Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Szukałem trochę w internecie ale napiszę i tutaj. Sprawdzalem czy istnieje taki temat, jednak nic tego typu tutaj nie znalazlem. Jesli juz gdzies to było opisywane to przepraszam za spam
Wczoraj podczas robienia zdjęć (EOS 400D) wyskoczył mi ładny komunikat w aparacie 'There is a problem with the CF Card. Please replace the CF Card'. Kilka minut wczesniej zaczely sie problemy z zapisem zdjęc. Jedne byly zapsiane blednie, inne wygladaly zuplenie inaczej niz te zrobione przeze mnie.
Wlozylem kartę do drugiego aparatu (350D) i pojawia się podobny problem.
Po wlozeniu do 400D innej karty CF - wszytsko chodzilo jak nalezy.
Dostalem podpowiedz od znajomego zeby zrobic format karty. Nie mialem zadnych wazych zdjęć, więc posluchalem rady i o dziwo pomogło.
Dzisiaj pojawił się identyczny problem. Ten sam komunikat. Z taka roznica, ze na karcie mam zdjęcia na ktorych mi zależy i nie bardzo na rękę jest mi ich utrata. Dlatego wstrzymuje się z formatem..
Pytanie z mojej strony. Problem wynika z wadliwej karty, czy może aparat powoduje ze powstają takie problemy? Karta którą posiadam to Kingston 2GB elite pro.
A drugie... jak odzyskac zdjęcia skoro aparat odpowiada "no image"???:
Szukałem trochę w internecie ale napiszę i tutaj. Sprawdzalem czy istnieje taki temat, jednak nic tego typu tutaj nie znalazlem. Jesli juz gdzies to było opisywane to przepraszam za spam
Wczoraj podczas robienia zdjęć (EOS 400D) wyskoczył mi ładny komunikat w aparacie 'There is a problem with the CF Card. Please replace the CF Card'. Kilka minut wczesniej zaczely sie problemy z zapisem zdjęc. Jedne byly zapsiane blednie, inne wygladaly zuplenie inaczej niz te zrobione przeze mnie.
Wlozylem kartę do drugiego aparatu (350D) i pojawia się podobny problem.
Po wlozeniu do 400D innej karty CF - wszytsko chodzilo jak nalezy.
Dostalem podpowiedz od znajomego zeby zrobic format karty. Nie mialem zadnych wazych zdjęć, więc posluchalem rady i o dziwo pomogło.
Dzisiaj pojawił się identyczny problem. Ten sam komunikat. Z taka roznica, ze na karcie mam zdjęcia na ktorych mi zależy i nie bardzo na rękę jest mi ich utrata. Dlatego wstrzymuje się z formatem..
Pytanie z mojej strony. Problem wynika z wadliwej karty, czy może aparat powoduje ze powstają takie problemy? Karta którą posiadam to Kingston 2GB elite pro.
A drugie... jak odzyskac zdjęcia skoro aparat odpowiada "no image"???:
Z góry dziekuje
Witaj.
Na wstępie pytanie do Ciebie: Jeśli podejrzewałeś że z tą kartą jest "coś nie tak", to czemu robiłeś na niej zdjęcia na których Ci zależało? Tego nie jestem w stanie pojąć.
No ale do rzeczy:
najprawdopodobniej winna jest karta, a jeśli tak, to jesteś kolejnym żywym przykładem dlaczego nie należy kupować kart pamięci firmowanych przez firmę Kingston. Większość problemów z "markowymi" kartami dotyczy właśnie tej firmy. Na pl.rec.foto.cyfrowa był okres gdy pojawiał się wysyp właścicieli tych kart, proszących o ocenę sytuacji i radę jak ratować zdjęcia. Teraz.. pojawiają się nadal takie wiadomości i.. zazwyczaj dotyczą kingstonów. Zdarzają się też przypadki problemów z podrabianymi Sandisk'ami..
Co do odzysku zdjęć - jakieś szanse są, choć zależy od tego, co się na karcie porobiło. Do tego będzie potrzebny soft do odzysku danych. Możesz spróbować znaleźć kogoś, kto jest posiadaczem CF'a Sandiska i dzięki temu ma darmowego RescuePRO. Ew kogoś z innym oprogramowaniem tego typu, inny forumowicze coś Ci poradzą..
Co ponadto:
Moim prywatnym zdaniem, jeśli karta jest na gwarancji, skorzystaj z niej i.. jak dostaniesz nową po wymianie, sprzedaj i kup oryginalnego Sandiska..
Nie posiadam innej karty i musialem tej uzywac. Sadzilem ze po formacie moze sie problem nie powtorzyc.
Kupilem akurat Kingston, bo maam kulku znajomych co uzywaja własnie tych kart i bardzo je chwalą.
