Hyperdrive Colorspace

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wojkij
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1915

1:0 dla msi wind
    www.kwapisz.org

Komentarz

• Krzychu
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 3611

Zamieszczone przez wojkij
      1:0 dla msi wind
      Szczegolnie dla tego z mikroskopijnym dyskiem SSD...
      Pozdrowienia,
      KZ
      KZ Aviation Photography

Komentarz

• wojkij
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 1915

Wersja pełen wypas(10"/2gb/6cell/160gb):
        http://x-kom.pl/index.php?show_prod=36006
        www.kwapisz.org

Komentarz

• Krzychu
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 3611

Zamieszczone przez wojkij
          Wersja pełen wypas(10"/2gb/6cell/160gb):
          http://x-kom.pl/index.php?show_prod=36006
          No nie jest zła.... Na obronę Colorspace'a mam tylko że trzeba podpiąć czytnik (jeżeli się używa CF'ów) i klikania jest więcej niż wciśnięcie jednego przycisku w databanku co w plenerze (bo osobiście databanku używam głównie na imprezach w czasie których wielokrotnie zrzucam karty a nie np. wakacyjnych wyjazdach gdzie zrzuca się je powiedzmy raz dziennie) będzie bardziej kłopotliwe. No i waży z jakieś 5 razy więcej ;-)
          Pozdrowienia,
          KZ
          KZ Aviation Photography

Komentarz

• wojkij
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 1915

W długim plenerze w którym liczy się każdy gram colorspace'y faktycznie muszą spisywać się świetnie, nad cenami w obliczu powyższej konkurencji lepszej w całej reszcie zastosowań mogli by jednak popracować
            Ostatnio edytowany przez wojkij; 11622.
            www.kwapisz.org

Komentarz

• Kubak82
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 2348

na dluzsze wyjazdy (do hotelu itp.) mozna przeciez zabrac zwyklego laptopa - i wygodniej sie pracuje na wiekszej matrycy i parametry lepsze.. databanki maja byc male i poreczne - jakos nie widze plenerów (np. w krzaczorach) z najmniejszym chocby laptopem ;-) .. MZ to 2 rozne urzadzenia ktore nijak ze soba nie maja konkurowac :-)

natomiast co do ceny to sie zgodze - jest przesadzona ale z drugiej strony konkurencji poza tania chinszczyzna nie ma ??

Komentarz

• Krzychu
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 3611

Zamieszczone przez Kubak82
                natomiast co do ceny to sie zgodze - jest przesadzona ale z drugiej strony konkurencji poza tania chinszczyzna nie ma ??
                Otóż to - Digimate nie jest żadną konkurencją bo coś co w zasadzie nie działa nie może nią być...
                Pozdrowienia,
                KZ
                KZ Aviation Photography

Komentarz

• Kubak82
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 2348

od biedy to ustrojstwo działa (przynajmniej u mnie dzialalo - ani razu nie mialem problemu z transferem, nigdy nic sie nie zepsulo, dane sie nie uszkodzily itp.) ale od kiedy bardziej od spokojnego kopiowania zdjec w wakacyjne wieczory zaczelo mi zalezec na szybkim kopiowaniu w terenie, to transfer 1gb w 7 min i bateria wytrzymujaca max. 2x4gb staly sie powodem mysli iscie sadystycznych wzgledem tego urzadzenia

czasem wczesniej zapelnilem karte niz DM skopiowal chocby czesc poprzedniej (ok 30 min kopiowal 4gb Sandiska Extreme III)

Komentarz

• Kubak82
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 2348

i jeszcze tak na szybko:

8 gb extreme III - szybkosc hyper, bez podgladu, autoweryfikacja - skopiowana w 10min 25s

na jednym ladowaniu moglem skopiowac ok 80gb danych..

Komentarz

• salo333
                      • 2007
                      • 8

Odświeżę lekko wątek. Zakupiłem najnowsze bydle hyperdrive colorspace udma. Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne, 16 GB w 10 min. Po przesiadce z digimate’a aż czuć powiew wiatru od prędkości przewalanych danych na głębsze wywody przyjdzie jeszcze czas po dłuższej eksploatacji w odpowiednich okolicznościach. Moje pytanie demaskuje jednak pierwsze minusy sprzętu. Czy jest gdzieś dostępny nieautoryzowany soft do tego? Najpoważniejszym problemem wydaje mi się aktualnie głośnik. Mimo wyłączenia dźwięków poruszania się po menu, przy włączaniu, wyłączaniu i po zakończonym sukcesem transferze danych z karty rozlega się systemowe biiip. Zdarzają się sytuacje wymagające bycia bezszelestnym i nie wyobrażam sobie posługiwania się tym urządzeniem w takich miejscach… Sprzęt jest na gwarancji więc w grę nie wchodzi odcinanie głośnika na amen
                      Soft jest chyba identyczny w poprzednich wersjach, więc może ktoś znalazł rozwiązanie?

