (moja pierwsza cyfrowa maszynka do rejestracji obrazów - no może poza skanerem ). W zasadzie największym problemem tego (robiącego z resztą bardzo fajne macrofoty) był af zupełnie niezdolny do pracy w ciemnych warunkach... Będąc młodym majsterkowiczem, kupiłem 3 chińskie zabawkowe laserki (takie breloczki). Wsadziłem je w małą plastikową obudowę i przykręciłem śrubą statywową. Były tak podłączone, że podświetlały środek kadru w momencie ostrzenia i znikały a momencie robienia zdjęcia. Podziałało to tylko chwilę, ale przez jakiś czas pomagało
        5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Komentarz

• RyszardSwiderski
          Coś już napisał
          • 2008
          • 51

Tak się zastanawiam... Dlaczego w canonach nie ma wsparcia ta małą latareczką co jest wbudowana w body. W nikonie tak to działa. U nas włącza się ona tylko jak się otworzy wbudowaną lampę. A czasami mam założony na body tani transmiter do wyzwalania lamp bezprzewodowo i wtedy ta latareczka by się bardzo przydała. Właśnie w Nikonach tak to działa... To jest tylko kwestia zmiany w sofcie... Nie myśleliście nigdy o tym, żeby napisać do Canona, żeby takie coś zrobili...??

Komentarz

• Em Es
            Zablokowany
            • 2011
            • 394

czy można wspomagać AF w 5d2 starą lampką 380EX ?

Komentarz

• szwayko
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 2085

Zamieszczone przez Em Es
              czy można wspomagać AF w 5d2 starą lampką 380EX ?
              Można - 380EX ma dobry wspomagacz do 10m. 420EX, 430EX maja gorsze do 7m. Nowe 430 EXII ma już 10m.
              Ale lepiej wg mnie kupić Yongnuo ST-E2 - wspomagacz na laserze dużo bardziej wydajny.
              frickr FB
              www.szwajkowski.pl

Komentarz

• Em Es
                Zablokowany
                • 2011
                • 394

spoko , 380EX leży mi jeszcze od czasów analogowego 50E - czyli mam wspomagacz bez kosztów

Komentarz

• mxw
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 2315

Zamieszczone przez Em Es
                  spoko , 380EX leży mi jeszcze od czasów analogowego 50E - czyli mam wspomagacz bez kosztów
                  tylko że ta lampa będzie też niestety błyskać i żeby wyłączyć to błyskanie trzeba będzie wchodzić w ustawienia C-Fn aparatu.

dlatego ja - jak muszę - to używam jeszcze starszej lampki (też leżała w szafie od czasów analogowych) - speedlite 200E - nie jest EX czyli na 100% mi nie błyśnie, a wspomaganie działa

jedyne minusy to to, że wspomaga tylko punkt centralny, potrzebuje 4xAA i - jak na wspomagacz AF - to jednak jest dość duża :wink:

dlatego docelowo jednak będzie trzeba pomyśleć chyba faktycznie - jak wspomniał szwayko - o jedynej możliwości, o chińskim ST-E2. tylko gdzieś coś czytałem, że z jego laserowym wspomaganiem AF jednak coś jest nie tak... ma ktoś tę zabawkę i może potwierdzić, że wspomaganie AF działa w 100% okay?
                  pozdro.,
                  m.

Komentarz

• _igi
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2035

Podłączę się, jest coś w Canonie o równie mocnym wspomaganiu autofokusa, jak lampa 580 ex II? Miałem wcześniej 430EXI, ale wspomagacz był dużo słabszy
                    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• Em Es
                      Zablokowany
                      • 2011
                      • 394

mxw > w C-Fn mam że ma wspomagać
                      błysk wyłączyłem ze zwykłego menu - wspomaganie działa a lampa nie błyska

Komentarz

• Janek1977
                        Bywalec
                        • 2011
                        • 121

Zamieszczone przez mxw
                        dlatego docelowo jednak będzie trzeba pomyśleć chyba faktycznie - jak wspomniał szwayko - o jedynej możliwości, o chińskim ST-E2. tylko gdzieś coś czytałem, że z jego laserowym wspomaganiem AF jednak coś jest nie tak... ma ktoś tę zabawkę i może potwierdzić, że wspomaganie AF działa w 100% okay?
                        Mam tą zabawkę i wszystko działa jak należy. Nie robiłem testów zasięgu, ale nie odczułem nigdy, że mi go (zasięgu) braknie. Generalnie bardzo polecam, kupiłem go właśnie po to żeby nie dźwigać ze sobą lampy jak nie jest potrzebna, a jednocześnie wspomagać czymś af i w tej roli spisuje się świetnie.
                        D3

Komentarz

• mxw
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 2315

Zamieszczone przez Em Es
                          błysk wyłączyłem ze zwykłego menu - wspomaganie działa a lampa nie błyska
                          no w sumie tak.
                          tylko mi chodziłoby o coś takiego, że tylko wpinam/wypinam i wszystko działa, nic nie muszę grzebać w ustawieniach.

Zamieszczone przez Janek1977
                          kupiłem go właśnie po to żeby nie dźwigać ze sobą lampy jak nie jest potrzebna, a jednocześnie wspomagać czymś af i w tej roli spisuje się świetnie.
                          no to super.

tylko - no właśnie - gdzieś ktoś pisał, że chińczycy trochę popłynęli i zastosowali w tym swoim ST-E2 za mocny laser do wspomagania AF - i lepiej nim nie dawać za bardzo po oczach. no tak, ale jak się foci głównie ludzi i portrety, to właśnie AFem celuje się prosto w oczy i to czasami z metra.

więc jak to jest?

możesz może zrobić przy okazji fotkę wzorka AF z tego ST-E2?
                          pozdro.,
                          m.

Komentarz

• Janek1977
                            Bywalec
                            • 2011
                            • 121

Zamieszczone przez mxw
                            ...

możesz może zrobić przy okazji fotkę wzorka AF z tego ST-E2?
                            Jasne - zrobię w piątek, bo dopiero wtedy przychodzą do mnie zamówione obiektywy. Mogę zrobić porównanie z 430EX.
                            D3

Komentarz

• Em Es
                              Zablokowany
                              • 2011
                              • 394

czyli przy laserowym lepiej żeby osoba fotografowana zamykała oczy na czas ostrzenia

tak na marginesie - czy każde body ma "oczko doświetlające" w tak idiotycznym miejscu jak 5d2 ?? jak trzymam aparat to dokładnie zasłaniam to małe coś :/

Komentarz

• mxw
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 2315

Zamieszczone przez Janek1977
                                Jasne - zrobię w piątek
                                super, to czekamy

Zamieszczone przez Em Es
                                czyli przy laserowym lepiej żeby osoba fotografowana zamykała oczy na czas ostrzenia
                                tia, jasne.
                                no ale właśnie o to mi chodzi - po co wspomaganie AF, które można wykorzystać tylko do fotografowania kwiatków.

Zamieszczone przez Em Es
                                czy każde body ma "oczko doświetlające" w tak idiotycznym miejscu jak 5d2 ??
                                ale to jest kontrolka samowyzwalacza.
                                wtedy aparatu się zazwyczaj nie trzyma w ręku.

innej funkcji sobie jakoś nie przypominam, bo chyba nikt (w tym gronie) nie będzie jej używać jako RCO :wink:
                                i szczerze mówiąc nawet nie wiem, czy 5D2 ma tę "funkcję".

prawdziwe oczko doświetlające (AF) miał 50E. i to była bajka
                                pozdro.,
                                m.

Komentarz

Pracuję...