Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
W fotografii też efekt jest tak intensywny? Czy jednak są tą dwa rózne filtry. Bo czytam definicje fotografów i stwierdziłem, że stosuje się go w fotografii w innych sytuacjach.
Mam pytanie w kwestii filtrów szarych - czy ktoś z Was miał okazję je stosować? Czy efekty przedłużonego czasu ekspozycji w ciągu dnia są na tyle interesujące, żeby zacząć się w to bawić?
Mam pytanie w kwestii filtrów szarych - czy ktoś z Was miał okazję je stosować? Czy efekty przedłużonego czasu ekspozycji w ciągu dnia są na tyle interesujące, żeby zacząć się w to bawić?
dopisuję się do pytania Kolegi , nie ma filtra szarego i z tego co wiem to jest on odbry do pokazywania ruchu np. wody, ale czy poza tym do czegoś jeszcze się przydaje?
zalezy co sie chce osiagnac i co kogo interesuje, jezeli efekt przedłużonego czasu ekspozycji w ciągu dnia dla pokazania np plynacej wody jest dla Ciebie interesujacy to sie baw, jezeli nie to nie, proste, przy filtre ndx2 trzeba wydluzyc ekspozycje o dzialke, ndx8 o trzy, rozmycie wody powiedzmy ok 2 sek, latwo sprawdzic czy akurat przy slonecznym dniu zeby tyle dostac trzeba uzyc 2,4 czy ndx8, a moze i to malo, moim zdaniem mozna sie pobawic
Witam,
czy ktoś testował filtry Haida ? Interesuje mnie jak sprawuje się filtr polaryzacyjny. Jedyny test jaki znalazłem to test filtra IR http://greggalang.multiply.com/journ...R_Filter_Test_
Osobiście mam w domu ND3.0
witam,
posiadam canona 350d oraz obiektyw 50mm f/1.8 II. chciałabym zakupić filtr,myślałam o uv firmy hoya. zależny mi na poprawie kontrastu,kolorów w fotografii portretowej. czy możecie mi coś doradzić? chętnie przyjmę także nowe propozycję
witam,
posiadam canona 350d oraz obiektyw 50mm f/1.8 II. chciałabym zakupić filtr,myślałam o uv firmy hoya. zależny mi na poprawie kontrastu,kolorów w fotografii portretowej. czy możecie mi coś doradzić? chętnie przyjmę także nowe propozycję
Zadaj sobie pytanie: po co Ci filtr UV na ten obiektyw?
Soczewka przednia jest schowana głęboko, uszkodzić jej nie uszkodzisz to raz.
A dwa to: z moich obserwacji wynika, że im dalej od przedniej soczewki zakręcany filtr tym łatwiej popsuć nim obraz. Zasada ta doskonale się sprawdza akurat w przypadku 50-ki na którą chcesz filtr nakręcić.
No chyba że chcesz mieć takie szkiełko z przodu dla 'lansu'...
racja. zauważyłam popsucie obrazu,kiedy przykładałam do szkła filtr o większej średnicy..
nie chodzi mi o 'lans',bynajmniej. zależy mi na poprawie kontrastu,kolorów. to co mogę zrobić w takim razie,aby to osiągnąć?
racja. zauważyłam popsucie obrazu,kiedy przykładałam do szkła filtr o większej średnicy..
nie chodzi mi o 'lans',bynajmniej. zależy mi na poprawie kontrastu,kolorów. to co mogę zrobić w takim razie,aby to osiągnąć?
Unikaj silnego bocznego światła, już chyba lepiej nakręcić dodatkową osłonę przeciwsłoneczną niż filtr w tym przypadku.
Żaden filtr nie poprawi obrazu, najwyżej zmniejszy kontrast lokalny (filtr polaryzacyjny) aby wyrównać naświetlenie klatki i zlikwidować odblaski.
filtr UV nie poprawia kontrastu ani kolorów - przynajmniej na wysokości do 2 tys. metrów
może spróbuj filtr polaryzacyjny? można powiedzieć, że generalnie poprawia kolory
W fotografii też efekt jest tak intensywny? Czy jednak są tą dwa rózne filtry. Bo czytam definicje fotografów i stwierdziłem, że stosuje się go w fotografii w innych sytuacjach.
witam,
Kolorowe filtry stosowane przy utrwalaniu obrazu mają różne cele.Głównie służyły niegdyś do korekcji temp.barwowej [niezbędne w filmie]Colormeter współczesny np.Seconic C500R, uwzględnia nawet różnice w widzeniu przez ludzkie oko i matryce digital,można go profilować,oraz wyświetla numery filtrów korygujacych temp.barwową do światła białego. itp.oraz do nadania lub usunięcia dominanty barwowej na zdjęciach.Są i inne powody omarańczowy pomagał w łagodzeniu zamgleń,zielonożółty w fotografii B&W poprawiał tonalnośc zieleni.A i jeszcze wspomnieć można że różne materiały [filmy i papiery obecnie matryce] różnie reagują na różne barwy.Tyle w dość bałaganiarskim skrócie,jako że temat to nawet nie rzeka ale ocean [chociaż ocean ma przeciez gdzieś dno]Temat dla profi lub b.zaawansowanych amatorów.Ale zacząć może każdy,bo kazdy kiedyś zaczynał .
Podsumowywując to przy pomocy filtrów można osiagnąć każdy założony efekt,ale nie jest to takie proste iszybkie.Oczywiście odbywa się to zawsze kosztem czegoś :sad:.Obecny rozwój sztuki utrwalania swiatłem obrazu stworzył nowe łatweiejsze w uzytku narzedzia które wypierają poprzednie,Korekta Balansu bieli,style,korekcje CMYK,filtry barwne, to wszystko spotykamy wbudowane w body i uruchamiane click-nięciem.Pozdrawiam
Komentarz