Komentarz

• aqua
                        Uzależniony
                        • 2004
                        • 727

Zamieszczone przez salo333
                        Odświeżę lekko wątek. Zakupiłem najnowsze bydle hyperdrive colorspace udma. Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne, 16 GB w 10 min. Po przesiadce z digimate’a aż czuć powiew wiatru od prędkości przewalanych danych na głębsze wywody przyjdzie jeszcze czas po dłuższej eksploatacji w odpowiednich okolicznościach. Moje pytanie demaskuje jednak pierwsze minusy sprzętu. Czy jest gdzieś dostępny nieautoryzowany soft do tego? Najpoważniejszym problemem wydaje mi się aktualnie głośnik. Mimo wyłączenia dźwięków poruszania się po menu, przy włączaniu, wyłączaniu i po zakończonym sukcesem transferze danych z karty rozlega się systemowe biiip. Zdarzają się sytuacje wymagające bycia bezszelestnym i nie wyobrażam sobie posługiwania się tym urządzeniem w takich miejscach… Sprzęt jest na gwarancji więc w grę nie wchodzi odcinanie głośnika na amen
                        Soft jest chyba identyczny w poprzednich wersjach, więc może ktoś znalazł rozwiązanie?

Zapytaj przedstawiciela moze pomoze?

Komentarz

• Krzychu
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 3611

Mój (Colorspace zwykły) nie wydaje żadnych dźwięków (może jest popsuty ? ;-) ).
                          Napisz do producenta - jeżeli to bug to oni dość często wydają firmware dla nowych modeli - sprawdzałeś czy masz najnowszy ?
                          Pozdrowienia,
                          KZ
                          KZ Aviation Photography

Komentarz

• salo333
                            • 2007
                            • 8

Dzięki za rady. Rzeczywiście wystarczyło zgłosić się do polskiego dystrybutora. Nowy fw likwiduje problem. Po dłuższej zabawie cackiem, postaram się o jakieś sprawozdanie.

Komentarz

• kjoanna
                              Początki nałogu
                              • 2006
                              • 494

Po dłuższej zabawie cackiem, postaram się o jakieś sprawozdanie.
                              Trzymam Cie za slowo

CB

Komentarz

• salo333
                                • 2007
                                • 8

Po krótkiej przerwie wracam z relacją, a raczej z ciążącą odpowiedzialnością za obietnicę recenzji.
                                Ciężko na razie postarać się o okoliczności dla prawdziwego sprawdzianu tego sprzętu, i po kilku tygodniach użytkowania mogę tylko wyrazić zadowolenie z funkcji podstawowych. Zakupiłem tą wersję UDMA z myślą, by wycisnąć jak najwięcej jeśli chodzi o transfer danych i na tym polu sprawuje się znakomicie. Dysponuję kartami cf Sandiska i Preteca o pojemnościach 16 i 32 GB. Przy transferze z tych kart dysk wykorzystuje niemal maksymalne osiągi tych kart, co pozwala na ekstremalnie szybkie (w porównaniu z moim Digimate II) zrzucenie danych. 16 GB z Sandiska extreme III leci w ok. 10 min, z trochę szybszego Preteca 30 GB ok. 17 min. Podczas przerzucania danych na bieżąco widać info o szybkości transferu, czasu pozostałego itp. Po zakończeniu pojawia się napis „finished”. Pisze o tym bo w Digimate takie oczywiste oczywistości wcale nie były takie jasne i pewne rzeczy opierały się na sporej dawce wymuszonego zaufania
                                Nie umiem ocenić wydajności baterii, ale nie zauważyłem żadnych niepokojących objawów w tym temacie. Komunikacja z pecetem przebiega bezproblemowo, raz czy dwa zdarzyła się zawieszka przy próbie przewalenia kilkuset GB, ale niewykluczone że przyczyną był komputer a nie dysk W każdym razie owe zawieszki bez następstw w stylu utrata danych.
                                Nie umiem też zrecenzować całej gamy wodotrysków jakie oferuje Colorspace UDMA, bo kupiłem dysk do zrzucania danych i z marszu ograniczyłem wszystko co mogło by wpływać na szybkość transferu. Przeglądanie zdjęć działa. Dysk radzi sobie z podglądem rawów z 5d markII , więc inne „nowe” modele też chyba widzi. Bezproblemowo działa także file manager, pliki i foldery całkiem sprawnie wędrują tam gdzie się chce.
                                Jeśli coś się urodzi podczas dalszej eksploatacji, na pewno wspomnę.
                                Załączam obrazki, jak to wygląda po włączeniu i jak po zrzuceniu karty 16 GB Sandisk extereme III

Komentarz

Pracuję...