Filtry fotograficzne

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • witkowskipl
    Dopiero zaczyna
    • 2010
    • 16

Pytanko.
    Czy pomarańczowe filtry w filmie to te same filtry w fotografii? Chodzi mi o efekt końcowy, nie ewentualną budowę, gabaryty etc.

W filmie filtr pomarańczowy może np. dać złudzenie, że światło w danej scenie pochodzi tylko i wyłącznie od świec.

W fotografii też efekt jest tak intensywny? Czy jednak są tą dwa rózne filtry. Bo czytam definicje fotografów i stwierdziłem, że stosuje się go w fotografii w innych sytuacjach.
    Canon 50d i działo 50mm 1.8 II

Komentarz

• tomir
      Coś już napisał
      • 2008
      • 55

Panie i Panowie co myślicie o tym filtrze:
      http://allegro.pl/hoya-hmc-uv-c-slim...591293018.html

Nigdzie nie mogę zaleźć żadnego testu, a filtry z tej serii są jakoś podejrzanie tanie. Ktoś go używa?
      Liczy się pomysł.

Komentarz

• Kelpie
        Dopiero zaczyna
        • 2011
        • 28

Flitry szare

Mam pytanie w kwestii filtrów szarych - czy ktoś z Was miał okazję je stosować? Czy efekty przedłużonego czasu ekspozycji w ciągu dnia są na tyle interesujące, żeby zacząć się w to bawić?

Komentarz

• Bangi
          Moderator
          • 2010
          • 5499

Zamieszczone przez Kelpie
          Mam pytanie w kwestii filtrów szarych - czy ktoś z Was miał okazję je stosować? Czy efekty przedłużonego czasu ekspozycji w ciągu dnia są na tyle interesujące, żeby zacząć się w to bawić?
          dopisuję się do pytania Kolegi , nie ma filtra szarego i z tego co wiem to jest on odbry do pokazywania ruchu np. wody, ale czy poza tym do czegoś jeszcze się przydaje?
          SAMOLOTY CB
          SAMOLOTY lotnictwo.net
          SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• Czacha
            fotograf
            • 2004
            • 4868

Do przyciemnienia ekspozycji aby mozna bylo uzyc malych wartosci przyslon gdy chcemy fotografowac na zadanym czasie migawki.
            https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• ulver
              Dopiero zaczyna
              • 2005
              • 29

Zamieszczone przez Kelpie
              zalezy co sie chce osiagnac i co kogo interesuje, jezeli efekt przedłużonego czasu ekspozycji w ciągu dnia dla pokazania np plynacej wody jest dla Ciebie interesujacy to sie baw, jezeli nie to nie, proste, przy filtre ndx2 trzeba wydluzyc ekspozycje o dzialke, ndx8 o trzy, rozmycie wody powiedzmy ok 2 sek, latwo sprawdzic czy akurat przy slonecznym dniu zeby tyle dostac trzeba uzyc 2,4 czy ndx8, a moze i to malo, moim zdaniem mozna sie pobawic

Komentarz

• tomot
                Dopiero zaczyna
                • 2009
                • 41

Witam,
                czy ktoś testował filtry Haida ? Interesuje mnie jak sprawuje się filtr polaryzacyjny. Jedyny test jaki znalazłem to test filtra IR http://greggalang.multiply.com/journ...R_Filter_Test_
                Osobiście mam w domu ND3.0

Komentarz

• brightside
                  • 2011
                  • 3

witam,
                  posiadam canona 350d oraz obiektyw 50mm f/1.8 II. chciałabym zakupić filtr,myślałam o uv firmy hoya. zależny mi na poprawie kontrastu,kolorów w fotografii portretowej. czy możecie mi coś doradzić? chętnie przyjmę także nowe propozycję

Komentarz

• roofman
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 386

Zamieszczone przez brightside
                    witam,
                    posiadam canona 350d oraz obiektyw 50mm f/1.8 II. chciałabym zakupić filtr,myślałam o uv firmy hoya. zależny mi na poprawie kontrastu,kolorów w fotografii portretowej. czy możecie mi coś doradzić? chętnie przyjmę także nowe propozycję
                    Zadaj sobie pytanie: po co Ci filtr UV na ten obiektyw?
                    Soczewka przednia jest schowana głęboko, uszkodzić jej nie uszkodzisz to raz.
                    A dwa to: z moich obserwacji wynika, że im dalej od przedniej soczewki zakręcany filtr tym łatwiej popsuć nim obraz. Zasada ta doskonale się sprawdza akurat w przypadku 50-ki na którą chcesz filtr nakręcić.
                    No chyba że chcesz mieć takie szkiełko z przodu dla 'lansu'...

