Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam zastanawiam sie nad zakupem nowego laptopa jako ze mój stary zaliczył już ostatni zgon... i sie nie podniósl i nie ma sensu go naprawiać, ostatnio "bawiłem" sie macbook-iem 2Ghz 2Gb ramu i działanie PS i Aparture było super przynajmniej jak dla mnie, Nie stać mnie nie stety na McbookPro ale nawet w podstawowej wersji dziala dobrze moje pytanie czy ktoś z użytkowników forum używa Apple i jakie ma opinie o sprzecie awaryjność wydajność itp. Oraz czy ktoś ma jakieś propozycje laptopa do ceny 3500zl. nie mam więcej i więcej nie wydam niestety 2Gb...http://www.apple.com/uk/macbook/specs.html
Pozdrawiam.
maciek
Ja uzywam macow od jakis 10 lat i musze przyznac ze w zyciu nie przeszedlbym na windows. Z awaryjnoscia nie mialem zadnych problemow, sprzet chodzi bez restartu i wylaczania (mam MacBook Pro - w macach po prostu go zamykasz jak skonczysz prace) po pare tygodni. Moj potrafi na bateri chodzi kolo 4 godz. Poza tym to sprzet bardzo przyjazny uzytkownikowi, wszystko jest intuicyjne, instalacja programow to czysta przyjemnosc. A z systemem otrzymjesz w zasadzie wszystko co potrzebne do rozpoczecia racy z komp. No jakby Cie tunjeszcze przekonac?
(...) Z awaryjnoscia nie mialem zadnych problemow, sprzet chodzi bez restartu i wylaczania (mam MacBook Pro - w macach po prostu go zamykasz jak skonczysz prace) po pare tygodni. (...)
Wiesz nie żebym odstręczał od zakupu macka (sam nawet się zastanawiam czy sobie takiej zabawki nie sprawić) ale mam kilka kompów działających pod windą i jest tak samo jak piszesz .
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Tylko ze mac dziala nawet jak sie nie znasz na systemie . Spoko, bo zaraz sie zacznie wojna systemowa Ja napisze tylko ze jak mam usiac do peceta to jestem chory bo tam nic nie da sie zrobic tak jak bym chcial. Prosto i latwo - ale wiem ze to wina moich macowych przyzwyczajen
Koniec sciem Apple jakie to maja super proce i jak one to wszystkie intele bija na glowe Kazdy obecny lap z dwurdzeniowym 2GHz procem i 2GB ramu bedzie sobie radzil dobrze z PS.
Zamieszczone przez Riccardo
Tylko ze mac dziala nawet jak sie nie znasz na systemie
A Windows co?
Zamieszczone przez Riccardo
Ja napisze tylko ze jak mam usiac do peceta to jestem chory bo tam nic nie da sie zrobic tak jak bym chcial. Prosto i latwo - ale wiem ze to wina moich macowych przyzwyczajen
To samo mozna napisac w druga strone. To nic nie znaczy. Smiem twierdzic, ze OSX bywa bardziej ograniczony i zmusza do wiekszych kombinacji jak Windows.
No tak, Kuchatek jak zwykle niezawodny . W windowsie jednak wiecej mocy jest zjadane przez obsluge systemu, nie wspominajac ze PS na pc to porazka. A mam porownanie. Ja bym sie na windowsa nie przesiadl. Czy to w pracy czy w domu.
Mac moim zdaniem jest bardzo dobrym wyborem, mam od czasu do czasu możliwośc pracowania na MacBook'u Pro i tam wszystko śmiga bez najmniejszych problemów. Fakt faktem, laptoki chodzące pod Windą często mają te same podzespoły w środku, ale w Mac'u na system nie idzie tak duża częśc mocy tego sprzętu. System jest na tyle dobrze napisany, że wydajnośc jest większa. Nie ma tam zbędnych procesów zajmujących tylko procesor i pamięc.
Sam mam zamiar się przesiąśc na MacBook'a bo Winda już mnie dobija
Przykład: plakat 40000x40000pix na Windzie nie otworzył się, na MacBook'u Pro bez problemu w czasie około 1,5 minuty, a to chyba przemawia jednak za jabłkiem.
