Jaki komputer?

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Misiaque
    Początki nałogu
    • 2007
    • 392

Zamieszczone przez Tom01
    żadna firma składająca w Polsce, nie dysponuje technicznymi możliwosciami oceny tego co kupują, montoują i sprzedają. Przypadkowość to nie jest kryterium budujące jakość.
    Akurat w Polsce są produkowane komputery dla liczących się marek, więc te firmy "składają w Polsce".

Komentarz

• energia_ki
      Początki nałogu
      • 2007
      • 291

bylam dzis w Komputroniku, zglosilam, ze chcę komputer skonfigurowany pod obrobke zdjec, dwurdzeniowy z dwoma dyskami: maly raptor i cos wiekszego na archiwum [nie pamietam, czyj to pomysł i czy padł w tym wątku, czy w watku o komputerze za 7 tys - więc przepraszam, że nie podam tu credits], zaproponowano mi taka konfiguracje:

Intel Core 2 Duo E6600 240 GHz (S775) BOX 867 zl
      Asus P5B Intel P965 381 zl
      Kingston DDR2 2x1GB 667 MHz CL5 283 zl
      WD Raptor 36.7 GB Serial ATA (16MB) 399 zl
      WD Caviar RE 320 GB 16 MB cache SATA-II 348 zl
      Pioneer DVD+/-RW DVR-112D 125 zl
      Radeon X1600 Pro Asus Silent 256MB TV&DVI BOX 279 zl
      Chieftec BH-02B-SL - 400 W 377 zl

wychodzi 3059 zl
      [plus oczywiscie bzdety typu myszka, klawiatura]
      zaproponowano mi tez dodatkowe wiatraczki po kilkanascie zeta,
      nie wiem tylko, czy to nie bedzie za bardzo wyło?

jatzzek - dzieki za namiar na znak, zajrzalam na ich strone, maja komponenty taniej niz komputronik - good news

canis lupus - mam podobne watpliwosci co do karty, w komputroniku b. mi dzis zachwalano karty do gier, ktore daja 'bardzo zywe kolory', to mnie troche zaniepokoilo, przypomnialam, ze to do fotografii, wtedy powiedziano o matroxie, ale w ktorym sklepie skladajacym komputery dostane starego matroxa? podejrzewam, ze w zadnym

Tom01 - jeszcze wczoraj byłam przekonana do komputera markowego vel gotowca, ale idea układania indywidualnego zestawu oraz potem ewentualnego dodawania dalszych komponentow zaczela do mnie przemawiac

Komentarz

• Jarooo
        Coś już napisał
        • 2007
        • 84

Zamieszczone przez Tom01
        A skąd wiesz które komponenty są dobre? Przecież nie kupisz takiej samej płyty jak jest w Dellu, bo to ani ATX, ani nie ma w handlu. Wnioskujesz z metody prób i błędów, czy po ilosci potworów na pudełku? Wybacz, ale żadna firma składająca w Polsce, nie dysponuje technicznymi możliwosciami oceny tego co kupują, montoują i sprzedają. Przypadkowość to nie jest kryterium budujące jakość.
        Wybacz, ale nie biorę tego z sufitu tylko z doświadczenia i to po obu "stronach barykady".
        Od 15 lat bawię się w doradzanie i składanie kompów (hobby) - po prostu "siedzę" w tym głęboko (lubię). Od 13 lat pracuję w firmie (PKO BP) z tradycjami jeśli chodzi o zabawy w markowy (za niebotyczną kasę) sprzęt od IBM, przez Della do obecnie HP. Co jedynie ważnego i szybkiego w tych "konfiguracjach" to serwis (za który i tak płaci się kasę ogromną). Po prostu są to dostawcy/producenci korporacyjni. Kontrakt na duże ilości (tysiące sztuk) w praktycznie jednej bądź dwóch konfiguracjach za naprawdę niemałe pieniądze. Awaryjność tego sprzętu jest bardzo duża, niestety.
        Lepiej jest dobrać sobie konfig ze sprawdzonych komponentów uznanych producentów. Zawsze kieruję się zasadą, że jeżeli składam kompa to tylko ze sprawdzonych części (najczęściej przeze mnie samego). Jak spojrzysz w tabelkę przeze mnie załączoną to 70% części posiadam bądź posiadałem w swoim bądź "administrowanym" przeze mnie kompie (teść, tata, szwagier, koledzy).
        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
        Zamieszczone przez energia_ki
        bylam dzis w Komputroniku, zglosilam, ze chcę komputer skonfigurowany pod obrobke zdjec, dwurdzeniowy z dwoma dyskami: maly raptor i cos wiekszego na archiwum [nie pamietam, czyj to pomysł i czy padł w tym wątku, czy w watku o komputerze za 7 tys - więc przepraszam, że nie podam tu credits], zaproponowano mi taka konfiguracje:

