Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Ponad rok temu stałem przed podobnym wyborem. Założenia były dwa: matowy ekran i win XP. Efekt: kupiłem model, wycofywany z rynku, a zapłaciłem jak za model z lepszymi parametrami...
Ale... nie żałuję.
Dwa dni pracowałem na lapku kumpla błyszczącym ekranem i... nigdy więcej :-)
Mam nadzieję, ze moja Toshiba długo pociągnie, bo nie wiem jak będzie z matowymi ekranami w przyszłości :-)
Ja widziałem. 15" Full HD. Też Dell, tylko inna linia.
O, to ciekawe
Zamieszczone przez Kolaj
Pomijam zasadność takiej rozdzielczości przy 15 calach.
Wiecej sie miesci na ekranie.
Zamieszczone przez Kolaj
Ale lapki Dell XPS pomimo rozdzielczości, że tak to ujmę, "standardowych", nie mają nawet opcji matowej matrycy. Są tylko błyszczące. Przynajmniej te 13".
Osobiscie tez bym wolal matowa. Ale jak sie nie ma co sie lubi to sie uczy na tym, co sie ma.
Wszystkie moje zdjecia, prezentowane na CB sa przygotowane na lapku z glossy. Na dodatek z 6-cio bitowa matryca. Idealnie nie jest, wiem, ale na potrzeby amatora mysle, ze wystarczajaco.
.... Na dodatek z 6-cio bitowa matryca. Idealnie nie jest, wiem, ale na potrzeby amatora mysle, ze wystarczajaco.
A masz toto chociaż oprofilowane? Wszystkie laptoki (mam Toshibe i służbowego Della) mają mocno podbite niebieskie, zwłaszcza w światłach. To "robi wrażenie" w sklepie, wydaje się "kolorowe" i ostre jak żyleta ale ze zdjęciami to hmmmm... tego... no... bywa różnie ale wszystko mieści się w przedziale od źle do bardzo źle. Niestety taka prawda.
EDIT: Bez różnicy czy glossy czy matt - ten sam "szajt". Glossy wymaga siedzenia w czarnym pokoju w ubranku a'la CBŚ w kominiarce i w ciemnych okularach
Oprofilowane to za duzo powiedziane. Ustawione pod test pattern od czornyj'a suwakami kolorow w sterowniku.
To lepsze niż nic ale... poszukaj kogoś z kolorymetrem w okolicy - to się stało dość powszechne i nie jest już tak nieosiągalne jak 4-5 lat temu. Sporo ludzi to ma - w Łodzi na pewno wielu formułowiczów toto posiada. Oprofiluj raz a sam zobaczysz różnice. Suwakami nie usuniesz dominanty niebieskiej w jakiejś części zakresu - się nie da.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Zalezy od jakosci powloki na blyszczacej.
Naraziej najlepsze blyszczace matryce widzialem w makach.
Mozna pracowac w dzien, odbicia sa minimalne i nie przeszkadzaja.
.... przekłamuje i jest bardziej niebieski to juz sam niewiem co kupić
albo ładne odwzorowanie albo matowy ekran masaaakra
WSZYSTKIE laptopy jakie miałem okazję profilować znajomym (było tego kilkadziesiąt różnych egzemplarzy) i tanie LCD mają tak samo - podbite niebieskie, głównie w światłach w górnej 1/4 zakresu. Bez znaczenia co kupisz - to będzie praktycznie takie samo niestety nie najlepsze do zdjęć.
EDIT: Gamut jest maleńki a zdolność odwzorowania niebieskiego prawie żadna. Niebieski z laptoka to... loteria. Mam z tym morskim niebieskim trochę do czynienia i... nie ma szans naprawdę dobrze przewidzieć jaki będzie efekt końcowy na innym - lepszym - monitorze czy lepszym papierze. Z czerwonym wysyconym i magenta jest podobnie.
OK, sprobuje znalezc niebawem po powrocie Wiem, ze sie nie da, to widac, zblizylem sie tylko do ustawienia, ktore postrzegam jako OK.
Uzylem Rivatuner z funkcja Low-Level Deskop Color Schemes. Mozna tam niezaleznie operowac krzywymi dla RGB.
...
Uzylem Rivatuner z funkcja Low-Level Deskop Color Schemes. Mozna tam niezaleznie operowac krzywymi dla RGB.
Pojęcia nie mam co to za zwirz ten Riva-cośtam. Kolorymetr mierzy składowe w kilkudziesięciu punktach (dla różnych wartosci R,G,B) i wylicza poprawki. To jest od 36, 48 po 144 punkty (144 to validacja w Eizo). Nie ma szans ustawić tego na oko. Po "rozstrojeniu" ustawić ponownie "tak samo" jest po prostu niemożliwe. Oczy są paskudnie zawodne w ocenie koloru. Zmęczenie, pora dnia, otaczające światło, zawartość witamin w organiźmie (to nie żart) - tak dużo zmiennych, że "nie ma bata" - nie da rady tego zrobić poprawnie bez przyrządów.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Pojęcia nie mam co to za zwirz ten Riva-cośtam. Kolorymetr mierzy składowe w kilkudziesięciu punktach (dla różnych wartosci R,G,B) i wylicza poprawki. To jest od 36, 48 po 144 punkty (144 to validacja w Eizo). Nie ma szans ustawić tego na oko. Po "rozstrojeniu" ustawić ponownie "tak samo" jest po prostu niemożliwe. Oczy są paskudnie zawodne w ocenie koloru. Zmęczenie, pora dnia, otaczające światło, zawartość witamin w organiźmie (to nie żart) - tak dużo zmiennych, że "nie ma bata" - nie da rady tego zrobić poprawnie bez przyrządów.
O, to taki kolorymetr to cos dla mnie Rozejrze sie za tym sprzetem, bo i lapka bym podregulowal i stacjonarny...
Wracajac do tematu, ja mysle, ze jezeli znajdzie sie dobre warunki to i glossy matryca i matowa sa uzyteczne. Jezeli jest wybor, to matryca matowa moze okazac sie lepsza. Jezeli wyboru nie ma - pozostaje znalezienie sobie cichego, ciemnego kacika do pracy W lapkach generalnie dochodzi problem dziwnego odwzorowania barw, z ktorym trzeba walczyc. I to juz od faktury ekranu jest niezalezne.
Komentarz