Komentarz

• brightside
                      • 2011
                      • 3

racja. zauważyłam popsucie obrazu,kiedy przykładałam do szkła filtr o większej średnicy..
                      nie chodzi mi o 'lans',bynajmniej. zależy mi na poprawie kontrastu,kolorów. to co mogę zrobić w takim razie,aby to osiągnąć?

Komentarz

• roofman
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 386

Zamieszczone przez brightside
                        racja. zauważyłam popsucie obrazu,kiedy przykładałam do szkła filtr o większej średnicy..
                        nie chodzi mi o 'lans',bynajmniej. zależy mi na poprawie kontrastu,kolorów. to co mogę zrobić w takim razie,aby to osiągnąć?
                        Unikaj silnego bocznego światła, już chyba lepiej nakręcić dodatkową osłonę przeciwsłoneczną niż filtr w tym przypadku.
                        Żaden filtr nie poprawi obrazu, najwyżej zmniejszy kontrast lokalny (filtr polaryzacyjny) aby wyrównać naświetlenie klatki i zlikwidować odblaski.

Komentarz

• airhead
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 2495

filtr UV nie poprawia kontrastu ani kolorów - przynajmniej na wysokości do 2 tys. metrów
                          może spróbuj filtr polaryzacyjny? można powiedzieć, że generalnie poprawia kolory
                          Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
                          Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• janmar
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 3468

Zamieszczone przez witkowskipl
                            Pytanko.
                            Czy pomarańczowe filtry w filmie to te same filtry w fotografii? Chodzi mi o efekt końcowy, nie ewentualną budowę, gabaryty etc.

W filmie filtr pomarańczowy może np. dać złudzenie, że światło w danej scenie pochodzi tylko i wyłącznie od świec.

W fotografii też efekt jest tak intensywny? Czy jednak są tą dwa rózne filtry. Bo czytam definicje fotografów i stwierdziłem, że stosuje się go w fotografii w innych sytuacjach.
                            witam,

Kolorowe filtry stosowane przy utrwalaniu obrazu mają różne cele.Głównie służyły niegdyś do korekcji temp.barwowej [niezbędne w filmie]Colormeter współczesny np.Seconic C500R, uwzględnia nawet różnice w widzeniu przez ludzkie oko i matryce digital,można go profilować,oraz wyświetla numery filtrów korygujacych temp.barwową do światła białego. itp.oraz do nadania lub usunięcia dominanty barwowej na zdjęciach.Są i inne powody omarańczowy pomagał w łagodzeniu zamgleń,zielonożółty w fotografii B&W poprawiał tonalnośc zieleni.A i jeszcze wspomnieć można że różne materiały [filmy i papiery obecnie matryce] różnie reagują na różne barwy.Tyle w dość bałaganiarskim skrócie,jako że temat to nawet nie rzeka ale ocean [chociaż ocean ma przeciez gdzieś dno]Temat dla profi lub b.zaawansowanych amatorów.Ale zacząć może każdy,bo kazdy kiedyś zaczynał .
                            Podsumowywując to przy pomocy filtrów można osiagnąć każdy założony efekt,ale nie jest to takie proste iszybkie.Oczywiście odbywa się to zawsze kosztem czegoś :sad:.Obecny rozwój sztuki utrwalania swiatłem obrazu stworzył nowe łatweiejsze w uzytku narzedzia które wypierają poprzednie,Korekta Balansu bieli,style,korekcje CMYK,filtry barwne, to wszystko spotykamy wbudowane w body i uruchamiane click-nięciem.Pozdrawiam
                            Ostatnio edytowany przez janmar; 7379.

Komentarz

• brightside
                              • 2011
                              • 3

chciałabym zainwestować w coś odłożone pieniądze a więc polar nie będzie wywoływał zamgleń przy 50-ce?

Komentarz

• Hubert Multana
                                Uzależniony
                                • 2010
                                • 665

Wybierając się w Tatry który zestaw wybralibyście?
                                1. Hitech 0.9 soft
                                2. Hitech 0.9 soft + Hitech Grad Blue soft
                                3. Hitech 0.9 soft + Hitech Grad Tobac soft
                                4. Hitech 0.9 soft + Hitech Grad Blue soft + Hitech Grad Tobac soft
                                5. Hitech 0.6 soft + Hitech 0.9 soft + Hitech 1.2 soft

biorąc pod uwagę to zdjęcie

oraz fakt, że w górach fotografuję główne 50/1.8 na cropie z bardzo małą soczewką 52mm...Proszę o porady
                                Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9

https://www.youtube.com/@HubertMultana

Komentarz

Pracuję...