Błyszcząca matryca w laptopie?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pgfoto
    Bywalec
    • 2006
    • 106

Błyszcząca matryca w laptopie?

Mam pytanie odnośnie takiej właśnie matrycy
    czy da sie wogóle na niej pracować,
    czy naprawde jest to tak uciążliwe?
    Planuje zakup laptopa toshiba i niestety są tylko z błyszczącą matrycą.
    Laptopa mam zamiar używac w domu i w terenie
    co mi radzicie czy ktoś z was ma taką matryce ,obrabiacie na niej zdjęcia? czy to wogóle możliwe...
    EF-S 18-55, Tamron 28-75 SP AF XR Di f/2.8 ,Canon 70-200 f/4 ,
    speedlight 580 EX II,eos 50e,sigma 28-80 3.5-5.6,sherpa 600R,Hama NiMH 2500 i 2600+Hama Delta Bravo...
    Moja strona http://gocalfoto.bho.pl/
  • dr11
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1143

Mam, obrabiam, nie jest to szczyt komfortu ale wieczorkami nie narzekam
    .

Komentarz

• Kolaj
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 3293

Jest cholernie uciążliwa. Staraj się tego unikać. To jest w ogóle jakiś chory marketingowy pomysł z tymi lustrami zamiast matryc. To dobrze wygląda tylko na billboardach.

Komentarz

• dr11
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 1143

Kolaj, co Ty taki nerwowy Nie rozumiem dlaczego tak odradzasz bo porzadne glossy maja dobre powloki przeciwodblaskowe.
        .

Komentarz

• pawelsz
          Bywalec
          • 2008
          • 141

kolaj ma rację - wieczorami można popracować (jak się światło ustawi dobrze- coby żadna lampka nie odbijała się w ekranie) ale w dzień , z zwłaszcza w otwartym polu , to jest istna masakra
          40D + 17-85 IS USM + 70-300 IS + Metz 58 AF-1 + lowepro fastpack 350 + Velbon Sherpa 600R + monopod Manfrotto i stalki na M42

Komentarz

• comatus
            Uzależniony
            • 2006
            • 725

W dzień trzeba się nagimnastykować (co nie zawsze jest wygodne) żeby w miarę sokojenie pracować. Im ciemniej i im mniej źródeł światła tym lepiej.
            Ale w plenerze, w słoneczny dzień to nie polecam.

Komentarz

• Kolaj
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 3293

Zamieszczone przez dr11
              Kolaj, co Ty taki nerwowy Nie rozumiem dlaczego tak odradzasz bo porzadne glossy maja dobre powloki przeciwodblaskowe.
              Nie wiem, czy lapek mojej zony (Dell XPS M1330) ma dobre powłoki, ale jest dokładnie tak, jak pisze Pawelsz. Nie widzę jakiejkolwiek przewagi matrycy błyszczącej od matowej. Nie wiem, czemu miało służyć wprowadzenie tych odblaskowych wyświetlaczy. Nawet w domu, wieczorem, jak mam lampke gdzieś za sobą, to ją widać w ekranie.

Komentarz

• KMV10
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 2320

Te "odblaski" w notebookach to jakieś totalne nieporozumienie. W większości przypadków ogranicza to mocno zastosowanie notebooków jedynie do wnętrz. Unikać.

Komentarz

• canis_lupus
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1252

i jeszcze ten moment kiedy nagle zobaczy się na ekranie swoją własną mordę... Traumatyczne przeżycie.
                  "I love You Cię" Różyczko...
                  Galeria ,
                  Druga galeria,

Komentarz

• esteper
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 635

Mam i jakoś z tym żyję.
                    Co do pomieszczeń, nie wiem jak u Was, ale u mnie żadne światła nie przeszkadzają.
                    Na zewnątrz, potrafi to działać jak lustro, ale dobry kąt padania światła i jest do wytrzymania.
                    Oczywiście jeśli miał byś wybór pomiędzy lapkiem z matową i glossy, to bierz matową, ale jeżeli powłoki anty-refleksyjne są ok, to da się pracować.
                    5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO

"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"

Komentarz

• dr11
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1143

No ale chyba nikt nie pracuje z grafika w pelnym sloncu. Do tego potrzebne sa odpowiednie warunki, jak przy kazdym stanowisku pracy. Przy silnych swiatlach z tylu to i na matowym ekranie nie jest za wesolo.
                      Glossy powstalo przy okazji wzrostu rozdzielczosci ekranu i zachowaniu (albo zmniejszeniu) jego wymiarow. Nie widzialem jeszcze ekranow FullHD mniejszych niz 17'' z matowa powierzchnia. Wydaje mi sie, ze po prostu taki obraz bylby ograniczony przez strukture matu.
                      .

Komentarz

• comatus
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 725

Zamieszczone przez Kolaj
                        Nie wiem, czemu miało służyć wprowadzenie tych odblaskowych wyświetlaczy.
                        Ogólnie kolory są żywsze na błyszczącym wyświetlaczach, a ludzie wolą kolorowe
                        A tak na marginesie to z tymi wyświtlaczami w lapach jest jak z sinusoidą - raz są "na topie" błyszczące, innym razem matowe. Jak ja kupowałem swojego laptopa (ponad 2 lata temu) matowe były praktycznie nie do dostania.
                        Ostatnio edytowany przez comatus; 6356.

Komentarz

• pgfoto
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 106

Unikać...
                          no tak ale większość laptopów(toshiby chyba wszystkie) ma odblaskowe matryce
                          a jak słysze takie teksty ze toshiba ma za to naturalne kolory a z kolei matowy HP przekłamuje i jest bardziej niebieski to juz sam niewiem co kupić
                          albo ładne odwzorowanie albo matowy ekran masaaakra
                          EF-S 18-55, Tamron 28-75 SP AF XR Di f/2.8 ,Canon 70-200 f/4 ,
                          speedlight 580 EX II,eos 50e,sigma 28-80 3.5-5.6,sherpa 600R,Hama NiMH 2500 i 2600+Hama Delta Bravo...
                          Moja strona http://gocalfoto.bho.pl/

Komentarz

• comatus
                            Uzależniony
                            • 2006
                            • 725

Zamieszczone przez pgfoto
                            matowy HP przekłamuje i jest bardziej niebieski to juz sam niewiem co kupić
                            Eizo ;-)

Komentarz

• Kolaj
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 3293

Zamieszczone przez dr11
                              Nie widzialem jeszcze ekranow FullHD mniejszych niz 17'' z matowa powierzchnia.
                              Ja widziałem. 15" Full HD. Też Dell, tylko inna linia. Pomijam zasadność takiej rozdzielczości przy 15 calach. Ale lapki Dell XPS pomimo rozdzielczości, że tak to ujmę, "standardowych", nie mają nawet opcji matowej matrycy. Są tylko błyszczące. Przynajmniej te 13".

Komentarz

Pracuję...