Zamieszczone przez muflon
DataBank vs. karty...
Zwiń
X
-
Ja też o tym myślałem
Jeśli więc zgodzimy się co do tego, że taki adapter bezproblemowo obsługuje kartę sieciową CF 10/100 M na pełnej prędkości, to nie widzę powodu aby miał ograniczać transfer dla kart pamięci typu flash! Jeśli się jednak mylę
to w którym miejscu?
-
Niezbyt rozumiem do czego zmierzasz... Również nie widzę powodu, co nie zmienia faktu że tak jest.Zamieszczone przez Jurek PliethJa też o tym myślałem
Jeśli więc zgodzimy się co do tego, że taki adapter bezproblemowo obsługuje kartę sieciową CF 10/100 M na pełnej prędkości, to nie widzę powodu aby miał ograniczać transfer dla kart pamięci typu flash! Jeśli się jednak mylę
to w którym miejscu?
Mylisz się prawdopodobnie jedynie w tym miejscu, że sam takiego adaptera nie masz i, nie spróbowawszy, wyciągasz stuprocentowe wnioski.Komentarz
-
Hmmm, zaglądam do torby i widzę, że jeszcze nikt mi go nie buchnął :wink: W domu powinienem mieć jeszcze 2 albo 3 inne. A używam je od dobrych kilku lat (epoka palmtopa Psion 5MX), więc wcale nie wykluczone, że wcześniej niż Ty sam.Zamieszczone przez muflonMylisz się prawdopodobnie jedynie w tym miejscu, że sam takiego adaptera nie masz i, nie spróbowawszy, wyciągasz stuprocentowe wnioski.
Wymieniając te uprzejmości odchodzimy jednak od sedna sprawy. Problem techniczny, który postawiłem jest taki: dlaczego adapter CF<=>PCMCIA spowalnia transfer dla kart pamięci typu flash, skoro nie spowalnia np. dla kart sieciowych? I czy to w ogóle jest prawdą? Ja nie potrafię tego uzasadnić i widzę, że Ty również, bo Cię nerwy ponoszą
Może jednak znajdzie się ktoś kompetentny, kto będzie potrafił to udowodnić?
Komentarz
-
AFAIR, to taki adapter CF dla PCMCIA jest po prostu sygnałowym interfejsem ATA<->PCMCIA. Stąd jego gówniana wydajność. Poza tym nie rozumiem - co masz na myśli pisząc iż masz adapter CF<->PCMCIA i wkładasz w niego kartę sieciową?!Zamieszczone przez Jurek PliethMoże jednak znajdzie się ktoś kompetentny, kto będzie potrafił to udowodnić?Komentarz
-
Super, mój błąd. Zatem, czy mógłbyś włożyć kartę pamięci w czytnik, czytnik w laptopa i zmierzyć szybkość kopiowania?Zamieszczone przez Jurek PliethHmmm, zaglądam do torby i widzę, że jeszcze nikt mi go nie buchnął :wink:Zamieszczone przez muflonMylisz się prawdopodobnie jedynie w tym miejscu, że sam takiego adaptera nie masz i, nie spróbowawszy, wyciągasz stuprocentowe wnioski.
Podając wyniki, nie zapomnij o warunkach (maszyna/typ slotu pcmcia/system).
Z ciekawości pytam: czyli masz adapter CF<=>PCMCIA, w który wkładasz kartę sieciową formatu CF, a całość wkładasz w PCMCIA w laptopie?Zamieszczone przez Jurek PliethProblem techniczny, który postawiłem jest taki: dlaczego adapter CF<=>PCMCIA spowalnia transfer dla kart pamięci typu flash, skoro nie spowalnia np. dla kart sieciowych?
(to jest niby możliwe - wiem, że są sieciówki na CF do palmów, ale hmm.. powiedzmy, że to trochę "walenie młotka za pomocą kotka"
)
Ale poza tym, to już napisałem ze dwa razy
Napiszę raz kolejny: nie wiem. Dla mnie to również dziwne (i odpowiedź Przemka powyżej niczego nie zmienia, bo jeśli to rzeczywiście przejściówka "drut-to-drut", to tym bardziej nie powinno zwalniać, przynajmniej w slocie zgodnym z Cardbus).
Zaraz, to w końcu próbowałeś, czy nie?Zamieszczone przez Jurek PliethI czy to w ogóle jest prawdą?
Jak to się ma do pierwszego akapitu?
Komentarz
-
No bo z czasów gdy posiadałem różne, różniste palmtopy mające złącze CF, pozostały mi różne różniste karty CF. Między innymi sieciowe. Np. teraz stukam do Ciebie w sieci WLAN mając wetkniętą radiową sieciówkę właśnie na CF poprzez adapter CF<=>PCMCIAZamieszczone przez salPoza tym nie rozumiem - co masz na myśli pisząc iż masz adapter CF<->PCMCIA i wkładasz w niego kartę sieciową?!
