DataBank vs. karty...

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • xonxoff

DataBank vs. karty...

Witam,
    mam dylemat moralny...
    moja kartka CF 256MB zrobiła się jakoś tragicznie mała po wymianie aparatu (40RAW, 70Ljpg).

Więc zastanawiam się, co powinienem kupić (ceny brutto):
    a) databank 40GB za ok 750zł
    b) karte(y) Kingston-S 1GB za 420zł / 512MB za 220zł (jakieś wynalazki typu Actina czy PNY odpadają, na SanDisk Ultra II mnie nie stać)

Cel inwestycji jest taki, aby przeżyć przynajmniej 1-2 tygodnie bez stresowania się o to, że mi się miejsce skończy... bo nie wszędzie można znaleźć kafejke internetową aby spalić zdjęcia na CD.
    Zdjęcia robie typowo amatorsko (i jak na razie ciężko mi to idzie...) więc wole zrobić 2 klatki, niż przez poruszone zdjęcie zepsuć sobie (i nie tylko sobie) humor... a statyw nie wszędzie da się zabrać. A na wbudowanym podglądzie (300D) nawet przy dużym powiększeniu zbyt dużo nie widać :/
  • gietrzy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 5727

Re: DataBank vs. karty...

Zamieszczone przez xonxoff
    Witam,
    mam dylemat moralny...
    moja kartka CF 256MB zrobiła się jakoś tragicznie mała po wymianie aparatu (40RAW, 70Ljpg).

b) karte(y) Kingston-S 1GB za 420zł / 512MB za 220zł (jakieś wynalazki typu Actina czy PNY odpadają, na SanDisk Ultra II mnie nie stać)

Cel inwestycji jest taki, aby przeżyć przynajmniej 1-2 tygodnie bez stresowania się o to, że mi się miejsce skończy... bo nie wszędzie można znaleźć kafejke internetową aby spalić zdjęcia na CD.
    Zdjęcia robie typowo amatorsko (i jak na razie ciężko mi to idzie...) więc wole zrobić 2 klatki, niż przez poruszone zdjęcie zepsuć sobie (i nie tylko sobie) humor... a statyw nie wszędzie da się zabrać. A na wbudowanym podglądzie (300D) nawet przy dużym powiększeniu zbyt dużo nie widać :/
    Ja kupiłem compactdrive pd7x do tego Fujitsu 40 Gib@8cache . Mam go tylko i wyłącznie "na wakacje". Poza tym pożyczam ultra II 1 Gib. Oprócz tego 2x512 Ridata (wszystko CF)
    Powiem Ci tak: zapomnij o Kingston Pro Elite -> ktoś na pl.r.f.c. mówiło tragicznej szybkości tych kart. Na twoim miejscu kupiłbym tanio, dobrą 256 i DataBank. Pamięci w USA od około 2-3 miesięcy są tanie jak barszcz.
    Ceny z dzisiaj: 4Gb UltraII ->$290 , ultra II 1 Gb $89
    Kiedyś to musi trafić do Polski
    the silence is deafening

Komentarz

• Tytus
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 1358

Zamieszczone przez xonxoff
      Witam,
      mam dylemat moralny...

tylko databank, dlaczego? ostatnio spędziłem 12 godzin w Amsterdamie, poszło 389 zdjęć, w RAW
      przelicz to sobie na karty :wink:

databank rządzi, a ostatnio także tymczasowo służy mi za przenośny HDD, rewlacja

nie wspomnę o tym, że przy dłuższych wypadach "za granicę", ilość zdjęć idzie w tysiące, których póki co żadna karta nie pomieści...
      20Dset
      maj łeb...

Komentarz

• Aszu
        Uzależniony
        • 2004
        • 707

Tytus, idziesz na ilość????????????????

Mam zawsze przy sobie 2 karty 512.
        Zazwyczaj wysterczy, nawet jak się zagalopuje i pstrykam bez sensu.

Czasami - na dłuższe wyjazdy (a na każde służbowe) biorę notebooka, który poza swoja rolą, odgrywa rolę Data Banku.
        //mj

Komentarz

• Tytus
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 1358

Zamieszczone przez Aszu
          Tytus, idziesz na ilość????????????????

Mam zawsze przy sobie 2 karty 512.
          Zazwyczaj wysterczy, nawet jak się zagalopuje i pstrykam bez sensu.

Czasami - na dłuższe wyjazdy (a na każde służbowe) biorę notebooka, który poza swoja rolą, odgrywa rolę Data Banku.
          zależy kto, co, i jak fotografuje

w czasach analogowych na wyjazdach robilem średnio półtorej rolki dziennie i wcale nie mialem wrażenia, że to dużo, nie robię filmów a zdjęcia traktuję, jak zapis z podróży, im bardziej różnorodne otoczenie tym więcej zdjęć,
          fotografia podróżnicza charakteryzuje się dużą ilością fotek, tak to już jest, wszyscy moi znajomi robią podobną ilość...

a co do laptopa to raczej nie sprawdza się w dżungli i temu podobych miejscach...