Czyli jak rozumiem w gre wchodzi tylko i wylacznie wina karty?
Dzieki za odpowiedz
I tak i nie. To mogłaby być wina aparatu, ale moim zdaniem wina dwóch różnych aparatów, różnego typu (sam piszesz o 350D i 400D) jest mało prawdopodobna. W tej sytuacji prawidłowa praca karty w trzecim aparacie dla mnie wygląda na przypadek, i podejrzewam że po dłuższej chwili też by mogły pojawić się kłopoty. Zakładam że 350 i 400ki mają aktualne firmware.
Co do znajomych - to źli znajomi są :P a poważniej na przyszłość: jeśli Ci kiedykolwiek jakaś karta wytnie taki numer, to traktuj ją jako potencjalnie niepewną. Niekiedy owszem może być to wina oprogramowania komputera czy aparatu, i wtedy format pomoże, ale.. przez pewien czas od takiego zdarzenia kartę należy traktować nieufnie, obserwować, bo jednak w większości przypadków jest to sygnał informujący o uszkodzeniu.
Canon EOS 300D | Canon EF-S 17-85 IS | Manfrotto 479-4B | 234RC | PowerShot A95
tzn... chyba się nie zrozumieliśmy. Mówimy tutaj o dwóch niezaleznych kartach, dwóch roznych firm. prawidlowo działała karta przełozona z 350D do 400D.. czyli ta 'nie moja'.
to wlasnie moja karta - ta o ktorej caly czas mowimy - nie działała w moim jak i kolezanki aparacie. za niedlugo sprawdze na innej 400D i 350D, ktore dzialaja jak najbardziej bez zastrzezen... dla pewnosci pozyzce moze inną kartę i przekonam się po jakims czasie uzytkowania czy to aparat 'psuje' karty.. czy moze to wina tej jednej Kingstona..
Dla mnie sprawa jest oczywista na 99% to wina krty. Do odzyskania zdjęć spróbuj O&O DiskRecovery jest darmowy do domowego użytku, ma pewne ograniczenia chyba do 50 zdjęć za jednym razem ale u mnie się sprawdził.
Niedawno chłopaki z forum poradzili mi Zero Assumption Recovery i sprawdził się znakomicie. Odzyskałam wszystkie zdjęcia. Polecam
P.S. ściągnęłam z netu
słyszałem że czterysetka lubi się wieszać z karatami pewnego typu. byłu one dodawane w promocji do niego bodajże w fotojokerze. ja jade na SanDisk 2x2GB Ultra II i powiem ze komfort pracy przewyzsza jakie kolwiek inne karty!!!
Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.
:wink: Jeśli zależy Ci na zdjęciach, to kupuj karty sprawdzonych firm: np Sandisk, tym bardziej, że ceny nie są aż takie kosmiczne. Na Kingstonie się kiedyś zawiodłem.
Sandisc... Zobaczy się.
Zdjęcia ostatnio udalo mi się odzyskac. Wszytsko pod tym wzgledem już ok.
Teraz tylko odesłać kartę i czekać na nową.
Dzieki za pomoc
Sandisc... Zobaczy się.
Zdjęcia ostatnio udalo mi się odzyskac. Wszytsko pod tym wzgledem już ok.
Teraz tylko odesłać kartę i czekać na nową.
Dzieki za pomoc
A nową, po wymianie sprzedać, i Sandiska, i Sandiska
Canon EOS 300D | Canon EF-S 17-85 IS | Manfrotto 479-4B | 234RC | PowerShot A95
Kupilem akurat Kingston, bo maam kulku znajomych co uzywaja własnie tych kart i bardzo je chwalą.
Kingston to rebranding, może być dobrze, może być źle, nigdy nie wiesz jaka pamięć tam w środku siedzi. Ja, odkąd dwa Kingstony mi padły, używam tylko Sandisków i póki co (odpukać) zero problemów.
cóż... jestem zmuszony odświeżyć temat...
Uszkodzoną kartę odesłałem... w czasie gdy nie miałem własnej - używałem innej karty (pożyczonej) Kingstona. Nie miałem żadnych problemów... Wszystko pięknie i cudownie. Przez okres ok 3 tyg ani jednego błędu. Perfect.
Pewnego pięknego popołudnia zapukał kurier do mych drzwi i jak się okazało przywiózł nową kartę. Sformatowałem ją i na pierwszy rzut oka... wszystko dobrze.
Następnego dnia - "błąd karty CF - wymień kartę"...
Podobnie jak w przypadku wcześniejszej karty, mały formacik w aparacie rozwiązał problem.
Następnego dnia robiąc zdjęcia... karta?/aparat? zepł/a mi 3 zdjęcia.
Komentarz