[ Dodano: 06-10-2004 ]
Nie wiem czemu tak uważasz? Mam również karty radiowe formatu PCMCIA, ale według mojego subiektywnego odczucia pracują one gorzej niż ta na CF'ie. Poza tym łażę z tym swoim Vaio tu i ówdzie i wówczas muszę tą kartę wyjąć, bo całość nie mieści mi się do torby (a dokładniej torebki :wink: ). Trochę obawiam się o trwałośc złącza PCMCIA przy tak częstym z niego korzystaniu. A tak adapter mam zawsze wtyknięty, a manipuluję tylko kartą CFZamieszczone przez muflonZ ciekawości pytam: czyli masz adapter CF<=>PCMCIA, w który wkładasz kartę sieciową formatu CF, a całość wkładasz w PCMCIA w laptopie?
(to jest niby możliwe - wiem, że są sieciówki na CF do palmów, ale hmm.. powiedzmy, że to trochę "walenie młotka za pomocą kotka"
)
Też tego nie pojmuję, bo znam się jako-tako na prądzie elektrycznym, chociaż hardware komputerowy to nie moja specjalność.Dla mnie to również dziwne (i odpowiedź Przemka powyżej niczego nie zmienia, bo jeśli to rzeczywiście przejściówka "drut-to-drut", to tym bardziej nie powinno zwalniać, przynajmniej w slocie zgodnym z Cardbus).Komentarz
-
A nie obawiasz się o trwałość złącza CF? :wink: Just kiddingZamieszczone przez Jurek PliethNie wiem czemu tak uważasz? Mam również karty radiowe formatu PCMCIA, ale według mojego subiektywnego odczucia pracują one gorzej niż ta na CF'ie. Poza tym łażę z tym swoim Vaio tu i ówdzie i wówczas muszę tą kartę wyjąć, bo całość nie mieści mi się do torby (a dokładniej torebki :wink: ). Trochę obawiam się o trwałośc złącza PCMCIA przy tak częstym z niego korzystaniu. A tak adapter mam zawsze wtyknięty, a manipuluję tylko kartą CF
faktycznie, skoro Ci tak pasuje, to rzeczywiście nie ma przeciwwskazań.
Ja wczoraj spojrzałem po raz kolejny (nienawistnym wzrokiem) na moją przejściówkę i mam pewną koncepcję:Zamieszczone przez Jurek PliethTeż tego nie pojmuję, bo znam się jako-tako na prądzie elektrycznym, chociaż hardware komputerowy to nie moja specjalność.Dla mnie to również dziwne (i odpowiedź Przemka powyżej niczego nie zmienia, bo jeśli to rzeczywiście przejściówka "drut-to-drut", to tym bardziej nie powinno zwalniać, przynajmniej w slocie zgodnym z Cardbus).
Na przejściówce jest napisane "PC Card". To sugeruje, że nie jest to Cardbus, tylko "stara" PCMCIA. Co oznacza odpowiednik szyny ISA, 8MHz (chyba), brak sensownego DMA itp. I w sumie ma to sens - bo do starej pcimci odpowiednio skomplikowaną maszynerię (a CF ma przecież w środku kontroler IDE!) można podłączyć właściwie "drutami". Pod Linuxem karta jest widoczna jako kolejny dysk IDE - próby "ostukania" go hdparmem potwierdzają te przypuszczenia - nie można np. włączyć DMA, transfer liniowy poniżej 1MB/s itp.
Natomiast potencjalna przejściówka zgodna z Cardbus musiałaby jednak mieć trochę elektroniki na pokładzie - bo to w pewnym sensie jest odpowiednik szyny PCI. I nawet można takie coś kupić - jednak sporo drożej, niż normalna przejściówka PCMCIA.
Czy "ktoś kompetentny" mógłby ten wywód potwierdzić/zaprzeczyć? bo ja już niestety w pecetach nie jestem na bieżąco :-/
[ Dodano: 07-10-2004, 08:09 ]
Aha, no i jeszcze jedno - Jurek, skoro posiadasz stos przejściówek, zapewne również jakieś karty pamięci - mógłbyś też przetestować szybkość? Ja wczoraj po raz kolejny się upewniłem - kopiowanie z karty: 600kb/s (Linux, pod Windows pamiętam, że było nieco szybciej, ale poniżej 1MB/s). Kopiowanie na kartę - dużo wolniej, do tego komputer zarżnięty na amen.Komentarz
-
Jak mi padnie złacze CF, to albo wyrzucę przejściówkę (wersja tańsza), albo kartę CF (wersja droższa). Nie bedę musiał jednak wyrzucać ukochanego Vaio (wersja najdroższa).Zamieszczone przez muflonA nie obawiasz się o trwałość złącza CF? :wink: Just kidding
faktycznie, skoro Ci tak pasuje, to rzeczywiście nie ma przeciwwskazań
Z przyjemnością. Czy sugerujesz jakiś program testujący? Może szczegóły na [email protected] a dopiero wyniki testów wrzucę tutaj na Canon Board.Aha, no i jeszcze jedno - Jurek, skoro posiadasz stos przejściówek, zapewne również jakieś karty pamięci - mógłbyś też przetestować szybkość? Ja wczoraj po raz kolejny się upewniłem - kopiowanie z karty: 600kb/s (Linux, pod Windows pamiętam, że było nieco szybciej, ale poniżej 1MB/s). Kopiowanie na kartę - dużo wolniej, do tego komputer zarżnięty na amen.Komentarz
Komentarz