P.S.

Amsterdamu na potrzeby strony www ostało sie tyle http://users.skynet.be/tytus/miejsco...dam/index.html
          w kompie wywołanych mam ok. 150
          reszta to komfort możliwości wyboru najlepszych, to jeden z powodów, dla których przeszedłem na cyfrę...
          20Dset
          maj łeb...

Komentarz

• Tomasz Golinski
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 8623

zgadzam sie z tytusem, tank swietnie sie przydaje, ale dobrze miec druga karte na czas zrzucania. praca jako przenosny hdd to tez wygodna sprawa.
            30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
            Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• sal
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1122

Zamieszczone przez gietrzy
              Powiem Ci tak: zapomnij o Kingston Pro Elite -> ktoś na pl.r.f.c. mówiło tragicznej szybkości tych kart.
              Sprostuję tylko, że chodziło o niską prędkość zapisu w _czytniku_
              Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Komentarz

• Aszu
                Uzależniony
                • 2004
                • 707

Zamieszczone przez sal
                Powiem Ci tak: zapomnij o Kingston Pro Elite -> ktoś na pl.r.f.c. mówiło tragicznej szybkości tych kart.
                Ale z tym MUSIMY się poprostu pogodzić!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
                //mj

Komentarz

• Vitez
                  zło konieczne
                  • 2004
                  • 19804

Rowniez polecam databank i druga karte by na zmiane zapisywac na nich gdy jedna sie zgrywa (np jakas 256MB rowniez). Dlaczego? 40GB daje po prostu spokoj psychiczny - ze mozna pstrykac a nie od pewnego czasu trzasc sie nad kazdym kolejnym ujeciem by ilosci nie przekroczyc.
                  40GB ciezko przeliczyc na ilosc fotek i jeszcze ciezej zapelnic tyloma fotkami, za to karty, nawet kilka to juz swiadomosc ze ma sie ograniczenie.

Komentarz

• gietrzy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 5727

Zamieszczone przez Aszu
                    Zamieszczone przez sal
                    Ale z tym MUSIMY się poprostu pogodzić!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
                    Aszu nieprawda!
                    Mam czytnik-klucz DataFab usb 2. Różnica pomiędzy Ridata 24x a Ultra II 60x to tylko 200 kb na niekorzyść Ultry (transfer rzędu 4,8 Mega, chwilowy tylko 6,25) Moim zdaniem to trochę za mało, dlatego zamierzam zakupić czytnik Sandiska.
                    the silence is deafening

Komentarz

• satriani
                      Początki nałogu
                      • 2004
                      • 443

Jesli ktoś potrafi zobić odsiew fotek na wyswietlaczu to może karty mu starczą np 2x 512MB chyba że pstrykasz jedno ujęcie z różnymi parametrami, wtedy nawet dla spokojności sumienia tylo databank.
                      Ja z racji malych zasobów finansowych jadę na karcie 128MB bo aparat i tak zapisuje w jpg :wink:
                      ale w przyzłości na pewno dokupię większą, choćby tylko po to żeby cykać to samo ujęcie na różne sposoby.

Komentarz

• Aszu
                        Uzależniony
                        • 2004
                        • 707

Mam karty Sandiska, 512 Ultra, czytnik PCMCIA również ULTRA.
                        Działa to bez większej rewelacji. Przyzwyczaiłem się, tym bardziej, że 20 minut dziennie które poświęcam na kopiowanie danych to niewiele. Może kiedyś zrobi czytnik poprzez FireWire, ale to też siępodłącza albo do PCMCIA, albo do PCI.
                        //mj

Komentarz

• sal
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 1122

Zamieszczone przez Aszu
                          Mam karty Sandiska, 512 Ultra, czytnik PCMCIA również ULTRA.
                          Czytniki na PCMCIA to oszustwo. One mają parametry odpowiadające w większości USB1.1

Komentarz

• Aszu
                            Uzależniony
                            • 2004
                            • 707

Tak jest transfer na poziomie 1M
                            //mj

Komentarz

• sal
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 1122

Zamieszczone przez Aszu
                              Tak jest transfer na poziomie 1M
                              Ja mam czytnik ImageMate Sandiska i sobie bardzo chwalę. Ze zwykłej karty Kingstona wyciągam prawie maksimum deklarowane przez producenta. Czytnik na USB, ale jest też wersja na FW (do dostania na allegro).

Komentarz

Pracuję...