wychodzi 3059 zl
        [plus oczywiscie bzdety typu myszka, klawiatura]
        zaproponowano mi tez dodatkowe wiatraczki po kilkanascie zeta,
        nie wiem tylko, czy to nie bedzie za bardzo wyło?
        Brawo energia_ki o to chodziło... Bardzo doby wybór jeszcze tylko dobry monitor i czekamy na zdjęcia.
        Pozdrawiam
        Ostatnio edytowany przez Jarooo; 9830. Powód: Automerged Doublepost
        EOS 50D|EF24-105/4LIS|Velbon

Komentarz

• Elmarqo
          Bywalec
          • 2007
          • 245

Bardzo przyzwoita konfiguracja na bardzo dobrych podzespołach. Będziesz zadowolona

...jeszcze wczoraj byłam przekonana do komputera markowego vel gotowca, ale idea układania indywidualnego zestawu oraz potem ewentualnego dodawania dalszych komponentow zaczela do mnie przemawiac
          męska decyzja Enegia_ki
          mareksliwinski.pl

Komentarz

• tmaciak
            Uzależniony
            • 2006
            • 610

jeszcze wczoraj byłam przekonana do komputera markowego vel gotowca, ale idea układania indywidualnego zestawu oraz potem ewentualnego dodawania dalszych komponentow zaczela do mnie przemawiac
            Tylko uważaj, bo to wciąga zacznie się: nowy wiatraczek, nowy dysk, nowa myszka itp.
            Pozdrawiam, Tomek
            Canon S-120PC II

Komentarz

• czajna
              Początki nałogu
              • 2005
              • 401

Ja bym wziął to co sam Ci podałem wcześniej chociaż tak konfiguracja bardzo ok i dobrze że dowalili Ci Raptora.
              Ja bym jedynie wymienił płyte na Abit AB9 PRO Intel P965 LGA775 477 zł w techplanet.pl, pamięć na Patriot 2GB (2x1GB) DDR2-800 LLK 460zł arche.net.pl - allegro, i ten zasilacz na mocniejszy Be Quiet! Straight Power BQT E5 Dual Rail - 500W 359 zł shisoARTS - allegro...
              Reszta może zostać

Komentarz

• Tom01
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 2600

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                Po prostu nie jest prawdziwą teza jakoby składak był do d...., a markowy super.
                Najczęściej własnie tak jest. Nie popełnię wielkiego błędu, jeśli założę że ponad 80%. Jak pisałem wcześniej składać można, ale to nie jest wcale proste. Większość komponentów na rynku to niskobudżetowe badziewie. To tego "składacze" często bez podstawowego wykształcenia w tym kierunku i zerowy dostęp do urządzeń pomiarowych czy testowych. Dla wielu multimer to najczesciej abstrakcja. Komputer złożony z takich elementów będzie działał, ale cudem niezawodnosci i pewności działania nie będzie nigdy. To nie gdybanie ani filozowia a praktyka. Wiedza wynikająca z hobby, zainteresowań, skladania "kompów" dla kumpli nie ma merytorycznych podstaw do dyskusji. To co dla części piszących peany na temat składaków, jest fascynującym liźnięciem high-endowej techniki, dla innych jest nudną profesją. Naprawdę, szkoda mi następnych nieświadomych użytkowników, wpychanych na minę przez grono rozentuzjazmowanych hobbystów.
                Zamieszczone przez Misiaque
                Akurat w Polsce są produkowane komputery dla liczących się marek, więc te firmy "składają w Polsce".
                Sprostowanie. Montownia to nie "składakownia".
                Ostatnio edytowany przez Tom01; 9315. Powód: Automerged Doublepost
                Masz problem z kolorem, wal śmiało!
                e-mail: [email protected]

