Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
zamierzam zainwestować w PS CS3 i nowy komputer [PC],
raczej "gotowiec" niż składak, przeznaczony wyłącznie do obróbki zdjęć
- czy możecie coś polecić?
na co trzeba zwrocić uwage, jeśli komputer ma optymalnie działać z najnowszym PSem?
oprogramowanie - lepsza do nowego PS będzie Vista czy XP?
monitor - jest świetny wątek o monitorach, więc tu tę kwestię pomińmy
kwota - pieniądze na inwestycję będą pożyczane, więc wolałabym nie szaleć za bardzo, powiedzmy, że poruszamy się w przedziale od 3000 do 5500 zł
Ostatnio edytowany przez energia_ki; 9971.
Powód: zmienilam tytyl watku - oryginalnie 'Jaki komputer [nie skladak] pod PS CS3?' - bo zrobił się wątek o złożeniu komputera
Jak nie chcesz składać sprzętu to kup iMaca, niestety wychodzi trochę więcej niż twój pułap, ale przecież możesz wziąć na raty lub w leasing...
wiedzialam, ze ktos to napisze, ale faktycznie stawialam na DoMiNiQuE
obawiam się, że Mac odpada, naprawde nie moge sobie kręcić finansowego sznura na szyję, jeszcze bedę kupować PSa i monitor, i 70-200... a wszystko trzeba będzie spłacić, life is tough
Jak DoMiNiQuE napisał, z monitorem może się wstrzymać, więc w sumie się prawie wyrobisz, 20" iMac z 2 GB RAM i dyskiem powiększonym do 500 GB kosztuje ~7800 brutto teraz.
Nie słyszałem by jakiś "producent" produkował PC - wszyscy składają .Pan Zenek ,Pan Bronek ,NTT, Optimus i inne marki nic nie produkują tylko składają z elementów produkowanych przez inne firmy. Zamawiają obudowy ze swoimi znaczkami (lub naklejają) a do środka pakują klamorstwo jak leci. Pewna firma o nazwie na "0" "produkowała komputer o "młodej" nazwie i zdarzało się że na półce stały trzy sztuki i każdy co innego miał w środku. Składając samemu dobierzesz optymalnie to co potrzeba i wybierzesz najlepszych producentów i na pewno zostanie coś w kieszeni lub dodatkowy HDD.
Ernest Hemingway i Irvin Penn:
Hemingway: Wspaniałe zdjęcia. Jakiego aparatu używasz?
Penn: Wspaniała historia. Jakiej maszyny do pisania używasz?
Składając samemu dobierzesz optymalnie to co potrzeba i wybierzesz najlepszych producentów i na pewno zostanie coś w kieszeni lub dodatkowy HDD.
Zakładając, że się w tym siedzi i się chce w to bawić to zapewne tak. Problem polega na tym, że w tym wypadku niekoniecznie i dlatego moja rada była taka a nie inna
Przede wszystkim znaleźć trzeba porządny sklep komputerowy, żeby przy dobieraniu podzespołów naprawde wiedzieli co robią ;-)
Nie jestem informatykiem i ciężko mi coś polecić, ale używam PS CS 3 na swoim, nie tak dawno kupionym sprzęcie i śmiga bez problemu. Podaję paramentry, żebyś miał(a) punkt odniesienia.
Razem z nagrywarą DVD wyszło ok 1800 zł, a kupowałem we wrześniu tamtego roku. Teraz ceny jeszcze spadły, więc sądzę ,że w 3000 razem z monitorem zmieścisz się spokojnie. A naprawdę sprzęt jak na moje wymagania jest świetny. Nie zamula nawet przy wielu jednoczesnie otwartych programach.
Mi kumpel ostatnio próbował coś doradzić i powiedział tak:
za 2000 PLN można mieć cacy sprzęt (sama skrzynka oczywiście).
Oparł to na: 2GB RAMu, 320GB dysk (16MB cache), procek Athlon X2 4600.
Teraz zauważyłem, że nie wspomniał nic o płycie :grin:
Energia_ki poszukaj wśród znajomych kogoś kto się dobrze orientuje w komponentach. Wyjdzie i tanio i dobrze. Ważne żeby miał dużo Ram-u (może być 2 Giga ale 1 na początek wystarczy) i pojemny dysk - najlepiej dwa. Bardzo ważna jest też płyta główna - tu nie opłaca się oszczędzać. Karta graficzna może być jakakolwiek - tu nie ma sensu inwestować. Warto też zwrócić uwagę na zasilacz - najlepiej w ogóle kupić jakąś porządną firmową obudowę bez bajerów np. chieftec, enlight. Do tego jak najcichsze wiatraki. Co do systemu to póki co raczej XP SP2 - mniej obciąża, bardziej sprawdzone.
IMO taki dobrze przemyślany składak będzie dużo lepiej dostosowany do Twoich potrzeb niż gotowy tzw. fabryczny zestaw. "Gotowce" jak je nazywasz cechuje na ogół wyposażenie w często nieistotne z Twojego punktu widzenia elemnty, za to producenci oszczędzają często na najważniejszym - płycie głównej, zasilaczu itd.
Takiego składaka można spokojnie obecnie złożyć (puszkę) za 3kzł . Wg. mnie największą zaletą PC-tów jest właśnie to, że można je niemal dowolnie konfigurować. Jak z tego rezygnujesz to zdecydowanie lepiej jest wziąć Mac'a.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
ja bardzo polecam firmę : http://www.nicat.com.pl/
wystarczy do nich napisać firmę mają w W-wie(Praga)
Ostatnio kupiłem 2 kompa od nich i wszystko działa idealnie.
Oni oczywiście dają gwarancje, ale nie była potrzebna. Ceny takie jak w sklepach internetowych, czyli dobre.
Masz składaka ale złożonego, czyli z gwarancją i wszystkim i przy tym jaka cena!!
aaa... jeszcze 1 oni na co dzień robią jakieś większe roboty np. przetargi do Ambasady USA itp. więc są konkretni!
Tu można znaleźć wiele informacji. Core2Duo mają to do siebie, że bez problemu można je podkręcić na 3.0GHz i więcej, bez jakiegoś super chłodzenia, a wtedy mamy już demona prędkości. Jednak możliwość podkręcenia C2D zależy od płyty głównej... Polecam Asusa (najlepiej Strikera...)
Gdyby ktoś się chciał coś więcej dowiedzieć na temat sprzętu czy jakiejś rady to zapraszam na powyższe linki.
Mój zestaw :
Core2Duo 2,13 wykręcony na 3.5Ghz
Chłodzenie wodne
Asus Striker
2x1GB Patriot LLK (polecam te pamięci )
GF 7900GTX
Co do samej grafiki już aktualnie polecałbym albo 7900 albo 8600/8800 ( 8xxx mają DirectX 10 ).
Nie słyszałem by jakiś "producent" produkował PC - wszyscy składają.
Maki tez sa skladane z popularnych gratow, wiec co za roznica? To juz nie te czasy, kiedy w Makach obliczaly Motki 68xxx - teraz w maku siedzi C2D, pamiec DDR2 czy np. grafika Radeon tak samo, jak w pierwszym lepszym blaszaku.
Komentarz