5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO
"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"
A ja bym raczej twierdzil, ze to OSX zzera wiecej jak Windows na te wszystkie bajery. Skaczace ikonki, emulacje, animacje i inne takie malo potrzebne elementy To, ktory system ile zzera mocy trzeba by raczej potwierdzic jakimis testami. Mac tez ma u siebie duzo rzeczy, ktore mozna by wywalic.
Nie ma co walczyc. W dzisiejszych czasach wybor sprowadza sie bardziej do upodobania czy koloru obudowy jak rzeczywistej przewagi jednego nad drugim.
Prawda jest taka, że obie platformy sprzętowe i oba systemy są równie dobre. Każda ma swoje plusy i minusy, a wybór konkretnego to po prostu kwestia preferencji, upodobań oraz uwarunkowań środowiskowych użytkownika. Mój ostatni uptime wynióśł ponad 43 dni, podczas których system był naprawdę mocno katowany. Reset zrobiłem tylko dlatego, że zachciało mi się uaktywnić wyjście TV na karcie, poza tym w kolejce czekały zaległe aktualizacje. Mam jednak wrażenie, że w porównaniu wydajności dwóch platform o idenytcznych parametrach, wyjdzie zdecydowanie na korzyść Apple'a. Jednak cenowo zdecydowanie wygra PC. Za te same pieniądze można imho mieć lepszego/szybszego peceta.
A ja bym raczej twierdzil, ze to OSX zzera wiecej jak Windows na te wszystkie bajery. Skaczace ikonki, emulacje, animacje i inne takie malo potrzebne elementy
Nie zebym sie czepial, ale Ty chyba Viśty nie widziales
Jak już mówicie o Mackach, to mam pytanko. Mac OS X i inne produkty Apple (zwłaszcza MacBook Pro) spodobały mi się na tyle, że PC wkrótce trafi do kosza. Ale nie wiem jak to dokładnie jest z tymi matrycami glossy. Podobno dopieszczają one obraz i wygląda on tak, jak powinien. Mają jednak wadę - niesamowicie odbijają światło, jeśli jesteśmy na zewnątrz. Nie wiem czy to prawda, bo nie mam jak wynieść takiego laptopa z iSpota na dwór ;-) Czy glossy jest bardzo uciążliwe? A jeśli tak, to może wziąć matowy wyświetlacz, a do domu jeden z wyświetlaczy Apple (mnie najbardziej pasuje 23 calowy :smile: )
Wszystkie matryce typu 'glossy' (czy jak ich inni producenci zwa) maja szybe przed matryca. Jak w sloncu zadziala taka szybka, pewnie sie domyslasz.
Z tym ze - w sloncu i lapkowa matryca bez szybki bedzie b. malo czytelna. Wiec nie jest to wybor typu: widze/nie widze, ale raczej widze b. slabo/slabo.
EDIT: mam lapa z taka matryca, tez sie tego obawialem - w praniu wyszlo, ze na bezposrednim sloncu z lapem jestem nader rzadko.
Ja tam na swoje glossy (nie, nie w applu ) nie narzekam. Da sie tego uzywac na zewnatrz w poludnie. Ale w sloncu nie siedze bo sie topie, tylko w cieniu Mialem kiedys matowa i gozej ja wspominam jesli chodzi o uzywalnosc w terenie. Ale to calkiem inna generacja.
Oczywiscie poprzez "da sie uzywac" rozumie jakies wyslanie maila czy zrzucenie fot z kart a nie obrabianie
Zamieszczone przez DoMiNiQuE
Nie zebym sie czepial, ale Ty chyba Viśty nie widziales
Przeciez ta vista jest taka gola i wesola, ze to wstyd takie cos wypuszczac w dzisiejszych czasach Linuxy i nawet OSX (tfu, ze ja to przyznaje ) sa lepiej dopracowane jesli chodzi o akcelerowane desktopy i to jak to przeklada sie na uzywalnosc.
Swoja droga Linuxiarze i Apple kopiuja od siebie ostatnio wzajemnie dosyc sporo w tym temacie
Komentarz