Komentarz

• Jarooo
                  Coś już napisał
                  • 2007
                  • 84

Zamieszczone przez Tom01
                  ...Wiedza wynikająca z hobby, zainteresowań, skladania "kompów" dla kumpli nie ma merytorycznych podstaw do dyskusji. To co dla części piszących peany na temat składaków, jest fascynującym liźnięciem high-endowej techniki, dla innych jest nudną profesją.
                  Przyjacielu - to ja zadam Ci takie pytanie. Co robisz na tym forum pełnym dyskusji (nie wiem czy mających czy nie merytoryczne podstawy) prowadzonych przez amatorów hobbystów? Czyżbyś był foto profi lekko znudzonym własną profesją, siedzącym przy klawiaturze i pouczającym biednych amatorów zagubionych we własnej niewiedzy?
                  Tom01... zastanów się co pleciesz.
                  Zamieszczone przez Tom01
                  Naprawdę, szkoda mi następnych nieświadomych użytkowników, wpychanych na minę przez grono rozentuzjazmowanych hobbystów.
                  Napisz do kogo wysłałbyś energia_ki do jakiej profesjonalnej firmy sprzedającej profesjonalne komputery? Co byś jej poradził? Jakiś sprawdzony przez Ciebie model.... nieee... bez sensu po prostu firmę wskaż.
                  Ostatnio edytowany przez Jarooo; 9830. Powód: Automerged Doublepost
                  EOS 50D|EF24-105/4LIS|Velbon

Komentarz

• Kolekcjoner
                    Obertroll
                    • 2006
                    • 18793

Zamieszczone przez Tom01
                    Najczęściej własnie tak jest. (...)
                    Wiesz tylko cały czas operujesz ogólnikami. Nie podałeś żadnych danych na poparcie swoich wątpliwych tez. A i jeszcze jedno nie składam komputerów zarobkowo ani dla hobby źle trafiłeś jeśli te swoje wycieczki osobiste kierujesz do mnie.
                    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                    Kapitan Wagner

Komentarz

• Nortberg
                      Dopiero zaczyna
                      • 2006
                      • 35

Zamieszczone przez RafalR
                      Tak ale Dell itp. testuje komponenty i dobiera optymalnie, żeby dobrze współpracowały w danej konfiguracji. Duże firmy jak Dell mają przecież laboratoria.
                      W moim Delu tak byly wytestowane komponenty ze raz wymienili plyte glowna, potem 2 x wyswietlacz no i chyba klawiature ze 4 razy :-)

A wstacjonarnym delu kondensatory spuchly, chociaz tego ostatniego della co go z firmy mialem to nawet nic mu nie bylo, nawet nie znalazl sie na liscie z wybuchajacymi bateriami :-)

Komentarz

• franker
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 305

tmaciak,DoMiNiQuE - obiecuję, że nie wykluczę Maca z góry
                        i że rozważę

scream, zielony, czajna - dzięki za konkretne parametry i podanie cen

kolekcjoner - dzieki za krótki i jasny wykład!
                        czytałam ten 15-stronicowy wątek o komputerze do zdjęć i tam było tej wiedzy aż za dużo, więc dobrze, że tu mam rzeczowe streszczenie najwazniejszych rzeczy
                        widać, ze umiesz rozmawiać z kobietami

franker - dzięki za link, zajrzałam na stronę, na pewno do nich zadzwonie

MaciekCi - już widzę, jak podkręcam procesor...
                        a w temat zagłębiać się nie będę, bo nie chcę być komputerowcem,
                        tylko jak najlepszym fotografem, nie starczy czasu na wszystko,
                        life is short

Elmarqo - dzieki za link, a co do moich znajomych - to beznadziejni humaniści :wink:
                        nic sensownego nie potrafią powiedziec - w kwestii komputerow oczywiscie :smile:

Jaroo - dziękuję za udział

Elmarqo, co do wersji dla studentów zgodze sie z Vitezem - nie mogę ryzykować jakimś niepewnym PSem, bo, jak pisałam, to jest inwestycja, to ma na siebie zarobić [dobrze by bylo, bo nie wiem, jak sie inaczej wypłacę...]

dzięki za wszystkie rady, chyba mnie przekonaliście do idei złożenia kompa od podstaw, chociaż z lekka mnie to przeraża - ja po prostu chciałam wejść do sklepu, kupić kompa, wrócić do domu, podłączyć, oprogramować i zająć sie zdjęciami!
                        a tu się okazuje, że nie ma lekko...

jestem wzruszony;]

Komentarz

• energia_ki
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 291

Zamieszczone przez Elmarqo
                          męska decyzja Enegia_ki
                          dzieki za uznanie [poczulam sie, jakbym dostala medal ]

Zamieszczone przez tmaciak
                          Tylko uważaj, bo to wciąga zacznie się: nowy wiatraczek, nowy dysk, nowa myszka itp.
                          tego sie wlasnie obawiam :wink:
                          moze myszki najmniej :wink:

Zamieszczone przez czajna
                          Ja bym wziął to co sam Ci podałem wcześniej
                          pamietam o tamtym zestawie, nie wyrzucam niczyich rad do kosza, po prostu poszlam pogadac do sklepu i pokazalam tu, co mi zaproponowano
                          potrzebuje paru dni na rozeznanie sie w cenach i specyfikacji sprzetu, bo to dla mnie zupelnie nowy temat, wiec dobrze, zebym miala porownanie z kilku zrodel

Zamieszczone przez czajna
                          Ja bym jedynie wymienił płyte na Abit AB9 PRO Intel P965 LGA775 477 zł w techplanet.pl, pamięć na Patriot 2GB (2x1GB) DDR2-800 LLK 460zł arche.net.pl - allegro, i ten zasilacz na mocniejszy Be Quiet! Straight Power BQT E5 Dual Rail - 500W 359 zł shisoARTS - allegro...
                          Reszta może zostać
                          niestety, w moim przypadku tak sie nie da, nie mam nikogo, kto by mi to zlozyl - wiem, bo najpierw rozpuścilam wici po znajomych i żaden spec sie nie znalazł - gdyby było inaczej, nie zawracałabym Wam głowy
                          tak wiec jestem skazana na zakup w jednym sklepie, gdzie mi to zloza, przetestuja i dadza gwarancje, że dziala

mozesz wyjaśnić, czemu mocniejszy zasilacz?
                          i czy to "Be Quiet!" w nazwie naprawdę oznacza cichszą pracę?

Tom01 - chcialam zadac pytanie, które Jarooo właściwie zadał juz za mnie - jaki komputer markowy byś polecił do obróbki zdjęć?
                          ja naprawdę uczciwie rozważam wszystkie możliwości [składak/gotowiec/mac], wiec będę wdzięczna za podanie konkretnych modeli [tak, jak konkretnie umiałeś doradzic przy monitorach]

Zamieszczone przez franker
                          jestem wzruszony;]
                          wyślę Ci chusteczke na PW :wink:

Komentarz

• tmaciak
                            Uzależniony
                            • 2006
                            • 610

chcialam zadac pytanie, które Jarooo właściwie zadał juz za mnie - jaki komputer markowy byś polecił do obróbki zdjęć?
                            W Polsce jest trochę bida pod tym względem, bo "wielcy" (Dell, HP itp.) oferują raczej jedynie linie biurowe.

Jak więc jednak decydujesz się składać, to IMHO Komputronik to dobra firma, a przynajmniej ja tam kupuję.

Jeśli zaś chodzi o zestaw, który zaproponowali to jeśli porównasz wątek o komputerze do 7 tys. to zobaczysz, że to prawie to samo, tylko w wersji "przyoszczędzonej"

A, żeby nie było Proponowałem Appla, bo to dobry komputer by był, jak nie lubisz grzebać w "bebechach", ale osobiście, to aktualny swój sam złożyłem i pewnie następny też sobie złożę, po pograć lubię, a to wymusza zmiany w konfiguracji co pewien czas
                            Ostatnio edytowany przez tmaciak; 7338. Powód: Literówka...
                            Pozdrawiam, Tomek
                            Canon S-120PC II

Komentarz

• krzysp
                              Bywalec
                              • 2006
                              • 133

No to i ja wtrącę swoje trzy grosze.
                              A co powiecie na wykorzystanie procesora Intel Core2 Duo E4300 1.8GHz (S775) BOX w porządnej płycie np. Asus serii P5B.
                              Podobno to cudo daje się podkręcić w okolicach 3GHz z niewielkim wzrostem temperatury procesora. Było o tym w różnych mediach.
                              Wystarczy spojrzeć na opinie ludzi: http://www.komputronik.pl/Procesory/...elny,id,35630/

Ja też stoję przed takim dylematem: jaki komp wybrać. W chwili obecnej ważniejsze jest posiadanie legalnego PS CS2 lub CS3. Bez tego to i procesor 4 rdzeniowy nie pomoże w obróbce zdjęć.
                              Pozdrawiam.
                              link do stronki mojej żonki - cena jaką zapłaciłem za zgodę na zakup 17-40 L Potem już poszło bez "szantażu": 30d i 17-40 dla niej a dla mnie 5d i 24-105. Transakcja wiązana.

Komentarz

• jatzzek
                                Początki nałogu
                                • 2006
                                • 355

Ja mam wlasnie taki zestaw: C2D E4300 [email protected] na plycie Asus P5B-E Plus (wybralem Plus z tego wzgledu, ze jest wykonana z lepszych komponentow <podobnie jak drozsza Deluxe>, np. wszystkie kondensatory sa ceramiczne i przede wszystkim ma mostek ICH8R <bez R sa gorsze>... ale nie martw sie energia_ki, to wszystko powiedziano mi w ZNAKu - nie musisz tego sama wiedziec). Wzialem pamieci Patriot DDR2 2x1024MB 800MHz@1000MHz z obnizonymi timingami (wersja LLK). Dodatkowo na procesor wentylator Scythe Infinity, 3 ciche wiatraki zasysajace chlodne powietrze (90mm) i jeden cichy wiatrak wyrzucajacy cieple powietrze (120mm). Wszystkie wiatraki skrecone regulatorami (wewnatrz obudowy) na minimalne predkosci obrotowe. Wazne aby mowic w sklepie ze kazdy komponent ma byc cichy. Aby byla dobra cyrkulacja powietrza, zeby zmiescil sie ogromny radiator wentylatora Scythe Infinity oraz ze wzgledu na solidnosc wykonania i mozliwosci rozbudowy wybralem obudowe Chieftec LBX 02B. Zasilacz Be Quiet E5-400W (jest naprawde cichy ale moze lepiej wziac 500W...doradca powiedzial mi ze jesli nie biore jakiejs wypasionej karty grafiki, to nie musze przeplacac za 500W...najwiecej mocy z zasilacza pobieraja super szybkie karty grafiki, a ja takiej nie mam, wiec stwierdzilem, ze wystarczy mi 400W). Wnetrze obudowy wylozone calkowicie mata Be Quiet. Mimo istnienia tych mat (moga magazynowac w sobie troche ciepla) nieobciazony procesor wskazuje 37 stopni a plyta 39 stopni (juz po podkreceniu). W 100% obciazony procesor wskazuje 50 stopni a plyta 45 stopni. Nie mam zadnych specjalnych rozwiazan chlodzacych. Jest CICHO!

Podkrecilem swoj procesor (1.8GHz->3.0GHz) i pamieci (800MHz->1000MHz) uzywajac nastepujacych ustawien:

Sekcja JumperFree Configuration:
                                CPU Frequency: 333 MHz
                                Memory voltage: 2.25V
                                reszta na AUTO

Sekcja CPU configuration:
                                Modify Ratio Support: Enabled
                                Ratio CMOS Setting: 9
                                CPU TM Function: Enabled

Sekcja Chipset -> North Bride Configuration:
                                Configure DRAM Timing by SPD: Disabled (na Enabled niestabilna praca)
                                DRAM CAS# Latency: 5
                                DRAM RAS# to CAS# Delay: 5
                                DRAM RAS# Precharge: 5
                                DRAM RAS# Activate to Precharge: 15
                                DRAM Write Recovery Time: 6
                                DRAM TRFC: 42
                                DRAM TRRD: 10
                                Rank Write to Read Delay: 10
                                Read to Precharge Delay: 10
                                Write to Precharge Delay: 11

Probowalem wielu innych ustawien i to jest jedyna stabilna konfiguracja, przy ktorej pamieci pracuja na 1000MHz. Oczywiscie wszystko robisz na wlasna odpowiedzialnosc
                                Ostatnio edytowany przez jatzzek; 5021.
                                why waste your time looking for proof?
                                what if the answer is never the truth?

Komentarz

Pracuję...